Осъзнато сънуване (Lucid dreaming)




Съдържание:
1.) Въведение
2.) Определение
3.) История
4.) Какво може да постигнете чрез осъзнато сънуване?
5.) Нива на сънуване и портали
6.) Техники за интубиране на осъзнатото сънуване
7.) Практикуване с биохимията на осъзнатото сънуване
8.) Заключение. На къде да поемете?
9.) Литература

ВЪВЕДЕНИЕ
Всичко се движи напред. Преди се задоволявахме с компютъра, но днес това вече не ни е достатъчно, искат ни се все по-ярки преживявания. Трябва да дойде нещо ново. Нещо по-реалистично като усещане и по-сложно по същност. Това ново нещо трябва да бъде значително по-ефектно и по-завладяващо. Струва ми се, че знам нещо такова, което може да замени компютърните игри като средство за развлечение и получаване на нови усещания, като при това разкрива в човека множество други възможности, способности и знания.
Най-учудващото е, че това ново нещо е всъщност много старо, но е известно в определени среди. Става въпрос за опитности извън тялото(ОИТ) и осъзнато сънуване. С астралната проекция и опитности извън тялото ще се занимаем в отделна тема.
Тук ще обсъдим осъзнатите сънища (lucid dreaming).Повечето хора имат по този въпрос огромно количество несправедливи предразсъдъци и стереотипи, които са породени от най-обикновени мошеници и шарлатани. Ето защо, когато четете следващите редове, забравете за това, което знаете. По-скоро всичко съвсем не е такова, каквото сте си представяли. Това явление има най-различни приложения в живота, като започнем от пътешествията до различни части на Вселената и свършим с развиването на свръхсетивни способности. Особен акцент поставям върху използването му като отлично средство за развлечение.
На някого може да се стори, че макар и да е възможно, на това е трудно да се научиш. Съвсем не е така, макар че, разбира се, да влезеш в това състояние е по-сложно, отколкото да включиш компютъра, но и преживяванията са много по-ярки и ефектни. Усещанията по време на ОИТ и осъзнат сън. ви поглъщат много повече, отколкото можете даже да си представите–това ще потвърди всеки, който макар и веднъж е попадал в такова състояние. Отивайки там, вие взимате със себе си всички усещания и само помните, че съществувате и тук. Тези преживявания са така реални, както и истинските, т. е. оформя се ясно усещане за пълно присъствие в реални събития, което не може да ви даде нищо друго в настоящия момент. Аз не мисля, че изобщо е възможно да се изпитат по-реални усещания, отколкото тези там, т. е. това е пределът на човешката способност за усещане.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Осъзнат сън е сън, при който сънуващият е наясно, че сънува докато сънят се случва. Когато сънуващите осъзнават, те могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулират. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на само осъзнатост на сънуващия по време на съня.
 Осъзнатият сън. може да започне по два начина. Осъзнат сън. започнат по време на сън. започва като нормален сън., и сънуващият евентуално установява, че сънува. Осъзнат сън. започнат от будно състояние се появява, когато сънуващият премине от будно състояние директно в съня без забележима липса на осъзнатост. Осъзнатото сънуване е изследвано научно и съществуването му е доказано.
“Въпреки че може да ви изглежда фантастично, докато сънувам, аз съм в пълно владение на своите всекидневни способности. Мога да мисля по-ясно от всякога, мога свободно да си припомням детайли от будния живот, мога да вземам съзнателни решения. И все пак нищо от това не намалява яснотата на сънищата ми. Парадоксално или не, аз съм буден в своите сънища.” - из дневника на един осъзнато сънуващ.

ИСТОРИЯ
Древноегипетската дума за сънуване е етимологично свързана с дума, означаваща “да бъдеш буден”. Интересно е да се отбележи, че сънуването при древните египтяни се е записвало със символ, представляващ отворено око. Те са разбирали, че чрез сънищата могат да се докоснат до знанието, което им е принадлежало, преди да навлязат в този живот. Напреднали осъзнато сънуващи са практикували телепатия, пътуване във времето, изследване на реалността отвъд смъртта, ясно виждане, дистанционно наблюдение и ментална комуникация с други храмове или административни центрове. От фараона, при навършване на тридесет години, се е изисквало да докаже своето право на управление, извършвайки пътуване отвъд смъртта. Воден от Анубис, черното куче и пазач на Сириус, фараонът е трябвало да слезе в подземния свят, да “докосне четирите страни на земята”, да се превърне в Озирис и да се върне с нови дрехи–робата и духовното тяло на трансформацията. Египтяните са знаели, че чрез сънуването търсещият може да достигне звездите, особено Сириус. Това е звездата, смятана от египетските посветени за източника на космично съзнание, крайната точка на напредналите души след смъртта и място на високо напреднали същества, които особено се интересуват от Земята.
При ацтеките най-главното божество е било това на сънищата.
При северноамериканските индианци има специални стаи за съновидения. Старейшините на племето тълкували сънищата, които получавали по време на обредите и в съответствие с това вземали различни решения. На езика на индианците думата “шаман” означава “човек, който има сънища”. Живеещите около река Амазонка казват, че “всеки, който сънува е малко шаман”.
Австралийските аборигени имат запазена история във вид на легенди от преди 40 000 години. Това древно време те наричат с дума означаваща в превод “сънно време” (англ. dream time).
В Библията се споменава приблизително 121 пъти за сънуване и 89 за спане. Има описани случаи на много хора, които в живота си са се ръководели от сънища. Сънищата в Библията често са проводници на Божията воля. В книга Числа глава 12 например се казва: “Слушайте сега думите Ми. Ако има пророк между вас, Аз Господ ще му стана познат чрез видение, на сън. ще му говоря”. Друг пример е Йосиф, който, правилно интерпретирайки съня на фараона, предсказал седем богати години, а след това седем години на нужда.
Според хиндуистката митология светът представлява съня на бог Вишну.
Великият египетски посветен Хермес Трисмегист, живял няколко хиляди години преди Христа, е смятан за основателя на всички основни съвременни науки. В произведението му “Кибалион” е описан първият от седемте херметични принципа: “Цялото е Ум, светът е ментален”–т.е. ние живеем и се движим в съзнанието на Бога; ние сме част от съня, медитацията на Върховния Разум. През 50-те години на 20 век подобна теза е защитена от известния физик от Лондонския Университет Дейвид Бом и невролога Карл Прибрам. Светът според тях е гигантска холограма, проектирана от по-висше измерение и ние се движим в нещо като сън. Мозъкът, включително и очите ни, са също холографски устроени.
В “Tолтекската книга на мъдростта” от дон Мигел Руис се разказва легендата за един човек, който търсел знанието на древните. Това било преди около 3000 години. Човекът искал да стане лечител и една вечер сънувал сън., в който видял тялото си отгоре. Погледнал в съня си ръцете и тялото си и казал: “Аз съм направен от светлина; аз съм направен от звезди… Всичко е направено от светлина” . Няколко хиляди години по-късно в книгата “Пътуване към Икстлан”, толтекският учител дон Хуан учи Карлос Кастанеда, че сънищата са толкова реални, колкото и будния живот. И продължава: “Ако трябва да сравняваме нещата, мога да кажа даже, че сънят е по-реален. В съня ти имаш сила, ти можеш да променяш нещата, можеш да откриеш безбройни тайни, можеш да контролираш каквото си поискаш.“
Осъзнатото сънуване е основата на будистката практика, наречена “Йога на състоянието на сънуване”, за която се знае, че датира от преди поне хиляда години. За тази практика се говори още в “Тибетската книга на мъртвите”. За разпространител на този вид йога се смята будисткия учител Падмасамбхава от около 8 век, който пък получил техниката от мистериозен афганистански майстор, наречен Лавапа. Тибетските методи за сънуване са се предавали от поколение на поколение до ден-днешен. Съществува и ръкопис “Йога на състоянието на сънуването”, който е съставен около 16 век и описва главно медитативни и дихателни техники за индуциране на осъзнато сънуване. Негово светейшество 14-я Далай Лама казва следното за събуждането на сънното тяло и връзката му с духовния прогрес: “Казва се, че има връзка между сънуването, от една страна, и по-грубите нива на тялото, от друга. Но също се казва, че съществува и “специално състояние на сънуване”. В това състояние специалното сънно тяло се създава от съзнанието ни и от виталната енергия прана. Това специално сънно тяло е възможно да се отдели напълно от физическото и да пътува другаде”.
Има източници, които сочат, че философите Аристотел, Платон, Шопенхауер и Рене Декарт са знаели за феномена осъзнато сънуване. Аристотел например казва: “Често, когато човек спи, има нещо в съзнанието, което му разкрива, че това, което му се представя, е сън.”. През 1619 г. Рене Декарт сънувал сън., в който “Духът на Истината” му разкрил тайната на науката, на която база той открил декартовата равнина и геометрията на координатите.
Фридрих Ницше е писал, че понякога по време на нощен кошмар е разбирал, че спи и че всичко, което му се случва, е сън..
Свети Тома Аквински, известният християнски светец, е писал: “… понякога, когато човек спи, може да се осъзнае и да разбере, че това, което вижда, е сън.”
Свети Августин също е бил запознат с феномена на осъзнатото сънуване. Има запазени свидетелства, в които той описва сънищата на бивш римски физик Генадиус от около 415 г. преди Христа. Генадиус започнал да сънува сънища, в които му се явявал млад човек, водач, който го ръководел и му помагал да разбере по-добре мистерията на живота и смъртта. В един от сънищата водачът попитал Генадиус къде се намира тялото му и Генадиус отговорил, че в момента тялото му било заспало.
Свети Франциск от Асизи е основал Францисканския Орден на базата на сън., в който Христос му казал “отиди и сложи моята къща в ред” (бел. ав.: на английски думата order означава ред и орден; най-вероятно става въпрос за игра на думи)
Китайският философ Чан Дзе, на чиито поучения Лао Дзе е основал таоизма, един път сънувал, че е пеперуда. След като се събудил, дълго се чудил дали е човек, който е сънувал, че е пеперуда или пеперуда сънувала, че е човек.
Хипократ, бащата на медицината, е посещавал храма на Асклепиус, посветен на лекуването чрез сънуване. Хипократ е развил теория, според която сънищата отразяват здравословното състояние на човека.
Пророкът Мохамед е получил голяма част от Корана от сънищата, които е имал.
Менделеев измисля известната Менделеева таблица насън. Една вечер през 1869 г., след дълго прекарани часове в размисъл, той заспива. По-късно през нощта “вижда в съня си таблица с всички елементи поставени по местата им.”
Емануил Сведенборг, шведски учен, философ и визионер от 18 век, често е изпадал в състояния, близки до осъзнатото сънуване. “Бях поставен в състояние на неподвижност, въпреки че вътрешния ми свят оставаше непокътнат.” - описва той. Така е можел да запомня и после да записва своите наблюдения. По-късно идеите на Карл Юнг, наричан още баща на аналитичната психология, са били силно повлияни от тези на Сведенборг. Според Юнг символите в сънищата са архетипния език на душата.
Томас Едисон, откривателят на електрическата крушка, докато е работил върху изобретенията си, е използвал комбинация от техники за медитация и релаксация, за да поддържа съзнанието си в т.нар. хипнагонно състояние на съня (бел ав.: това е състоянието точно преди заспиване, на границата между будност и спане). Едисон е имал навика да си поспива през деня и често се събуждал с идеи за нови открития. Дори един ден възкликнал: “Никога нищо не съм измислял, моите сънища го правят.”
Беинса Дуно, българският пророк и учител, още в началото на школната си дейност започва да учи учениците за значението на съня, за това как да е ориентирано тялото по време на сън, към какво да е насочена мисълта преди заспиване, какво да правят учениците през деня, за да могат вечерта да се докоснат до висшите светове и на другия ден да приложат наученото в живота. Сънят е своеобразно училище и контактна точка на духа с разума. В динамичната медитация - Паневритмия, още в първите две упражнения се говори за събуждане, и то с любов. Участниците се призовават към будност със следните пълни със символика думи: “ставайте от сън деца”.
Много изследователи са правели проучване върху осъзнатото сънуване, но никой от тях като че ли не е допринесъл толкова много за популярността му в съвременния свят, както Стивън Лаберж. Интересно е да се спомене накратко как младия Стивън се докосва до този феномен. Като малък, до около 5-годишен, е имал осъзнати сънища, но за известен период те са изчезнали. На около 20-годишна възраст той посещава семинар по будизъм, воден от Тартанг Тулку, тибетски будист от Есаленския Институт в Биг Сур и продължител на традицията “Йога на състоянието на сънуване”, завещана от Падмасамбхава. На семинара се преподават техники и знания за 24-часова непрекъснатост и будност на съзнанието. Няколко нощи след края на семинара осъзнатото сънуване му се случва отново. Сънува, че изкачва К2, вторият по големина връх на Земята, по къси ръкави. Изведнъж си казва, че това не е възможно и разбира, че сънува. Впечатлен, решава да изследва феномена по-подробно и през септември 1977 г. кандидатства за докторска разработка по темата към Станфордския Университет. Години по-късно той се превръща в доктора по психо-физиология Стивън Лаберж (Ph.D Stephen Laberge), световно признат авторитет и лектор, както и един от пионерите изследователи на осъзнатото сънуване в научна среда към Станфордския Университет (Stanford University). През 1987-1988 г. основава Институт по Осъзнато Сънуване (Lucidity Institute). Основната му цел е да популяризира и да помогне на хората да разберат що е осъзнато сънуване, как се постига и как помага в живота. Една от първите крачки е човек да се научи да си спомня сънищата сутрин и да ги записва в дневник.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ ЧРЕЗ ОСЪЗНАТО
СЪНУВАНЕ
”Ние сме много по-интелигентни, по-мъдри и по-способни да вземаме правилните решения, когато спим, отколкото когато сме будни.”
Ерих Фром

