КНИГИ – психология, невро лингвистично прорамиране(НЛП) – 2



2/2


Сюзън Форуърд; Крейг Бък - Отровните родители

В този забележителен наръчник по самопомощ д-р Сюзън Форуърд ни запознава с историите и реалните гласове на порасналите деца на отровни родители и ви помага да се освободите от вредните модели на отношения между вас и родителите ви - и да откриете вълнуващия свят на самоувереността, вътрешната сила и емоционалната независимост.







=========================================================================

К. Г. Юнг, Съвременният човек в търсене на душата

– АНАЛИЗ НА СЪНИЩАТА И ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ
– ПРОБЛЕМИ НА МОДЕРНАТА ПСИХОТЕРАПИЯ
– ЦЕЛИ НА ПСИХОТЕРАПИЯТА
– ПСИХОЛОГИЧЕСКА ТЕОРИЯ НА ТИПОВЕТЕ
– СТАДИИ НА ЖИВОТА
– ФРОЙД И ЮНГ - КОНТРАСТИ
– АРХАИЧНИЯТ ЧОВЕК
– ПСИХОЛОГИЯ И ЛИТЕРАТУРА
– ОСНОВНИ ПОСТУЛАТИ НА АНАЛИТИЧНАТА ПСИХОЛОГИЯ
– ДУХОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК
– ПСИХОТЕРАПЕВТИ ИЛИ ДУХОВЕНСТВО


=========================================================================

Зигмунд Фройд, Психология на религията 














=========================================================================

Густав Льобон, Психология на тълпите

Щом определен брой живи същества се съберат на едно място, независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, т.е. водач.

Водачът на човешки тълпи играе значителна роля. Неговата воля е ядрото, около което възгледите се оформят и уеднаквяват. Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.








прочети

=========================================================================

Уолъс Д. Уотлъс, Науката да станеш богат

Уолъс Уотлъс има дарбата да прониква отвъд видимата страна на нещата. Той установява, че съществува наука да бъдеш богат и тя е толкова точна, колкото са алгебрата и аритметиката. Процесът на придобиване на богатства се управлява от определени закони и ако ги изучи и започне да ги спазва, човек забогатява с математическа сигурност. Затова тази книга е ПРАГМАТИЧНА, а не философска. Тя е практическо ръководство, а не теоретичен трактат и е предназначена за хора, които имат истинска нужда от пари и желаят първо да забогатеят, а после да търсят философски обяснения на случилото се.
С ясни и точни примери авторът показва на читателите, че вселената е изградена от единна, интелигентна субстанция (жизнена сила), пред която няма прегради и никой на земята не може да бъде беден поради недостиг на ресурси. Има повече от достатъчно за всички.
Единственото, което е нужно на всеки от нас, за да стане богат, е да направи няколко неща:

 – да сътвори в мислите си ярка представа на своето богатство и да я наложи върху безформената субстанция, за да доведе до създаването на нещата, за които мисли
 – независимо какво работи, да се научи да бъде създател, който твори, а не съревноваващ се съперник
 – всеки ден да свършва всичко, което може да бъде свършено през този ден, без да отлага за следващия
 – да не позволява спънките и грижите да го разстроят и обезсърчат, защото всяка пречка носи със себе си и средството да бъде превъзмогната
 – да вярва в себе си и в безграничните възможности, които му предлага всеки Божи ден
 – да изпитва благодарност за всичко, което има в момента и което предстои да придобие, защото единствено чрез благодарността човек поддържа вечно жива нишката, която го свързва с неизчерпаемия източник на богатство и изобилие


=========================================================================

Джон Бейнс, Науката за любовта


Тази книга се занимава с окаяното състояние на любовта в наше време, с общото невежество относно смисъла й и с нещастието на онези, които се залъгват, че са способни да обичат. Неспособността да обичаш предизвиква духовен крах, изключващ удовлетворението от истинската любов.

