КНИГИ – митология, история, археология – 3



3/6


Друнвало Мелхизедек, Древната тайна на цветето на живота 

 

Някога всички живи същества във Вселената са познавали Цветето на Живота като модел на Сътворението, който разкрива тайните както на собственото ни физическо съществуване, така и на целия свят около нас. След това от много високо ниво на съзнание ние сме пропаднали в мрака и сме забравили кои сме. В продължение на хиляди години тайната се е криела в древните фрески и произведения на изкуството по цял свят и е била закодирана в клетките на всички живи същества.
Сега се пробуждаме от този сън, разклащат се старите ни убеждения и ние виждаме как златната светлина на тази нова зора проблясва през прозорците на сетивата ни. Тази книга е един такъв прозорец. В нея Друнвало Мелхизедек ни представя чрез текст и рисунки първата част от семинара си върху Цветето на Живота, разкрива ни тайните на нашия произход, причините светът днес да е такъв, какъвто е, и загадката на фините енергии, които ще помогнат на нашето съзнание да разцъфти в цялата си истинска прелест.
Свещената геометрия лежи в основата на нашето съществуване и ни посочва Божествения порядък в нашата реалност. Можем да проследим този порядък от невидимия атом до необятните звездни простори и всеки път да откриваме себе си в него. Информацията, представена тук, е един от възможните пътища, а между редовете и рисунките е скрит скъпоценният камък на женската интуиция. Открийте чудото на вашето съществуване, докато пътувате през вълшебните земи на геометрията, науката, древната история, както и на новите открития, видени през проницателните очи на Друнвало с помощта на Цветето на Живота.


прочети: ТОМ 1ТОМ 2 

=========================================================================

Радислав Кондаков, Легенди за земята и небето  
Второ разширено електронно издание, 2010 г. 



28 кратки разказа, които се въртят около темата за небето и земята вътре в нас.
Някои от тях приличат на приказки, а някои на легенди или притчи. Но не това е най-важно — важното е да сте намерили смисъл в прочитането им. И да ви е доставило удоволствие.










прочети или прослушай 

=========================================================================

Кабалистична теория за развитието на света


Доколкото нито един кабалистичен източник не дава непосредствено описание на материята на нашия свят, настоящият материал представлява пръв опит за реконструкция на развитието на материалната Вселена от гледна точка на кабала. Курсът се състои от две части. В първата се дава сравнителна характеристика на двете основни концепции за сътворението на света: еволюционната теория на Дарвин и теорията на креационизма – божественото сътворение на Вселената. Във втората част се представя кабалистичния модел за сътворението на света, пресъздаден въз основа на кабалистичните източници. В тази връзка, целият урок е посветен на правилната интерпретация на кабалистичните текстове, чието неразбиране е довело до появата на множество теории, които са отклонили човечеството от разбирането за истинската цел на сътворението на света.


прочети

=========================================================================

ПРОТОКОЛИ НА ЦИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ
(Протоколи от световния ционистки конгрес в Базел, Швейцария 1897 г.) 


Протоколите представляват кристализирана идеология на юдаизма, извлечена от неизменните и вечните закони на пророк Мойсея, точно такава, каквато ни я рисува 35-вековната еврейска история. С необясним за нашия морал цинизъм, те разкриват грандиозните цели на юдейството, безпощадната жестокост и абсолютната безогледност на средствата за постигането им.
Всеки, който прочете протоколите, остава поразен от дълбочината и яснотата на мислите, неограничения замах, непоколебимата решителност и пълното пренебрежение към целия нееврейски свят. Ледена хладина, бруталност и садизъм вее от всеки ред на тази протоколирана юдейска мъдрост.
Мислите, изказани в протоколите, хвърлят ярка светлина върху най-големите и мъчно обясними религиозни, хуманитарни и политически събития във всеобщата, а особено в новата история. Те са безпогрешен шифров ключ, с който се разгадават сложните социални и икономически проблеми, които създадоха най-големите обществени сътресения във всички европейски държави от ХV век насам.