 Когато хората чуят за първи път за феномена на осъзнатото сънуване, те често питат: “Защо бих искал да имам осъзнати сънища? Каква е ползата от тях? Какво може да се постигне чрез тях?” В осъзнатите сънищата единствените ограничения, които имате, са тези, поставени от вас самите. Можете да преживеете всичко, абсолютно всичко, което можете да си представите. Преживяването е изключително реалистично и вдъхновяващо и в същото време не е опасно. Всичко се случва във вашия ум. За някои хора такъв тип преживяване е едно от най-важните и дълбоко трансформиращи в живота им. Осъзнатото сънуване може да бъде използвано за усъвършенстване на личността, развиване на по-висока самоувереност, творческо решаване на проблеми, научни наблюдения на връзката между ума и тялото, преодоляване на кошмари, разбиране на подсъзнанието ви, получаване на вдъхновение, трансформиране и разбиране на сексуалността, придобиване на нови умения или усъвършенстване на стари, отказване от вредни навици и лекуване, довършване на дела, за които нямате възможност в будния си живот, мисловно моделиране, емоционално пречистване, изследване на възможния изход от дадено решение, проектиране и създаване на позитивно бъдеще, репетиране за будния живот, отваряне към трансцендентални преживявания, медитация и път към просветление.
В сънищата вие действате по начин, който е подобен на този в будния ви живот. Ако обаче знаете, че сънувате, вие можете да направите така, че да преживеете най-красивите си фантазии, примерно да летите, преодолявайки гравитацията и пътувайки до всяка точка на сънната вселена, преоткривайки себе си. В осъзнат сън вие можете да преживеете всичко, което можете да си представите, точно както в холодека от Стар Трек. В осъзнат сън мозъкът ви симулира реалността, всичко изглежда много истинско, но с тази разлика, че вие не сте ограничени от законите на физическата реалност. Не е нужно да спазвате нейните закони, нито предразсъдъците на обществото с неговите мерки за това, кое е морално и кое не е. Сънят е вашето лично пространство за експериментиране: полетете като Супермен или като феята от приказките, използвайте силата на джедаите като Люк от филма “Междузвездни Войни”, победете дракона, правете страстна любов на самотен остров, избавете света от надвисналата опасност, спасете дамата на сърцето си и спечелете правото да живеете дълго и щастливо като крал и кралица в магическото царство.
Можете да използвате осъзнатите сънища като виртуален тренажор за решаването на проблеми. Ако не сте сигурни как да постъпите в дадена ситуация, разиграйте всички варианти в осъзнат сън и вижте какъв ще е крайния резултат. Как се чувствате? Кое решение е най-добро за вас? Неслучайно шаманите казват, че в сънищата си вие избирате пътя, който ще следвате в будния живот.
Както когато слънцето свети и вие не виждате звездите, така и в будния ви живот притока на сетивна информация заслепява вашите скрити възможности. В осъзнат сън този приток е сведен до минимум и това отваря голям потенциал за съзнателна творческа дейност. Открийте отговора на труден въпрос, помислете върху новата си книга или сайт, потърсете вдъхновение и идеи, попитайте висшия си Аз как да постъпите, създайте си магическа сънна лаборатория и вземете за консултант Айнщайн или някой духовен водач, подобрете творческото си мислене, докоснете се до неизразимото знание–всичко това е напълно възможно по време на буден сън.
В традиционната западна култура сънищата не се смятат за важни и хората не им обръщат внимание. В други култури обаче, както при племето сенои например, сънищата са от изключително значение–те помагат за подобряване качеството на будния живот.
Осъзнатите сънища могат да се използват за репетиция за будния живот, за моделиране на житейски ситуации и развиване на добродетели. По този начин можете да изработите ценни качества и навици на характера, като например развиване на по-голяма самоувереност или добиване на гъвкавост на мисълта. Имате проблеми с говоренето пред хора? Притеснявате се как ще проведете бизнес разговора си утре? Учене, спорт, бизнес, среща с партньор, промяна на характера, справяне с трудна житейска ситуация - моделирайте ситуацията в своя осъзнат сън, изследвайте я от всички гледни точки, развийте по-голяма самоувереност, справете се с тревожността, и после приложете наученото в будно състояние. Тъй като мозъкът по време на сън реагира както в будно състояние, невронните схеми, необходими за активиране на дадена способност, могат да бъдат установени в осъзнат сън. Изградените вече невронни връзки през нощта могат да бъдат използвани в будния ви живот през деня.
Проучванията показват, че колкото по-реално изглежда умственото упражнение на даден навик или действие, толкова по-вероятно е то да помогне за действителното изпълнение на съответния навик или действие в будния живот. Осъзнатите сънища са едни от най-ярките умствени картини, които можете да преживеете, много пъти по-ярки и от най-ярките ви фантазии. Поради тази причина осъзнатото сънуване е подходящо за развиване на нови сензомоторни навици и за усъвършенстване на стари. Това може да се използва особено активно от спортистите. “Една нощ, сънувайки осъзнах, че съм в сън и реших да усъвършенствам играта си на тенис.”–разказва дванадесет годишно момче. “Използвах това, което бях виждал по телевизията  и към края на съня се справях доста добре с подаванията, защото бях отработил техниката прецизно. По време на турнира успях да победя всички и си тръгнах с наградата.”
“Сънищата са картини от книгата на живота, която вашата душа пише за вас.” -
казва Марша Норман. Осъзнатите сънища биха ви помогнали да разберете по-добре себе си, многото си лица и аспекти, да си зададете важни житейски въпроси и да потърсите отговора им. Какво съм аз? Кой съм сега? А кой съм бил преди да бъда? Какво искам от живота? Коя е следващата стъпка? Бихте могли да развиете един по-отворен подход към реалността. Що е реалност? Що е съзнание? Щом тялото ми спи и аз съзнавам, че сънувам, аз моето тяло ли съм? Или съм нещо повече? Има ли смърт?
Често хората сънуват, че са други личности, занимаващи се с различни професии в съня си или извършват действия, несвойствени за тях. А какво би станало, ако в този момент осъзнаят, че сънуват? Дали не биха разбрали по-добре различните аспекти на личността си, своите мечти и копнежи?
Осъзнатите сънища дават възможност да задоволите желания, които биха били пагубни за вас през деня, да ви помогнат да се откажете от вредни навици. Защо да не задоволите желанието за пушене насън? Това ще ви помогне да откажете цигарите. Една жена споделя, че използвала осъзнатото сънуване като метод за отслабване. “Събуждах се удовлетворена… и ако през деня изпитвах потребност да ям нещо, си казвах: “Ще го изям довечера в съня си.” Така и правех.”
Осъзнатото сънуване може да ви помогне да разберете по-добре сексуалността си. Сънищата са вашето най-интимно и съкровено кътче от съзнанието ви и вие можете да правите с тях каквото решите. Защо да не правите страстна любов на плажа с любим актьор или с вашия приятел, който в момента е в чужбина? Кое е морално и кое не?–Вие преценявате. Във филма “Виж кой говори 3” съпруг, който често пътува извън града по работа, и съпругата му имаха споделен осъзнат сън и го използваха, за да бъдат отново заедно. Има физиологични и психологични причини да се смята, че осъзнатото сънуване е особено благоприятно за сексуална активност, факт, който може да се използва от сексуалните терапевти например. Затворник, който от години не е имал физическа възможност да преживее интимност, е използвал осъзнатото сънуване, за да задоволи тази потребност. Патрицият Гарфийлд, опитна осъзнато сънуваща и известен авторитет в областта на сънуването, споделя, че интимните й преживявания по време на осъзнат сън са “като експлозии, разтърсващи единството на душа и тяло… с усещане за цялостност, което изключително рядко се преживява в будно състояние.”
Въпреки че в сънищата няма опасност за физическото ви тяло, емоциите, които изпитвате по време на сън са реални. “Правете нещата, от които най-много се страхувате, и краят на страха ви е сигурен.”–съветва Марк Твен. В тази връзка, изправянето срещу страховете и преодоляването им е едно от най-големите предимства на осъзнатото сънуване. Според “ефекта на сянката”, открит от Карл Юнг, вие проектирате отхвърлените аспекти на личността си върху другите и понякога този процес се отразява във вашите сънища във вид на кошмари. “Страхът е най-лошият враг в сънищата ви”–обяснява д-р Лаберж.”Ако му позволите да ви обземе, той ще става все по-силен, а вашите самочувствие и осъзнатост все по-слаби.” В осъзнат сън, вие знаете, че чудовището в съня ви няма да ви нарани. Обърнете се към него и го погледнете в очите. Защо да не го попитате какво иска, защо ви плаши, какво е дошло да ви научи, с какво можете да му помогнете? Излъчете любов и приемане към него. Това чудовище е част от вас самите, част, която иска приемане и разбиране, а не борба или отхвърляне. Може би всичко, от което се страхувате е в дълбоката си същност, нещо безпомощно, нещо, което иска вашата любов и внимание. Ето защо чудовищата често се превръщат в дружелюбни същества или пък приятели, когато се изправите смело срещу тях в осъзнат сън. “Най-дълбоките ви страхове са като дракони, които пазят най-дълбоките ви съкровища”–казва немския поет Рейниър Рилке. Ето защо, след като успеете да се справите с чудовището в съня си, някои изследователи препоръчват да поискате от него подарък. Целта е да стане пълна трансформация на отрицателната емоция - страха, в нещо позитивно. Ефектът в будния живот е поразителен.
Осъзнатите сънища ви дават много по-голям потенциал за тълкуване и разбиране на света на сънищата и тяхното значение във всекидневния ви живот. Няма нужда да търсите в съновници, просто попитайте участниците във вашия сън защо присъстват в него, какво е посланието им за вас. Един осъзнато сънуващ споделя, че когато бил преследван от войник от Втората Световна война, разбирайки, че всичко е сън, се обърнал към преследвача и го попитал: “Кой си ти?”. Войникът се превърнал в малко момиченце, което отговорило: “Аз съм твоят страх от неизвестното”. Сънуващият се развълнувал и прегърнал малкото момиченце, разбирайки, че страхът от неизвестното го е карал да избягва определени ситуации в будния живот. Неслучайно Буда казва: “Няма лоши сънища”.
Ние помъдряваме и добиваме вътрешна сила, учейки се да се справяме с трудностите в живота. Предизвикателствата ни карат да си задаваме важни въпроси за това кои сме всъщност, кое е най-важното за нас в този момент. Неприятните преживявания могат да бъдат нашите най-големи приятели и учители. Когато се сблъскате с проблемна ситуация в осъзнат сън, може би е по-разумно да не опитвате да промените магически ситуацията или да избягате, а да разрешите конфликта, променяйки своето отношение към него. Пол Толи, психолог и пионер в осъзнатото сънуване, даже препоръчва съзнателното търсене на проблеми и потискащи ситуации в съня и изправянето срещу тях с терапевтична цел като метод на самолечение. Шестдесет и шест процента от изследваните от него лица станали по-позитивни личности, по-адаптивни, по-креативни, по-малко тревожни и по-емоционално уравновесени, в резултат на това, че съзнателно се изправяли срещу проблемите в своите сънища, вместо да ги избягват.
Осъзнатите сънища могат да ви предадат чувство за дълбок смисъл на живота. Могат да ви помогнат да излекувате емоционални рани, да довършите дела, за които нямате възможност в будния живот. Какво бихте казали, ако можехте още един път да се срещнете с починал роднина или любим? Може би да поискате прошка, да кажете “довиждане” или “обичам те”? Жена, която дълго време не можела да се примири със смъртта на баща си, споделя срещата с него в своя осъзнат сън: “Той започна да ми говори много спокойно, че ме обича и че е добре. Каза ми, че вече мога да го оставя, за да живея собствения си живот със семейството си. Когато се събудих, си дадох сметка, че съм започнала да приемам смъртта му.”
Осъзнатите сънища могат да бъдат проява на вашата най-висша същност. Преди да влезете в осъзнат сън или след като вече сте в него, концентрирайте се върху желанието си да бъдете водени от своята най-висша същност. Вижте какво ще последва. “Усетих чувство на дълбока свързаност с всичко, чувство на преливаща благодарност и благословение”–споделя един опитен сънуващ след един такъв осъзнат сън.
 “Отново съм свободен”–това били първите думите на един практикуващ в момента на осъзнаване, че сънува. В осъзнатите сънища присъства изключително чувство на свобода, на възможност за съзнателен избор, на смисъл на нещата. Какво би станало ако цяла нощ сънувате, че търсите ризата си и на сутринта разберете, че това е сън и усилията ви са били напразни? Даже и да намерите ризата си, вие не можете да я вземете със себе си в будния живот. Това е цяла нощ, пропиляна в търсене и притеснение, даже стрес, които са може би без смисъл. А какво бихте направили ако бяхте буден в съня си и имахте право на избор? Може би бихте прескочили тези безцелни преживявания и бихте вършили нещо много по-ценно и по-интересно за вас?
Учените са доказали, че “образите на желани събития от бъдещето имат тенденция да способстват за поведение, водещо с голяма вероятност до реализирането им”. Следователно ясно е, че можете да използвате осъзнатите сънища за създаване на позитивно бъдеще. Какъв модел на бъдещето ще създадете в своя сън? Какъв живот ще изберете да живеете? Пълен с неприятни изживявания или с радост и дълбоко удовлетворение?
Осъзнатите сънища могат да се използват от хора с физически недъзи, тъй като в този вид сънища вие имате пълна физическа свобода. Няма го ограничението на физическото тяло.
След осъзнат сън хората споделят, че настроението им рязко се повишава, което понякога продължава няколко дена. Други разказват случаи, в които са излекували болки в тялото си, използвайки осъзнат сън: “Казах на физическото ми тяло, че го обичам и го уверих, че то ще оздравее. Когато се събудих на сутринта бях в състояние да не вземам обезболяващи медикаменти.” Наблюдаван е и терапевтичен ефект от осъзнатото сънуване при справяне с фобии и депресии, намаляване на болката, възстановяване на нервно-мускулните функции при наранявания на гръбначния мозък, сексуални смущения и др. Благодарение на силата на образността и въображението осъзнатото сънуване може също да помогне за по-бързо оздравяване и възстановяване от травми.
Осъзнатите сънищата са добро място за развитие и усъвършенстване на екстрасензорни възприятия. Опитни осъзнато сънуващи твърдят, че могат да лекуват болести - свои и на други хора, чрез силата на съня. Други - че могат да изследват физическата реалност от състояние на сън.  Някои споделят, че могат да предсказват бъдещето или да получават предупреждения насън за предстоящи опасности. Споделените сънища също не са рядко явление сред опитните сънуващи. Телепатия, разговори със заминали за другия свят, дистанционно наблюдение, 360-градусово стерео възприемане, промяна на сънната форма, припомняне на минали животи, пътуване във времето, пребиваване на две или повече сънни места едновременно, среща с духовни водачи–изглежда нищо не е невъзможно.
В осъзнат сън имате усещане за лично присъствие, за живот, за реалност. “Никога преди не съм бил така буден”–казва един практикуващ след първия си осъзнат сън. Научните изследвания показват, че яснотата на случващото се, наситеността на цветовете в осъзнатите сънища са поне толкова високи, колкото и в будния ви живот, а често и много повече. 
Нивото ви на будност в осъзнат сън пряко зависи от нивото на будност в будния ви живот. Един път попитали известния суфи учител Идрис Шах каква е най-голямата грешка на съвременния човек. Той отговорил, че най-голямата грешка на съвременния човек е да си мисли, че е буден, когато всъщност “спи в чакалнята на живота”. Ако се научите да бъдете будни във вашите сънища, ще бъдете много по-будни и съзнателни и във всекидневния си живот. Обратното също е вярно. Тартанг Тулку, будисткият експерт по сънуване, казва, че чрез редовното практикуване на осъзнато сънуване преживяванията в будния ви живот ще “стават по-живи и разнообразни, като следствие от развитата способност за осъзнаване.”
Според някои учени, сънят символизира “малка смърт”. В гръцката митология например, богът на съня и богът на смъртта са близнаци. Есеите, учение от времето на Христа, посрещали всеки ден като нов живот. В края на деня, преди залеза на слънцето, всички спорове преставали и се изглаждали. Преди заспиване правели преглед на деня, обмислели случилото се и прощавали.  В тази насока на мисли, осъзнатото сънуване може да ви помогне да преосмислите отношението си към смъртта и даже да служи като подготовка за естествения край ма живота. Навлизайки съзнателно в съня си, вие се подготвяте да навлезете съзнателно в смъртта. Шардза Ринпоче, тибетски майстор практикуващ йога на сънуването, през 1934 г. навлиза съзнателно в състояние на физическа смърт. Дематериализира тялото си и от него остават само ноктите и косата му.
Осъзнатото сънуване може да бъде използвано за преживяване на Божественото. Свами Рада, ученичка на Свами Шивананда и една от първите пренесли йога на запад, с повече от 30 години практика в преподаването на методи за сънуване, казва, че работата със сънищата “може да отвори вратата на Божественото вътре в нас”. Опитен сънуващ пожелал в един осъзнат сън да потърси Всевишния. “Веднага след като се отдадох на неговата воля, колата ми се стрелна към небето”–разказва той. “Когато се изкачих още по-нависоко в облаците, навлязох в Космоса, който ме порази със своята мистична безграничност–огромна пустота, която преливаше от любов и безкрайно пространство, което усещах като свой дом.”
Осъзнатото сънуване може да бъде използвано като метод за духовно израстване. Според Чарлс Беля, таоистки учител, сънят е “естествено време за практикуване на медитация”. Той твърди, че “един час медитация по време на сън е равна на един месец практика в будния живот”. Според други автори, крайната цел на практиката на будното сънуване е постигане на Върховната Реалност. “Целта на йога на сънуването е просветление” - казва тибетския учител Тензин Вангиал.
Ако приемем тезата, че животът се измерва с моментите, в които сме съзнателни, осъзнавайки се в сънищата си вие в действителност удължавате живота си. Вместо да проспите сънищата си, защо да не живеете по-дълго, влизайки всяка вечер съзнателно в света на сънищата?
Осъзнатото сънуване би ви помогнало да промените и одухотворите мирогледа си. Променяйки и усъвършенствайки своите мисловни схеми, вие променяме своята “карта на реалността” и израствате като човешки същества. “Този вид осъзнатост, основана на практиката в състояние на сън, може да ни помогне да постигнем вътрешно равновесие” - казва будисткия учител Тартанг Тулку, и продължава: “ Осъзнатостта подхранва съзнанието по начин, който развива целостта ни. Осъзнатостта осветява непознатите дълбини на нашето съзнание и ни посочва пътя към познаване на нови измерения на реалността.”
Осъзнатото сънуване би ви помогнало да имате един по-осъзнат подход към живота и вашето място в него, към вашите цели и стремежи. В тази връзка Карл Юнг казва: “Сънищата ще ви покажат и къде се намирате, и накъде вървите. Те ще ви разкрият вашата съдба.”
Може ли осъзнатото сънуване да бъде опасно? Твърди се, че осъзнатото сънуване е напълно безопасно за хора с “нормална невротичност”.
Съществуват различни степени на будност по време на осъзнат сън. При по-високо ниво на будност вие напълно осъзнавате, че всичко, което се случва, е сън и вие спите в леглото си. Вие осъзнавате как се казвате, в коя държава живеете, в кой град, на кой адрес и т.н. При по-ниските нива на осъзнатост вие разбирате частично, че спите и частично ви се струва, че всичко е реално.
Дали не трябва осъзнатото сънуване да бъде естествен процес, който да се случва спонтанно? И да, и не според мен. Бих отговорил така: вие всеки ден се храните; мислите ли, че знаете как да се храните? Храненето е една естествена нужда на организма, точно както сънуването. Това, че всеки ден се храним, значи ли, че сме съзнателни за този процес, разбираме ли го и използваме ли го по най-ползотворния начин? Същото се отнася за сънуването. Така или иначе се храним и спим, защо да не го правим осъзнато? Всяка вечер ние влизаме в света на сънищата и там се случва нещо. Защо да не сме съзнателни за този процес? Повече от 1/3 от живота си прекарваме в спане. Трябва ли наистина да “проспим това време”? Можем ли вместо това да го използваме за израстването ни като човешки същества, за по-доброто разбиране на нас самите и на реалността около нас, за духовната ни еволюция?

