Книгите могат да бъдат опасни.

Най-добрите трябва да носят етикет

„Това може да промени живота ви“

Хелън Ексли

Салвия дивинорум
Salvia divinorum, Салвия на пророците, пророческа салвия, билката на Мария пастирката, магическа мента, мексиканска мента, шалфей предсказателей / мексиканский шалфей, Diviner’s Sage / Sage of the Seers, ska Maria pastora / ska María / hierba María /hierba de los dioses, Sauge des devins, Azteken-Salbei / Wahrsagesalbei, Szałwia wieszczaСалвинорин А е основният психоактивен компонент на Salvia Divinorum, вирееща в мексиканския щат Оаксака.
Това е най-силният халюциноген, синтезиращ се по естествен начин в природата, не само поради изключително ниската му активна доза, но и поради шокиращите като качество ефекти. Преживяването, в което ви въвлича салвинорин А е възможно най-силното известно досега на човек, трипът е с по-силен магнитуд дори в сравнение с този, предизвикан от диметилтриптамина — ДМТ.
 Сред коренните жители на Оаксака, племената Мацатеки

(за тези от вас, чели книги на Карлос Кастанеда, ще напомня, че дон Хенаро е мацатек), Salvia Divinorum (Diviner's Sage) е известна под имената ska Maria Pastora и Hierba Maria, което се превежда като "билката на Мери" или "листата на пастирката Мери."
 Салвинорин А е много интересен от химическа гледна точка. Има може би най-голямата молекула на халюциноген, изградена от цели 23 въглеродни атома, при това не съдържаща нито 1 азотен. 7 от тези 23 въглерода са асиметрични, което определя 128 оптични изомера на съединението, от които само 1 е активен в такава степен - именно А изомерът. В растението се съдържа също и салвинорин Б, но той не проявява каквато и да била психична активност. Освен това салвиноринът не е алкалоид, както повечето халюциногени, а е дитерпен - нещо напълно необичайно.
 Не са открити сходства между неговата молекула и молекулата на обичайните невромедиатори в човешкото тяло. Салвинорин А не проявява никакво отношение към 50 на брой рецептора, медиатора и йонни канали в човека, включващи пътищата на действие на LSD и останалите психоактивни алкалоиди. Всъщност в това отношение той не се повтаря с нито 1 по-известен халюциноген.
 Ефекти:
 * неконтролируем смях
 * минали спомени, отдавна забравени чувства и личности,
* посещаване на места от детските спомени
 * усещане за движение или разпъване и изкривяване от енергии
 * видения във формата на двуизмерни повърхности
 * сливане или превръщане в обекти (например дърво, скала, постройка)
 * усещане за пребиваване в две или повече реалности, чувство за пребиваване на различни места едновременно
 * разпад на реалността
 * поява на магически/извънземни създания
 * изживяване на един или повече чужди животи
 * престой в рай, ад или чистилище
 * усещане на космическо безсмислие
 * силен ужас
 * контакт с божества или дяволи
 * на не малко редовни употребяващи се явява персонификация на самото растение - "дамата" (Мария)
                                                                                                                                  
 Из "Уикипедия"


Интернет пространството е пълно с подвеждаща и недостоверна информация за това уникално и тайнствено растение. Моята информацията, която ще поднеса тук е от първоизточника на всички медийни "информатори". 
Първо, с неговото представяне:

Daniel Siebert. Кой е той?-
DANIEL SIEBERT е независим изследовател, фармаколог, етно ботаник,  педагог и автор.
Той  изучава Salvia divinorum повече от  двайсет години и е първият човек  работил върху фармакологичното действие  на salvinorin и  идентифицира това съединение като психоактивно в  растението. Изучавал е Salvia divinorum в родното му местообитание(Оаксака, Мексико) и е  работил под ръководството и насоките на тамошните Mazatec шамани. Работата му излиза в научни списания и други публикации. Г-н Siebert е създателят на уеб сайта Salvia divinorumresearch and Information Center. Това е първият интернет ресурс съсредоточен единствено за информация на Salvia divinorum и до момента той си остава най-изчерпателен. Също така е  основател и модератор на Sagewise-затворено членство, имейл - базиран дискусионен форум за Salvia divinorum изследователи и специалисти, както и на неговия предшественик on-line Salvia divinorum дискусионен форум.
Daniel Siebert бе поканен през 1998 в телевизионен документален филм “Sacred Weeds”,  който се излъчи по  канал 4 в обединеното кралство (имате възможност да го гледате в края на публикацията, бел.ав.). Неговите коментари и становища по Salvia divinorumса се появили в USA Today, the New York Times, The Los Angeles Times, както и в множество ежедневници в САЩ и други държави.  Също таке е водил дискусии за Салвия по CNN, Fox News, Telemundo International, the National Public Radio (NPR) program “All Things Considered"  и много местни телевизионни и радио станции.
Понастоящем той пребивава в Malibu, California и завършва работата си по неговата изчерпателна книга за Salvia divinorum-  Divine Sage.

Лични интереси: етноботаника, ботаника, градинарство, фармакология, биология, химия, изследвания на човешкото съзнание, философия, природа, изкуство.
Текущи проекти:
- Етно ботанически изследвания: Експедиции до Sierra Mazateca  Oaxaca Мексико, в изучаване  ролята на Salvia divinorum в Mazatec културата, традиционните приложения, както и вярвания, ритуали и митология свързвани с  нея.
- Фармакология и изучаване на съзнанието: Идентифициране и характеризиране на обхвата на въздействията  произведени от Salvia divinorum чрез експерименти, интервюта и анализ на хиляди експериментални доклади. Изследване на огромния потенциал на тази билка като инструмент за разбиране на естеството на човешкото съзнание.
- Химия: Идентифициране на нови diterpenoids в Salvia divinorum. Локализиране на мястото на производство на салвинорин в строежа на растението. Проучване на  метаболизма на salvinorin в човешкото тяло. Разработване на полусинтетични салвинорин производни.
- Сътрудничество и кореспонденция: Споделяне на ресурси и знания. Обединяване на уменията и опита на учени  от цял свят да изследват такива въпроси като: Как салвинорин А произвежда неговите ефекти? Какво е неговото афинитет рецепторно място? Съдържа ли фармакологично активни изомери и аналози?

- Публикуване и документиране на важни констатации: Научни журнали, книги, кино, фотография, личния уеб сайт и списания.
- Обществени дейности: Лекции, семинари, интервюта, документални филми, Sagewise-форума и Salvia divinorum Observer.
- Осигуряване на ресурси за поръчки по пощата за Salvia divinorum и свързаните с тях материали: The Sagewise Salvia Shop предлага Salvia divinorum листа, стандартизирани екстракти, живи резници на редки клонинги, книги и т.н.
- Ботанически разследвания и градинарски експерименти: Търсене отговорите на някой важни въпроси, включително:
 * Произхожда ли Salvia divinorum от Sierra Mazateca или е била пренесена от друг район?
 * Дали съществува истинска дива Salvia divinorum в диви местообитания или всички познати днес популации, са си диви?
 * Тъй като тя се разпространява най-вече безполово, колко ограничено е нейното генетично разнообразие?
 * има ли други психоактивни видове от рода на Салвия?

Ако сте решили да изучавате "света на Салвия", непременно трябва да се запознаете с "Ръководство на потребителя" от D. Siebert.