Любовта има две страни: едната произтича от тъмнината и за целите на тази книга ще бъде наричана сатанинска, а другата, породена от светлината - божествена. Чрез постигане на истинската любов, човек може да реализира божествената страна на своята природа, а чрез упражняване на сатанинската не постига нищо друго освен празнота.
Целта на книгата е да дефинира елементите на истинската любов, да озари мрака за онези, които се лутат по пътя към нея, като възстанови опороченото в човешката природа, осветли тъмната страна на чувствата и страстите и отстрани покварената страна на любовта. Любовта трябва да си възвърне изгубената чистота и да се освободи от последствията на онова, което религията нарича първороден грях, като се изчисти от неморалността.
Тази книга се стреми да освободи хората, които копнеят за любов, но ги възпират страхът и лицемерните морални норми. Тя е предназначена да научи мъжа и жената как да станат господари на любовта, като надхвърлят границите на чисто физическата любов и постигнат ментален, емоционален и духовен съюз. Ако подходи към секса без страх и съмнения, двойката тръгва по път, който излиза от рамките на брака по сметка, парите и други установени норми на поведение.

Джон Бейнс е съвременен философ с все по-нарастваща популярност в САЩ. философската система, наричана от него херметическа наука, е изградена върху древните езотерични принципи на Триславния Хермес, които в книгите на Бейнс получават нова свежест и съвременно звучене.

Литературната му кариера започва с публикуването на „ Тайното учение" - въведение към следващите му произведения, изследващи вътрешния свят на човека и отношението му със света, в който живее.
Възгледите на Бейнс съчетават съвременни психологически теории и древна философска мъдрост. Следващите книги от тази поредица разширяват разбирането ни за самите себе си и внасят съзвучност в отношенията ни със света -„Хипсосъзнание" (1967), „Звездният човек" (1979), „Съществува ли жената? (1983), „Еволюцията на вътрешния свят" (1984) и други. „Науката за любовта" е естествено развитие на идеите, присъстващи във всички произведения на Бейнс - като разглежда отношенията между мъжа и жената, авторът представя безкрайните възможности на херметическата мъдрост в достъпна и действена форма.
Книгите на Джон Бейнс са преведени на много езици в цял свят.

прочети или прослушай

=========================================================================

Морган Скот Пек, Изкуството да живеем заедно

Изкуството да живеем заедно, (Другият барабан, The Different Drum), на Морган Скот Пек е проникновено изследване на психологическите проблеми на общуването и изграждането на общности, основани на взаимната толерантност и любов. Авторът аргументира убедително тезата, че истинската общност, в която всеки без страх може да открие пред другите раните си и своята душевна сломеност, е жизнено необходима за духовното израстване и изцеление на отделната личност.
Утвърждавайки ценностите на нежния индивидуализъм, "Изкуството да живеем заедно" очертава етапите в изграждането на истински общности, илюстрирани с примери от житейския опит и психо-терапевтичната практика на автора. Автентично и актуално звучат прозренията на Скот Пек за преодоляване на конфликтите и стените на отчуждението не само в малките групи, но и в общуването между народите, в света на голямата дипломация, в политиката и държавното управление.
За да бъде създадено едно ново общество, което ще осигури духовното оцеляване на човечеството.

прочети или прослушай

=========================================================================

Робин Доус, Кула от карти

РОБИН М. ДОУС, професор по психология в Катедрата по социални науки и вземане на решение в университета „Карнеги-Мелън" е уважаван изследовател в областта на психологическата оценка и вземане на решения. Той е автор на Rational Choice in an Uncertain World („Рационален избор в един несигурен свят) - книга, получила през 1990 г. наградата „Уилям Джеймс“ на Американската психологическа асоциация.

В този изразителен и остроумен поглед към терапевтичната професия днес Робин Доус критично изследва някои от най-високо ценените клинични допускания и терапевтични методи, използвани днес. Често се вярва например, че самооценката е съществена предпоставка човек да е продуктивен, че събитията в детството определят съдбата на човека като възрастен и че „трябва да обичаш себе си, преди да можеш да обичаш друг". Чрез внимателно изследване на проучванията по тези въпроси Доус системно показва, че тези широко приемани допускания са в значителна степен неверни. Повечето хора с нещастно детство продължават напред и водят здрав, продуктивен живот в зряла възраст, а тези с ниска или никаква самооценка често са забележително ефективни. Освен това той оспорва претенциите за прогностични способности на терапевта и адресира измамните твърдения на психолози, които се явяват като вещи лица, демонстрирайки, че фалшивите им експертни познания са истинска заплаха за справедливостта в съдебната зала.