НИВА НА СЪНУВАНЕ И ПОРТАЛИ

Този раздел клони малко повече към научната фантастика, но няма как де не го включа към разглежданата тема. Как ще погълнете тази информация си е строго индивидуално решение, а и дава допълнителни пътища към много размисъл и развиване на въображението.
Случвало ли ви се е да сънувате, че се намирате в паралелна реалност, където имате напълно различна самоличност? Познавате и помните всички ваши близки там, но те са напълно различни от тези в сегашния ви живот. И въпреки че изглеждат по различен начин, някак си вие имате спомените, че цял живот сте били с тях и изобщо нямате никакво съмнение в това. Дори самите вие (ако успеете да се видите) изглеждате различно, притежавате различни качества и таланти, и в повечето случаи участвате в „сценарии“ и разрешавате проблеми, които не са характерни за сегашния ви живот. Ако може да се идентифицирате в подобно преживяване вероятно ще проявите интерес и към класификацията на нивата на сънуване и порталите, които водят до изживяванията на различни сегменти от Висшия ви Аз.
В действителност вие съществувате в два свята. Виждате единия, когато спите, а другия, когато сте будни. Хората винаги са били любопитни и искат да имат познания за това какво има от другата страна на „огледалото“. Такава информация обаче рядко бива обяснявана с прости и ясни термини.

За начало трябва да се отбележи често правената грешка да се бърка отвъдната реалност с тази, в която влизаме в повечето случаи, когато сънуваме. Тези Съновни Зони са по-скоро в нашия ум и са създадени от холофонните проекции идващи от нашето трето око, което в повечето случаи е наполовина функционално. Те са базирани на преживявания, които се сблъскват с други мисли като в същото време се стремят да останат кохерентни–т.е. свързани и съгласувани. Може да видите колко фокусирано наистина е съзнанието като наблюдавате съня. Мнозина биха се съгласили, че никога не са виждали толкова странности колкото по време на сън като на този фон дори картина на Дали може да ви се стори нормална. Нека маркираме някои стадии и какво се случва при тях от гледна точка на Адепта Сънуващ.

Ниво 1 Сънуващ: Този сънуващ едва може да си спомни своите сънища и често чувства все едно няма такива изобщо.
Забележка: Факт е, че всеки сънува, а дали помни или не–е съвсем друг въпрос. Поради това, че съновния свят съдържа портали, които дават достъп до други нива на съзнание, точно тук "контрольорите" вършат по-голямата част от работата си, задържайки ви да видите какво всъщност се случва.

Ниво 2 Сънуващ: Този сънуващ може да се осъзнае сънувайки, но събира малко информация от съня. Понякога сънищата са толкова ясни, че той е убеден, че ще си ги спомни докато ги сънува, но когато се събуди се оказва, че почти всичко е забравено, с изключение на няколко малки детайли.
Забележка: Лекарството в случая е да се направи журнал за сънища и всяка сутрин да се записва всичко, което си спомните. Този метод може да се оприличи на „грубата сила“, която да ви даде достъп до състоянието ви по време на сън и изисква единствено постоянство, за да гарантира успех. Ще започнете да си спомняте все повече и повече.