прочети или прослушай 

=========================================================================

Емануел Сведенборг, Небе и ад 


"Нaй-зaбeлeжитeлнaтa cтъпкa в peлигиoзнaтa иcтopия нa пocлeднитe вeкoвe e oтбeлязaнa oт гeния нa Свeдeнбopг. Mopaлнoтo му пpoзpeниe, пoпpaвянeтo нa шиpoкo paзпpocтpaнeнитe гpeшки, oбявявaнeтo нa мopaлни зaкoни гo пpaвят нecpaвним c дpугитe cъвpeмeнни aвтopи и гo пocтaвят нa cвoбoднoтo oт извecтнo вpeмe мяcтo нa зaкoнoтвopeц нa чoвeчecтвoтo."
Paлф Уoлдo Eмepcън

=========================================================================

Никола Николов, Маските на величията 


– Христофор Колумб
– Волфганг Амадеус Моцарт
– Кратка история на комитета от 300 или така наречената "невидима ръка" 
– Карл Маркс
– Ленин 
– Троцки 
– Сталин 
– Рузвелт 
– Адолф Хитлер 
– Айзенхауер 
– Нюрнберският процес 
– Джон Кенеди 
– Маската на Джордж Буш


прочети или прослушай 

=========================================================================

От граф Сен Жермен, ПРЕСВЕТА ТРИНОСОФИЯ


“Пресвета тринософия” е единствената книга, приписвана на загадъчния граф Сен Жермен, за когото се твърди, че е безсмъртен. Това двуезично френско-английско издание е публиквано през 1933 година от Менли Хол, автор на “Тайните учения на всички епохи”. “Пресвета тринософия” е алегоричен разказ за духовното посвещаване, написан в духа на “Химичната сватба”.










прочети

=========================================================================

Оригинални текстове на розенкройцерите от XVI и XVII век
Съставител и преводач Диана Сливкова 


Сборникът с избрани оригинални текстове на розенкройцерите ще даде за първи път на българската читателска публика възможност да усети обаянието на произведенията, издадени още в XVI и XVII век.  
Още с манифеста Фама Фратернитатис (1614 г.) се изпраща пламенно послание до учените и управляващите в Европа за извършване на "Генерална реформация", която трябва да постави началото на едно ново, по-хуманно и демократично общество. През следващите две години биват отпечатани Конфесио Фратернитатис (1615 г.) и Химическата сватба на Кристиан Розенкройц (1616 г.), които също както Фама Фратернитатис са публикувани анонимно, но се предполага, че са дело на изключително ерудирания вюртембергски богослов Йохан Валентин Андрее (1586-1654), вероятно с участието на негови съмишленици от Тюбинген. В манифестите е представена историята на братството, създадено от Кристиан Розенкройц (1378-1484), чиято главна цел първоначално е да оказва  помощ на бедните и болните, а по-късно и да работи в полза на една всеобхватна промяна в обществото и църквата. 



прочети или прослушай 

=========================================================================

Никола Гигов, ОРФЕЙ И ЕВРОПА



ЛЕГЕНДА ЛИ Е ОРФЕЙ?
Безсмъртно е само онова, което стане легенда. Какво са Данте и Беатриче, Петрарка и Лаура, Ромео и Жулиета пред любовта на Орфей и Евридика. Изминали са хилядолетия, а това име-легенда топли сърцата ни, гали с музика душата ни, тръпнем пред неговото обаяние.
Легендата лети през вековете, но през XIII век пр. н.е. тази легенда е била жива реалност. Орфей е бил човек от плът и кръв, гениален поет, музикант и лекар, Върховен жрец на траките, човек недостижим. Той е живял в Родопа планина (днешна България) и затова често Родопа планина се нарича Орфеевата планина.
Какви ли чувства е изпитвал Херодот (V в. пр.н.е.), когато е изписвал : “Тракийският народ – след индийския – е най-голям от всички народи. Ако той се управляваше от един господар и беше единодушен, то той би бил, по мое мнение, непобедим и много по-силен от всички народи.”