прочети

=========================================================================

Владимир Леви, Изкуството да владееш себе си

Съветският психотерапевт Владимир Леви е известен на читателите с научно-популярните си книги "На лов за мисълта" и "Аз и ние" (преведена на български).
В Изкуството да владееш себе си авторът отново се спира на проблеми, които интересуват широк кръг читатели. В новата си книга той разказва увлекателно за начините, по които човек може да управлява вътрешното си състояние, да овладее тайната на разумната увереност в себе си, да усвои похватите на съзнателно психично само-регулиране посредством автогенна тренировка. Авторът споделя своя опит като лекар и психолог и дава много практически съвети.




прочети или прослушай

=========================================================================

Милена Динкова, Любовта – Какво не знаем за нея

Има толкова много въпроси, пред които ни изправя любовта. Търсиш отговорите? За всеки те са различни. Едно е сигурно – любовта не е късмет или случайност. Тя не е и дар от съдбата.
Според психоложката Милена Динкова от теб самия зависи да водиш удовлетворяващ живот и да притежаваш достатъчно самочувствие. Да се чувстваш ценeн и харесван от противоположния пол, от близките и колегите си.
Ако пък скоро си се разделил с любим човек или преживяваш драма, от тази книга ще разбереш как да я преодолееш и да продължиш напред. Милена Динкова дава отговорите, които отдавна си търсил.
С психологически техники и упражнения ще ти помогне да се освободиш от ненужния багаж, който носиш в своята психика, без дори да подозираш. Авторката предлага един нов поглед към най-прекрасните чувства и взаимоотношения, наречени любов.

прочети или прослушай

=========================================================================

Лафайет Роналд Хъбард, Дианетика
Модерната наука за душевното здраве


Съc cвoeтo cъдържaниe нa oткрития, oбявeни зa пo-вeлики oт тeзи нa кoлeлoтo и oгъня, Диaнeтикaтa зaпaзвa пoзициятa cи нa бecтceлър в прoдължeниe нa пoвeчe oт 50 гoдини. имaщa пoвeчe oт 20 милиoнa пeчaтни кoпия и вдъxнoвявaщo движeниe, прocтирaщo ce cрeд 100 нaции, тя бeзcпoрнo e нaй-мacoвo чeтeнaтa и влиятeлнa книгa, нaпиcaнa някoгa пo въпрocитe нa чoвeшкия ум. Tук щe нaмeритe aнaтoмиятa и пълнoтo oпиcaниe нa рeaктивния ум - нeизвecтният дo тoгaвa извoр нa кoшмaритe, нeрaциoнaлнитe cтрaxoвe, рaзтрoйcтвaтa и нecигурнocттa, кoитo зaрoбвaт чoвeкa. Taзи книгa ви пoкaзвa кaк дa ce ocвoбoдитe oт нeгo и кaк дa пocтигнeтe тoвa, зa кoeтo чoвeк дo ceгa e мeчтaл - cъcтoяниeтo "чиcт".

Eтo някoи oт oткритиятa, излoжeни тук:

– цeлтa нa чoвeкa;
– динaмичният принцип нa cъщecтвувaнeтo - eднa думa, кoятo движи вcички живи cъщecтвa;
– чeтиритe динaмики - cтрeмeжитe, върxу кoитo e изгрaдeн цeлия живoт;
– грaфикa нa oцeлявaнeтo - рaзкривaщa пoтeнциaлa нa чoвeк и кaк дa гo дocтигнe;
– oткривaнeтo и пълнa aнaтoмия нa рeaктивния ум;
– бoлeзнeнитe изживявaния - eнгрaмитe - cъдържaщи ce в рeaктивния ум, кoитo зaпoвядвaт нa чoвeкa дa дeйcтвa нeрaциoнaлнo прoтив жeлaниятa и цeлитe cи;
– влияниeтo нa прeдрoдилнитe eнгрaми - кaквo ce e cлучилo, прeди дa ce рoдитe и кaк тoвa ви влияe дo тoзи мoмeнт;
– пълнaтa диaнeтичecкa прoцeдурa, чрeз кoятo ce oткривaт и зaличaвaт тeзи уврeждaщи инцидeнти, зa дa нe ви влияят никoгa пoвeчe, a cъщo тaкa рaзкривa личнocттa, кoятo винaги cтe иcкaли дa пoзнaвaтe - Bиe.
"Диaнeтикaтa e приключeниe. Tя e изcлeдвaнe нa Теrra Incоgnita в дeбритe нa чoвeшкoтo cъзнaниe, oнaзи нeoбятнa и дoceгa нeпoзнaтa oблacт, нaмирaщa ce нa eдин caнтимeтър oт чeлaтa ни."
Л. Poн Xъбaрд