Ниво 3 Сънуващ: Този сънуващ вижда ясно своите сънища и често получава информация за бъдещето в тях, главно за следващия ден. Той е започнал да контролира своето Съновно Тяло и е навлязъл в Осъзнато Състояние. Той може да контролира обстановката и да вкарва или изкарва от нея различни предмети по желание чрез балансирана концентрация. Също така може да среща други личности в своя сън, които имат напълно независими характеристики от психиката на сънуваща.

Ниво 4 Сънуващ: Този сънуващ прекарва по-голямата част от времето си като сънуващ от ниво 3. При определени подреждания на обстоятелства той може да получи достъп до други Портали, които водят до вече населени светове. Той често влиза в тях с различна действаща самоличност, все едно води съвсем различен живот и винаги е живял там. Тези светове са подобни на Земята само до толкова, че и там има йерархия и подобна структура на живот. Всичко останало може да варира като обстановка бидейки тя футуристична или примитивна, летящи превозни средства, различни раси и същества и т.н.
Забележка: Поради това, че ние носим Биоритъм, който ни свързва през цялата времева линия с нашето аз в различни негови сегменти и състояния на съществуване, понякога получаваме достъп до тези сегменти „по право“, дължащото се на нашия произход, по време на напълно концентрирани състояния на сън. В пика на това фантастично приключение наречено съществуване, вие ще откриете, че сте всичко, така че едно безкрайно ниво на свързаност може да бъде достъпно за Сънувачите Адепти. Накратко, те могат буквално да бъдат всичко във всяко състояние на тяхното съществуване.

Ниво 5 Сънуващ: Тишина обзема стаята, когато се говори за Сънуващ от 5-то ниво. Той прекарва много малко време в състояние на ниво 4 и след това използва тренираните си способности, за да проникне през завесата, която да му позволи да бъде всичко, но само като наблюдател, без да участва.
Какво има отвъд тази врата или процеп, който самият сънуващ от ниво 5 прави–не се знае никога предварително и често той бива изненадан все едно креативността е в състезание сама със себе си.
Сънуващия от ниво 5 често се подлага на тест, преди да дойде възможността този процеп да бъде направен. Този тест обикновено идва като желания, които се изразяват изисквайки някакво взаимодействие. Когато тези блокажи бъдат избегнати може да продължите отвъд завесата. Когато изберете да участвате в действието, тогава желанието ви е удовлетворено, но изгубвате достъпа, който води отвъд завесата. Проваляйки се често в опитите си да преминете, някак си ви връща от ниво 5 на ниво 3 за известно време.


Когато сте сънуващ от ниско ниво, вие сте в нещо като между световете. Нито в единия нито в другия достатъчно, за да сте напълно интерактивен. Както забелязахте по средата на диаграмата на Двата Свята в центъра вие виждате Вишика. Това е формата на много от порталите, които влизат или излизат от тези светове. Точно затова е във формата на око или портал към и за Душата.
Съществуването ни придобива един нов смисъл, защото ние сме света
Въпреки че може би не сте напълно събудени, за да видите какво става, когато човек навлезе напълно във втория свят, то е нещо подобно да обърнеш духа си на обратно в тялото си или да го преместиш отвътре навън. Винаги има кратко чувство, че се въртите надолу с главата все едно буквално сте на другата страна на себе си. Реалността, в която се влиза е напълно функционална, но оперира някак си различно от нашата, като главно, всичко, което трябва да бъде достигнато, трябва да се манифестира първо чрез намерение така, че всеки незапознат с тази техника остава в нещо подобно на поле с желе, което понякога се възприема като стена от нищо, въпреки че често се виждат проекции идващи от ума на различни неща, защото нетренирания ум изпраща случайни мисли автоматично.

Портали и илюзия
Някои от вас навярно знаят, че нашата реалност, макар и органична е програмирана с код MAYA, което в превод означава илюзия. Въпреки това от съществено значение е въпросът дали трябва да ни е грижа какво става с тази реалност или пък която и да е друга, в която се озовем? Отговорът се крие в един основен принцип. Така наречените илюзорни светове са толкова истински, колкото и всичко останало, защото са сътворени от духа така или иначе като отправни точки за други състояния на съзнанието. По този начин да се грижите за тях би било мъдро колкото и да се грижите за духа си, който в действителност се намира в сърцето ви и да пазите неговите мостове и портали напълно функционални.

ТЕХНИКИ ЗА ИНТУБИРАНЕ НА ОСЪЗНАТО
СЪНУВАНЕ
”Аз съм повече от физическото си тяло. Тъй като съм повече от физическа материя, аз мога да възприемам това, което е по-велико от физическия свят. Ето защо дълбоко желая да преживявам, да разбирам, да използвам, да регулирам такива по-високи енергии и енергийни системи, които могат да бъдат добротворни и конструктивни за мен и за тези, които ме следват. Също така аз дълбоко желая помощта, съдействието, разбирането на тези индивиди, чиито мъдрост, развитие и опит са равни или по-големи на моите. Аз моля за тяхното напътствие и защита срещу всяко влияние, което може да ми донесе по-малко от това, което заявих, че желая.”
Робърт Монро

Тибетските писания твърдят, че е нужно не по-малко от 21 дена всяка сутрин да си казвате, че искате да “разберете природата на състоянието на сън“, преди да започнете наистина да разбирате.
Преди да разгледам някои от основните техники за индуциране на осъзнато сънуване, първо искам да наблегна на факта, че трябва да се научите да запомняте сънищата си. Ако човек не помни сънищата си, как би могъл да си спомни дали е имал осъзнат сън и какво се е случило? Всеки човек сънува, но не всеки помни какво е сънувал. Препоръчително е човек да помни поне един сън на нощ, преди да се заеме с техниките за осъзнато сънуване. За целта трябва да си водите дневник на сънищата, където да си записвате всички сънища, които си спомняте, с най-големи подробности: ситуации, хора, мисли, чувства, странни явления, които се случват. Преди да заспите си кажете “Аз помня  своите сънища”. Записвайте си всичко, което сте сънували веднага след съня, както и ако по-късно през деня възникне спомена. Записвайте всички асоциации, които ви идват наум, докато мислите за съня. Опитайте се сутрин, преди да отворите очи и да се раздвижите да си припомните целия сън и после го запишете. Тъй като REM-сънищата се случват на приблизително всеки 90 минути, можете да си навиете часовника да ви събуди във време, кратно на 90 мин. Например: 4.5, 6, 7.5 часа след началото на съня. При всяко междинно събуждане записвайте (може да рисувате и скици) детайлите,  които си спомняте, иначе има голяма вероятност да забравите какво сте сънували. Слагайте име на съня и дата. Оставяйте по една празна страница след описанието на всеки сън за по-късен анализ. Там записвайте изводи, до които сте достигнали, правете анализи или описвайте размисли и асоциации, които са ви хрумнали. Когато имате достатъчен брой сънища за изследване, поне десет на брой от по една страница описание, може да продължите нататък.

Техника на знаците, че сте в сън
За да разберете, че сте в сън, трябва да го идентифицирате като такъв. За тази цел е добре да изследвате своите сънища и да видите кои са признаците, които ви показват, че сънувате. Според едно деление, предложено от д-р Лаберж, пет са основните категории, които трябва да изследвате: вътрешна осведоменост (как сънуващия възприема себе си–мисли, емоции, усещания, възприятия); действие (активности и движения в света на сънищата), форма (странни и променящи се форми на неща, местности, хора) и контекст (да се окажеш на място, на което не можеш да бъдеш, да срещнеш други персонажи на необичайни места, да играеш несвойствена роля). Изследвайте тези категории в последните 10 и повече съня, като опишете за всеки сън поотделно от коя категория знаци има. След това направете анализ и вижте в коя категория най-често попадат сънищата ви. След като разберете коя е основната ви категория, започнете всеки ден много концентрирано и внимателно да наблюдавате всичко необичайно около вас, което е свързано със съответната категория. Ако при някои от наблюденията ви се случи нещо наистина необичайно, ще разберете, че сте в сън (може да правите проверка на реалността всеки път, когато забележите нещо необичайно–виж техниката за проверка на реалността по-долу). Аналогично може да изследвате какви образи или сцени се повтарят много често в сънищата ви и да ги наблюдавате с особено внимание през деня.

Техника на отложеното спане
Изследванията показват, че много осъзнато сънуващи имат най-много осъзнати сънища сутрин, най-често след разсъмване. Забелязано е също, че вероятността за осъзнато сънуване се увеличава с всеки следващ REM период, като за 8 часа сън може да имате 6 REM съня, като половината от тях ще се случат през последната четвърт от съня. Това значи, че ако се лишите от два часа сън, ще намалите наполовина шансовете си да имате осъзнат сън. Изводът е, че ако искате да увеличите вероятността да имате осъзнати сънища, трябва да спите поне 8 часа, а и повече. Естествено, това не е особено практично в днешния забързан свят и учените са измислили метода на отложеното спане. Методологията е следната: ако нормално спите по 8 часа, в деня, в който планирате осъзнато сънуване, намалете спането си с два часа и поспете 6 часа. След това станете и за 2 часа вършете някаква друга дейност. Препоръчително е през тези 2 будни часа човек да се концентрира и да опише подробно осъзнат сън за какво иска да има, как ще изглежда съня, как ще се чувства в него и т.н. или да чете литература за осъзнатото сънуване. След 2 часа легнете за още 2 часа, като при заспиване може да използвате техника за индуциране на осъзнат сън, например МИОС (виж по-долу). Изследванията показват, че има голяма вероятност през тези допълнителни 2 часа да имате един дълъг REM сън или даже два.

Техника “проверка на реалността”
Това е най-често използваната и една от най-лесните на пръв поглед техники за индуциране на осъзнати сънища. Много хора, използвайки тази техника, са индуцирали осъзнат сън още след първите няколко дена на опити. Техниката, наречена още огледална или рефлективна, е измислена през 1959 г. от Пол Толи и по-късно усъвършенствана от редица други изследователи. Според Толи в съзнанието ни вървят паралелно два процеса - един на наблюдение и асимилиране на информация, и един процес на критичност на реалността. Именно вторият процес на критичност и оценяване на реалността, или по-точно казано на проверка на реалността, е този, който се използва в тази техника.
Нека да направим един опит: запитайте се “Буден ли съм или сънувам в този момент?” и отговорете сериозно и аргументирано. Колко често през деня се питате дали сънувате? Ако не се занимавате с философска литература или техники за сънуване, най-вероятния отговор е николко. А колко често според вас ще си зададете този въпрос на сън? Отговорът отново е нито веднъж, защото това, което човек прави и си мисли в сънищата, е подобно на това, което човек прави и си мисли в будно състояние. От тук идва извода, че можете да се опитате да пренесете навици от дневния живот в съня си и да се попитате дали спите, докато сънувате. За да се направи това, трябва да превърнете в навик този въпрос в будно състояние. Задавайте си възможно най-често през деня критичния въпрос: “Сънувам ли, или не”. Задавайте си го по няколко пъти - и преди лягане, и веднага след ставане (възможно е да имате фалшиво събуждане–сън в съня). Изследвайте вашите сънища и вижте за често повтарящи се действия. Всеки път, когато срещнете тези действия в будно състояние, правете проверка на реалността. Така има вероятност при една от поредните проверки да разберете, че сте в сън. Честите проверки в будно състояние имат за цел да държат постоянно активна онази част от съзнанието ви, която извършва критичност на реалността. Тази част от съзнанието изглежда, че често е неактивна по време на сън и целта с това упражнение е да я държим активна. За да може обаче да намерите правилния отговор на “критичния въпрос”, трябва да знаете какво точно да изследвате. Ето няколко възможни примера. Подскочете няколко пъти във въздуха и ако се задържите дори половин секунда повече от обичайното, това е сън. Подскочете и се опитайте да полетите. Намерете нещо написано и го прочетете веднъж, след това се обърнете настрана и после отново се опитайте да го прочетете. Ако надписът е друг или се е променил по форма, цвят и т.н., това е сън. Погледнете електронния си часовник два пъти - ако показва различно време или има други странни симптоми, значи сте в сън. Включете няколко пъти какъвто и да е електричен или механичен уред, който има наоколо. Ако работи не както обичайно, това е сън. Уредите често не работят в сънищата. Огледайте се за цветовете. Ако са необичайно ярки, това е сън. Ако мисълта ви е твърде ясна и силна, това може би е сън. Ако изпитвате силно емоционално състояние, отново възможно е това да е сън. Опитайте се да си спомните няколко предишни събития в точна последователност. Попитайте се какво правихте преди този момент, в последните няколко часа. Ако не можете да си отговорите, това най-вероятно е сън. Опитайте се да преместите избран от вас обект чрез силата на мисълта. В осъзнатите сънища вие можете да променяте действителността около вас с мисъл. Правете проверка на реалността възможно най-често през деня, използвайки критериите, описани по-горе, за да разберете дали сънувате или не. При повече късмет някоя вечер ще направите тази проверка и насън. Най-общо казано, ако искате да различавате сънищата от будното състояние, трябва да запомните, че сънищата, въпреки че по всичко изглеждат много реални, са много променливи. Всичко, което трябва да направите, за да разберете, че сте в сън, е просто да се огледате критично. 