The Salvia divinorum User's Guide
Created by "Sage Student"
with contributions, editing, and HTML rendering by Daniel Siebert


 Актуализирана версия: 17-ти април 2010
Най-новата версия винаги може да се намери на адрес:


Защо ви давам това ръководство?
Вероятно ваш приятел ви е дал резник от Salvia divinorum или може би сте си купили сушени листа, екстракт  или живо растение. Ако е така, трябва да прочетете това ръководство. То е написано, за да ви научи как да работите с тази билка по персонален начин и как да го правите възможно най-безопасно. Също така ще ви научи как да отглеждате и да се грижите за собствените си Salvia divinorum растения.
Salvia divinorum е един изключителен ясновидец. Тя не е наркотик за развлечения. Тя произвежда дълбоко интроспективно състояние на съзнанието, което е полезно за медитация, съзерцание и самоанализ. Ефектите и са уникални и не могат да бъдат сравнени с действието на нито един наркотик. Ефектите на Salvia не се харесват на много хора (млади или стари). Хората, които са най-привлечени към нея са предимно  със зрели философски възгледи. Пазете се от неточна информация. Има много неетични търговци, които се опитват да примамят наивни клиенти чрез изобразяването на последиците от Salvia като по-привлекателни, отколкото са. Новинарските медии често прибягват до сензации и истории за Salvia, като  преувеличават нейните ефекти, рискове, и популярност. Голяма част от информацията  разпространявана в пресата е неточна и подвеждаща. Салвия не е "легална трева". Не е "легална киселина". Тя не е заместител на нито един друг наркотик. Преди да решите да опитате Salvia, важно е да знаете за нейните ефекти, въздействия, подходящи приложения, както и потенциалните рискове, свързани с безотговорна употреба.
 

Моля НЕ се използвайте Salvia, докато не сте се запознали с това ръководство! Salvia е уникално растение. Вие не може да направите предположения за нейните ефекти, основани на опит, който може би сте имали с други билки или психоактивни растения. Salvia може да предложи много повече: завладяващи психоактивни ефекти, чувствително повишаване на възприятията, магически пътувания, чародейство, съзнателно пътуване във времето, философски прозрения, духовни преживявания, а може би дори и изцеление и гадаене. Тя не трябва да се използва небрежно. Трябва винаги да се използва по един внимателен, интелигентен начин и само от отговорни зрели хора със здрав разум и ясно намерение.

IT'S FREE
 Никой няма право да ви таксува за това ръководство! То трябва да се дава безплатно на хората, които са си закупили или са им подарили живи растения, листа или екстракти на Салвия. Никой не трябва да се реализира печалба от това ръководство. То е написано като обществена услуга. Авторите му няма да получат никакви възнаграждения.

 Отпечатайте копието свободно, но в пълния си текст.
Това ръководство трябва да се дава безплатно на всеки, който се интересува от Salvia.

Моля отпечатате това ръководство в неговата цялост. Давайте го безплатно на всички, с които споделяте листа или растения. Ако го копирате, копирайте ВСИЧКО от него. Не го променяйте. Публикувайте го такова, каквото е. Тъй като постоянно научавам нови факти за Salvia, това ръководство периодично ще се актуализира. Поради тази причина е важно датата на версията (по-горе) да бъдат включена в копието, което предоставяте. По този начин всеки ще знае копието, с което се запознава, дали е актуално към настоящия момент.
 

Това ръководство се обновява често. Най-новата версия винаги може да се намери на адрес: http://sagewisdom.org/usersguide.html Ние не искаме да видим остарели версии плаващи наоколо в Интернет. Така че, моля, не го копирате в други уеб сайтове. Ако искате да направите указанието достъпно от друг уеб сайт, просто винаги включвайте  линк към горния URL адрес!

Това е само началото.
Това ръководство е само началото. След като го прочетете, може да искате да научите повече. Един отличен ресурс за допълнителна информация е на "Salvia divinorum изследвания и Център за информация", уеб сайта на адрес:
http://sagewisdom.org  Този уебсайт е създаден от Daniel Siebert и предоставя богата информация, включително:
- Най-актуалната версия на "Salvia divinorum Ръководството за потребителя".
- Salvia divinorum често задавани въпроси.
- Снимки на Salvia divinorum растения и химичната структура на salvinorin A.
- Доклади от преживявания
- Научни доклади и статии за Salvia divinorum
- Връзки към много други "Салвия сайтове"
- Информация относно присъединяването на различни онлайн Salvia divinorum дискусионни форуми.
- Вдъхновени от Salvia divinorum произведения на изкуството
- Календарът на Salvia — свързани конференции, семинари и лекции.

Salvia divinorum основи
Salvia divinorum е вид Салвия (от рода Salvia). Има около 1000 вида Salvia в световен мащаб, но Salvia divinorum е единствена известна с психоактивни въздействия. Salvia е член на много голямо семейство от растения, познати като Labiatae. Защото ментата е добре известен член на това семейство наричано някога ментовото семейство. Salvia divinorum е красиво домашно растение и то може да се отглежда само по тази причина, но повечето хора, които отглеждат това растение се интересуват от неговите очарователни психоактивни ефекти. Ботаническо име на Salvia divinorum означава "Мъдрецът на чародеите." При подходящи условия, прието по правилния начин, Salvia произвежда уникално състояние на "божествено опиянение." В продължение на стотици години, тя е била използвана в религиозни и лечебни церемонии от Mazatec индианците, които живеят в провинция Оаксака, в Мексико.
 

Ефектите на Salvia са много различни от тези на алкохола, но като него, засягат координацията. Никога, никога не карайте под влиянието на Салвия - това може да се окаже фатално!
 

Salvia съдържа химическо вещество, наречено salvinorin A. Salvinorin А е отговорен за промененото състояние на съзнанието. Той не е химически свързан с което и да е друго познато психоактивно вещество. За разлика от повечето далновидни съединения, това не е алкалоид. Чистият salvinorin А е изключително мощен. Дозите на само няколко стотни от микрограма (милионни части от грама) ще имат ефект, а дози над 1 милиграм (1/1000 от грама) са твърде големи за повечето хора, за да се справят  комфортно. Поради изключителната си активност, чист salvinorin A никога не трябва да се използва, освен ако дозата не е точно измерена в изключително прецизен аптекарски мащаб. За щастие, листо от Salvia е със стотици пъти по-слабо въздействие  от чистия salvinorin А, следователно, листата на Salvia  могат да се използват много по-безопасно.
Листата на Salvia физически са напълно безопасни. Тя е много нежна към тялото. Токсикологичните изследвания показват, че salvinorin А е изключително нетоксичен. Никой никога не е умрял от прием на свръхдоза Salvia. Salvia няма оформящ ефект към пристрастяване. Хората, които използват Salvia, обикновено са склонни да го правят доста рядко. Salvia не е стимулант, не е седатив, не е наркотик, не е успокоително. Подобно на много ентеогени, при достатъчно високи дози може да предизвика видения, но все пак тя е доста по-различна от всички други ентеогени. Dale Pendell, в книгата си Pharmako / poeia, причислява Salvia divinorum към уникален фармакологичен клас, които той нарича "existentia." Този термин загатва за философско  просветление от Salvia изглеждащо блестящото естество на самия живот.

 Салвия НЕ е парти дрога.
Това е важно да се разбере. Salvia не е "забавна" по начина, по който могат да бъдат  алкохолът или канабисът. Ако се опитате да купонясвате със Salvia, най-вероятно ще останете крайно разочаровани (и с "bad trip Salvia рипорти в нета :) бел.пр.)
 

Салвия е променяща съзнанието билка, която може да се използва като търсене и просветление по даден въпрос или в лечебен ритуал. В подходяща обстановка Salvia  прави възможно да се видят видения. Това е билка с дълга традиция на свещена употреба. Тя е полезна и за постигане на дълбока медитация. Това става най-добре като се вземе в тиха, почти тъмна стая, самостоятелно (ако няма да се използва наглеждащ, виж по-долу за обсъждането на наглеждащи), или с присъствието на  един или двама  добри приятели. Тя трябва да се приема в тишина, а може (понякога) с мека приятна музика.