прочети или прослушай 

=========================================================================

Джордж Вандеман, ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЧУДЕСАТА
(Неочаквани прояви на заплашващия свят на ангелите, станали демони)

Съдържание:
1. Дедуктивна връзка
2. Игри със смъртта
3. Окултни фалшификати
4. Истината за изцеленията на хилърите
5. Играчките на падналия ангел
6. Тигърът зад вратата на дома
7. Завладяващият край


прочети или прослушай 

=========================================================================

Артър Ленгли, Парола ШАМБАЛА 


За Артър Ленгли истината, странна, шокираща, и на пръв поглед неприемлива, е боен меч. Неговата война е лишена от лични страхове и самозабрани. Знаещите истинската истина за света ни я укри ват, защото който има информация, дирижира историята.
Артър Ленгли не постъпи така и в „Парола Шамбала" ни предоставя тайната история на Земята и експеримента „цивилизация" — от тяхното начало до наближаващия финал.
„Парола Шамбала" няма жанр, не е роман, нито събрани записки. Тя е хроника на случилото се, случващото се, и на това, което ни очаква. Всеки, потиснат, демотивиран и депресиран, всеки, изгарян от жаждата да прогледне, най-сетне ще я утоли. Така ще се присъедини към онези, които ще знаят какво да правят, щом настъпи времето на голяма та трансформация - и на планетата ни, и на всеки живот.
Какво е Земята? Наказателен батальон, място, в което се прераждаме за поредно съществуване, плацдарм на войната не само помежду ни, но и на битката между мрака и светлината? Кои сме, кой и за какво ни е пратил тук; кой отнема живота ни; кой ни наказва и награждава; кои са Учителите ни; какво е предопределено да се случи и доколко е в наша власт да го променим?
Почти всеки се досеща за отговорите, но малцина ги изричат. Артър Ленгли пое тази отговорност.
Кураж и Светлина! Петя Димитрова


прочети или прослушай 

=========================================================================

Харун Яхя, Погубените народи 


Авторът, който пише под псевдонима Харун Яхя, е роден през 1956 г. в Анкара. Завършва начално и средно образование в Анкара, след това учи във факултета по изящни изкуства в университета “Mimar Sinan” в Истанбул, както и философия в Истанбулския университет. От 1980 г. насам е публикувал много книги на религиозни, научни и политически теми. Харун Яхя е добре познат като автор, написал изключително важни творби, разкриващи лъжите на еволюционистите, невалидността на теориите им и тъмните връзки на дарвинизма с кървави идеологии.








прочети или прослушай 

=========================================================================

Д-р Ганчо Ценов, Кроватова България и покръстването на българите 


С "Кроватова България и покръстването на българите" , д-р Ганчо Ценов окончателно установи истината за произхода на българите, образуването на българската държава и най-вече кога са покръстени.









прочети или прослушай 

=========================================================================

Рудолф Щайнер, Християнството като мистичен факт и Мистериите на древността 


"Човекът днес не е в състояние да овладее своите мисли по истински човешки начин. Това е най-съществената характеристика на нашата епоха." С тази констатация Рудолф Щайнер запознава своите слушатели през 1918 година и едва ли някой се е усъмнил тогава в истинността на тази диагноза, защото западната култура току-що бе записала още една дата в своята история - тази на Първата световна война, с която това толкова многообещаващо, младо столетие вече бе загубило своята невинност. Белезите на често цитираната вяра в прогреса на човечеството избледняваха все повече; въпросът за смисъла на живота се свеждаше само до анемични стратегии за едно голо просъществуване.







прочети или прослушай 

=========================================================================

Спас Мавров, ПЪТЯТ НА ПРОБУДЕНАТА ДУША


Мистериите на Траките.











прочети

=========================================================================

Стоян Диловски-ТОД, Седемте Божествени Драми на живота


Седемте Божествени Драми на живота, получени по интуитивен път, бележат развоя на човешката душа от зародиша до Богочовек. Написани са от Стоян Диловски-ТОД в периода 1919-22 г. под диктовката на НЕЯ - НЕБЕСНАТА ЖЕНА.

