Годишна класация на 100-те най влиятелни живи духовни личности в света [2015]






Британското списание "Watkins Mind Body Spirit" представя ежегодната класация на 100-те най-влиятелни Духовни личности в света. Подреждането се представя всяка година през февруари и се основава на базата на 3 основни фактора действащи от предходната година. А имено:

1) Личността трябва да бъде жив до 01 януари от настоящата година (2015)
2) Да е направил впечaтляващ духовен принос в глобален мащаб
3) Интернет проучване:
   а) Брой търсения на името в Google
   б) Брой посещения на страницата му във Wikipedia
   в) Активно обсъждане на личността в социални мрежи, форуми, блогове и т.н.

Съставителите смятат, че тези фактори са достатъчно демократични и прозрачни, като си запазват правото да премахват попадналите личности в класацията, ако към тях има дори минимален отзвук към омраза и непоносимост. Основната цел на списъка е духовното влияние и приносът им към света ни днес.

Списанието приветства всеки един коментар и/или предложение в коментарите под класацията в сайта или на watkins@gmail.com

Представяме ви тазгодишната класация на личностите с подрoбности към тях, включително с линк към личния сайт/блог (ако има такъв), а в препратките най-долу може да видите миналите класации от 2011 до 2014 г., подробностите за тях на Watkins Mind Body Spirit





1-20

1 Dalai Lama
Тенцин Гяцо, 14-ти Далай лама
Роден в Taktser, Tibet/ 6 юли 1935 / Духовен водач

Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския будизъм. Името е комбинация от китайско-монголската дума далай, което означава "океан" и тибетската дума бла-ма (с тихо "б"), което значи "главен първосвещеник".

Учениците на Далай Лама вярват, че той е превъплъщение на дълга линия от тулку, които се считат за проявление на бодхисатвата на състраданието Авалокитешвара. Традиционно се смята, че Далай Лама e най-новото превъплъщение на поредица от духовни водачи, които са избрали да се преродят, за да просветят другите същества. Честа грешка е да се смята, че Далай Лама е официалния водач на будистката школа Гелуг, но тази роля принадлежи на Ганден Трипа. Това е временна позиция със 7-годишен мандат, която се получава след сложен йерархичен напредък и конкурс и утвърдена от Далай Лама, който на практика оказва голямо влияние. Линията на Далай Ламите започва като приемственост на духовни учители; 5-я Далай Лама поемa политическата власт над Тибет.

За определени периоди между 17-ти век и 1959 г., Далай лами понякога ръководели тибетското правителство, чиито административни части на Тибет са в Лхаса. 14-тия Далай Лама остава начело на държавата на Централната тибетска администрация ("Тибетското правителство в изгнание") до оттеглянето си на 14 март, 2011. Той посочва, че институцията на Далай Лама може да бъде премахната в бъдеще, а също така и че следващия Далай Лама може да се намира извън Тибет и може да е жена.

www.dalailama.com


2 Pope Francis
Папа Франциск

Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио — римски папа от 13 март 2013 година. Първият папа от Новия свят и първият папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741). Първият папа йезуит.
Роден в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г., в семейството на италиански емигрант, железопътен работник. Най-големият от пет деца. Получава диплома за химик-технолог. Учи в семинарията Вилия-Девото в Буенос Айрес. Встъпва в ордена на йезуитите на 11 март 1958 година. Берголио отива в Чили и учи хуманитарни науки, след това продължава образованието си в колежа на Свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Преподава литература, философия и технология в три католически университета. Освен испански владее свободно немски и италиански език.

www.news.va/en


3 Eckhart Tolle
Екхарт Тол / Толе
Роден в Lünen, Germany / 16 февруари 1948 / Модерен учител и писател

Екхарт Тол е роден в Германия и живее там до 13 годишната си възраст, когато се премества в при баща си в Испания. На 19 години се премества в Англия. Дипломира се в Лондонския университет и работи известно време в Кеймбриджкия университет в сферата на супервизията.

На 29 годишна възраст Екхарт Тол изживява, по негови данни, едно внезапно и радикално духовно пробуждане. Екхарт Тол описва това състояние, често като „Просветление“ наричано освобождение от индентифицирането със собствената личност в своята първа книга "Силата на настоящето". Тъй като не е бил привързан към никоя религия или духовен учител, той се нуждае от години, за да интегрира това ново състояние в своето ежедневие.

По-късно Екхарт Тол започва да работи индивидуално и в малки групи като духовен учител. До момента е публикувал четири книги. Първата му книга "Силата на настоящето", която стои на първо място на бестселър-списъка на Ню Йорк Таймс е преведена на над 30 езика.

В своите книги Екхарт Тол употребява картини и мистични изказвания от различни духовни традиции, като например Христянския Мистицизъм или Будизма, за да опише препоръчания от него път към вътрешната свобода или респeктивно към Просветлението. До момента Екхарт Тол е посетил множество държави, където е изнасял лекции.