Актуален легален статус
Salvia divinorum е законно растение в по-голямата част от света. Но, моля, имайте предвид следните изключения:
- САЩ: salvinorin A се класифицира като контролирано вещество в щатите Делауеър, Флорида, Илинойс, Канзас, Кентъки, Мисисипи, Мисури, Северна Дакота, Охайо, Оклахома, Южна Дакота, и Вирджиния. Salvia divinorum е също незаконно в щатите Луизиана и щата Тенеси, но само ако са предназначени за консумация от човека. А местното законодателство забранява притежаването на Salvia divinorum в Suffolk County, New York. Salvia divinorum е изцяло правен във всички други щати.

- Други държави: Salvia divinorum е незаконна в Австралия, Дания, Белгия, Италия, Германия, Япония, Полша, Южна Корея, Латвия и Литва. Испания забранява продажбата на Salvia divinorum, но не и притежание или използване. Във Финландия, Норвегия, Исландия и Естония е незаконно да внасят Salvia divinorum без съответната рецепта от лекар. Salvia divinorum остава правен в останалата част от света.

Допълнителна информация за правния статут Salvia и подготвеното законодателство, което може да го засегне, е достъпна на адрес: http://sagewisdom.org/legalstatus.html

(Моля влезте в адреса горе, за да видите актуализиран правния статут към настоящия момент, тъй като в това ръководство списъка не е актуализиран бел.пр.)

Авторите на това ръководство, не са адвокати и не могат да направят правно становище. Ако имате въпроси по отношение на правните въпроси, касаещи Salvia divinorum или salvinorin, трябва да се консултирате с адвокат информиран за правото към наркотичните вещества.

Salvia преживяване: Какво да очакваме?
Salvia преживяванията варират по интензитет от едва доловими, до изключително мощни. Това важи при дъвчене на листа, пушене на листа, устни тинктури като "Sage Goddess Emerald Essence ®." Силата на ефектите от нея ще зависи от това колко сте приели, начина, по който сте я приели, както и Вашата индивидуална телесна химия.
Salvia преживяванията се различават от тези на други халюциногени или билки и Salvia има много предимства:
- Вие не може да вземете фатално предозиране чрез Salvia листа.
- Salvia няма пристрастяващи свойства.
- Salvia е с правен легален статут в повечето страни.
- Нейните ефекти са кратки по времетраене, така че ще можете бързо да се върнете към нормалното си ежедневие.
- Salvia много рядко произвежда нежелани странични ефекти или махмурлук.


Шум и отвличане на вниманието ще попречи на опита. Когато сте взели Salvia, гледане на телевизия например ще пречи на концентрацията ви. Седене около лагерен огън в гората през нощта, би било чудесно. Salvia divinorum може да промени възприятията и поведението, тя никога не трябва да се използва в обществена среда - това може да ви направи с неприятно впечатление от околните. Когато ефектите са интензивни, хората често остават потопени в съновидения-визуализации и състояние на осъзнаване. Понякога хората в това състояние се движат наоколо, сякаш насън. Поради тази причина, винаги трябва да има трезвен, съгледвач налице, особено когато се приемат силни дози (екстракти). Съгледвачът е нужен, за да бъдете уверени, че няма да направите нищо опасно, като да съборите запалени свещи  или покъщнина. Когато Salvia се пуши ефектите идват много бързо, за по-малко от минута. Ефектите са най-силни в продължение на 5-6 минути, а след това те бързо се успокояват и продължават до още 20-30 минути.
 Когато листата се дъвчат, първите ефекти идват след около 15 минути и постепенно се развиват, за да достигнат своя връх около 30 минути след приема. Пиковото ниво на ефектите продължава 30 минути до един час, след това постепенно намалява с течение на още 30 минути до един час.
 Когато се приема като тинктура — задържане в устата, ефектите започват след 10-15 минути и бързо се развиват с върховото ниво, което трае 20-40 минути. Ефектите след това постепенно намаляват с допълнителни 30 минути до един час. За да бъде безопасен опита, важно е да не шофирате или работите с машини в продължение най-малко на един час след последните почувствани ефекти.
 

Обикновено хората се чувстват с ясно съзнание и психически освежени след опит Salvia. Понякога някои хора изпитват леко главоболие след пушене на Salvia. Оказва се, че такива главоболие е резултат на дим  индуцирано синусово дразнене. Подобно на тютюневия дим, Salvia дим вероятно донякъде дразни и белите дробове.
 

Salvia преживяванията могат да бъдат разделени на различни нива на интензивност. Salvia преживяване - рейтинг скала е конструирана да оценявате различните нива на ефекти, предизвикани от Салвия. Всяка буква на думата SALVIA стои за различните нива на ефектите. Скалата описва шест различни нива на опиянение, всяко едно по-силно от предишното. Пълната интензивност на въздействие се оценява в зависимост от нивото на най-високата скала постигната по време на опита.

SALVIA – преживяване рейтинг скала
 

Ниво — 1 "S" означава ФИНИТЕ (Subtle) ефекти. А усещането е, че "нещо" се случва, въпреки че е трудно да се каже точно какво. Релаксация и повишена чувствителност на възприятията може да се отбележи. Това леко ниво е полезно за медитация и може да доведе до повишено сексуално удоволствие.
 

Ниво - 2 "А" означава ПРОМЕНЕНИ (Altered)  възприятия. Цветове и текстури са по-силно изразени. Оценяването на музика може да бъде засилено. Пространството може да изглежда на по-голяма или по-малка дълбочина, отколкото е обичайно. Но видения не се срещат на това ниво. Мисленето става по-малко логично, по-игриво, могат да се отбележат и краткосрочни затруднения с паметта.
 

Level - 3 "L" означава ЛЕКО (Light) хипнотично състояние. Затворени зрителни визуализации (ясни образи със затворени очи: фрактални модели, като лозови и геометрични мотиви, визии на обекти и дизайни). Образите често са двуизмерни. Ако с отворени очи се появят визуални ефекти, те обикновено са неясни и мимолетни. На това ниво са явления, подобни на полусънни явления, които се случват на някои хора в  началото на съня. На това ниво, виденията се изпитват като "радост за окото", но не се бъркат с реалността.
 

Level - 4 "V" означава ЯРКО (Vivid) хипнотично състояние. Възникват сложни  триизмерни реалистични сцени. Понякога могат да се чуят гласове. С отворени очи, контакт с консенсусната реалност няма да бъде изцяло загубена, но когато си затворите очите можете да забравите за консенсусната реалност и да влезе напълно в приказна сцена. Шамански пътешествия до други земи - чужди или въображаеми, срещи със същества  (лица, духове) или пътувания във времето до други векове и епохи. Може дори да живеете живота на друг човек. На това ниво сте въведени в света на шамана. Или ако предпочитате: вие сте в "dream time". Със затворени очи, вие възприемате фантазии (случват се всякакви явления, истории и събития). И така, докато очите ви са затворени, вие вярвате, че всички събития се случват наистина в действителността. Това се различава от "радост за окото" образност затворени очи, на ниво 3.
 

Ниво - 5 "I" означава НЕМАТЕРИАЛНО (Immaterial) съществуване. На това ниво човек може вече да не се осъзнава, че е тяло. Съзнанието остава и някои мисловни процеси все още са осъзнати, но става напълно въвлечен във вътрешно преживяване и губи всякакъв контакт с консенсусна реалност. Индивидуалността може да се загуби, преживяванията се сливат с Бог/Dess, съзнанието, универсално съзнание, или странни сливания с други предмети - реални или въображаеми (напр, преживяване като сливане със стена или част от обзавеждането). На това ниво е невъзможно да функционира в консенсусна реалност, но за съжаление някои хора не остават в покой, а се придвижват наоколо в това объркано състояние. Поради тази причина съгледвача е от съществено значение, за да се гарантира безопасността на тези, които пътешестват към тези дълбоки нива. За лицето изпитващо това явление, може да бъде ужасяващо или изключително приятно преживяване, но за външния наблюдател изглежда объркан или дезориентиран.
 