Най-активният период на ТОД-Стоян Диловски е по времето на Дънов, но е бил учител за скрита дейност.
Той разглежда мита за сътворението през призмата на всяка религия.
Египетска – Изис и Озирис
Будизъм – Соланита и Кришна
Християнство – Йоан и Соломе
Зороастризъм – Ахура-Мазда
Самият Дънов е карал учениците си да четат ТОД, защото той помага на човек да развие интуицията си.

1. Изис и Озирис – прочети 
2. Както на небето, така и на земята – прочети 
3. Орос и Урания - Звездата на Изток – прочети 
4. Фиат и Лукси - Fiat Lux - Да бъде Светлина – прочети 
5. Соланита и Кришна – Всемирният култ на Боговете – прочети 
6. Йоан и Соломе – прочети 
7. Ахура-Мазда – прочети 

И още една книга афоризми "Той-Тя", включваща: "Думите на Учителя", "Златният ключ на Светлината" и "Светлината на Ахура" – прочети 


=========================================================================

Ернст Мулдашев, ОТ КОГО СМЕ ПРОИЗЛЕЗЛИ

Генофондът на човечеството - мит или реалност?
Ако вярвате в древните митове, втората хипотеза е възможна. Ако вярвате в традиционната наука, не се учудвайте, че новите авангардни открития също накланят везните към нея. Може би макар и в приказно-алегорична форма, митовете се съхранили научните постижения на предходните цивилизации, все още неразгадани от нас.


Кой е създал Генофонда, кой контролира еволюцията, наистина ли е способен да възроди живота в случай на глобална катастрофа? Кой е човекът, чиито очи са изобразени върху тибетските храмове? Какви са лемурийците, атлантите, фараоните, пророците, ренесансовите гении, Нострадамус, Алберт Айнщайн, Ванга?




=========================================================================

Ернст Мулдашев, ТРАГИЧНОТО ПОСЛАНИЕ НА ДРЕВНИТЕ 

Пирамидите и древните монументи образуват единна система, която е спасила Земята от нов апокалипсис. Планината Кайлас, почитана на Изток като светиня, също е пирамида, а височината й (6666 м) е мерната единица, която разкрива закономерностите в глобалната система. Как е изградена тя и какъв е механизмът й на действие? Къде са били и как са се измествали полюсите? Накъде гледа сфинксът? Кайлас ли е Вечният континент, останал непокътнат от земните катаклизми, там ли е Градът на боговете, населяван от атлантите до VII - VIII в. от н. е.? Защо йогите твърдят, че мисълта е триъгълна?
Това са част от въпросите и хипотезите пред поредната хималайска експедиция на Ернст Мулдашев - един от най-спорните, но и най-четените автори в съвременния свят. 



=========================================================================

Ернст Мулдашев, В ОБЯТИЯТА НА ШАМБАЛА 


Огромни сферични огледала, които изкривяват времето и пространството. Необичайни пирамидални конструкции, високи стотици метри. Непознати лазерни технологии, които ни отвеждат във времената на атлантите и паралелния свят на Шамбала... Това са част от сензационните факти, документирани от руската научна експедиция в поднебесния Град на боговете, разположен в сърцето на Тибет. Едно от местата, за които легендите твърдят, че прочистват аурата на Земята.





=========================================================================

Христо С. Енев, ЧИСЛАТА, СИМВОЛИКА И ТРАДИЦИИ

Съдържание (обобщено)
1. Символи, символика и традиции
2. Символика и смисъл на Числата
3. Български писмени традиции
4. Морфопсихология на Българските букви
5. Доминиращи енергии и Преходи на буквите в
Българските имена
6. Символика на Личното и Фамилното име
7. Обща символика на Цветовете и Чакрите
8. Розенкройцери. Принципи. Цикличност
9. Астрологични Домове и влияния
10. И ДЗИН – Нумерология
11. Тълкувателни текстове към хексаграмите
на И ДЗИН
Приложение: Кратък Китайски съновник


=========================================================================

ХРИСТО ТАНЕВ И КОЛЕКТИВ, АЗ*ЪТ НА БЪЛГАРИТЕ
И НАЦИОНАЛНИТЕ СИМВОЛИ


През целия си живот винаги съм усещал непреходността на българския дух. Изпадам във възторг пред величествената красота на Родината ми и гениалността на българина, синтезирана в афоризма, наречен от света „мистерията на българския дух!“. Сега си обяснявам защо в обозримо минало и настояще моя народ преживява толкова чудовищни национални катастрофи и катаклизми!

