"Магическо око"







В тази тема ще обсъдим визуалното възприятие – неговото развиване и усъвършенстване. След този урок ще отворите своето МАГИЧЕСКО ОКО, пред вас ще се разкрие цял нов свят, ще откриете своето глъбинно зрение и дарбата за гледане в дълбочина.
 Феноменът МАГИЧЕСКО ОКО стана реалност, благодарение на удивителната мощ на съвременните компютри и използването на "Точката на Салицки" - визуална система, която предстои да бъде патентована и която ще пренесе триизмерното изображение в XXI век.

Навярно повечето от вас знаят и са гледали стереограмни изображения. По-малко обаче знаят, че това възприятие се развива и усъвършенства с времето. За какво би ви послужило ли? –  Това приятно за изучаване и практикуване изкуство има голям успех както за забавление в откриването на един нов визуален свят, така и като модерна разновидност на дзен и йога медитация. Може да развиете това възприятие до степен, в която да виждате аурата си. Това е овладяно от не малко хора, а практиката върху стереограмни изображения ще помогне на всеки с достатъчна упоритост да го овладее. Подобно нещо е показано в "Селестинското пророчество" (2006) с виждането на човешката аура и тази на някои видове растения –




Един лесен начин е срещу бяла стена/платно или някаква повърхност да разтворите пръстите на ръката си и през тях да фокусирате погледа върху бялата равнина. След време между пристите ви ще се появят цветове. Не разфокусирайте погледа, точно този цвят, който възприемате с периферното зрение, е цвета на вашата аура.

Стереограмите са картинки, това с което ще се занимаваме по надолу, са такива, при които не става въпрос за зрителна илюзия, защото те са съвсем реални триизмерни изображения.
Ще си спестя (както и на вас) досадната теория и ще прескоча направо към практиката, но все пак за по-любознателните, този линк http://en.wikipedia.org/wiki/Autostereogram е напълно изчерпателен по въпроса.
И така...

Как да видим триизмерното изображение?

Повечето стереограми са така направени, че ако наблюдателят кръстоса погледа си и пренесе вниманието си зад изображението на същото разстояние, на което се намира самата картина, обикновено след броени минути ще види изненадващо ясно 3-измерно изображение!

Когато е за първи път, това се отдава доста трудно на повечето хора, защото трябва да фокусират вниманието си в точка, различна от тази, в която гледат очите им. Този феномен е известен като ”развързване” на процеса на наблюдение. Инстинктивно хората се опитват да фокусират вниманието си в същата точка, където гледат очите им и това е най-голямото препятствие да видят изображения от такъв характер.

Забележка: По принцип възприемането на стереограми е по-лесно при ярко осветление. Това е защото при лошо осветление окото не може да фокусира добре. Освен това, за да можем да възприемаме стерео-изображения, трябва да можем да използваме и двете си очи в оптимален режим. Ако наблюдателят носи очила, би могъл да пробва и без очила. Някои късогледи хора виждат стереограмите по-добре без очила (след като се приближат към екрана).

Съществуват няколко начина да се научим или да научим други как да ”развързват” вниманието си:

*Постепенно отдръпване

Дръжте картината пред лицето си, така че носът да я докосва. Повечето хора не могат да фокусират погледа си на такова разстояние, това не е и необходимо. С картината пред лицето се престорете, че гледате напред през нея. После бавно увеличавайте разстоянието между себе си и картината, без да променяте погледа, зареян напред. Ако изпълнявате точно тези инструкции, 3-измерното изображение ще се появи, когато картината застане на нужното разстояние.

*Използване на отражението

Както споменахме вече, стереограма с отражателна повърхност може да помогне много за успешното кръстосване на погледа в нужната степен. Просто концентрирайте вниманието си върху отражението и почакайте докато в периферното зрение изплува 3-измерното изображение.

*Пияни очи

Този метод е опит за описание на чувството при разфокусиране на очите, когато човек е пийнал или гледа с ”втренчен” поглед. Очите не гледат обекта, а по-скоро през него. Това състояние често се наблюдава сутрин, преди кафето да свърши своята работа.

*Стената или пръста на помощ

Картината се поставя наполовина на разстоянието до стена. Гледа се над ръба на картината към стената и погледът се фокусира върху нещо на стената. Поддържайки този поглед вдигнете картината на нивото на очите си или свалете погледа си надолу към картината, без да изменяте фокуса си.

Подобен ефект би имало, ако застанете на една ръка разстояние от екрана и поставите пръста си върху картината. Фокусирайте пръста и бавно го движете към очите си. Ще забележите с периферното си зрение, че картината излиза от фокус (размазва се) и евентуално при подходящо положение на пръста ще се появи 3-измерното изображение.

*Прозрачност

Ако е възможно, напечатайте или копирайте картината на прозрачен носител. Тогава, гледайки през картината, фокусирайте върху нещо на същото разстояние зад нея. Подходът е подобен на описаните по-горе за стената и пръста, освен че в този случай не е нужно да премествате погледа си.


Най-бързо мисля, че може да свикнете с това изображение:
http://www.colorstereo.com/animat.ion/eyemovie/eyemovie.htm
–  Разфокусирате погледа така, че двете очи да станат три. Не кръстосвате прекалено погледа, тъй като ще ви заболят очите. Отпускате се, без излишно напрягане след няколко секунди ще видите трите очи, ще бъдат по-ясни и контрастирани в сравнение с оригиналното изображение и ще "висят" някакси във въздуха, отдалечени от плоскоста на монитора ви. Когато стане това, готови сте! Запомнете този поглед и го прилагайте върху всяко следващо триизмерно изображение.

Най-лесни за възприемани според мен в началото са анимираните подвижни изображения. Вижте и се полюбувайте на тези:
http://hidden-3d.com/animated_stereograms.php

В същия сайт има стотици изображения за разглеждане.

Моите предложения:

Кликвате върху изображението за голям размер








































































 И препоръчани изображения за релаксация и медитация: 




Пожелавам ви приятни мигове в триизмерния свят на изображенията, ползотворно развитие на това визуално възприятие, а в следващата тема ще обсъдим слуховото възприятие и неговото влияние върху лявата и дясната половини на нашия мозък и разбира се практически методи за някои цели като релакс, медитация, осъзнато сънуване, астрална проекция.