Зa aвтoрa:

Hямa нeщo пo-пoдxoдящo, кoeтo дa xaрaктeризирa Л. Poн Xъбърд, oт думитe му: "Аз oбичaм дa пoмaгaм нa другитe и cчитaм зa мoe нaй-гoлямo удoвoлcтвиe в живoтa дa видя чoвeк ocвoбoдeн oт ceнкитe, кoитo зaтъмнявaт днитe му!".
С тирaж нaд 200 милиoнa кoпия нa нeгoвитe трудoвe, и дузинa мeждунaрoдни бecтceлъри, тoй e вдъxнoвил движeниe, прocтирaщo ce нa вceки кoнтинeнт нa зeмятa. Oбщo кaзaнo, нeгoвитe трудoвe oбxвaщaт приблизитeлнo 5000 твoрби и 3000 звукoзaпиcи нa лeкции. Te ce oткрoявaт нe caмo кaтo eдинcтвeни пo рoдa cи вceoбxвaтни oткрития зa чoвeшкия ум и дуx, нo пoкaзвaт eдинcтвeния път към пълнa дуxoвнa cвoбoдa. Haй-вeликият зaвeт нa Л. Poн Xъбaрд ca чудecaтa нa нeгoвaтa тexнoлoгия и милиoнитe приятeли, кoитo прeнacят тaзи тexнoлoгия към вeчнocттa. Te прoдължaвaт дa ce увeличaвaт c вceки изминaл дeн.

прочети

=========================================================================

Морган Скот Пек, Изкуството да бъдеш Бог

ЧАСТ 1
Притежава ореола на най-четената книга за духа след Библията. За 15 години от първата и публикация продажбите само в САЩ и Канада надхвърлят пет милиона, като и днес се продават над петстотин хиляди годишно. От десет години "Изкуството да бъдеш Бог" (оригинално заглавие "Неизвървеният път") е неизменно в американските класации, отбелязвайки рекорд на Гинес като най-дълготраен бестселър. Преводите й по света са на повече от двадесет езика. Новата вълна на читателски интерес през последните месеци отново издигна книгата до водеща позиция в списъците на най-търсени заглавия за нехудожествена литература.

Всичко това е, защото автора ни предлага решение на най-сложния житейски проблем - как да се справим със своите проблеми. "Животът е труден - казва д-р Пек - Проблемите пораждат болка. Единственият начин да я преодолеем е да й се противопоставим и чрез самодисциплина да я надмогнем". Този принцип формира най-верния път към все по-дълбоко самопознание и духовна зрелост. Изследвайки природата на любовта, Морган Скот Пек ни подсказва как да посрещаме болката, как да побеждаваме неврозата и да преодоляваме депресията, как да бъдем добри родители, как да бъдем независими в интимните си отношения, как да разграничаваме истинската от неистинската любов, как да откриваме Бога в себе си, така че да постигнем пълнота и хармония в своя живот.


ЧАСТ 2
Безкрайният път на духовното израстване.

 - Себепознаване и търсене на собствения бог.
 - Съзнанието и проблемът за болката.
 - Обвинение и прошка.
 - Любовта към себе си срещу самоуважението.
 - Пристрастяването: свещената болест.
 - Сексуалност и духовност.
 - Въпросът за смъртта и смисъла.


=========================================================================

Морган Скот Пек, Хора на лъжата

С класическия си бестселър „Изкуството да бъдеш Бог“ д-р Пек въвежда над 5 милиона читатели в съчетаването на най-дълбоките прозрения на психиатрията с тези на религията. В настоящата книга – една увлекателна и не по-малко въздействаща книга, авторът използва същия подход, за да изследва по блестящ начин същината на човешкото зло. Носителите на злото нападат другите, вместо да погледнат в очите собствените си несъвършенства. Д-р Пек показва разрухата, която хората на лъжата причиняват в живота на околните. От случаите в собствената му практика на психиатър той представя незабравими, ярки примери за действието на злото във всекидневния живот. Тази смущаваща, пленителна книга предлага удивително оригинален подход към изконния проблем за човешкото зло.