 Техника на намерението
Наблюдавайте през деня всичко около вас и мислете за него като сън (т.е., че преживяванията са продукт на собственото ви съзнание), решени да разберете истинската му природа. Преди да си легнете твърдо си кажете, че ще осъзнаете състоянието на сън. Ако сте вярващ или следвате духовен път, помолете се на своя учител или вътрешен водач/висшето Аз за съдействие. При повече късмет, ако прекарвате достатъчно време през деня мислейки, че всичко е сън, е възможно някоя нощ това да стане и в съня ви. Вариация на тази техника е през деня често да си припомняте, че искате да разпознаете състоянието на сън. След това през деня да визуализирате как бихте искали да изглежда сънят ви и да се опитате да откриете знак, че сте в сън. Друга вариация е първо да правите проверка на реалността и после, ако си отговорите, че сте будни, да се запитате: “А какво бих преживял, ако сега съм в сън.” След това си представете как откривате, че сънувате. В момента, в който живо успеете да си представите, че сънувате, си кажете: “Следващия път, когато сънувам, ще разпозная, че сънувам.” Опитайте се да изпълните тази вариация на техниката преди заспиване няколко пъти докато заспите.

Техника МИОС  (Мнемонично Интубиране на Осъзнато Сънуване)
(бел. ав.: “мнемоничен” означава, който помага да си спомним, лесен за запомняне)
Тази техника е разработена от д-р Стивън Лаберж, докато е писал докторската си степен, свързана с осъзнатото сънуване. Забелязал е, че всеки път, когато си каже преди заспиване “Тази нощ ще имам осъзнат сън”, вероятността да преживее това състояние на сънуване се увеличавала многократно. Това се подсилвало и отпред сънното му намерение да разбере в самия сън, че това, което му се случва, е сън. По-нататъшната практика в усъвършенстването на тази техника му е помогнало да има до 4 осъзнати съня на нощ и до 26 на месец. Въпросът, който си поставил, бил как да направи така, че да си спомни по време на сън, че трябва да си зададе въпросът дали сънува или не. Тъй като мозъкът по време на сън работи по подобен начин на този в будно състояние, следващия логичен въпрос бил: как помним, че трябва да свършим дадена работа през деня? Естественият отговор е, че това става чрез използване на мнемонични устройства: бележник с телефони, списък със задачи, обърнат на обратно часовник и т.н., А как става така, че си спомняме, че трябва да направим нещо без външни помощници? Това е мотивацията. Ако човек е високо мотивиран да свърши нещо, очаква го с нетърпение, желае го, това активира мозъчната система за постигане на цел и я държи в активност, докато не постигнете целта си. Ако целта е много важна за вас, вие постоянно проверявате дали не е дошло време да постигнете целта си, т.е. целта никога не остава напълно несъзнавана. Ако например решите един ден да купите електрическа крушка, следващия път, когато влезете в магазин за ел. части и видите например лампа, ще се сетите, че трябва да купите ел. крушка. Това ни разкрива и другия важен фактор за запомнянето - асоциативното мислене. Следователно способността да си спомним нещо пряко зависи от два основни фактора:1) силна мотивация да си спомним и 2) мрежа от асоциации, при какви обстоятелства какво точно трябва да си спомним. Асоциативността може да бъде подсилена с техники за визуализация. На базата на тези разсъждения и изследвания Лаберж създава МИОС техниката. Предварителните изисквания за МИОС са да си направите списък от ситуационни мишени за всеки ден от седмицата. Всеки път, когато ситуационната мишена ви се случи през деня, правете проверка на реалността, отбелязвайте си успеха и си повтаряйте, че следващия път, когато мишената се повтори, ще я забележите. Когато станете достатъчно добри в това, вече сте готови да започнете да използвате МИОС.
Стъпките за МИОС следните. 1./ Преди да си легнете си кажете, че ще се събудите и ще записвате сънищата си след всеки период на сънуване (или ако ви е по-удобно след 6ч. сутринта) 2./ Когато се събудите, опитайте се да си спомните колкото се може повече детайли от съня. 3./ След това си кажете, че следващия път, когато сънувате, ще разберете, че сънувате. Опитайте се да го пожелаете истински, фокусирайки мислите си само върху тази идея. 4./ В същото време си представете, че сте отново в съня, но този път разбирате, че това е сън. Потърсете знаци, които ви го подсказват и когато го видите, си кажете: “Аз сънувам”. 5/ Повторете стъпките от 3 до 4, докато не затвърдите намерението си. Ако мисълта ви се разсее по време на упражнението, не се безпокойте, просто внимателно я върнете обратно. Уверете се, че последното нещо в съзнанието ви, преди да заспите, е  намерението да разпознаете, че сънувате. 6./ Ако всичко върви добре, след като заспите ще си спомните да отбележите, че сънувате. При някои хора техниката проработва още след една-две нощи, а при други отнема повече време. Тази техника може да доведе до голямо майсторство в осъзнатото сънуване и възможност за култивиране на няколко осъзнати съня за една нощ.

Техника на самовнушението
Тази техника, за разлика от МИОС, изисква ненапрегнато намерение за осъзнато сънуване. Техниката се състои в това, преди заспиване да се отпуснете напълно и след това да си обещаете, че тази нощ или някоя от следващите нощи ще преживеете осъзнат сън. Очаквайте съня, но без да насилвате нещата или да го ограничавате с някаква форма или време. 

Техники за индуциране на осъзнати сънища от състояние на будност
Само ще спомена накратко, че такива техники съществуват. Базират се главно на пасивно наблюдение на хипногонните образи (или концентрация върху друга дейност или образ, които се поддържат активни докато заспите), които възникват преди заспиване, без активно въвличане в сцената, която наблюдавате. В същото време могат да се използват техники като например броене: 1. Аз сънувам, 2. Аз сънувам - и така, докато бавно навлезете в състояние на сън. Основната идея е да задържите съзнанието си будно, докато тялото ви бавно заспива.

Техники за индуциране на осъзнати сънища с помощта на електронни устройства
Съществуват различни устройства, които могат да се използват като спомагателни средства при интубирането на осъзнати сънища. Делят се основно на два вида: звукови и светлинни. Основният принцип, който се използва, е да се засича кога спящият навлиза в REM сън и тогава да се подават сигналите. NovaDreamer например представлява маска, разработена от Института за осъзнато сънуване. Маската се поставя на очите преди заспиване и има вградени сензори за следене на движението на очите. Когато те станат много бързи, маската отчита REM сън и започва да подава червени светлинни импулси през определен интервал от време. Тези сигнали обикновено се инкорпорират като някакъв проблясък или странен светлинен ефект в съня. Единствената задача на спящия е да запомни, че всеки път, когато види интересни светлинни ефекти, ще разбере, че това е сън. Звуковите сигнали работят по аналогичен начин. Някои се подават по време на REM сън и гласово напомнят на спящия, че сънува. Далай Лама разказва, че подобен метод е използван в будистките храмове. Докато монасите спели, един от тях обикалял и шепнел в ушите им: “Ти сънуваш. Ти сънуваш…”. Някои аудио методи представляват комбинация от музика и глас, които синхронизират мозъчните полукълба на практикуващия преди заспиване и така го подготвят за осъзнато сънуване. Пример за това са разработените аудио програми във вид на компак дискове за домашно ползване на Института Монро. Съществуват и компютърни програми, които помагат за анализирането и тълкуването на сънища, например Liquid Dream II или Alchera Dream. Lucille е друга, макар и много семпла програма, която ви напомня да правите проверка на реалността през зададен интервал от време. Много приятна и в същото време изключително полезна програма.

ПРАКТИКУВАНЕ С БИОХИМИЯТА НА ОСЪЗНАТОТО
СЪНУВАНЕ
Много сънувачи се опитват да постигнат осъзнати сънища, използвайки намерение или ментални техники МИОС (Мнемонично Индуцирано Осъзнато Сънуване - МILD), или ги комбинират с  маска за сънуване.
Тези техники работят чудесно за някои и относително за други, като единствената разлика може да бъдат нивата на конкретни невротрансмитери през фазата на REM съня. Ако има безопасен начин да се повишат нивата на тези невротрансмитери през фазата на REM съня, ще има резултат, а фрустрацията ще се превърне в радост.
Не е изненадващо, че Стивън Лаберж, пионер в изследването на lucid dreams, през 2004 г. кандидатства за патент за използване на добавки за повишаване на ацетилхолиновите нива, когато открил, че те клинично повишават възможността за lucid dreams. Той е един от първите, впуснали се в тази увлекателна област - постигане на lucid dreams чрез стимулиране баланса на невротрансмитерите. Ученият Thomas Yuschak и мрежа от онейронавти* разработили тези първоначални открития и ги прецизирали в специални и високо ефективни протоколи. Yuschak  разглежда мозъчните химични механизми и безопасните им промени в книгата си "Advanced Lucid Dreaming - The Power of Supplements". Той допуска, че вие вече знаете за Lucid dreams (LD), практикувате LD техниките, но сутрините идват и отново се събуждате, разбирайки, че сте спали през нощта, без да се осъзнаете. Къде е грешката? Отговорът е: вероятно в химията на мозъка ви. Невротрансмитерите контролират циклите на съня, паметта и комуникацията между мозъчните клетки. Ако повишите наличието на конкретни невротрансмитери в мозъка, ще имате по-дълги и по-ясни сънища с по-голямо запомняне.

*онейронавт (от. гр. "този, който прави сънища"). Онейронавтите пътуват между сънуваните светове и/или откриват алтернативни реалности.

На пръв поглед изглеждало случайно, че ацетилхолинът играе ключова роля в lucid dreaming. Обичайно той се свързвал с паметта и запомнянето. Но холинергичните неврони, активирани от този трансмитер са включени в нивата на будност също. Тази корелация била открита още през 50-те, когато сънищата за първи път били асоциирани с REM-фазата на съня. Ацетилхолиновите нива намаляват с възрастта и това обяснява защо някои хора имат lucid dreams докато са млади, но нямат по-късно. Но ако вие само повишите стойностите на нивата на ацетилхолина, ще пропуснете съществен ключ  таймингът.
Преди да обясним важността на това, нека открием какво представляват невротрансмитерите, кои от тях отговарят за съня и будността и как се манипулират нивата им.
Циклите на съня
Сънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността в дълбока фаза, възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Спящите обикновено се движат между 4 и 6 такива цикъла през нощта, като всеки от тях продължава между 70 и 110 мин. Всеки цикъл на съня базисно се разделя на 2 основни фази - REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. По-нататък не-REM сънната фаза се разделя на 4 нива, които преминават през будност (или REM) през дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на не-REM съня с мозъчните вълни, които идват бавно и редовно, кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и парализа на мускулите от брадичката надолу.
Първият цикъл на нощта има тенденция да има кратки REM периоди и дълги периоди на дълбок сън. По-късните цикли (след 4-5 часа сън) имат дълги REM периоди и кратко дълбоко сънуване. Сутрин повечето от спящите са в 1, 2 стадий или REM сън с много малко или никакъв дълбок сън (фаза 3 и 4). Децата са уникални с това, че прекарват повече от 50% от съня си в REM фаза.