Промяната на своето име от Улрих на Екхарт бива смятана от някои като намек към немския мистик Майстер Екхарт.

Екхарт Тол не принадлежи към никоя религия. Също така той не проповядва строго дефинирано духовно учение или мироглед. Паралели на неговото учение се срещат преди всичко с Адвайта Веданта, с Даоизма и с Дзен-Будизма. За достигането на това състояние, което на запад обикновено се превежда като „Просветление“, Екхарт Тол дава почти без изключение точни методи и указания.

По пътя си към едно по-дълбоко разбиране за това, какво се е случило, Екхарт Тол прочита множество духовни текстове и се среща със различни духовни учители.

При едно докосване с Новят Завет той разбира значението на думите на едно по-дълбоко ниво. Той вижда дълбокото значение на думите, които произлизат от едно по-дълбоко състояние на съзнанието. Той твърди, че пряко и дълбоко е разбрал Бхагавад Гита и чувства силна любов към това произведение. По същият начин разбира мигновенно и пряко учението Дао Дъ Дзин. След това той започва да чете за Будизма, и веднага разбира същността му. Той изпитва голяма любов към учението на Буда и Адвайта Веданта. Екхарт Тол прекарва известно време в различни манастири.

Екхарт Тол е посещавал лекциите на различни духовни учители, които са му помогнали да разбере собственото си състояние. Първоначално е присъствал при Ахан Шумедо, будистки игумен. В Лондон [това е било очевидно е в средата на 1980] той прекарва известно време с Бари Лонг. Чрез разговори с него и просто чрез слушане той разбира същността на нещата по-дълбоко. Също толкова голямо значение са имали и други духовни учители, с които той никога не е срещал лично, към които той чувства една много силна връзка, особено към Кришнамурти и Рамана Махариши. Той чувства, че неговото дело е обединение на “Потока на Учението“ на Кришнамурти и Рамана Махариши и че в неговото учение(на Екхарт Тол) тези две учения са се обединили в едно. Сърцето на Рамана Махариши заедно със способността на Кришнамурти да види неправилното, и да покаже как то работи са се сляли в едно. Екхарт Тол обича дълбоко Кришнамурти и Рамана Махариши и се чувства напълно едно цяло с тях.

www.eckharttolle.com


4 Thich Nhat Hanh
Тик Нят Хан
Роден в Thua Thien, Vietnam / 11 октомври 1926 / Духовен водач

Тик Нят Хан е виетнамски дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист. Пребивава в медитационния център Плъм Вилидж в Южна Франция и пътува по света, за да провежда събори и да изнася речи. Понятието ангажиран будизъм е съчинено и описано от него в книгата му "Виетнам: Лотус в огнено море". От дълго време живее в изгнание, като едва през 2005 година му е разрешено да направи първото си завръщане в родния Виетнам.

Автор е на над 100 книги, от които над 40 пише на английски. Нят Хан е активен участник в пацифисткото движение, като работи за намирането на ненасилствени решения на различни конфликти.

www.plumvillage.org


5 Desmond Tutu
Дезмънд Туту
Роден в Klerksdorp, Western Transvaal, South Africa / 7 октомври 1931 / Пастор и активист

Дезмънд Мпило Туту е бивш англикански архиепископ на Кейптаун (първият чернокож епископ в ЮАР), активист срещу апартейда. Лауреат на Нобелова награда за мир (1984). Носител е на наградата Алберт Швайцер за хуманност.

Роден е на 7 октомври 1931 г. в Клерксдорп, ЮАР, като родителите му са от народностите кхоса и тсвана. Когато е на 12 годишна възраст, семейството се преселва в Йоханесбург. Завършва колежа Pretoria Bantu Normal College през 1953 година след което преподава в Johannesburg Bantu High School до 1957 година. Продължава своето обучение (теология) и през 1960 година е ръкоположен за Англикански свещеник. Започва работа като свещеник в Университета на Форт Харе.

В началото на 60-те години на 20 век напуска работата в Университета и заминава за Кралския Колеж на Лондон (1962–1966), където получава първо Бакалавърска а след това и Магистърска степен по Теология. През 1967 година се завръща в Южна Африка започвайки да изнася проповеди сред населението.

Спечелва си реноме на виден противник на апартейда, докато той е официалната държавна политика на ЮАР, но се противопоставя и на много други случаи на потисническо потъпкване на човешките права. На 28 май 2008 г. например посещава ивицата Газа и, потресен от условията на живот на палестинците, нарича израелската инвазия, причинила убийството на 19 души в Бейт-Ханун, сред тях 5 деца, "нелегална", а отношението на международната общност към ефектите от блокадата върху жителите на ивицата Газа сравнява с деспотичния режим на управляващата хунта в Мианмар. Самата блокада той нарича "отвратителна" ("abomination", sic!). При пристигането си признава, че нищо, което той е чувал за ситуацията, която той нарича безнадеждна и страховита в Газа, може да се сравни с видяното от него.

www.tutu.org


6 Deepak Chopra
Дийпак Чопра
Роден в New Delhi, India / 22 октомври 1946 / Лекар, писател и оратор

Дийпак Чопра е индийски лекар, мислител и писател, съчинил значително количество книги на тема мистика и алтернативна медицина.