Ниво 6 - "A" означава АМНЕЗИИ (Amnesic) ефекти. На този етап, или съзнанието се губи, или поне един е в състояние по-късно да си припомни какво е преживял. Индивидът може да падне или да остане неподвижен или да се мята наоколо, може да се появи и сомнамбулно поведение. При евентуални наранявания няма да се чувства болка при събуждане, индивидът няма да има спомен за това, което той / тя е преживял. Хората не могат да си спомнят това, което преживяват в това много дълбоко транс състояние. Това не е желателно ниво, защото нищо от него не може да се припомни занапред като опитност.

МЕТОДИ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Salvia никога не се приема чрез инжектиране. Има много различни методи на употреба. Някои ще бъдат обсъждани тук.


ТРАДИЦИОННИ МЕТОДИ MAZATEC
Дватa традиционни Mazatec метода са доста неефективни, тъй като те изискват много повече листа, отколкото е необходимо при другите методи. Но пък те са много безопасни. Традиционно, листата се вземат в полузатъмнена стая като част от лечебна или религиозна церемония. Най-малко един трезвен човек е налице, за да наблюдава хората, които са приели Salvia.
Напитка от вода със смлени(пасирани) пресни листа е един от традиционните Mazatec начини за използване на тази билка. Изискват се много листа, а  вкусът донякъде е неприятен, така че този метод се използва рядко от не индианци. Salvinorin е много бързо се абсорбира от стомаха, така че се изисква голямо количество листна маса, за да стане напитката ефективна. Чрез този метод обаче се постига максимално продължително време на действието на ефектите, от всеки от останалите други начини на прием.
 

Дъвчене и поглъщане на голям брой пресни листа е друг Mazatec метод. Когато това се прави листата се дъвчат бавно в продължение на около 1/2 час.
Макар, че  листата се дъвчат и поглъщат, ефектите се дължат на salvinorin, който се абсорбира в тялото през тъканите на небцето и езика по време на дъвченето. Това е по-малко ефективен начин от пурите (виж по-долу). Повечето хора смятат дъвченето и преглъщане пресни листа за неприятно поради силно горчивия вкус,  а при някои причинява дори гадене.


СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ
Пури — Събрани листа ги навивате, получава се руло. Ще го наречем пура. Пурата се дъвче, като се прави съвсем бавно — по едно сдъвкване през около 10 сек. Държи се под езика между сдъвкванията. Поне половин час трябва да запазите пурата и сокът, който се е източил в устата ви по възможност, без да го плюете или преглъщате. След половин час изплювате всичко навън- и сокът и листата. Трябва предварително да сте си приготвили някаква купа за изплюването. Сокът на Салвия ще остави петна по килима или дрехите ви, така, че се погрижете да не обърнете купата.
Пурите могат да са направени както от пресни, така и от изсушени листа. Направените от сухи листа са по-малко горчиви. За да си направите пура от сухи листа, измерете между 2 и  8 грама сухи листа или избройте между 8 и 28 големи цели изсушени листа. Поставяте листата в купичка с хладка вода за около 10 мин., след което ги изцедете и изтръскайте добре от излишната вода и ги навийте на пура. Някой хора от бързане пропускат накисването във вода, но дъвченето на сухи, чупливи листа ще бъде неприятно. Ако желаете, може да подсладите пурите със захар, мед, изкуствени подсладители. Това ще направи вкуса по-малко горчив и ще е по-приятно за дъвчене.
Ако използвате пресни вместо сухи листа, употребете също 8-28 големи пресни листа.
Ефектът от пурите вероятно може да бъде увеличен, като първо третирате устата си по специален начин, за да се повиши способността за по-бързото абсорбиране на  salvinorin A.  За да направите това ще ви трябва четка за зъби и вода за уста съдържаща алкохол/ментол. Изчистете с четката добре тъканта под езика си, небцето и самият език. Това ще премахне слоят от мъртви клетки. Не натискайте прекалено, за да не предизвикате кървене. Жабурете с водата за уста най-малко 30 сек. Уверете се, че водата за уста е преминала през цялата вътрешност в устата ви, след което изплакнете веднъж с чиста вода.
 В първите 12-15 мин. ще почувствате много слаби ефекти. Нека това да не ви подвежда. Пълните ефекти започват обикновено след 30 мин.(времето, когато ще изплюете пурата). Те остават на това ниво в продължение на около 30-60 мин., след което започват да се понижават. Целият опит рядко продължава повече от час и половина, но това все пак е различно и индивидуално.


Пушене:  Сухи листа могат да се пушат в лула. Листната маса трябва да се нагрява продължително до достигане на висока температура, а димът трябва да бъде вдишан бързо и дълбоко, за да има ефект. Салвинорин А изисква висока температура, за да се изпари. Добре е пламъкът да се държи непосредствено над листата, като през цялото време вдишвате. Листата могат да се пушат с лула, бонг и наргиле. Използвайте запалки с реотан. Трябва да имате голям пепелник или купа, където да обезопасите тлеещото огнище когато почувствате първите симптоми. Когато потънете в преживяване, напълно ще забравите, че имате запалена лула в ръцете си. Най-добре е да имате гледач, когато пушите Салвия. Първите ефекти ще се усетят след около една минута след първото вдишване. След 5-6 мин. ефектите постепенно ще започнат да отшумяват. Общата продължителност на опита може да бъде по-малко от 30 минути, максимум до час.
Екстракти от Салвия също могат да се пушат. Екстрактите могат да доведат до много силни въздействия, затова трябва да се употребяват само в присъствието на съгледвач. Възможно е да изпарите салвинорин А от сухи листа или екстракт в специален изпарител, който загрява материала, без да го гори. Този начин на изпаряване може да ви подлъже, тъй като се получава много малко дим, а е възможно да се инхалира много голяма доза, без да го осъзнавате. Това важи предимно за екстрактите. Много търговски изпарители направени за канабис не са подходящи за Салвия,  тъй като не се достига подходящата висока температура.  Изпарители за Салвия могат много лесно да бъдат саморъчно направени, но не използвайте тези от търговската мрежа.
Изпаряване на чист Salvinorin А (кристали) е възможно, но не се препоръчва. Ако дозировката не е измерена прецизно, може да е опасно, тъй като лесно може да се изпари прекалено голяма доза. За да се извърши напълно безопасно изпаряване на salvinorin A кристали  се изисква претегляне на дозата на много прецизна везна с точност на измерване до микрограм (милионна част от грам). Тези аналитични везни струват над $ 1000. Екстрактите, които се предлагат са стандартизирани дози салвинорин А на грам, обозначен х5 (5 микрограма салвинорин А на грам екстракт); х10 (10 микрограма на грам) и т.н.
 

В търговската мрежа се предлага и Салвия тинктура. Това е течност екстракт на Salvia divinorum и е предназначена да се държи в устата под езика, докато salvinorin А се абсорбира. Тя съдържа алкохол, който служи за разтворител, но съдържанието му е малко и не може да причини алкохолно опиянение. Алкохолното съдържание е възможно да дразни устата ви, затова може да се приема смесена с топла вода.

Обикновено я получавате с подробна инструкция по отношение на начин на употреба и дозировка. Прост метод за приемане на тинктура е като определената доза от тинктурата се смеси 1/1 с топла вода и я приемате в устата, без да поглъщате. Държи се под езика, тъканите там ще абсорбират салвинорин, езикът се държи нагоре опрян в небцето. Държи се в устата докато започнат първите ефекти (около половин час), след което изплювате течността или я преглъщате, ваш избор.