Стадий 1 (Сънливост) - Влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. И можем лесно да бъдем събудени. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.
Стадий 2 (Лек Сън) - Очните ни движения спират и мозъчните ни вълни (флуктуации на електрическа активност, които могат да се отчетат с електроди) се забавят до случайни избухвания на бързи вълни. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадий 3 и 4 (Дълбок Сън) - Бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, разпръсквайки се с по-малки и бързи вълни. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително Делта вълни. Много трудно е да събудиш някой през фаза 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората събудили се по време на дълбок сън често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути докато се разбудят.

REM Сън - По време на REM съня дишането ни става по-бързи, нередовни и повърхностни; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана.  Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане също и мъжете получават ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня.
Невротрансмитерите контролират циклите на съня. Тези химикали действат на невроните в мозъка, като в същност „включват и изключват" различни нива на сън или будност. Тъй като сънят и будността са повлияни от различни невротрансмитерни сигнали в мозъка; храни, лекарства и билки могат да променят баланса на тези химикали, действайки ни независимо дали сме будни или сънливи, колко добре спим, колко време прекарваме в REM фаза на съня, а също и колко сънуваме.
Ако потиснете REM съня за известен период от време, тялото ви ще се заеме да си навакса и следващият път, когато легнете спите можете да изпитате ефекта на REM рикоширането. То може да бъде описано като продължителни периоди на REM сън след предишните периоди на потискане на REM. Ефекта може да бъде като алкохолно опиянение или напушване с марихуана, които са известни с потискането на REM фазата. Това се използва при практикуване на не спане за продължително време и след това влизане в цикъл 4 часа сън, 16 часа бодърстване, 4 часа сън.

Невротрансмитерите и сънуването
Нашите мозъци са подобни на компютър по много начини. Усещанията и чувствата ни носят информация - вкарват данни в мозъка. Мозъкът преработва данните, складира ги и произвежда подобна продукция навън. Също като компютър мозъкът управлява всичко това чрез изпращане на милиони малки електрически импулси напред и назад през милиони нервни и химични пътища. Мозъкът контролира и ръководи тези импулси, чрез изпускане на специфични химикали, които отговарят за пренасяне на съобщенията, наречени невротрансмитери. Невротрансмитерите отговарят за активацията (или дезактивацията) на специфични части от мозъка, за събуждането, за заспиването ни, за предизвикването на сънища. Възможността ни да си спомним миналото, нивото ни на бдителност, също и емоционалните ни състояния са директно повлияни от нивата на тези специфични невротрансмитери в мозъка.
Четири основни невротрансмитера контролират събуждането ни и сънните цикли. Те са: Серотонин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и Ацетилхолин. Тези невротрансмитери контролират деликатния баланс между мозъка и тялото ни.
Всеки от тези 4 невротрансмитера играе критична роля в циклите на будност, както и на тези на сънуване, включващи сънуване и осъзнато сънуване.
Всички ние сме биохимични създания и получаваме биохимични изменения от качеството на храните, които ние ядем, или витаминните и минерални добавки, които приемаме.
Понякога малки промени могат да донесат големи ползи.
Серотонин (Serotonin): Играе индиректна роля в осъзнатото сънуване. Повишаването на серотонина ще повиши времето в не-REM сън чрез активиране на потискането на REM-съня. Въпреки, че пътят е индиректен, серотонинът системно може да бъде използван за осъзнато сънуване чрез използването на REM рикоширащият ефект. Серотонинът също може да бъде използван да повиши цялостното качество на съня, чрез позволяване на сънуващия да постигне по-добър баланс на времето, прекарано в REM и не-REM фази.

ДОПАМИН (Dopamine): Преди всичко играе фундаментална роля в сънуването, въпреки, че допаминът сам по себе си изглежда не участва като lucid dream тригер. Въпреки това, допамина чувствително повишава контрола, който сънуващия има без осъзнато сънуване, чрез съществено повишаване на увереността и мотивационните нива.

АЦЕТИЛХОЛИН (Acetylcholine): Играе ГЛАВНА роля в удължаването на REM фазата ПЛЮС подобряването на паметта в сънуване. Ацетилхолинът може да действа като lucid dream тригер, позволявайки на сънуващия да се движи по-лесно от будно осъзнаване директно в сънуване.

Норепинефрин (Norepinephrine): Този невротрансмитер е основен, тъй като има отношение към будното състояния като обратно на сънуването. Норепинефинеринът може да участва като lucid dream тригер, ако се вземе, когато започва REM, или може да бъде използван съвместно с Ацетилхолина. Норепинефринът може до голяма степен да усили фокуса и намерението по време на lucid dream. Той също така помага за запомнянето през будния ви живот без сънувано състояние и общуването между живота ви в сънуване и будното ви състояние.

Повишаване на невротрансмитерите
Има 4 основни начина да се повиши специфичен невротрансмитер. Може да се внесе прекурсор или да се изгради блок, който се използва при синтезата на невротрансмитер. Често това са хранителни добавки, които изискват специфичен витамин, за да се завърши синтезата. Може да се използва агонист, който имитира невротрансмитер, създавайки подобен ефект с рецептори, създадени да отговарят на този трансмитер; агонистите са по-често фармацевтично създадени вещества. Антагонистите работят по обратен начин, блокирайки рецепторите, които могат да ускорят създаване на повече от асоциираните трансмитери. Естествени субстанции като Yohimbe работят по този начин. Или може да се възпрепятства повишаването, което е прекъсване на невротрансмитера, позволявайки на тялото да го направи по-бързо, отколкото е нормалното му понижение. Това е популярна стратегия в медицинското третиране на условия като депресия с МАО инхибитори, които влияят върху повторното повишаване нивата на серотонин. Мощен метод за повишаване на ацетилхолина е Galantamine (получен от растения като кокиче и Red Spider Lily), който действа като естествен повторно повишаващ нивото на серотонин инхибитор. Интересното е, че работи и като агонист едновременно, което го прави частично ефективен - пикът му е след около 60 мин. (Вижте приложението за определения).

Тайминг
Тъй като ацетилхолиновите нива са асоциирани с будност, както и REM съня, не трябва да ги повишавате веднага преди да си легнете да спите. Това ще ви държи будни, след което ще ви тласне в дълбоки ранни фази на съня, необходими за възстановяване на тялото ви. Оптималният тайминг е да се събудите след 4-5 часа, да вземете от 4 до 8 mg Galantamine и да се върнете да спите. Ацетилхолинът ще се повиши за 60 мин., съвпадайки с началото на дълъг REM цикъл в последващия период, който продължава 30 мин. и повече. Можете да приемете Galantamine, комбиниран с Choline (прекурсор на ацетилхолина) за по-добри резултати.
REM удължаване и SerotoninПовишаването на ацетилхолиновите нива в точното време е изключително мощно, но комбинацията на тази техника със Серотонин протокол дава интерактивен ефект. Тази комбинация дава повече от 80% шанс за започване на осъзнат сън.
Ацетилхолинът включва будността и сънуването, докато серотонинът ги изключва (при протеинови интерференции със синтезата е по-добре да се взима Tryptophan на гладен стомах J). Естествената аминокиселина 5-HTP е най-силният във веригата от прекурсори на серотонина (tryptophan (триптофан) се превръща в 5-HTP, който се превръща в Серотонин) е още по-силен.
Приема на 100-150 мг. 5-HTP преди заспиване има няколко благотворни ефекта. Помага да се заспи по-бързо и повишава качеството на дълбоките цикли на съня. Той потиска кратките REM цикли в ранните фази на съня и създава рикоширащ ефект, повишавайки късните и дълги REM цикли. Абсорбира се бързо, като достига връх след 90 мин. и се изчиства от системата за около 6 часа.
Предупреждение: Не взимайте 5-HTP с витамин В6. Има данни, че по този начин се синтезира Серотонин в червата, а не в мозъка и серотонинът, който е създаден по този начин, не преминава лесно кръвно-мозъчната бариера. Бъдете внимателни също ако взимате антидепресанти или МАО инхибитори.
Тези 2 добавки (3, ако включим и Холин) са ядрото на протокола.
Вещества и билки за стимулиране на осъзнатите сънища
Ако никога не сте имали осъзнат сън, е вероятно да го предизвикате в комбинация с някои от LD техниките, добавки и билки.
Обикновено се различават 2 типа осъзнато сънуване според начина на стартиране - DILD и WILD.
WILD - Wake-Initiated Lucid Dreams - осъзнато сънуване, стартиращо директно от будно състояние.
DILD - Dream-Initiated Lucid Dreams - осъзнато сънуване, индуцирано по време на сън. Сънуването започва от не лусидно нормално сънуване. В този случай сънуващия обикновено разпознава, че "нещо не е наред" и внезапно се осъзнава.
Според данни около 90% от всички lucid dreams са DILD и само 10% - WILD.
Използването на добавки рязко променя това съотношение към 90% са WILD. WILD се съотнася към феномена на директно преместване от будно съзнание в сънуване с абсолютна непрекъснатост.
Все пак няма магическо хапче, което ще ви направи осъзнати. Това са просто естествени добавки, които повишават количеството и възможностите на тези ключови невротрансмитери.
Тези добавки не са халюциногени и не са контролирани субстанции, не водят до зависимост и по принцип се съдържат в храната, която поемате. Едни от тези групи подпомагат помненето, други повишават фокуса и вниманието, трети са познати като повишаващи мотивацията и креативността и последната група снижава стреса, повдига тонуса повишава качеството на съня.
1. Някои практикуващи Lucid dreaming използват Galantamine + Choline bitartrate (Холин = Витамин В4) или Galantamine + Alpha-GPC, за да повишат значително шанса си за Осъзнато сънуване.
       Red Spider Lily            
Galantamine е инхибитор на ацетилхолинеразата. Той може да причини извънредно ясни и продължителни сънища, правейки го може би най-популярната добавка за lucid dreaming. Галантаминът работи чрез задържане понижаването на Ацетилхолина в мозъка. Докато високите серотонинови нива подпомагат дълбокият сън, високите ацетилхолиново
нива спомагат за REM съня. Галантаминът пази високи ацетилхолиновите нива, правейки REM по-дълъг и по-интензивен. За да се повиши осъзнатостта в сънуване, Галантаминът трябва да бъде взет по средата на нощта. Един от начините е да се събудите след 4-5 часа сън, да вземете 8 мг. или по-малко Галантамин, отново да си легнете и да оставите сънищата да дойдат.
 
Галантаминът се изчиства от човешкото тяло за около 48 часа (не е желателно да се използва 2 нощи подред, за да не се развие резистентност). Препоръчва се комбинирането му с Холин.
Като странични ефекти могат да се проявят стомашни неразположения или гадене.
 Фармацевтичната промишленост използва блатното кокиче за производство на нивалин. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5% има в надземната част на растенията.
Холинът, като прекурсор на Ацетилхолина, работи съвместно с Galantamine за подобряване на паметта.
Като аналог на холина може да се използва Lecithin (Лецитин) - натурална субстанция, изградена от фосфолипиди (предимно фисфатидил холин) и триглицериди или директно се говори за фосфатидил холин.
Холинът и метаболитите му са нужни на клетките и тялото и като цяло изпълнява следните задачи:
 •Подпомага запазването на структурна цялост на клетките (в състава на фосфатидил холина);
 •Участва в клетъчната комуникация (сигнални функции);
 •Участва в процеса на синтез на ацетилхолин - вещество, подпомагащо нервите да пренасят кодираната в нервни импулси информация с висока скорост;
 •Донор е на метилови групи нужни за редица жизненоважни процеси (ДНК разчитане, протеинов синтез и др.).
Приемът на фосфатидил холин (лецитин) подобрява работата на нервната система, в това число както на ЦНС така и на ПНС, оптимизира паметта и забавя атеросклерозата.
Как да го приемам натурално?
Холинът се съдържа в яйчните жълтъци, соята, говеждо, пилешко и пуешки дроб. Един жълтък - това е минималната дневна доза В4. За да я получите, трябва да изядете почти 300 гр. черен дроб, 600 гр. грах, 500 гр. соя или 5 кг. картофи, 15 кг. моркови, 1.5 кг. телешко месо, 3 кг. кашкавал, да изпиете 5 литра мляко(!) или 1л. слънчогледово нерафинирано олио! За това е препоръчително да се приема като витамин.
Приложение:
Не без Galantamine. Самостоятелно холинът няма отношение към яркостта и запомнянето на сънищата. Холинът спомага за получаването на ацетилхолин, но комбиниран с Galantamine, той повишава действието му, произвеждайки го повече в REM-фазата на съня. 400-800 mg Choline (холин) са достатъчни за осъзнат сън.
Комбинирайте ги
Приемането им заедно означава да се поставите в дулото на оръдието и да се изстреляте срещу стената, ако оръдието е сънуването, то стената е осъзнатото сънуване. За да си помогнете, вземете Витамин В комплекс през деня - приема му чрез Мултивитамини напр. Ако не желаете да приемате мултивитамини, изяжте 1-2 банана няколко часа преди сън. След това се събудете след 4-5 часа сън и вземете Galantamine и Choline. Или само Galantamine, ако сте си набавили достатъчно холин с храната. Запомнете: вземете 4-8 мг Galantamine и 400-800 мг. Холин. От тук нататък всичко в практика на техниките в lucid dreaming.