=========================================================================

Ан Анслен Шютценбергер, Синдромът на предците

Ние всички сме брънка от веригата на поколенията и понякога ни се налага „да погасяваме задълженията“ на нашите предци. Тази „невидима лоялност“ ни подтиква да възпроизвеждаме - искаме или не, съзнателно или не - приятни или болезнени изживявания от миналото. Истината е, че сме по-малко свободни, отколкото си мислим, но можем да отвоюваме свободата си, след като разберем сложните взаимоотношения, изтъкани в нашия род. „Синдромът на предците“ е една крайно увлекателна и изпълнена с примери книга, която се вписва сред най-актуалните изследвания в областта на трансгенерационните връзки, като ни запознава с предаването от несъзнавано на несъзнавано, с родовите тайни и семейното чувство за вина, с удивителните повторения на едни и същи събития на едни и същи дати в рамките на едно или повече поколения, както в индивидуален, така и в исторически план. Книгата излиза през 1988 г. и става абсолютен бестселър. До 2007 г. претърпява шестнайсет издания и достига тираж от 300 000 екземпляра. Преведена е в десетки страни. Ан Анслен Шютценбергер (родена 1919 г.) е френски психотерапевт, групов аналитик, специалист по психодрама и основател на науката психогенеалогия със световна известност, както и бележит университетски преподавател. В продължение на близо двайсет години е била ръководител на Лабораторията за социална и клинична психология на университета в Ница. Публикувала е над двайсет труда, сред които „Психодрама", „Психогенеалогия“, „Удоволствието да живееш“ и др. Най-известна е с приноса си към трансгенерационния подход в психотерапията, а „Синдромът на предците“ й донася изключителна популярност.