Завършва медицина в Индийския държавен институт по медицински науки (All India Institute of Medical Sciences). По-късно специализира ендокринология. Преподавал е в медицинските факултети на Университета „Тъфтс” и Бостънския универститет, след което става главен лекар на Мемориалната болница в Ню Ингланд.

Според Чопра алергиите се причинявали от лошо храносмилане. Самият процес на стареене пък можело да бъде преобърнат, ако „научим тялото си да метаболизира време”.

Чопра е направил повече от всеки друг за популяризирането на аюрведата на Махариши в САЩ, която смесва с ню ейдж идеи с представите си за връзката между съзнание и квантова механика. За последните си идеи той е осмян от научната общност с анти-нобелова награда. Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. Също така, смята, че „ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“. Всякакви връзки между твърденията на Чопра и съратниците му по отношение на квантовата механика се отхвърлят като ненаучни.

Директор е на Института за алтернативна медицина, занимаващ се с проблемите на дисциплината „Медицина на връзката интелект-тяло” (mind-body medicine) и човешкия потенциал към центъра „Шарп” в Сан Диего. През 1992 година Чопра става член на Управителния съвет на Националния здравен институт по алтернативна медицина. Той е член на редколегията списанието „Дълголетие”. Книгите му „Как да творим здраве”, „Завръщането на ришите”, „Квантово лечение”, „Идеалното здраве” и „Безусловната жизненост” са преведени на повече от двадесет и пет езика. Големи части от книгата му „Тяло без възраст, разум без време“ са изплагиатствани от книгата "Поведенческа ендокринология", като авторът на съответната глава спечелва процеса срещу Чопра, който е принуден да си признае за плагиатството.

www.deepakchopra.com


7 Paulo Coelho
Паулу Коелю
Роден в Rio de Janeiro, Brazil / 24 август 1947 / Романист

Роден е на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро в семейството на Алисия Коелю, ревностна католичка, и Педру Коелю, изтъкнат инженер. Посещава местно училище, където развива любов към поезията и писането. Родителите му не одобряват влеченията на сина си и той постепенно се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух. Родителите му възприемат погрешно непостоянното поведение на сина си и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където той претърпява различни терапии, включително електрошокова.

Посещава училище по право в Рио де Жанейро, но го напуска през 1970 г. Започва да се движи в средите на хипита и свободомислещи хора и пише статии, проповядващи свобода. През 1972 г. се захваща с писане на текстове на песни, които му носят добри печалби. През 1974 г. е арестуван за кратко заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха. След тези неприятни преживявания Паулу Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен.

Година след това се среща със старата си позната Кристина, за която по-късно се оженва, и двамата започват да пътешестват из Европа. Там той се връща към католическата вяра и през 1986 г. Коелю извървява Пътя на Сантяго, старинен маршрут между Франция и Испания, дълъг приблизително 800 km. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. апостол Яков Зеведеев, който на испански се нарича Сантяго и е покровител на Испания. След това събитие той намира сили да напише първата си книга – „Дневникът на един маг“ („O Diário de um Mago“), където описва преживяното.

През 1988 г. Паулу Коелю издава „Алхимикът“, която има небивал за бразилски писател успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.

През следващите години Паулу Коелю продава над 50 милиона копия от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни. Получава множество литературни награди, включително престижната International IMPAC Dublin Literary Award за „Вероника решава да умре“.

Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на 21-ви век.

Днес писателят живее с жена си Кристина в Рио де Жанейро. Нашумява наскоро с „O Gênio e as Rosas“ и „Единайсет минути“ (Onze Minutos).

paulocoelho.com


8 Oprah Winfrey
Опра Уинфри
Родена в Kosciusko, Mississippi, USA / 29 януари 1954

Опра Гейл Уинфри е американска телевизионна водеща. Нейното тв шоу Шоуто на Опра ѝ спечелва няколко Награди Еми и се счита за най-успешното ток-шоу в историята на телевизията. Последният брой на шоуто ѝ е излъчено на 25 май 2011 година. Опра също се занимава с литературна критика, а като актриса има номинация за Оскар.