Кой метод е най?
Има плюсове и минуси на всеки метод. Някои хора съобщават, че с пури се получава по-дълбок и по-далновиден опит, отколкото при пушенето. Други съобщават, че дъвченето не работи за тях, но пушенето действа. При някои се получава малък ефект и от двата метода, те могат да ги комбинират. Първо се дъвчи пурата и след изплюването и се пуши. Ако сте пушач, най-вероятно ще ви допадне пушене на Салвия. Ако сте непушач, вероятно ще предпочетете дъвчене. Имайте предвид, че димът от пушенето на Салвия ще дразни белите ви дробове, докато дъвченето не вреди на нито един орган от тялото ви.
 

При дъвчене се изискват доста повече сухи листа, отколкото когато се пушат. Пушенето е най-икономичният метод за ползването на листата.
 При дъвчене се произвеждат ефекти, които идват по-постепенно и траят по-дълго. Този метод е по-добър за проучване и запознаване със "светът на Салвия". По-добър е и за постигане на дълбока медитация.

Тинктурата и пурите са с идентично влияние, като разликите са, че при тинктурите може по-точно да си определяте дозата на прием според вашето желание и техния вкус е доста по-приятен от този на листата. Единствените странични ефекти наблюдавани при тинктура е "горене" на лигавицата на устата. Това се случва, когато алкохолът в тинктурата не е бил достатъчно добре разреден с топла вода. Чувството от това изгаряне ще бъде същото като това, когато сте си изгорили устата примерно с гореща супа. Този проблем се отстранява като достигнете подходящото разреждане за вас на вашата тинктура.
 

Най-общо казано, най-добре е да се избягват прекалено концентрирани екстракти, изпарители и чист salvinorin A (кристали). Дъвченето, използването на тинктура, пушенето на листа леки до средни по сила екстракти ще произвежда достатъчно силни ефекти за повечето хора. Не е необходимо да експериментирате с по-силни и по-опасни начини за приемане на Salvia.
 

Има някои хора - макар и малка част - които, дори след много експерименти в търсене на точния начин си остават "Salvia-hardheads." (твърдоглавци). Те никога не са имали повече от леки, едва доловими ефекти и при пушене и при дъвчене. Някои от тези hardheads ще получат задоволителни резултати, ако дъвчат първо пура и веднага след изплюването и(1/2 час) се пуши с 2-3 лули. Има случаи обаче, дори и тогава да няма ефект.
(За пушене, принципно се снабдете с 2 или 3 заредени лули. Всяко вдишване да е максимално дълбоко и с колкото се може по-продължително задържане на дима. Като ви свърши първата лула, поемате глътка свеж въздух и веднага палите втората. Към края и, трябва да започнете да чувствате първите ефекти. Всичко естествено зависи от поносимостта на организма ви към салвинорин. Сами ще разберете дали ще е необходимо да палите 3-тата лула или не. Бел.пр.)
За хората с най-голяма поносимост към Салвия, се препоръчва използването на екстракти. Определете чрез сухи листа каква е вашата персонална чувствителност, преди да решите да експериментирате с прекалено високо концентрирани екстракти.
 С малко практика дъвчене, пушене, или комбиниране на двете (което е доста стимулиращо), ще работи доста добре за повечето хора.  Много хора смятат, че са необходими няколко срещи със Salvia преди "пробивът" да се случи. Така че не си слагай етикет "Salvia-hardhead" предварително.


Наблюдаващи (съгледвачи) и БЕЗОПАСНОСТ
Кога имате нужда от съгледвач?
Ако приемате силни дози са възможни някои промени в поведението ви: объркано състояние, възможно е да нараните себе си или други хора, да паднете от стол/креват. Трябва да имате съгледвач, когато сте начинаещ със Салвия, когато експериментирате с високо концентрирани екстракти и ползвате по-ефективен метод на прием.
 За опитния Салвия потребител, който дъвче пури, ще е безопасно да го прави сам (обикновено на пода с постлано одеяло в положение за медитация). Абсолютно задължително е присъствието на съгледвач, когато:
- Изпарявате салвинорин, без значение дали това ще е с изпарител, лула, бонг и др. поради опасност от пожар
- Приемате високо концентрирани дози екстракт или чист салвинорин (кристали), поради твърде дълбокото хипнотично състояние, в което ще изпаднете и неориентирани действия, които може да вършите. Във всички отношения, най-рискови си остават всички начини на пушене поради подпалване на дреха/килим. Въпреки, че много хора го правят сами, рискът не бива да се подценява. Бъдете отговорни!!!

Какво трябва да знае съгледвачът?
Като съгледвач, трябва да знаете преди всичко, че въздействието на Салвия е кратко. Не е необходимо да звъните на спешна помощ заради странни действия и поведение. Погрижете се лицето да е в безопасност от падане и/или нараняване и просто чакайте (в рамките на час, но обикновено е по-малко). Ако се движи и не можете да го удържите, потърсете помощ от някой. Много полезно би било, ако съгледвачът е приемал Салвия и е добре запознат с въздействието и.


Ролята на съгледвача.
Съгледвачът има три основни задължения. Най-важното от тях е да запази в безопасност лицето и евентуално ако присъстват други хора. Това е преди всичко останало. Основната опасност е случайно нараняване и/или подпалване. Трябва да бъде нежен пазител. Да бъде възможно най-ненатрапчив, но винаги нащрек в случай, че лицето започне внезапно да се движи безразсъдно наоколо. Да не се употребява физическа сила, освен ако не е наложително. Използването на физическа сила може да доведе до нараняване. Тя може да бъде погрешно изтълкувана като нападение. Никога не позволявайте да се използва Салвия, когато са налице огнестрелни оръжия, ножове или други опасни обекти. Вземете ключовете от колата на лицето за безопасно съхранение преди началото на опита. Да се пази от падане, от остри предмети, ходене, пълзене, лазене, да бъде далеч от прозорци, опитите да не бъдат в обществени градски места, да няма в близост открити пламъци, горещи повърхности и чупливи предмети. Ако е напълно обезопасена зоната, оставете лицето да се движи. Не трябва с физическа сила да го/я принуждавате да остава седнал/а или легнал/а освен ако не е абсолютно наложително.
Пренасочвайте плавно движенията. Говорете тихо. Сведете до минимум докосванията (в промененото състояние на съзнанието, лицето може да сметне вашия допир като акт на агресия и ще реагира на въображаемата опасност).
 

Втората задача на съгледвача е да успокоява. Често повтарящи се прости обяснения могат да помогнат ако лицето се завърне към реалността уплашено, да му се говори примерно: "Ти си в безопасност, няма да позволя нищо да  ти навреди". "Ти просто имаше преживяване от Salvia, ще се чувстваш по-добре в рамките на няколко минути." "Името ти е…". Аз съм твоят приятел…". Ако думите не вършат работа, нека се мълчи. Мълчанието е често по-малко заплашително към лицето, отколкото когато не разбира и се опитва да разгадае какво говори съгледвача.
 

Третата задача на съгледвача е да се помогне на лицето, по-късно да си спомни подробности за преживяването. Има няколко начина. Използвайте тетрадка и записва действията на лицето по време на опита. След което го разпитайте за подробности. Записките могат да възбудят паметта на човека за това, което е преживял. Друга техника, ако лицето не е постигнал твърде дълбоко медитативно състояние, за да се говори по време на опита, е да се пита многократно "Какво преживяваме сега?" А преносим компютър или мобилен телефон, могат да се използва за записване на отговорите. Тъй като някои хора ще предпочетат, вие да ​​мълчите и да не се записват, изяснете тези подробности предварително с тях.