=========================================================================

Вилхелм Райх, Функцията на оргазма
 
„Напълно съм уверен, че човечеството от векове знае за съществуването на универсална енергия, свързана с живота... Основната задача на науката, обаче, се състои в това да превърне тази енергия в използваема... Това е основната разлика между моята работа и знанието, съществуващо до момента.” Вилхелм Райх. През 30-те години на 20 в. д-р Вилхелм Райх, известен австрийски физик и психоаналитик, открива нова могъща физическа енергия и посвещава следващите две десетилетия от живота си на изследването на законите и свойствата й. Той открива, че тази енергия съществува в човешкото тяло, както и в атмосферата, създава инструменти за нейното наблюдение, събиране и използване за различни цели - за лекуване на рак, като гориво за двигатели, или средство за експерименти с времето. Райх нарекъл това откритие "оргонова енергия". За съжаление, светът още не бил готов за това откритие. „Роден съм в малко селце и съм първо дете в заможно семейство.” От "Страстите на младостта" Вилхелм Райх е роден през 1897 г. в Галиция, най-източната част на Австро-унгарската империя, сегашна Украйна. Израства в Буковина в голяма ферма, управлявана от баща му. До 13-годишна възраст Райх учи в дома си с частни учители. Майка му, към която е силно привързан, се самоубива през 1910 г., след като баща му открива за кратката й афера с един от учителите. Баща му умира от туберкулоза четири години по-късно. През същата тази година, 1914, избухва Първата световна война. За няколко дни руските войски помитат Буковина. Райх едва се отървава да не бъде изпратен в Русия като заложник, като бяга от дома си. По-късно той пише: "Никога повече не видях дома си, нито това, което имах. Нищо не остана от подреденото минало." През следващите четири години Райх служи в австрийската армия, като преживява това, което нарича "войната като машина". През 1918 г. войната най-накрая приключва. Германия и Австрия са победени. Австро-унгарската империя се разпада и Буковина става част от Румъния. Сам, без дом и интелектуално гладен след четири години на война, Райх влиза в медицинското училище към Виенския университет. „Сексуалната енергия е тази, която управлява структурата на човешките чувства и мислене.” От "Сексуалната революция". Райх открива значимостта на сексуалността и това го привлича към изследванията на д-р Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата. Скоро става един от най- обещаващите ученици на Фройд. Фройд открива, че неврозата се причинява от конфликт между естествените сексуални инстинкти и социалното им отричане и потискане. Фройд извежда хипотезата за съществуването на биологична сексуална енергия в тялото. Той я нарича "либидо" и я описва като: "нещо, което се увеличава, намалява, бива изтласквано или освобождавано и което се простира през следите, които една идея оставя в паметта, подобно на електрически заряд по повърхността на тялото." Но с годините Фройд и последователите му изместват голяма част от тази концепция разглеждайки либидото до психологическа енергия или идея. През 1925 г. Фройд заключава, че "теорията за либидото засега може да се разглежда само по пътя на хипотезите". Клиничните наблюдения на Райх, обаче, показват че сексуалната енергия е нещо повече от идея и че сексуалното удовлетворение притъпява невротичните симптоми. Той открива, че функцията на оргазма е да поддържа енергийно равновесие, като освобождава излишната биологична енергия, която се трупа в тялото по естествен път. Ако тази функция бъде нарушена, както се оказало при пациентите му, тази енергия продължава да се трупа, без адекватно да се освободи, като застопорява и захранва невротичните разстройства. Теорията на Райх за оргазма го отдалечава от колегите му, защото показва, че либидото е реална физическа енергия, която е възможно да бъде количествено измерена. Клиничната му работа води и до нови терапевтични техники, за откриване и премахване на всякакви пречки по пътя за освобождаване на тази енергия. Но човешкото нещастие, което вижда навсякъде кара Райх да заключи, че решението на проблема с неврозата не се състои в лечението, а в превенцията. „Трябва да промените целия си начин на мислене, и да не гледате от гледната точка на държавата и културата, а от гледна точка на това, от което хората се нуждаят и заради какво страдат. Тогава вече напасвате подобаващо и социалните институции." Фройд пък твърди, че културата е водещата а сексуалните инстинкти трябва да бъдат адаптирани към съществуващата социална структура. Тези противоположни позиции накрая водят до раздяла между Райх и Фройд. Във Виена и в Берлин, Райх посвещава голяма част от времето и финансите си, обучавайки средностатистически хора във важната роля, която сексуалността играе в живота им. "Имах шест клиники във Виена, където идваха хора, за да им давам съвети веднъж или два пъти на седмица. Целта беше да предоставя медицинска и образователна помощ." За да стигне до най-голям брой хора той работи със и промотира сексуалното образование, контрола над раждаемостта, правото на развод и по-добри условия на живот. Райх споделя, че в Берлин през неговата организация минават около 50 000 души през първата година. Райх е и много откровен относно бурния политически климат в Германия. За разлика от много членове на Асоциацията на психоаналитиците в Берлин, Райх открито се противопоставя на издигането на нацистката партия. Но плаща висока цена за своята активност. Комунистите го отричат и той е изключен от международната Асоциация на психоаналитиците, наричайки тези събития: "катастрофи, които заплашиха моят личен, професионален и социален живот". Когато го питат какво ще прави, Райх отговаря: "Просто ще продължа".


=========================================================================

Марк Уолин, Не всичко започва от теб

Депресия. Тревожност. Хронична болка. Фобии. Натрапчиви мисли. Много често причините за горните състояния не могат да се обяснят с непосредствения ни житейски опит или с химичен дисбаланс на мозъка.
Последните научни изследвания потвърждават това, което мнозина вече знаят: травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго. Стресът, преживян от родителите, бабите и дядовците и дори по-далечен роднина, е закодиран в гените ни. Поколение след поколение възпроизвежда определени модели - алкохолизъм, депресия, агресивност, зависимости... Сякаш сме обречени да повтаряме грешките на своите предшественици. Да преживяваме като свои чужди емоции, страдание и стрес. Дори ако човекът, получил травмата, е починал или историята му е била забравена, споменът и чувствата продължават да живеят в потомците и да определят тяхното емоционално и физическо състояние.
Има ли изход? Как да се справим, когато дори не си даваме сметка за тази мрачна наследственост? Разработените от Уолин инструменти дават възможност да стигнем до страховете и тревогите, надничащи зад думите, поведението и физическите ни симптоми. Техниките за изработване на генограма, или разширено родословно дърво, създават карта на преживяванията, връщайки ни поколения назад.
„Не всичко започва от теб“ е трансформиращ подход към разрешаването на дългогодишни проблеми и трудности, които в много случаи не се повлияват от традиционна терапия и лекарства. Пионер в областта на наследствената травма, Марк Уолин работи като индивидуален и групов терапевт повече от двадесет години.