GPC:
GPC се намира в Glycerophosphocholine и още е наричан Choline Alfoscerate, Alphoscerate, L-alpha-Glycerylphosphorylcholine и alpha-GPC. Той работи синергично с Галантимана, като дава чудесни шансове за ясно осъзнаване.
Ако търсиш постигането на добро качество на осъзнатото сънуване, GPC има големи предимства, тъй като има огромен ефект върху това да направи сънищата по-ярки и продължителни. Той може да бъде използван самостоятелно като тригер или приет заедно с Галантамин.
Има изключително интересни звукови ефекти - можеш да чуваш музика.
Приложение:
При самостоятелно прилагане 900 - 1200 mg. еднократно. В комбинация с Галантамин - 600 mg. 4-5 часа след заспиване.
Резюме на Протокола:
 •100-150mg 5-HTP 30 минути или по-малко преди лягане.
 •Сложете аларма за 4-5 часа след като си легнете (оставете 30 минутна граница). Когато се събудите, вземете 4-8 mg Galantamine, може с choline (250 - 500 mg, citrate или bitartrate), и се върнете да спите.
 •Пропуснете 48 часа до следващия цикъл.

2. 5-HTP (5-Hydroxy-Triptophan) е непосредствен прекурсор на серотонин, това може да повиши шансовете ви за Lucid dream.
5-HTP е аминокиселина, която чрез преминаването си през мозъчната бариера се превръща в химикала, познат като "серотонин". 5-HTP е открит на много места в човешкото тяло, но неговите основни запаси се намират в мозъка, стомашно-чревния тракт и червените кръвни клетки. Серотонинът играе важна роля в регулацията на настроението, апетита, телесната температура, съня и секрецията на много хормони. 5-HTP облекчава симптомите на депресията и съдейства за намаляване на теглото чрез свойството си да намалява желанието за глад.
При приемане на 100 мг доза 5-HTP, той се изчиства от системата за около 5-6 часа. За това е препоръчително да се приема веднага преди сън.
Приложение:
Една капсула дневно (100 мг.) препоръчително на празен стомах 30 минути преди лягане.

3. Melatonin (Мелатонин) - това е хормонът на съня.
 Той не е приспивателно, а естествен хормон, вещество, което мозъка също произвежда (най-много на тъмно). Той започва да се усвоява, когато заспите от Серотонина, невромедиатор, извлечен от аминокиселината Tryptophan (триптофан). Мелатонинът увеличава фазите на не-REM съня и помага да заспите. Но той има и много интересен обратен ефект, който позволява да имате по-чести и ярки сънища. Той може да обезпечи осъзнато сънуване.
Мелатонинът се счита за най-силния антиоксидант. Неговата способност да взаимодейства със свободните радикали му дава прозвището "метач". Ако съпротивителните сили, поддържани от мелатонина намалеят, организмът е много по-уязвим към свободните радикали, които водят до увреждане на клетките и бързо остаряване. Може да се каже, че мелатонинът е хормон на младостта.
Приложение:
За осъзнато сънуване се препоръчва се прием на Мелатонин в малки дози - до 0,5 мг. тъй като ако приемате препоръчваната доза това ще доведе до дълбок сън. Т.е. таблетка от 1 мг Мелатонин трябва да бъде разделена на две.

4.Vitamin B6 - Витамин В6 (Pyridoxine) може да повиши яркостта на сънищата.
Витамин В6 - важен ензим, който участва в повече от 60 ферментационни реакции, отговарящи за синтеза на белтъци и невромедиатори (невротрансмитери) - химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга.
Витамин В6 се явява задължителен елемент за действие на аминокиселинни невромедиатори като Serotonin (Серотонин), Dopamine (Допамин), Melatonin (Мелатонин) и Norepinephrine, които обезпечават работата на главния мозък.
В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.
Как да го приемам натурално?
Бананите, портокалите, рибата, черния дроб, бобените растения, ядки, яйца, спанак, пилешко, моркови и др. храни съдържат Витамин В6.
Приложение:
За ясни сънища трябва да приемате между 100 и 200 мг витамин В6, може с 1-2 мг Мелатонин.
Забележка: Приема на големи дози (над 200 мг за денонощие продължително време) не е желателно и може да доведе до странични действия.

Tryptophan (Триптофан)
Триптофанът е аминокиселина, получена от Витамин В6, която се преобразува в Серотонин и Niacin (В3). Серотонинът може да предизвика изключително ясни сънища във високи нива. За това е необходима висока доза В6 за ясно сънуване, който да превърне повече Триптофан в повече Серотонин.
Защо не махнем посредника и не приемаме Серотонин директно? Заради кръвно-мозъчната бариера. Тя не позволява на веществата да проникнат директно в мозъка. Вместо това Витамин В6 и Триптофан се преработват в тялото и преминават в мозъка без проблем.
Как да го приемам натурално?
Триптофанът се открива в храни като: сирене чедър, пилешко, сьомга, агнешко, яйца, брашно, бял ориз и мляко. Най-много той е в сиренето чедър, затова то е препоръчително.

5. Амино-кисела смес от 2000mg L-aspartic acid (Aspartate), 4000mg L-glutamine и 300mg L-theanine може реално да повиши възможността ви да имате Lucid dreams.
L-aspartic acid (Aspartate) - Аспартгиновата киселина, като прекурсор на пурина и пиримидина, играе важна роля в енергийните процеси в организма и представлява база за много съединения, които участват във формирането на генетичните носители ДНК и РНК. Използва се за преодоляване на хронична умора, като превръща глюкозата в енергия.
Приложение:
1 равна ч.л. (2,9 g) сутрин на гладно. РАЗФАСОВКА: 75 g = 26 дози
L-glutamine (L-глутамин) - аминокиселина. Той е свързан с повишаването на мозъчната дейност. Заедно с глутаминовата киселина, се използва за мозъчно гориво.
Глутаминът ефективно се бори с отровите, като изхвърля токсините, включително и смъртоносния амоняк, който рязко нарушава производството на АТФ. Той действа и като гориво за определени имунни клетки, активиращи се в състояния на стрес.
Приложение:
Поема се дозата (5 гр = чаена лъжичка с лек връх) директно в устната кухина и се промива и преглъща с вода или ябълков сок!

L-theanine (Л-теанин) е аминокиселина, съдържаща се в зеления чай (Camellia japonica, Camellia sinensis). По химическа структура е подобен на глутамина, една от трите аминокиселини имащи отношение към процесите на възбуждане и задържане в мозъка - глутамат на киселина, глутамин и гама амино бутерова киселина (GABA). Глутаматната киселина е трансмитер (химичен предавател) на възбуждането, гама амино бутеровата киселина е трансмитер на задържането, а глутамина има роля в обмена и в синтеза на GABA. Л-теанин се намесва, като сходен химически във въздействията, които упражнява глутамина и поради това влияе на процесите на успокояване и стабилизиране в мозъка.
Според едно проучване на Института за психично здраве на Япония, 200 мг. от Л-теанин, взет преди лягане подобрява качеството на съня, така че участниците са се събуждали „по-отпочинали" след един „по-ефективен" сън, без необходимост да спят по-дълго.
Л-теанин повишава нивото на гамааминобутеровата киселина, която има успокояващ ефект, както и повлиява стойностите на серотонина и допамина, имащи отношение към двигателността, бодростта и доброто настроение („химия на щастието"). По този начин се постига релаксация, запазвайки способността за дейност.
През 1998 г. Л-теанин е носител на награда за най-добър нов продукт, а
през 2000 г. е носител на награда за най-здравословен продукт. През 2006 г. австралийско изследване доказва Л-теанин като невропротективен агент и като средство подсилващо когнитивните (познавателни) функции.
Много проучвания определят Л-теанин, като продукт, който подобрява концентрацията, създава усещане за спокойствие и релакс, намалява умствения и физически стрес и подобрява качеството на съня и улеснява запаметяването при учене, съхранява живота на нервните клетки, включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.
Л-теанин е особено ефективен при високо стресови състояния и при трудности с умствената концентрация и насочване на вниманието. Аминокиселината директно стимулира произвеждането на мозъчни алфа-вълни, като допринася за състояние на дълбока релаксация и мозъчна будност, подобно на тези, които се постигат чрез медитация.
Приложение:
Максималната препоръчителна дневна доза от две таблетки Л-теанин
съдържа: L-theanine 400 mg.

6. Цинк - допълнителното потребление на цинк също може да способства за увеличаването на REM-сънищата.
Приложение:
Препоръчителната дневна доза цинк за възрастен човек е 15 мг, а безопасната горна граница е 40 мг.

7. Употребата на никотин, алкохол и кафе не позволява да се получават необходимите витамини и аминокиселини. Депресанти като алкохола потискат REM-съня, макар че употребата му в малки дози може да има обратен ефект и при събуждането си да помните множество ярки сънища. Антидепресантите могат да способстват за запомнянето на сънищата. Кофеинът ви помага да запомните сънищата си и може дори да стане причина за Lucid dream.

8. Употребата на билки като: Valerian (Валеряна), Mugwort (Див пелин), Mullein (Лопен, овча опашка), Kava Kava (Кава), Dittany of Crete (Росен), St. Johns Wort, Calea Zacatechichi, Salvia Divinorum, Scutellaria Indica (Шлемник), Licorice Root (Корен от Лакрица), Vervain (Върбинка), Jasmine (Жасмин), Honeysuckle, Datura, Bee Pollen, Catnip (Коча билка обикновена), Hops (Хмел), Skullcap, Mimosa (Мимоза), Lavender (Лавандула), Damiana (Дамиана), Withania Somnifera, Passionflower (Страстоцвет), Chamomile (Лайка), Cardamom (Кардамон), Gotu Kola, Ginkgo Biloba (Гингко Билоба), Ibogaine, Verbena (Вербена), Rose (Роза), Cinnamon (Канела), Marigold (Невен), Nutmeg (Мускатов орех), Peppermint (Мента), Holly, Yarrow (Бял равнец) и Anise (Анасон) могат да ви помогнат да видите и запомните повече сънища и дори да имате Lucid dream. Уверете се, че знаете достатъчно за тях и приготвянето им, преди да ги използвате.
Корен Кава Кава, е традиционен психоактивно вещество от Полинезийските острови - малко известен, но много препоръчителен. Той сваля напрежението и стреса, лек транквилант е, като в същото време очиства и изостря мислите. Казват, че помага да се сънуват сънища, особено Lucid dreams.
Приложение:
Стандартна доза: 150 - 300 mg, 1 - 3 пъти дневно, стандартизиран да съдържа 30 - 70% kavalactones. Много от клиничните изследвания използват германския кава екстракт WS 1490.
Сух корен от кава: 2.0 - 4.0 грама (приготвянето става с варене на корена на растението във вода) 3 пъти дневно.
Забележка: не е желателно да се приема с алкохол, тъй като подсилва негативните му ефекти.











Calea zacatechichi,
позната още като "Dream herb" или "Leaf of God" е билката на съня, използвана от шаманите по земите на днешно Мексико, които са пили чай от листата и цветовете й или са я пушили (или комбинация от двете) преди лягане, за да предизвикат ясни и осъзнати сънища. Най-ефективна е когато се пие на чай, няколко дни подред преди лягане, ако се пуши ефектът е малко по-слаб. Няма странични ефекти, но вкусът на чая е невероятно горчив. В будно състояние ефектът е много слабо доловим.