Взаимодействия на Салвия с други наркотични
 и лекарствени вещества.
 Човек трябва да бъдат особено предпазлив при комбиниране на Салвия с други наркотици. Както е случаят с повечето наркотици, някои комбинации могат да си взаимодействат в неочаквани и евентуално негативни начини. Много хора, които редовно приемат лекарствени средства по предписание, използват Салвия без това да води до странични ефекти на медикаментите. Въпреки, че Салвия е сравнително безопасна, когато се комбинира с много лекарства, не е изключено някои от лекарствата да реагират чрез странични ефекти.
Важно е да запомните, че всеки човек е уникален. Фактът, че някои хора не изпитват проблеми с определена комбинация не гарантира, че тази комбинация е безопасна за всички. Ако трябва да комбинирате Салвия с друго лекарство, винаги трябва да се прави предпазливо. Започнете с изключително консервативната доза, за да се намали ефектът на евентуална отрицателна реакция. Ако не настъпи отрицателна реакция, можете да увеличавате постепенно дозата в  следващите опити. При условие, че няма странични ефекти от последващите опити, можете да си коригирате дозата до желаното ниво на ефекти. Човек трябва винаги да си осигурява съгледвач  при провеждане на експерименти с нови комбинации. Важно е да има някой на ръка, който може да ви помогне, ако възникне такава необходимост. Ние сме наясно с едно физическо лице, което съобщава, че дишането му е станало малко затруднено. Разбрахме, че лицето е пушило Салвия след прием на висока доза на GABA*. Макар че не е сигурно, че тази реакция се дължи на взаимодействието на двете вещества., би било разумно да се избегне тази комбинация.


* GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) е не есенциална аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък и очите. Класифицира се като невротрансмитер и подобрява движението на нервните импулси. GABA има редица положителни ефекти върху ЦНС (централната нервна система).
GABA релаксира мозъка и успокоява нервната система.
GABA стимулира производството на растежен хормон, който от своя страна подпомага метаболизма на мазнините, а също така има силен мускулно изграждащ ефект. С годините нивата му у човека намаляват, в резултат на което топенето на мазнини става все по-трудно. Това е една от причините GABA да е толкова популярна.
GABA също така подобрява съня. (Бел.пр.)Неврологичния механизъм на действие на салвинорин А
Salvinorin A е идентифициран като мощен, високо селективен капа — опиоиден рецепторен агонист. Експериментални данни показват, че психоактивните ефекти на salvinorin А са резултат от дейността на тези рецептори.

 Насоки за ползване на Салвия интелигентно и безопасно
Salvia divinorum е изключително безопасна билка, при условие, че тя се използва по безопасен начин. Тя може да произвежда завладяващи преживявания, които са дълбоко обогатяващи, при условие, че тя се използва разумно. Моля, обърнете особено внимание на следните основни мерки за безопасност:

- Никога не използвайте Салвия при наличието на пистолети, ножове и други опасни обекти, които са леснодостъпни.
- Никога не шофирайте най-малко час след последните ефекти от прием на Салвия.
- Изберете времето и мястото на вашия опит внимателно. Спокойствието и сигурността са от съществено значение. Бъдете много внимателни, за височини и открит пламък като свещи, лагерен огън, печки, камини… Не приемайте Salvia, когато може да бъдете прекъсван от телефонни разговори, посещения, домашни любимци, деца и т.н. Изключете телефона си и задайте на вашия телефонен секретар мълчаливо записване на входящи повиквания.
- Имайте предварителна нагласа каква доза ще вземете и как ще я вземете
- След като всички материали за пушене са обезопасени, легнете в леглото, на дивана, или върху килим. Ще сте много по-безопасно в легнало положение, отколкото ако сте седнали на стол. Останете в отпочиваща поза за останалата част от преживяването. Визуалните ефекти най-добре се възприемат със затворени очи.
- Трябва да имате съгледвач (това е особено важно, ако сте нов в Salvia, като приемате висока доза, пушите силен екстракт или приемате Салвия с помощта на много силна система за доставка (като изпарител).
- Приемайте да бъдете съгледвач на други, които ви помолят.
- Ако имате проблеми, свързани с психичното ви здраве, не приемайте Salvia без първо да го обсъдите с вашия терапевт или лекар.
- Практикувайте и насърчавайте за отговорното използване. Не давайте  Salvia на непълнолетни лица и склонни към насилие нестабилни хора. Не правете опити с непознати. Знайте и бъдете наясно на кого давате Салвия и защо искат да я ползват.
- Никога не приемайте Salvia по време на работа или на публично място. Дръжте я в личното си пространство. Това не е дрога за концерти. Тя не е за рейв. Тя не е за големи шумни партита. По-добре да я използвате на тихо, безопасно лично място в компанията на близък приятел.
- Смесването на Salvia с други лекарства, наркотични вещества или големи количества алкохол може да причини неконтролирано дори и за близък съгледвач поведение или ужасяващи преживявания. Докато опитни потребители на Salvia са експериментирали с комбинации, те не са за Salvia начинаещи, и със сигурност са по-рискови, отколкото приемът на Salvia сама по себе си. Въпреки че не са известни токсични лекарствени взаимодействия между Salvia и нещо друго, това все още не е изследвано научно (виж по-горе за обсъждане на възможните токсични лекарствени взаимодействия от салвия с GABA).
- Бъдете много внимателни относно използването изпарени екстракти, изпарени листа или пушене на високо концентрирани екстракти. Те изискват присъствие на съгледвач. Дъвчене на пури или цели листа с поглъщане са много по-малко вероятно да ви доведе до поведение извън контрол, отколкото гореизброените.
- Никога не използвайте чист salvinorin A (кристали), освен ако дозата, която приемате е била претеглена с ултра точен баланс, които могат да се претеглят дози в микрограми, а вие знаете колко точно можете спокойно да приемете. Дори и да не уважите тези изисквания, вие на всяка цена трябва да имате съгледвач!


Отглеждане на Салвия дивинорум.
 Ако искате да отглеждате свое собствено растение, ще е необходимо да прочетете тази част, ако ли не, може да я пропуснете.
 Salvia divinorum е полутропическо целогодишно растение. Това означава, че то може да расте година след година, но само ако не е изложено на минусови температури. То е зелено растение с големи листа и отличително дебело, кухо, квадратно, зелено стъбло. Салвия може да расте на няколко метра височина, ако условията са благоприятни. Когато тя израсте достатъчно високо, клоновете ще се огънат или счупят и ще се вкоренят ако влязат в контакт с влажна пръст. Въпреки че Salvia divinorum цъфти при естествени условия на осветеност, тя почти никога не създава семена, които ще покълнат. Така растението се размножава предимно чрез резници. Листата са овални, с леки нарези (назъбени) и могат да бъдат доста големи (до 9 см в дължина). Те обикновено са изумруденозелени, но при определени условия, може да бъдат жълто-зелени или дори жълти. Те са покрити с фин слой от изключително къси косми (трихоми), като листата приличат на сатен в кадифен вид при определена светлина. Растенията растат най-добре в частична сянка, в добре напоявана, но добре дренирана почва. Корените не трябва да се оставят в постоянно мокра почва, защото ще изгният и растението ще умре. Почвата трябва да бъде винаги леко влажна, но не и мокра и подгизнала.
 

Salvia divinorum може да се отглежда на закрито във всякакъв климат. То може да е красиво стайно цвете.
 

Вие може да отглеждате Salvia divinorum на открито през цялата година, ако живеете във влажен полутропически климат, с добре напоени, но добре дренирани почви, с високо съдържание на хумус. Ако живеете в по-студен или сух климат, може да държите растението на открито, само докато времето позволява(да не е под +4 градуса по Целзий). Салвия ще расте добре ако лятото я гледате на открито, а зимата я прибирате в закрито помещение.
 