Тя е първата жена в света, която натрупва богатство, измерващо се с милиарди, от водене на тв предавания и продажба на стоки, свързани с този бизнес. Фирмата ѝ е се казва „HARPO“ - Опра, написано наопаки. Обявена е за най-богатия афроамериканец на 20-и век и единствения в света милиардер от афроамерикански произход.

www.oprah.com


9 Ram Dass
Рам Дас
Роден в Newton, Massachusetts, USA/ 6 април 1931 / Духовен учител и автор

Рам Дас за пръв път посещава Индия през 1967г. Тогава той все още е известен, като д-р Ричард Алпър, виден психолог от Харвард и психеделичен пионер с д-р Тимъти Лиъри. Той извършвал своите психеделични изследвания, до това съдбовно пътуване през 1967г. В индия той среща своя гуру Неем Кароли Баба, известен като Махараджи, който дава на д-р Алпърт името Рам Дас, което означава „Слуга на Бога”. Всичко се е променило, когато започва неговия силен Дхарма живот, който има ключово влияние върху културата, която отеква с думите: „Бъди тук сега”. Духът на Рам Дас е пътеводна светлина за милиони хора от 3 различни поколения.

От 1968г. Рам Дас упражнява набор от духовни методи и практики взаимствани от мъдростта на древните традиции, включително: Бхакти йога, фокусирана върху хиндуистото божество Хануман; будистка медитация в Тхеравадин, Махаяна Тибет и Дзен будистки училища и изследване на суфи и еврейски мистични проучвания. Може би неговото най-важно учение е това за карма йогата или духовното служене, което помага на милиони хора да открият най-дълбоките места в душата си. Рам Дас поддържа бодхисатва идеал за другите, като състрадателно споделя истинското знание и визия. Неговите уникални умения карат хората да чувстват божествената любов  без догми и все още оказват положително влияние на милиони хора по целия свят.

През 1961г. той провежда интензивни изследвания на човешкото съзнание в сътрудничество с Тимъти Лиъри, Ралф Метцнер, Олдъс Хъскли и Алън Гинсбърг. Те провеждат своите изследвания с LSD-25 и други психеделични химикали. От това изследване излизат 2 книги: Психеделичният опит (в съавторство с Лиъри и Мелтцнер и въз основа на Тибетската книга на мъртвите) и LSD (в съавторство с Сидни Коен и Лорънс Шилър). Поради изключително спорния характер на своите изследвания Ричард Алпърт и Тимоти Лиъри са станали персона нон грата и са освободени от Харвард през 1963г. След това те отиват в Мексико ядат гъби и от учени, започват да се превръщат в културни икони, легенди в собственото си време. За Рам Дас психеделичните изследвания се оказват прелюдия към мистичната страна на духа и източника на съзнанието. Разширяването на съзнанието посредством химически вещества се превръща в катализатор за духовно търсене. Това естествено го води на изток към дълбоката мистична култура на Индия. След поредица от случайни събития той се среща с Кароли Баба Неем и името му от Ричард Алпърт се променя на Рам Дас.

През 1974г. Рам Дас създава Фондация Хануман с нестопанска цел, предназначено да въплъщава това което той е усвоил от своя гуру. Фондацията разработва проекта „Затвора Ашрам”, който помага на затворниците да израстват духовно, когато са лишени от свобода и проекта „Dying Project”, който да помага на хората да се справят със страданието и смъртта.

Проектът „Затвора Ашрам” е продължен от Бо и Сита Лозов в Северна Каролина, а „Dying Project” сега е отделна фондация с нестопанска цел, начело на която е Дейл Борглум. Тя помага на много хора за развитие и подкрепа на съзнателният преход към смъртта.

Книгата на Рам Дас „Be Here Now” е много въздействаща и стои в основата на западното разбиране за източната философия, относно това как да живеем радостно през цялото време. „Be Here Now” продължава да бъде инструкция за поколения духовни търсачи. Четиридесет години по-късно тя все още актуално или казано с други думи „Be Here Now” е още тук.

Други негови книги са „The Only Dance There Is”; „Grist For The Mill”; „Miracle of Love: Stories of Neem Karoli Baba”; „How Can I Help?”;” Compassion in Action: Setting Out on the Path of Service”; „Still Here: Embracing Aging, Changing and Dying”; „One-Liners: A Mini-Manual for a Spiritual Life” и „Paths to God: Living the Bhagavad Gita”.

Рам Дас е съосновател и член на консултативния съвет на фондация Seva (Seva на санскрит означава „духовна услуга”). Сева подкрепя програми, предназначени да помагат за унищожаване на лечимата слепота в Индия и Непал, възстановяване на селскостопанският живот на бедните селяни в Гватемала, грижи се за здравето на американските индианци и привлича вниманието на обществото към проблеми, като бездомните хора и състоянието на околната среда.

През 1996г. Рам Дас започна собствено радио шоу, наречено „Тук и сега с Рам Дас”. Седем пилотни програми бяха излъчени в Лос Анджелис и Сан Франциско. Рам Дас планираше да пусне предаването в национален ефир, но това така и не се случи.

На 19 Февруари 1997г. Рам Дас преживява инсулт, който оставя парализирана дясната страна на тялото му и затруднява способността му да говори. Въпреки трудностите той продължава да учи и да предава своето учение на хората. През 2004г. след животозастрашаваща инфекция Рам Дас е бил принуден да съкрати пътуванията си и да се съсредоточи върху възстановяване на здравето си.

