Визуализация – сътворението на собственият ни свят





Визуализацията е един от най-мощните методи за преобразуване на нашата действителност. Визуализацията е създаването на мисловен образ на реалността, която искаме да се реализира (наш по-упешен образ или нещо различно в живота ни) и с помощта на въображението да „видим“ тази реалност, да намерим чувството, което ни носи тя, да се вживеем в нея и в новия ни образ така, сякаш вече е факт. Визуализацията е като прожектиране  на филм във въображението, в който главният герой сме ние. Трябва да „влезем“ в ролята и обстановката с всичките и усещания и  това  да ни носи приятни емоции, да го правим за забавление.

Всеки може да визуализира. Спомените, представите, мечтите са вид визуализация.

Но творческата визуализация се различава от  мечтата!


Мечтата е просто блян, илюзия, „летене в облаците“, при което ние „виждаме “ мечтаното като нещо далечно и недостижимо(нали затова е мечта), възприемаме го като нещо нереално. Не е лошо да се мечтае, но мечтите нямат силата да преобразят живота. Освен ако не ги превърнете в намерение и промените техниката на визуализирането.

Всичко, което е нужно е вие истински да искате някаква положителна промяна за себе си, в която и да е сфера на вашия живот.

Всъщност ние хората като мислещи и интелигинтни същества непрекъснато и ежедневно използваме визуализацията. Независимо дали осъзнавате или не, вие винаги „рисувате” различни картини от живота в главата си.

Проблема идва оттам, че повечето хора несъзнателно визуализират само проблеми и си представят лош изход на нещата за тях. Следствието от това е, че те имат... проблеми и лош изход на нещата за тях.

За да можете да си представите какво точно представлява визуализацията, можете да си представите вашия мозък като един огромен компютър. Вашите мисли са командите, които му задавате, за да работи. Ако му зададете команда за провал или проблеми, компютъра изпълнява. Ако му зададате команда за успех, той също изпълнява.


Какво точно трябва да правите

Креативната визуализация работи само тогава, когато имате ясна представа какво точно искате и към какво се стремите. Това е процес, при който човек си представя успешния край на всяко свое начинание, вижда себе си надарен с най-добрите и положителни черти, които някога си е представял.

Има стотици техники и методи за визуализация, затова оставям на всеки от вас да избере най-подходящата за себе си. Основната цел е да разберете какво представлява процеса и каква огромната сила има.

Когато визуализирате себе си, бъдете смели и неограничени. Винаги си представяйте резултата по две. Идеята е мозъка ви да започне да мисли неограничено и да премахнете собствените ви ограничения в живота.

Задавали ли сте си някога въпроса, защо още не сте постигнали всичко, което искате? Ако не сте, направете го. Отговорите, които ще дадете са вашите собствени спирачки и ограничения.

Сега затворете очи, отпуснете се и си представете, че нямате никакви ограничения, можете да постигнете всичко, което искате. Вижте себе си като успял, богат човек, в страхотна форма. Как се чувствате? Какво правите? Къде сте?

Честито! Току що използвахте метода на визуализация върху себе си. Просто е, не изисква особени усилия, техники или способности. А резултатите, които ще постигнете могат да бъдат решаващи.


Какво трябва да знаете, когато визуализирате

Първото и най-важно нещо е винаги да визуализирате креативно и положително. Думичката „НЕ” трябва да я няма в мислите ви. Ще ви покажа защо, като направим едно съвсем просто упражнение. Затворете очи и се опитайте да НЕ си представяте червена красива роза.

Резултата в 99.9% от случаите е да си представите именно червена роза. Същото важи и когато си представяте, че НЯМАТЕ проблеми или НЕ сте бедни или вече НЕ сте болни и т.н. Би трябвало да сте схванали идеята.

Другото, което трябва да знаете, е че това е процес, който изисква време. Това е е процес на преобразуване и промяна в самите нас, който изисква някакво време, за да се случи и да започнем да виждаме резултатите.

Обикновено трябва да минат два до три месеца, за да почнете да усещате положителната промяна върху себе си. Понякога дори няма да разберете, че нещо, което сте искали се е случило, тъй като то е станало толкова естествено.

Друг път ще ви дойде изневиделица и ще сте толкова шокирани, сякаш някакво чудо се е случило. С времето ще спрете да обръщате внимание на самия процес и ще се съсредоточите върху резултатите, които искате. Защото, както Джон Кехоу пише в книгата си:

"Не е необходимо да знаете как работи двигателя на колата, за да можете да я карате"


Упражнения
Първи стъпки

Настанете се във възможно най-удобната за вас поза.
Отпуснете се и изчистете съзнанието от всякакви мисли.
Съсредоточете се върху дишането си.

Вгледайте се в избрания от вас обект, който трябва да стои на около два метра на нивото на очите и се опитайте да го опишете с всички подробности и да го възприемете като част от вас. Може да използвате и това изображение:


Затворете очи и визуализирайте обекта. Ако загубите връзката отворете си очите, погледнете отново обекта и изградете чрез описанието нова връзка.
С времето визуализацията ще става все по-бързо и с всеки обект ще можете да изградите по-бърза връзка. Целта е да установявате връзка за по малко от минута и след това да визуализирате обекта поне 10 минути.