Ако засушите Салвия, тя ще ви го каже: листата и ще започнат да увисват. Полейте я и при първите признаци на леко увиснали листа — не допускайте растението да увисва. Почвата трябва да се отцежда добре, но трябва да се поддържа влажна. Ако засаждате Salvia в саксии, се уверете, че саксията е достатъчно голяма, за да може растението да расте добре. Въпреки че ще ограничите наличните си пространства,  използвайте възможно най-големите саксии, които имате. Трябва да има дренажни отвори. Поставянето на чакъл (или разбити парчета от глинени съдове) в дъното на саксията ще спомогне за насърчаване на дренажа и по този начин ще обезкуражи корен гниенето. Повечето търговски почви са подходящи за Салвия. Добавяне на вермикулит или перлит след присаждането в почвата е полезно, но не е задължително.
 

За Салвия ще ви е необходимо и тор. Всеки добър на общо предназначение тор ще върши работа. Рибна емулсия е добър избор за  органичен тор, но тъй като има неприятна миризма, е подходящ само за употреба на открито. Задоволителни резултати могат да бъдат постигнати с химически продукти за торове. Някои от тях са:
 ® Scott's All-Purpose Plant Food(18-13-13) - леко поръсена върху почвата около веднъж на всеки шест седмици
  Miracle-Grow ® (15-30-15) или MirAcid ® (30-10-10) - прибавен към водата веднъж седмично (1/4 чаена лъжичка. За галон). (1 ам, галон= 3,8 лит. бел, пр.)
 ® Peter's Professional Soluble Plant Food (15-30-15) 1/4 чаена лъжичка, за галон на вода веднъж седмично.
 Ако я гледате на закрито, изкарвайте я навън, когато времето е топло,  дори е хубаво дъжда да я вали. Това ще насърчи изграждането на минерални соли в почвата, от които има нужда вашето растение, за да расте добре.
 

Salvia divinorum може да се справи добре в най-различни условия на осветеност. Това става най-много няколко часа дневно на частична слънчева светлина. Това може да направите добре, когато се отглеждат в закрити помещения в близост до прозорец. Тя може да се справи и с повече слънце, ако се поддържа добре напоена и се замъглява(пулверизира) често. Тя също може да се справи и в умерено дълбока сянка. Промяна на условията на осветеност или условията на влажност на вашите растения трябва да се правят постепенно. Като се има предвид, достатъчно време, Salvia е много адаптивна, но може да отнеме седмици, за да свикне с новата среда.
 

Много вредители могат да атакуват Salvia. Белите мушички са голям проблем за парниковите растения. Листни въшки, голи охлюви, гъсеници, трипси, акари и щитоносни въшки също могат да повредят вашите растения. Коренното и стволово гниене може да бъде проблем. Гъбични петна могат да се появят върху листа. Не е известно кои растителни вируси атакуват Salvia divinorum, но вероятно някои го правят, тъй като много други растения се атакуват.
 

Листни въшки и щитоносни въшки могат да бъдат отстранени с памучен тампон, потопен в изопропилов (за разтриване) алкохол.
 

Щетите от гол охлюв могат да бъде намалени при отглеждане на Salvia в саксии поставени повдигната платформа. И въпреки това е възможно някой от тях да атакуват вашите растения. Дръжте под око тези лигави вредители. Само един гол охлюв, може да изяде ужасно много Salvia!  Може да се използвате бира, за да се привлекат и да се удавят охлювите. Сложете купичка с бира, така притисната в земята, че  повърхността на купичката да бъде изравнена със земята, тя ще привлича охлювите и те ще се удавят вътре.
 

Паяци и акари могат да бъдат контролирани чрез разтваряне на сапун с маслиново масло във вода и пръскане на листата с пулверизатор. Повтаряте през двуседмични интервали в продължение на три пъти. Внимание: има няколко съобщения за вредни въздействия на сапуна върху листата, така че не използвайте това твърде често.
 

Вашият градински маркуч е най-добрият ви приятел в борбата с повечето външни вредители. Напръскайте листата толкова силно, че да  отстрани вредителите далеч от тях, но не толкова силно, че  да повредите и начупите листата. Не забравяйте да се пръскате и долната страна на листата. Пулверизатор ще ви свърши най-добра работа за целта.
 

Salvia divinorum обикновено се размножава чрез резници, а не от семена. Резниците могат да се вкоренят или във вода или директно в почвата. Ето как:
- Вкореняване във вода: Отрежете клонче (дълго 10-20 см). Премахнете  листата, които са прикрепени към най-долния възел на резника и  веднага след това го сложете във вода покриваща 2/3 от цялата дължина на резника в подходяща ваза/чаша/буркан… Във всеки съд трябва да имате само един резник (ако вкоренявате повече от един), защото ако евентуално започне гниене, то да не се развие във всички резници и съответно да ги унищожи.
 

Най-добре е, отрязването на резника да бъде малко под един възел, тъй като възлите са местата, от които новите корени най-вероятно ще излязат. Макар че не е задължително да се прави там разреза, това има и предимството, че няма да има стволови нишки висящи във водата. Това е важно, тъй като е много вероятно те да започнат да гният.
 

Уверете се, че отрязването се извършва с чисти ножици или нож, така отрязаното стебло не се атакува от микроби и гъбички, които могат да причинят стволово гниене. Поставете го на място с филтрирана слънчева светлина(светла сянка). Сменяйте водата всеки ден. Добра идея е да се използва охладена преварена вода. Ако водата е хлорирана, изваряването ще премахне хлора. Преваряването ще убие и всякакви микроби и зарази по растенията, ако е имало такива във водата. Вкореняването във вода е успешно на около 75% (в останалите случаи започва стволово гниене, което убива резника).
 

До две седмици корените ще започнат да се развиват. Когато те достигнат дължина около 15-20 мм, присаждате в добре дренирана саксия. Покрийте с прозрачен стъклен буркан или прозрачна пластмасова торба, за да служи като палатка за влажност, докато растението развие своите корени в почвата, а стеблото и листата се подсилят(обикновено 1-2 седмици). След това премахвате палатката, но постепенно — всеки ден увеличавате часовете, в които не е покрито младото растение.
 Някои производители съобщават, че резници Salvia, които се счупват  спонтанно през лятото са по-склонни да се вкоренят успешно, отколкото тези, които са умишлено отрязани. Вкореняване на открито може да намали шанса от стволово гниене. Очевидно на UV светлината  в нефилтрирана слънчева светлина въздейства и убива микробите  и гъбичките във водата.


- Вкореняване в почва:
 Salvia може да се вкорени директно в почвата. Необходими материали:
 * Почва
 * Две пластмасови чаши за еднократна употреба
 * Смес за вкореняване (представлява хормон, който съдържа фунгицид). Има разнообразие от марки в търговската мрежа
 * Тънка прозрачна полиетиленова торбичка за хранителни продукти
 * Ластик
 * Вода

Пробийте на дъното малки дупки в една от чашите за отводняване. Напълнете чашата 2/3 с почва. С помощта на молив или пръст, направете дупка в почвата около 5 см дълбока. Почвата вече е готова за вашия резник. След, което приготвяте резника. Отрязан с чисти(дезинфекцирани) ножици, го потапяте за кратко във вода. Отрязаната повърхност не се пипа с пръсти. Потапяте ("осолявате") го във вкореняващия прах на 2 см дължина от разреза нагоре. Изтръскайте леко. Вкореняващият прах е леко токсичен, за това след боравене с него, ръцете трябва да се измиват със сапун. Поставяте "осоления" резник в дупката в почвата, като хубаво притискате от всички страни докато се уплътни дупката. Поливате малко докато започне да изтича вода през дупките на чашата. Поставяте чашата със засятия резник във втората чаша, която ще задържа оттичащата се вода. Ако желаете, сложете малко парче дърво или пластмаса между двете чаши, за да остане малко място, в което ще се събира излишната вода. Загърнете двете чаши с торбичката и закрепете с ластика за чашите. Тя ще задържа влага и често поливане няма да е необходимо. Наблюдавайте почвата, трябва да е винаги влажна, но не мокра и подгизнала. След няколко седмици, когато клончето и листата започват да се изправят и стане силно, значи е готово за засаждане в голяма саксия.