В момента Рам Дас живее на остров Мауи, където споделя своите учения, чрез интернет. Неговата работа продължава да вдъхновява старите му ученици и приятели, както и млади хора, които откриват пътя да бъдеш тук и сега. Последната му книга “Be Love Now” от 2010г. следва пътя на пробуждане на неговото собствено сърце и неговия стремеж да олицетворява безусловната любов, която той е усвоил от своя гуру Неем Кароли Баба.

Филми: Рам Дасс - Жестока Милост (2001) с бг суб.

www.ramdass.org


10 Alice Walker
Алис Уолкър
Родена в Eatonton, Georgia, USA / 9 февруари 1944 / Автор, поет и активист

Филми: Пурпурен цвят

Награди: „Пулицър“ за белетристика, Национална награда за литература на САЩ за белетристика

Номинации: Национална награда за литература на САЩ за поезия

alicewalkersgarden.com


11 Rhonda Byrne
Ронда Бърн
Родена в Melbourne, Australia / 12 март 1951 / Писателка и продуцентка

Ронда Бърн е австралийска сценаристка, продуцентка и писателка на бестселъри в жанра мотивационна литература.
Ронда Бърн е родена на 12 май 1951 г. в Мелбърн, Виктория, Австралия, в семейството на Роналд и Ирен Бърн. Започва кариерата си като радио-продуцент. Личните ѝ творчески и лидерски качества допринасят за успешните ѝ програми. После се насочва към телевизията и започва работа в „Australia's Nine Network”, където си сътрудничи с най-уважаваните режисьори - Питър Файман.

През 1994 г. Ронда е съосновател на собствена продуцентска компания – „Prime Time Productions”. Компанията е създател на топ шоута като „Най-великите реклами на планетата“ (World's Greatest Commercials), „Великите бягства“ (Great Escapes), „Случайни срещи“ (OZ Encounters) и „Готови да учат“ (Learners), получили различни награди в бранша и продуцирани и в други страни по света.

В началото на новия век, докато е в емоционална и творческа криза след развода и смъртта на родителите си, по инициатива на дъщеря си, прочита книгата „The Science of Getting Rich” (Науката да станем богати) на Уолас Д. от 1911 г. и други негови мотивационни книги, както и произведения на Уилям Уокър Аткинсън. Подтикната от тях тя изучава произведенията на различни световни умове – велики мислители, творци, учени, иноватори, откриватели и философи, и от разностранни области на познанието — квантовата физика, метафизиката, психологията и религията. Към края на 2004 г. тя вече има изградени собствени познания за принципите, които определят и ръководят всеки аспект на живота ни, които прилага в своя живот и творческа дейност.

През 2006 г. Ронда Бърн описва своите познания и жизнен път в книгата „Тайната” и в едноименния документален филм. В тях тя описва какво трябва да направи човек, за да приложи природните закони и да създаде щастие, любов, здраве и просперитет в живота си. Книгата става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс”, като са продадени над 19 милиона копия от нея, а филмът в над 2 милиона. Преведена е на над 40 езика по света.

През 2007 г. Ронда Бърн е включена в списъка на 100-те души, които оформят света, според списание „Таймс” и участва в шоуто на „Опра Уинфри”.

Ронда Бърн живее в луксозно предградие на Лос Анджелис.

www.thesecret.tv


12 Arianna Huffington
Ариана Хъфингтън
Родена в Athens, Greece / 15 юли 1950 / Журналист и автор

Рожденно име Ариана Stasinopoúlou, Huffington е гръцко-американска авторка и синдикиран колумнист.
Arianna Huffington, създаделката нa The Huffington Post  - един проект, чиято популярност и влияние (без да е нужно да изпадаме в умиление) е трудно да бъде оспорена. Аз не съм от феновете на HuffPost, но е факт, че това е нова глобална медия с огромно влияние (100 милиона читатели), създавана едновременно от стотици редактори и десетки хиляди блогъри, на 8 езика (засега) и вече има и една награда Pulitzer. Именно HuffPost си създаде славата на платформата, в която до текст на Барак Обама например, е обичайно да стои друг на световнонеизвестен блогър.
Последната и книга  излязла от печат през януари 2014г., вече е международен бестселър.

www.huffingtonpost.com


13 Jon Kabat-Zinn
Джон Кабат-Зин
Роден в New York, USA / 5 юни 1944 / Учен, писател и учител по медитация

Джон Кабат-Зин е заслужил професор по медицина и създател на клиника и център за "внимателност" в медицината, здравеопазването и общество към Масачузетския университет Medical School . Кабат-Зин е бил ученик на будистки учители като Тич Нат Хан и Дзен майстор Seung Sahn и е един от основателите на Cambridge Zen Center . Неговата практика на йога и проучвания с будистки учители го подтиква да интегрира своите учения с тези на науката. Той учи "внимателност", за което той казва, че може да помогне на хората да се справят със стреса, тревожността, болката и болестта. Програмата за намаляване на стреса, създаден от Кабат-Зин, наречена "внимателност", базирана за намаляване на стреса, се предлага от медицински центрове, болници и организации за техническо обслужване на здравето.

www.umassmed.edu


14 Matthew Fox
Матю Фокс
Роден в Madison, Wisconsin, USA / 21 декември 1940 / Свещеник и теолог

www.matthewfox.org






15 Alejandro Jodorowsky
Алехандро Ходоровски
Роден в Tocopilla, Chile / 17 февруари 1929 / Режисьор и автор

Алехандро Ходоровски Прулански, познат и с галения прякор Ходо, е писател, актьор, режисьор и философ, известен с многостранните си таланти и крайната си ексцентричност.