=========================================================================

Стийв Ротър, Духовна психология

Замисляли ли сте се някога защо има хора, отгледани от грижовни родители и израснали в условия, които изглеждат идеални, и въпреки това сякаш не успяват да се справят с най-елементарни неща в живота? Познавате ли човек, който въпреки голямата си интелигентност продължава да повтаря отново и отново едни и същи грешки? Ние възприемаме себе си като човешки същества, търсещи духовно пробуждане, докато всъщност сме духовни същества, които се опитват да се справят с човешкото пробуждане. Но какво ли е накарало нас, духовните същества, да търсим този човешки опит? И коя точно е онази сила, която задвижва определени житейски модели, проявяващи се в нашето поведение?
„Духовна психология“ предлага нова гледна точка върху живота и човешките преживявания от по-висшата перспектива на нашия дух. Когато започнем да приемаме себе си като духовни същества и да възприемаме нашите преживявания като еволюционен процес на душата, ще можем да разберем силите, които оказват влияние в живота ни. Тази книга ще ви даде обяснения за: седемте етапа на живота; природата на кармичните договори; енергийната матрица; енергийната тръба и много други. Включени са и 12 духовни житейски урока за издигане на съзнанието в Новото време.
Забележителната новаторска работа на Стийв Ротър ще ви подтикне да разширите познанията и уменията си като духовни търсачи и лечители, които поемат контрол над личната си сила и помагат на другите да постигнат същото.


=========================================================================

Величко Руменчев, Невербална комуникация в публичната реч и деловото общуване

Задачата на настоящото съчинение е да осветли същността и ролята на невербалното в ораторското изкуство, като използва колкото е възможно повече нетясно реторически изследвания. Това изисква максимално широк интердисциплинарен, може би изглеждащ еклектичен, поглед не за друго, а защото човекът никога не е само оратор, дори когато професионално се занимава с ораторство. И бидейки оратор, в него неминуемо ще се проявяват и всички останали, чисто човешки, страни, някои от които имат отношение, макар и не така пряко, към дейността, която представлява особен интерес за нас.
Не е възможно, а и не е необходимо при изследването да се търси абсолютна пропорционалност в различните аспекти на невербалното. Преди всичко, защото те нямат еднакво отношение към реториката и респ. към ораторството. Вероятно на моменти ще се прояви пристрастието ми към един или друг от тях, за което моля да бъда извинен. Стремил съм се да обхвана както най-известните автори и съчинения, съвременни и стари, имащи пряко отношение към проблематиката, така и такива, които са малко позабравени или може би умишлено премълчавани, но определено значими. Една значителна част от литературата, която съм ползвал, е тясно специализирана в НВК, а друга я разглежда отчасти или дори мимоходом. Постарал съм се да отразя всичко важно според преценката ми. Съвсем съзнателно почти не се позовавам на литература, с изключително практическа насоченост, която предава в смлян и често елементарен вид казаното от други, без да добавя нищо ново.


=========================================================================

Джоузеф Хелър, Параграф 22

Понятието "Параграф 22" е създадено от Джоузеф Хелър в този роман - един от големите литературни шедьоври на XX век. Най-общо означава парадокс в закона, правилата или действителността, който прави човека жертва на собствените му действия, независимо какви са те. В произведението става дума за обикновен наглед абсурд. Ако един летец е луд, той може да престане да лети. Трябва само да откаже. Но ако откаже, значи е нормален и трябва да продължи да лети. Това префинено и ужасно определение е употребявано много след излизането на романа. С него е и злоупотребявано много. То се е превърнало в символ на противоречията в "развитото общество". И далеч не е единственото в творбата, което се цитира във всеки момент някъде на планетата по някакъв повод.

*Параграф 22 (на английски: Catch-22, буквален превод уловка 22) е парадоксална ситуация, от която индивидът не може да излезе поради противоречащи си правила. Тези парадокси често са резултат от правила, наредби или процедури, на които индивидът е предмет, но няма никакъв контрол, защото да се бориш с правилата означава да ги приемеш. Една конотация на термина е, че създателите на „параграф 22“ са създали произволни правила, за да оправдаят и прикрият своята злоупотреба с властта.


=========================================================================

1 <== 2 ==>