Какъв натрапен, демоничен „сценарий“ на съдбата ни!?

И ето, че нейно Величество Съдбата „случайно“ ме срещна с българския живописец Христо Танев. Чрез него бях озарен от тази трайна светкавица на Тези благословени българи, които събудиха в мен непрекъснатото движение на Светлината – „АЗ-ЪТ на БЪЛГАРИТЕ“. А в заложеното от знака виждам възродена България от времето на Иван Асен II!

И всички мои красиви обяснения по планетата Ботев, че „свестните у нас считат за луди“ бяха осветени от прожекторите на нов духовен земетръс – „АЗ-ЪТ на БЪЛГАРИТЕ“! И така, не се срамувай сънароднико мой, че неизменно до теб са Светите братя Кирил и Методий и хилядите българи-орли пренесли те и съхранили през вековете!

Гордей се, че ти си този, макар и подложен, не по своя воля, на физически и духовен геноцид (в края на XX век!), богоизбран народ, с който е свързана надеждата за оцеляване на човешкия род.

Съвременнико мой, спри, огледай се, вслушай се в мъдростта на хилядите духовни и материални паметници, с които е осеяна нашата древна земя – България, за да прочетеш със сърцето си бъдещия си ден, който е закодиран в тях!

Христо Танев

прочети

=========================================================================

Холгер Керстен, Христос в Индия 

Тезата, че Христос е пребивавал в Индия и даже е умрял там, до стигна до мен по съвсем случаен начин през 1973 г. Започнах да просле- дявам жизнения му път с много скептицизъм и несигурност. Скоро обаче трябваше да установя, че няма научно доказани източници, които да потвърждават личността на Иисус. Кой е бил всъщност този човек? Откъде е дошъл? Къде е отишъл? Защо изглежда странен и различен от съвременниците си? Какво е искал?
В течение на моите разследвания достигнах до Индия и се запознах с много учени, които се занимават от десетилетия с въпроса. От тях получих много удивителна информация, съществени подтици и ценна помощ...



=========================================================================

Владимир Ковтун, Цилиндрите на Фараона
Тайните на Живота и Смъртта. Египет - Индия - Кавказ

Хилядолетия е пазил Древния Египет своите тайни. Но, явно е настъпил момента, когато поискани от времето тайните знания, зашифровани в старинните моноскрипти и книги, стенописи и достигналите до наши дни предания и легенди, започват да ни говорят. Цилиндрите на Фараона и лечебното им въздействие върху хората са една от тези тайни, чието разгадаване ни подари края на XX столетие.
Книгата разказва за двадесет годишния път на търсене, наблюдение и изследване на тази удивителна древноегипетска тайна. Вие имате възможността заедно с автора стъпка по стъпка да преминете по пътя на забележителните открития, като се приближаваме към разбирането, че древният свят ни е оставил в наследство неизчерпаема съкровищница с мъдрост и знания, които и днес помагат на човека да придобие здраве и дълголетие. Как да се отдалечим от прага на старостта, болестите и да съхраним младостта на духа, да живеем в хармония със самите себе си и с природата?
- отговор на всички тези въпроси ще откриете като прочетете тази книга.


=========================================================================

ДЖЕРАЛД О'ФАРЪЛ, ИЗМАМАТА ТУТАНКАМОН


Откриването и работата по гробницата на Тутанкамон вероятно е най-голямото археологическо събитие на всички времена. Всичко, свързано с нея, е обвито в романтика - и помещенията, претъпкани с безценни златни предмети, и саркофагът на невръстния цар, останал скрит в продължение на хилядолетия. И все пак, има нови доказателства, които сочат, че цялата тази история е измислена.