Роден през 1929 г. в малко селце на име Токопийа в Чили в семейството на емигранти от руско-еврейски произход от Украйна. След 23-тата си година живее само в чужбина, главно в Мексико и Франция (понастоящем - в Париж).

Мим от трупата на Марсел Марсо, автор на култови филми като „Фандо и Лис“ (1970), „Къртицата“ (1971), „Свещената планина“ (1973), „Света кръв“ (1989) и „Крадецът на дъги“ (1990), на книги по психомагия, стихосбирки и комикси (негови са текстовете на „Инкалът“ и адаптацията на „Дюн“, рисувани от легендарния Мьобиус).
На кинофестивала в Ситджес 2006: награда за цялостно творчество „Машина на времето“

Съосновател, през 1962-а, заедно с Фернандо Арабал и Ролан Топор на т.нар. „паническо движение“ (от „пан“ като „всичко“ и бог Пан, „който винаги се проявява чрез трите свои свойства: ужас, смях и симултанност“).

www.clubcultura.com


16 Louise L. Hay
Луиз Хей
Родена в Los Angeles, California, USA / 8 октомври 1926 / Автор и оратор

Книги: Излекувай живота си, Излекувай тялото си, Живот!: По пътя на изцелението

Филми: Излекувай живота си

www.louisehay.com


17 Jaggi Vasudev
Яги Васудев
Роден в Mysore, Karnataka, India / 3 септември 1957 / Мистик, йога, автор и филантроп

Общоизвестен като Sadhguru, Jaggi Vasudev е йога, мистик и филантроп, автор на над 100 заглавия на 8 езика. Той е и основател на фондация Иша, организация с нестопанска цел, предлагащи йога програми по целия свят. Фондацията също участва в различни социални и обществени дейности за развитие, които са довели Фондацията до осигурен специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на Организацията на обединените нации.

sadhguru.org


18 Rupert Sheldrake
Рупърт Шелдрейк
Роден в Newark-on-Trent, Nottinghamshire, England / 28 юни 1942 / Биолог и автор

Той, заедно с много други, работи за разширяване границите на науката и разкрепостяване на възгледите ни за света, в посока, съответстваща на новото хилядолетие. Работи за обединяване на изкуствено разделените понятия дух - материя, земно - небесно, за обединяване на науката с духовността. Той е и между учените, поканени да открият през 1991 г. Шумахер колеж в Девон, Англия.

Р. Шелдрейк е създател на хипотезата за „формативното причиняване" и „морфичния резонанс", изложена първо в книгата му „Нова наука за живота" (1981). С нея той сепна научната общественост и предизвика необикновено раздвижване сред учените не само с една нова теория, но и с пътя към един нов светоглед. Това бе смела хипотеза, която дойде да замести възгледа на съвременната биология с един органичен модел, който приема като базови мисълта и живота, вместо материята и математиката. Авторът предложи прости експерименти, които да проверят и потвърдят тази хипотеза.

В професионалното развитие на Шелдрейк изпъкват силно две характеристики: първо - той е страстен експериментатор и ревностен изследовател с превъзходна теоретична научна подготовка. За него експериментите са „оракулите" на съвременния свят. И второ: той е научен революционер, който обича да задава въпроси, които повечето учени избягват.

Рупърт Шелдрейк казва за себе си:

„Роден съм и отраснах в Англия. Още от детството у мен преобладаваше интересът към живите неща. От ранна възраст се интересувах от растения и животни. Определено исках да изучавам биология и затова отидох в Кембридж да следвам биология и химия. Но тук бързо се отвори огромна пропаст между първоначалното ми вдъхновение и интерес към живите организми и живота въобще, и биологията, която ми преподаваха: механистична, ортодоксална - дисекции, манипулации,разрязване на живото тяло на части.Никаква връзка с прекия опит и изживяване. Чувствах, че има нещо погрешно, но не можех да открия какво е. Когато се запознах с трудовете на Гьоте разбрах, че още в края на 19 век той е имал виждане за различен вид наука - сега наричана холистична, която интегрира прекия опит и вникването и която работи с цялото. Все повече се убеждавах, че механистичният модел просто не става когато се опитваме да разберем по-добре живите организми. У мен започна да се оформя идеята за „морфичния резонанс", основата на паметта на природата и оттогава насам работя главно върху това. Но идеята за загадъчната взаимосвързаност от телепатичен вид между организмите и колективната памет на вида не се приемаше добре в научните лаборатории. Необходим бе нов вид наука.