Най-лесно е да си представяте черното пространство пред затворените очи като кино екран на които се прожектира избрания обект. С времето трансформирате прожекцията в 3D, като "завъртате" обекта и го наблюдавате от всички страни.

Следващата стъпка е Визуализация без описание.
Трябва да се фокусирате върху обекта, без да го описвате с думи. Това е известно в Будистката медитация като  медитация на празнотата или медитация на тишината.

Тук приемате всеки обект и се опитвате да се концентрирате върху него без да се замисляте. Не оставяйте на ума си да ви казва например "това е ваза, тя е дълга или висока."



Следват няколко много лесно изпълними и изключително ефективни метода на визуализацията подбрани от  книгата "Практическа магия" на Ивелин Иванов:


Необходими са ви бял лист, молив, химикалка и гума. С химикалката нарисувайте по най-лесния за вас начин човече, като в момента на рисуването му си представяте, че това е вашето физическо тяло. Отстрани до човечето, в посока отгоре надолу напишете името си (това, с което се обръщате сами към себе си), като си представяте, че това е вашата психика. С молива защриховате онази част от човечето, в която е съсредоточен проблемът ви (за всеки проблем процедурата се прави отделно). Например ако имате главоболие, правите защриховане в областта на главата; ако болката е в стомаха, правите едно петно в областта на стомаха; ако е нервно – психическо напрежение, правите с молива едно черно петно върху цялото човече, като си представяте, че това е проблемът, който имате. Встрани до името си, във водоравна посока написвате пак с молива това, което искате да изчистите. Например:”изчистване на нервно – психическо пренапрежение”, или “изчистване на болка в областта на стомаха”, или “изчистване на болка в областта на главата”. Важното е да запомните, че болка за стомах и болка за глава се изчистват отделно, т.е. не може два проблема да изчиствате едновременно.
След това вземете гумата и задължително в посока отдолу нагоре (от краката към главата), започвате енергично да изтривате “проблема”, който сте надраскали върху човечето, като в момента на самото изтриване си представяте, че Висшата сила, в която вярвате, е при вас и директно ви помага за изчистването на проблема, който имате. По същия начин с гумата изтривате и това, което сте написали като проблем встрани до самото човече.
Процедурата е индивидуална и всеки един от вас може да я прави постоянно. Но тя не бива да се прави повече от два пъти дневно за един и същ проблем, тъй като ще се получи енергетично пренатоварване. Ако два пъти сте направили системата и не се е получил ефекта, това означава, че не сте си изчистили мисълта. Тогава я направете трети път, но проблемът изпишете в различен словоред.
Процедурите могат да се правят и за ваш близък, ако решите да му помогнете. Рисувате по същия начин човечето, но в момента, в който го рисувате, си представяте, че това е човекът, на когото искате да помогнете (неговото психическо тяло). Пишете неговото име, като си представяте, че това е неговата психика. Записвате неговия проблем и си представяте, че Висшата сила, в която вие вярвате, а не той, е при вас и ви помага да изчистите проблема, който има вашия близък.
Ако имате междуличностни проблеми, вместо едно, рисувате две човечета с химикалка. Написвате в хоризонтална посока до човечетата имената, а проблемът - в средата между тях, но с молив. Прехвърляте три чифтни стрелки с молив – първо към този, който смятате, че е в основата на проблема и след това към другия – по три пъти. С гумата започвате енергично да изтривате това, което сте написали между двамата като проблем. Мисълта ви трябва да е изцяло насочена към проблема и неговото изчистване.
Ако искате да постигнете нещо с дадена личност, рисувате по същия начин човечетата и пишете с химикал имената. Отново по средата, между тях, в хоризонтална посока с химикал пишете това, което искате да постигнете. Прехвърляте стрелки, които също са с химикал, но те вече са 9, като започвате от вас. Тук няма изтриване, а след процедурата съхранявайте листчетата на удобно за вас място до постигане на желания резултат.
Ако желаете да реализирате някакво ваше желание, например търсите си работа, рисувате с химикал човечето и до него по същия начин с химикал изписвате името си. Във водоравна посока, но този път с химикал, изписвате това, което искате да постигнете “намиране на подходяща работа”. Тук вече не изтривате, а свързвате желанието с вашето тяло чрез стрелки – девет пъти поред без вдигане на химикала. Събирате листчетата на определено място до постигане на целта. Съхраняването на това изпълнение е много важно. Прави се до реализиране на желанието и се съхранява до тогава. Колкото по-често се прави системата, толкова по-добър ще е ефекта.
Можете да направите процедурите както за вас, така и за вашите близки, за проблеми от всякакъв характер.
Процедурите може да правите винаги, без значение къде се намирате. Искайте реални неща! Системите са направени така, че не могат да вредят, не могат да се използват за лошо. При такъв опит най-много да навредите на самите себе си!
Най-добре е докато правите процедурите да сте в тиха, спокойна обстановка. Можете да слушате музика за релаксация, тъй като тя довежда до цялостно отпускане и вглъбяване в себе си.



ЛИТЕРАТУРА:

Ивелин Иванов, "Практическата магия" – прочети

Мелита Денинг & Осбърн Филипс, "СЪЗИДАТЕЛНА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ" – прочети