В тази удивителна книга Джералд О Фаръл разказва как всъщност Хауард Картър и лорд Карнарвън са се натъкнали на гробницата няколко години преди официално да обявят откритието си пред света. Двамата изнасят повечето предмети, като дори унищожават някои от тях в желанието си да създадат впечатлението, че грабители са влизали вътре още през древността. След това запечатват гробницата наново и едва тогава канят на мястото пресата, като по този начин си осигуряват място в историята.

Зад тази тъмна история се крие още една загадка. Какво се е случило с папирусите, които Картър и Карнарвън откриват в гробницата и които после внезапно изчезват? Дали те са съдържали информация, която да е била толкова шокираща, че британските власти да са решили да потулят истината?

"Измамата "Тутанкамон" е не само завладяващ разказ за тайни дела и конспирация в Долината на царете. Книгата също така разкрива смайващи доказателства за това, че прочутото "проклятие на фараоните" може да се окаже не мистичен феномен, а систематичен план за елиминирането на хора, които са могли да разкрият шокиращите тайни на гробницата.

прочети или прослушай 

=========================================================================

ГРЕЪМ ХЕНКОК, СЛЕДИТЕ НА БОГОВЕТЕ


“Следите на боговете” е революционно пренаписване на историята, убедило милиони читатели по целия свят. Интелектуална детективска история, оспорваща ортодоксалната история и представяща смущаващи нови свидетелства, които историците неуспешно са се опитвали да обяснят.

Точни древни карти, които изобразяват света такъв, какъвто е изглеждал през ледниковата епоха, хиляди години преди предполагаемата поява на цивилизация, способна да създаде такива карти... Свидетелства за опустошителни катаклизми, които разтърсили земята в края на ледниковата епоха... Необикновени естественонаучни и астрономически сведения, закодирани в праисторическите митове... Невероятното постижение, построяването на големите египетски пирамиди и мегалитните храмове на платото Гиза... Загадъчните астрономически ориентации на пирамидите и Големия сфинкс... Геологическо доказателство за огромната възраст на Сфинкса... Мегалитните храмове в Андите... Митовете за Виракоча и Кецалкоатъл... Пирамидите на слънцето и луната в Мексико... Календарът на края на света и странните спомени на древните маи... Предупреждението на хопите в Аризона.

“Авторът на бестселъри и телевизионни предавания Греъм Хенкок има изключително спорни възгледи за историята. Неговата теория за тайнствена изчезнала цивилизация, която е разпространила знанието сред други народи по света, привлече толкова широка публика, че още малко ще измести конвенционалните представи за миналото.”

Би Би Си “Хоризонт”, декември 2000 г.

Мразена от някои, обичана от други, тази книга вбеси ортодоксалните историци, предизвика разгорещени спорове, заинтригува пътешествениците, породи интерес към много от най-загадъчните древни обекти по света и отвори умовете на хората.

Ново издание с повече от 40 000 думи допълнителeн текст и с предисловие от автора.

прочети или прослушай: част 1 ; част 2 

=========================================================================

Изумрудените скрижали на Тот атланта

"Този древен текст е невероятен източник на мъдрост. Написан на много нива на съзнанието, той ще придобие смисъл и ще донесе полза на всеки, който наистина обича сътворението и търси великите тайни. Ако отгърнете тези страници, пригответе се за промяна в живота ви."
Друнвало Мелхизедек

Скрижалите представляват дванадесет плочи в изумрудено зелено, направени от вещество, добито по алхимично преобразуване. Те са неунищожаеми, устойчиви на всички елементи и вещества. В резултат атомният и клетъчен строеж са постоянни и не се случват никакви промени. От тази гледна точка те нарушават физическия закон за йонизацията. На тях са гравирани букви на древния атлантски език: букви, които отговарят на хармонично настроени мисловни вълни, изпускайки асоциираната умствена вибрация в съзнанието на четящия. Скрижалите са захванати един към друг с халки от оцветена в златисто сплав и са окачени на лост от същия материал. Толкова за материалния им вид. Мъдростта, съдържаща се там вътре, е основата на древните мистерии. И за онзи, който чете с отворено съзнание и очи, неговата мъдрост ще бъде повишена стократно.