Исках да работя с живи, цялостни организми, нещо, което да е полезно. Така през 1974 отидох в Индия, в международния институт за изследване на реколтата в полубезводните тропици на Хайдерабад. Изследвахме физиологията на тропически бобови растения и успяхме да увеличим реколтата. Там написах първата си книга, в ашрама на един забележителен човек, Бид Грифитс, английски бенедиктински монах, който съчетаваше успешно източните със западните традиции. Той ми помогна по-лесно да прехвърля мост между християнството и източния светоглед."

Загадката на морфогенезиса - начина за възникване на формите в природата - никога не е била обяснена задоволително, независимо от такива термини като „генетична програма" и „зародишна плазма". Хипотезата на Рупърт Шелдрейк за съществуването на организиращи се полета, които стават все по-влиятелни с течение на времето, не претендира да изясни всички загадки, но помага да се обхвана и разберат широк спектър от природни явления. Хипотезата за формативното причиняване 1) оспорва предпоставката, че съществуват вечни, неизменни закони в природата, и 2) предполага, че живите организми и тяхното поведение се повлияват от така наречения от автора „морфичен резонанс" на подобни организми от миналото.

Втората му книга (1988г.) е „Присъствието на миналото". Идеята, че паметта е присъща на природата, влиза в конфликт с някои ортодоксални теории, които властваха, преди да бъде направено епохалното откритие на шестдесетте години, че самата Вселена еволюира. Тази еволюционна памет зависи от „морфичния резонанс", който е основан върху подобието. Колкото по-подобен е един организъм на предшестващите го, толкова по-голямо е влиянието на този резонанс. Това, което обикновено приемаме за природни закони, може би трябва да наричаме „навици на природата". Шелдрейк предполага не само, че природата има навици, но и че тези навици се развиват. Метафората за навика много добре изразява идеята за повторяемостта, с която се развиват нещата и за зависимостта им от това, което се е случвало и преди.

Теорията за морфогенетичните полета предполага, че съществува поле или пространствена структура, която е отговорна за развитието на формите. Тоест играе ролята на формативна структура. Полетата са области на влияние в пространството и времето. Тяхното естество е повече модификация на пространството, докато самата материя не е вече фундаментална реалност. Полетата не възникват от материята, но материята възниква от полетата. Шелдрейк предполага, че самите полета еволюират и имат вградена памет. Процесът, чрез който подобните неща въздействат върху следващи подобни чрез пространство и време, той е нарекъл морфичен резонанс. Това е много подобно на идеята на Юнг за архетиповите матрици в колективното несъзнателно.

Един от най-изумителните аспекти на тази теория е, че тя води до ново тълкуване на паметта. Шелдрейк смята, че настройването чрез морфичния резонанс е именно самата основа на паметта.

Рупърт Шелдрейк твърди, че биологичните полета, „вгнездени" във физическите дават форма на телата и поведението на живите неща, както магнитното поле оформя железните стърготини около себе си. Морфогенетичните полета са реални физически в смисъла, в който са реални гравитационните електромагнитни полета и тези на квантовата материя.

Един убедителен пример, въз основа на експерименти, провеждани в университетски лаборатории в САЩ, Шотландия и Австралия показва, че когато плъхове в една лаборатория усвоят един трик или „номер", не само техните потомци в същата лаборатория, но и плъховете от същата порода във всички други лаборатории научават същия трик в много кратко време. Като че ли „прототипът на плъха" , неговата колективна памет заучава известно умение, което впоследствие частите му, разпръснати по цял свят, започват да проявяват. „Този вид еволюция в поведението приляга съвършено на теорията на морфичния резонанс, докато изглежда съвършено необяснима от конвенционалния механистичен възглед", казва Шелдрейк.Съгласно този подход цялото е нещо повече от сумата на неговите части: цялото е поле, което дава структура и организация на частите.

Ученият поддържа сетивата си и интелектуалните си канали отворени за явления, които са „аномални" и замисля експерименти, за да изясни тези аномалии с език и термини, които разклащат основите на конвенционалното мислене. Този подход е изчерпателно илюстриран в четвъртата му книга „Седем експеримента, които могат да променят света", която с редица прости, достъпни експерименти въвлича огромни кръгове доброволци в доказване на такива „парафеномени", като наличие на телепатия у животните, повишена парасензитивност у хора и т. н.