Обработка на растителния материал.
 Сухите Salvia divinorum листа може да се съхраняват в херметически затворени кутии, на тъмно място. Съхранявани по този начин, листата ще запазят своята потентност в продължение на много, много години, може би за неопределено време (никой не знае колко дълго). Ако си отглеждате растение сами, вероятно ще искате да изсушите листа за бъдеща употреба. Има няколко начина да направите това.
 

* Метод 1.  Природен дар — изчакайте, докато листата изсъхнат и окапят. Съберете ги. Поставете ги в чиния в стая с ниска влажност на въздуха. Разбърквайте ги често. Изчакайте, докато изсъхнат, след което ги приберете за съхранение. Не е известно дали по естествен път окапали листа са по-силни или по-слаби, отколкото ако бъдат  откъснати. Предимство: няма да лишавате вашето растение от листата, от които се нуждае. Недостатък: вие ще трябва да чакате, докато растението е готово да направи дарение за вашата кауза. Листата може да не са в най-концентрирано със салвинорин състояние.
 

* Метод 2. Salvia "Тютюн" - вземете големи, прясно набрани листа и ги наредете едно върху друго. След което, нарязвате купчинката на лентички с широчина 5 мм. Слагате лентичките в чиния за сушене. Обръщате ги два пъти дневно, докато изсъхнат, но не чак толкова, че да станат хрупкави. Предимство: Полученият "Тютюн" се съобщава, че  е по-мек, отколкото димът от напълно изсушени листа. Недостатък: Възможно е, не напълно изсушените листа да не могат да бъдат съхранени за толкова дълго време, колкото добре изсушените (хрупкави) листа.
 

* Метод 3. Дехидратор за храна — изсушава се в изсушител за храна. Сушенето е много бързо и задълбочено. Изсушава листата, включително и стебла до хрупкавост. Докоснете листата с пръсти, за да видите дали те са напълно изсъхнали. Стеблото трябва да изпука, когато бъде пречупено. Предимства: скорост, задълбочено сушене и удобство. Недостатък: Разходи за закупуване на уреда.
 

* Метод 4. Сушене в конвекционна фурна. Листата се поставят в огнеупорен съд. Топлината е не повече от 175 градуса F. Предимство:  скорост, задълбочено сушене и удобство. Недостатъци: Малко по-малко удобно, отколкото с помощта на изсушител за храна. Може да бъде трудно да се поддържа температурата на фурната в оптимални граници.
 

* Метод 5. Микровълнова фурна — нареждате листата на един слой между два хартиени листа и пускате микровълновата на максимална мощност за 10 секунди. Проверявате ги на всеки 10 сек. докато изсъхнат достатъчно.
 

* Метод 6. Изсушаване с калциев хлорид (CACL2) -  Калциевият хлорид е на разположение от химически търговски фирми за доставка или като "влагоабсорбатор" в пълнители, от всеки магазин за железария. Поставете достатъчно количество от калциевия хлорид в дъното на полиетиленов плик. Закрепете с подпори лист алуминиево фолио, така, че да не докосва CACL2 и наредете листата върху него да се изсушават.  Прегънете краищата на фолиото нагоре, за да не се допуска листата да докосват CACL2. Завържете плика така, че да не влиза въздух вътре. Листата трябва да бъдат изсушени след около два дни. Предимство: много задълбочено изсушаване. Недостатъци: по-малко удобно в сравнение с други методи.

Както и да  изсушите листата, ги съхранявайте в запечатан буркан на тъмно място. Стъклените консервни буркани са най-подходящи. Съхранявайте буркана в кухненски шкаф или аптечка. Съхранявани  по този начин, листата ще запазят своята потентност в продължение на много, много години.


В заключение.
След като прочетохте това ръководство, вече знаете, че то не е предназначено за насърчаване към употреба на Салвия – напротив, то е предназначено за осведоменост и знание. То е и за търсещите алтернатива за надрусване и забавления, за да ги предупреди, че Салвия определено не е за тях!
Вече знаете достатъчно за Салвия и навярно сте си дали сметка, дали тази билка е подходяща на вашите изисквания за навлизане в дълбоко състояние на медитация, хипноза, самопознание, самоконтрол, хармония, удивление и радост. Дали ще искате да получите знания от това свещено растение си е абсолютно личен избор и решение. Ако ви е много трудно за крайна преценка, сърцето обезателно ще ви подскаже, дали това е път за вас самите или не. Вслушайте се в него!
"Мексиканската мента" бързо се приспособява и към нашите климатични условия. Тя в никакъв случай не е трудна за отглеждане, изискванията и са минимално внимание, грижа и любов, каквито са и на всички останали цветя, за да ви се отблагодаряват с красотите си.
За да остане Салвия легална в България, както и в останалата по-голяма част на света, трябва да я използвате отговорно с всички необходими мерки за безопасност. Затова е толкова важно това ръководсво.
Задължително е да се знае, че ако търсите в Салвия забавление и настроение — такива, каквито могат да ви дадат алкохола, марихуаната и всичката произведена синтетика, няма да го получите! Точно обратното – ще ви скапе настроението и ако сте щастливци, това е най-малкото с което може да се разминете.
Ако пък ви тресе абстиненция от някой синтетичен продукт, въобще не си и помисляйте за Салвия! Няма да ви облекчи по никакъв начин, ще ви докара още по-големи психически разстройства, отключване на стари травми, депресии, фобии... вероятно крайният етап ще е шизофрения.

                                                                                                                                            САМАДХИ
Материалът е преведен и изготвен от :
 http://sagewisdom.org/usersguide.html


НАРЪЧНИК:

"Как да си направим екстракт от Салвия в къщи"
ВИДЕО:

"Sacred Weeds" –

1 коментар:

  1. Анонимен10.05.2015 г., 20:45:00

    ползвал съм тинктура на Салвия Дивинорум,закупена от Даниел Сиеберт за 200 $...унцията...мисля че беше...за 3-4 години съм я ползвал 4-5 пъти,давал съм на приятелката си и на друг човек...или общо 6-7 дози по 3-4 капкомера под езика...в крайна сметка ми остана половината шишенце и го продадох по интернет на момче от сливен или ямбол...явно съм достигал до 4 фаза на действие,с 4-5 капкомера,понеже съм 100 кг,и масата има значение...въздейстивето на салвията е брутално...хем е приятно,хем е толкова интензивно,че тъкмо си казваш че е свършило и то те задърпа или залюлее на другата страна,безпощадно...не съм пътувал или виждал други светове,нито съм станал лечител или пророк,по-скоро се чувствах като смесица от преплитащи се енергии,които ме разтягат и събират и дърпат и т.н....другото важно е че не ми пукаше че мога да умра...застанал потен под душа с ускорено сърцебиене,(повишен апетит и желание за секс е до 2-3 капкомера) можех да се удавя от водата която пълнеше устата ми и на мен не ми пукаше че ще се удавя,няма страх,няма паника,пълно спокойствие...пристрастяване няма...и желание за повторение също няма...другия човек който ползва салвията е приятелка от детството ми,която имаше проблем да забременее втори път и поради тая причина и дадох да пробва,е сега има второ дете,здраво,умно,палаво и щастливо...чувството след взимане на салвия е сякаш оставаш завинаги отворен към живота,към смъртта,към вечността...ако сте отчаяни и депресирани...със сигурност ще ви помогне и ще ви отвори очите и сетивата към безкрайността...един път е достатъчен...плашешто интензивно въздействие което имате чувство че трае години,десетилетия,докато всъщност са само минути и мигове...интензитет и наситеност...брутално преживяване...силно препоръчвам...но с уважение и прекомерно внимание...няма майтап,няма шега...кърти отвсякъде:)

    ОтговорИзтриване