Четете. Вярвате или не, пак четете. И вибрацията, намираща се вътре, ще се пробуди в отговор на вашата душа.



=========================================================================

Лин Пикнет, Клайв Принс -  Предизвикателството на Леонардо да Винчи 
Истината за Торинската плащаница 

Лин Пикнет и Клайв Принс, автори на Прозрението на тамплиерите и Конспирацията Старгейт в своята книга Предизвикателството на Леонардо да Винчи – едновременно детективска история, историческо изследване и научен експеримент – разкриват тайната на най-святата от светите реликви на християнството – погребалният покров на Иисус Христос. Осъщественото през 1988 г. въглеродно датиране на плащаницата доказва неопровержимо, че тя е създадена през Ренесанса. Но кой е създателя на гениалната революционна технология, превърнала изображението върху платното в първата фотографска снимка в света? Лин Пикнет и Клайв Принс успяват убедително да докажат, че Свещената плащаница е дело на най-блестящия и съзидателен творец, .познат на цивилизацията ни – Леонардо да Винчи. Колкото повече авторите се задълбочават в тайнствената история на плащаницата, толкова повече пред нас се разкрива нейната връзка с едно от най-загадъчните тайни общества в света – Братството от Сион – могъща организация, чиито членове са сред най-авторитетните фигури в европейската история и която няма да се спре пред нищо, за да защити плащаницата. Книгата Предизвикателството на Леонардо да Винчи най-сетне разкрива тайните около тази голяма загадка и категорично оспорва някои от фундаменталните ни представи за нашето минало, не само в религиозен и художествен, но и в технологичен аспект.


=========================================================================

Робер Бовал, Греъм Хенкок - ПАЗИТЕЛЯТ НА СЪТВОРЕНИЕТО

Тайнствен и непоклатим, Сфинксът от хилядолетия наблюдава безстрастно усилията на хората да проникнат в загадките му.
В истинско историческо и археологическо детективско разследване Робер Бовал и Греъм Хенкок може би най-сетне отговарят на въпросите, които ни задава този невероятен пратеник на отминали епохи.
• Кога и къде започва човешката история?
• Кога се заражда цивилизацията в Египет?
• Наистина ли Големият сфинкс и трите пирамиди в Гиза са елементи от гигантски триизмерен модел на небето от времето на „Сътворението”?
• Какво съдържа правоъгълната камера, открита със сеизмологични изследвания в каменната основа под лапите на Сфинкса?
• Какво се крие зад загадъчните врати, открити неотдавна в края на неизследваната шахта в Голямата пирамида?
• Дали човечеството няма определена среща със съдбата – не в бъдещето, а в далечното минало, в точно време и на точно място?
Бовал и Хенкок използват най-модерни програми и сложни компютърни симулации на древното небе, за да разчетат зашифрованите преди хилядолетия послания на монумента. Те предлагат напълно ново и неочаквано обяснение на Текстовете от пирамидите и други древни египетски ръкописи.


=========================================================================

Ангел Бонов, Митове и легенди за съзвездията 

Звездите и съзвездията са привличали погледа на хората още в зората на техния съзнателен живот. По звездите те са се ориентирали при своите пътувания из непознати местности. Още в древността небето е било разделено на участъци — съзвездия, във всяко от които по-ярките звезди образуват характерна фигура. Водени от своята поетична фантазия, хората на древността са дали на съзвездията удивителни имена. Небето е изпъстрено с герои от митологията и легендите: Херкулес, Касиопея, Андромеда, Лира, Дракон…
Тези имена на съзвездията, останали от древните гърци, са възприети в науката. За да ги разберем, необходимо е да се запознаем с легендите и митовете, от които произлизат. А тези легенди и митове са толкова увлекателни със своята поезия и богата фантазия, че всеки би изпитал удоволствие, когато ги чете. С вещина и умение авторът ни разказва за тази древна митология, като стига до днешното научно състояние на въпросите.
Книгата е богато илюстрирана.


=========================================================================

 1 // 2 <== 3==> 4 // 5 // 6