Основната концепция на Шелдрейк намираме в следните негови думи: „Еволюиращата вселена не наподобява часовников механизъм или парна машина. Единственото нещо, на което наистина наподобява, е развиващ се ембрион. Организмите започват от нещо малко - семе или зародиш и с развитието им се извършва все по-сложна диференциация на все по-сложни структури и модели. Това е органичен възглед за космоса. Всъщност теорията за „големия взрив" напомня древните митове за „счупването на космическото яйце", от което възниква и расте космичният организъм. Развитието на Вселената наподобява растежа и вътрешната диференциация на един зародиш или на живия организъм."

www.sheldrake.org


19 Dr Wayne W Dyer
Др Уейн Дайър
Роден в Detroit, Michigan, USA / 10 май 1940 / Автор и оратор

Уейн Дайър, доктор по философия, е известен в целия свят писател и лектор в областта на самоусъвършенстването. Той е автор на повече от 30 книги, създал е множество аудиокасети
и видеопрограми и е участвал в хиляди предавания по телевизията и радиото. Неговите книги „Бъди господар на живота си“, „Мъдростта на вековете“, „Има духовно решение на всеки проблем“ и бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „10 тайни на успеха и вътрешния мир“, „Силата на намерението“, „Промени мислите си, промени живота си“ са представяни в специални предавания по националната телевизия. Всички тези творби на Уейн Дайър са публикувани на български език от ИК „Кибеа“.
Дайър е защитил докторат по педагогическа психология в университета „Уейн“ и е работил като асистент в университета „Сейнт Джон“ в Ню Йорк.

www.drwaynedyer.com


20 Byron Katie
Байрон Кейти
Родена в Breckenridge, Texas, USA / 6 декември 1942 / Автор и оратор

Други говорят за просветлението, работата на Байрон Кейти е как. Начинът е прост, но мощен метод за себепознание, което показва на хората как да идентифицират и да премахват мислите, които предизвикват всички страдания в света. Три от най-продаваните книги на Кейти: обичате Какво е, I Need Your Love-Вярно ли е ?, и хиляда имена от радост. Нейният сайт е www.thework.com, където ще намерите много безплатни материали за изтегляне, както и аудио и видео клипове, график на събитията, както и безплатна телефонна линия с мрежа от работата фасилитатори

www.thework.com


2015: 1-20 ; 21-40 ; 41-60 ; 61-80 ; 81-100 / 2011 ; 2012 ; 2013 ; 2014  



Цялата класация 2015: 


1. Dalai Lama 35. Gary Snyder 68. Marshall Rosenberg
2. Pope Francis 36. Andrew Weil 69. Richard Rohr
3. Eckhart Tolle 37. Neale Donald Walsch 70. Satish Kumar
4. Thich Nhat Hanh 38. Pema Chödrön 71. James van Praagh
5. Desmond Tutu 39. James Lovelock 72. David Steindl-Rast
6. Deepak Chopra 40. Doreen Virtue 73. Gangaji
7. Paulo Coelho 41. Don Miguel Ruiz 74. David Deida
8. Oprah Winfrey 42. Gregg Braden 75. Erich von Däniken
9. Ram Dass 43. Dan Millman 76. Malala Yousafzai
10. Alice Walker 44. Brian Weiss 77. Barbara Marx Hubbard
11. Rhonda Byrne 45. Starhawk 78. Jeff Foster
12. Arianna Huffington 46. Julia Cameron 79. Khwaja Shamsuddin Azeemi
13. Jon Kabat-Zinn 47. Jack Canfield 80. Mother Meera
14. Matthew Fox 48. Richard Saul Wurman 81. Judy Hall
15. Alejandro Jodorowsky 49. Daisaku Ikeda 82. Lynne McTaggart
16. Louise L Hay 50. Robert Thurman 83. Seyyed Hossein Nasr
17. Jaggi Vasudev 51. Richard Bandler 84. Claudio Naranjo
18. Rupert Sheldrake 52. Robert Bly 85. Mark Epstein
19. Dr Wayne W Dyer 53. Bruce Lipton 86. Thomas Keating
20. Byron Katie 54. Stanislav Grof 87. Anita Moorjani
21. Elizabeth Gilbert 55. Mooji 88. Daniel Pinchbeck
22. Karen Armstrong 56. Ajahn Brahm 89. Rob Bell
23. Sri Sri Ravi Shankar 57. Mantak Chia 90. Vladimir Megre
24. Esther Hicks 58. Russell Brand 91. Jonathan Goldman
25. Richard Bach 59. James Redfield 92. Shakti Gawain
26. Ken Wilber 60. Caroline Myss 93. Larry Harvey
27. Marianne Williamson 61. Michael Bernard Beckwith 94. Jamaliya Syed Khaleel Awn Moulana
28. Thomas Moore 62. Steve Taylor 95. Peter Russell
29. Amma 63. Tony Robbins 96. Robin Sharma
30. Graham Hancock 64. Huston Smith 97. Mario Reading
31. Alex Grey 65. Adyashanti 98. Andrew Harvey
32. Iyanla Vanzant 66. Jack Kornfield 99. Eben Alexander
33. Prem Rawat 67. Lee Carroll 100. Sharon Kleinbaum
34. Francis Chan