Mucuna Pruriens,
са семена на растение, използвано в Аюрведа преди 4500 години, едно от няколко известните, които естествено съдържат L-dopa.Тъй като допаминът не пресича кръвно-мозъчната бариера и тя е непосредствен прекурсор на допамина, което я прави крайно ефективна за повишаване на допаминовите нива в мозъка. Допаминът играе главна роля за това да се чувстваш активен и млад; за постигане на увереност и мотивация. Така че, дори сънуването да не е ваша цел, тази добавка е полезна. Що се отнася до осъзнато сънуване, L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) повишава възможността да контролирате сънищата си като никоя друга субстанция. Mucuna Pruriens има предимства пред прием на синтетична L-dopa, тъй като синтетичната трябва да бъде приемана с още едно вещество, наречено Carbiodopa /то предпазва допамина да бъде синтезиран преди преминаването му през кръвно-мозъчната бариера/. Билката Mucuna Pruriens не изисква Carbiodopa и е ефективна колкото синтетичната L-dopa. Няма негативни странични ефекти.
Mucuna Pruriens не е типичен lucid dream тригер, но може да повиши контрола в сънуване в комбинация с Галантамин или друг тригер. Да летиш като супермен, да преминаваш през обектите и да променяш формите е много естествено и лесно, когато 80-200 mg L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) е взета заедно с Галантамин или 1 час по-рано.  Няма друга добавка с толкова силно въздействие върху контрола в сънуването.
Приложение: 400 мг L-dopa, приета чрез Mucuna Pruriens стимулира допаминовите сънища или 80-200 mg ако е приемана в комбинация с други добавки. Препоръчителен екстракт е 10% L-dopa в Mucuna Pruriens.
Витамин В6 не трябва да бъде приеман заедно с Mucuna Pruriens, тъй като може да доведе до по-ранно синтезиране на допамин и невъзможност да пресече кръвно-мозъчната бариера.

Възможни комбинации:
1. Galantamine 4-8 mg + Choline 400-800 mg

2. Galantamine 4-8 mg + Alpha GPC 300-800 mg

3. 5-HTP+ Мелатонин + Витамин B6

4. Холин (Витамин В4)  600 мг, еквивалент на1429 мг Битартрат Холин + Витамин B5, 500 мг значително подобрява запомнянето на сънищата.

5. 80-200 mg L-dopa (чрез Mucuna Pruriens) + 4-8 mg Галантамин

6. Цинк и някои от изброените билки

7. Амино-кисела смес от 2000mg L-aspartic acid (Aspartate) + 4000 mg L-glutamine + 300 mg L-theanine

Не приемайте един и същи тип комбинация два пъти подред (т.е. редувайте различни комбинации), защото можете да се развие толеранс. Yuschak препоръчва 4-8 mg Galantamine + 250-500 mg Choline като първоначална тригерна комбинация
Включването на GPC /4-8 mg Galantamine+ 250-500 mg Choline + 600 mg GPC/ повишава още ацетилхолиновата концентрация за много дълъг период на осъзнато сънуване - време от 2 часа не са рядкост. Няма странични ефекти. Можете да изпитате силен преход и много вероятно да чувате музика по време на сънуването/. Когато GPC се приема само с Галантамин без Холин дозата може да е 900 - 1200 mg.
Включването на Mucuna Pruriens ще доведе до силен ефект в осъзнатото ви сънуване, преди всичко с повишаване на увереността, мотивацията и липса на страх в сънуването. Тя е емоционален стимулатор, напълно естествен природен продукт. Други позитивни ефекти на Mucuna Pruriens са много летене и променяне на сънните форми - тя може да ви донесе истински приключения в сънуването.
Включването на 100-150 mg 5-HTP ще повиши качеството и продължителността на сънуването, ще балансира съня ви и ще ви направи свежи и отпочинали след събуждане. 4-8 mg Galantamine.

Много често съня не идва при сънувача, а сънувачът трябва да влезе в сънуване. Осъзнатото сънуване не е за кротки и боязливи, вие навлизате в практически непознати измерения, където всяка частица е истинска както във физическата реалност. Все пак не трябва да се страхувате от непознатото, просто запазете респект към него. Сънувачите знаят, че и двата свята не могат лесно да бъдат познати само с бегъл поглед или бързо преминаване.
Яснотата не е специален феномен на сънуването, а специален феномен на живота.

ВАЖНИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ:
Кръвно-мозъчна бариера: Използването на добавки за засилване на сънуването изисква те да имат ефект върху химията на мозъка. Тялото регулира този ефект чрез субстанции, които могат да преминат в мозъка през система, наречена "кръвно-мозъчна бариера". Тази бариера действа като филтър, пропускайки само определени субстанции да преминат от кръвта в мозъка. Има много субстанции, а също и много добавки, които не могат лесно да пресекат кръвно-мозъчната бариера. За съжаление повечето от невротрансмитерите не могат самостоятелно да преминат, например приети орално дози от серотонин или допамин няма да повишат нивата им в мозъка. Добавките, които описвам по-горе наистина пресичат кръвно-мозъчната бариера и действат за увеличаване на невротрансмитерните нива.
Механизъм на действие: Невротрансмитери, като ACH, не преминават лесно през кръвно-мозъчната бариера, така че са необходими добавки, които да влязат в мозъка и да работят за повишаване на невротрансмитерните нива. Има няколко механизма на действие на добавките, които се използват за това. Разбирането на тези механизми ще ни помогне да разберем кои добавки имат най-добър потенциал за постигане на положителни резултати и ще разберем как различни добавки могат да работят заедно за бъдещето повишаване на осъзнатото сънуване.
Четирите базисни механизма на действие са: прекурсори, агонисти, антагонисти и селективни инхибитори (re-uptake inhibitors).

Прекурсор: Прекурсора е субстанция или компонент, от който се изгражда субстанция - съставна част на субстанция. Например допаминът не пресича кръвно-мозъчната бариера, но много прекурсори го правят. Веднъж щом допаминов прекурсор я пресече, той се включва в продукцията на допамин. И тъй като допаминът вече се произвежда вътре в мозъка, кръвно-мозъчната бариера вече не играе роля.
Всеки от 4-те невротрансмитера (Серотонин, Ацетилхолин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и) могат да бъдат директно повлияни с използването на прекурсори. Основната му роля е да доведе прекурсора до краен продукт.
Ето резюмирани основните прекурсори за Серотонин, Допамин, Норепинефрин (Норадреналин) и Ацетилхолин:
1. Серотонин прекурсори:
Tryptophan. 5-HTP . Serotonin. N-Acetyl Serotonin. Melatonin
Тъй като 5-HTP е най-близко във веригата до серотонина сам по себе си, изглежда той е най-ефикасният прекурсор в повишаването на серотониновите нива в мозъка, макар че и Триптофанът може да бъде опция. Високите серотонинови нива също така водят до повишение на Мелатонина и понеже той лесно преминава през кръвно-мозъчната бариера, Мелатонин като добавка е също ефективен.

2. Ацетилхолин прекурсори:
Vitamin B5. Coa . Acetyl Choline Supplement. Phosphatidylcholine . Choline
Choline + Acetyl. Acetylcholine
Ацетилхолинът се образува чрез включване на ацетилова група в холиновата молекула. Витамин В5 е основен прекурсор за формиране на ацетиловата група. Но само два вида от холиновите добавки ефикасно преминават кръвно-мозъчната бариера - GPC & CDP холин. От тези двата GPS е определено най-добрият за осъзнато сънуване. Всички тези добавки повишават нивото на Phosphatidylcholine вътре в мозъка, който след това се превръща в холин в последователността на формиране на ацетилхолин.
3. Допамин и Норепинефрин прекурсори
Phenylalanine. Tyrosine . L-Dopa. Dopamine .
Norepinephrine. Epinephrine
Допаминът не преминава през кръвно-мозъчната бариера, но тези три прекурсора го правят. От трите L-dopa е най-ефикасен за повишаване на допаминовите нива в мозъка, макар че Phenylalanine и Tyrosine са възможни алтернативи. Чиста L-dopa се съдържа в растението Mucuna Pruriens.
За разлика от допамина, норепинефрина може да преминава кръвно-мозъчната бариера, но той причинява множество странични ефекти като сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Агонисти: Агонист е субстанция, която подражава действието на невротрансмитера, чрез привързване на различни рецептори на естествено съдържащи се субстанции. С други думи агонист е тотално различен химикал, който действа по същия начин като някой от невротрансмитерите. Невротрансмитерите работят чрез привличането им от различни типове рецептори. Формата на невротрансмитера определя дали може да стане във връзката (ключалката на рецептора. Може да приемете невротрансмитера като ключ, а рецептора като ключалка. Агонистите имат съвсем същата форма като невротрансмитерите, така че те могат да се включат към рецептора и да го активират. Освен това агонистите дават същите резултати, каквито и невротрансмитерите. За съжаление са рядко агонистите без рецепта.

Антагонист: Антагонист е субстанция, която блокира действието на друга субстанция. Ако използваме аналогията с ключа и ключалката, антагонистът влиза в ключалката, но не я отключва. Вместо това той блокира верен ключ (агонист или невротрансмитер) да отключи ключалката. Този тип действие може индиректно да утежни засилването на специфични невротрансмитери, не позволявайки им да се използват ефективно. Alpha-2 антагонистите (наричани Alpha-2 рецептор блокери) блокират рецепторите, които нормално контролират изпускането на норепинефрина. С използването на тези рецептори мозъкът е излъган, че има по-малко норепинефрин, отколкото действително е наличен и в резултат на това се освобождава допълнително норепинефрин. Един такъв Alpha-2 антагонист е Yohimbine (Йохимбин).

Селективни инхибитори: Субстанции, които предотвратяват прекъсването на невротрансмитерите, позволявайки им да останат в системата по-дълго. Докато невротрансмитерите продължават да се произвеждат, селективните инхибитори повишават количеството им в системата, позволявайки на тялото им да ги произвежда по-дълго, без да ги прекъсва. Повторното повишаване на инхибиторите е вероятно най-любимия избор на лекарите за голямо число умствени разстройства, депресия или болест на Алцхаймер. Трябва да сте внимателни при приема на селективни инхибитори, особено със субстанции наречени МАО инхибитори.

Моноамин оксидаза (МАО) е химикал, който помага да се прекъсне производството на Серотонин, Допамин и Епинефрин. Логично МАО инхибиторите блокират МАО да намали рязко тези субстанции и това води до повишаване на всичките три невротрансмитера едновременно (малко или повече).
Има три пречки в използването на този подход за lucid dreаming. Първо, че се губи директен контрол върху това какво количество от всеки индивидуален невротрансмитер е регулирано. Второ, ти не искаш основно да вдигнеш серотониновите нива в същото време, когато вдигаш допаминовите или норепинефриновите нива.

Серотонинът понижава REM. Само след намаляване на серотонина е възможно изпитването на REM рикоширащ ефект. Трето, МАО инхибиторите имат тенденция да влизат в интер акция с много лекарства, което значи, че трябва да ги използвате извънредно внимателно с други терапии, билки или дори с някои храни заради потенциално опасната им реакция.

Време за повишаване на плазмените нива: След като са взети орално, добавките трябва да влязат в кръвния цикъл. Концентрацията на добавките в кръвта започва от 0 (във времето, когато ги приемате), след това постепенно се покачва до максимална концентрация след известен период и след това започва да спада обратно до 0. Времето за повишаване на плазмените нива е времето, започващо с поглъщането на добавката до максималното и ниво на действие. Това е извънредно важно да се знае, за да можеш да решиш кога да вземеш добавката. Обобщено - искаш добавката да достигне максимална концентрация по време на индукцията на lucid dreams. Някои от добавките могат да достигнат връх на плазмените нива за много кратко време (напр. 1 час), докато други могат да заемат повече време.

Елиминационен полуживот (Elimination half-life): Това е сумата от времето, необходимо плазмената концентрация на добавката да бъде съкратен (cut) наполовина. Например L-dopa (прекурсор на допамина) достига до връхно ниво в плазмата от 1 до 1.5 часа след приемането. По същия начин плазмената концентрация се съкращава (cut) наполовина на всеки 90 мин. след това. 1 час по-късно след приема, върховата концентрация е достигната; 90 мин. по-късно концентрацията е ½; след още 90 мин е ¼ от нейното максимално ниво и т.н. Елиминационният полуживот е всъщност мярката за това колко дълго дадена субстанция остава в организма. За намаляване на десенсибилизирането и толеранса към дадено вещество е по-добре да се приеме философията за цялостно изчистване на дадена добавка от организма ви след всяко нейно приемане за стимулиране на осъзнато сънуване. Поради тази причина са препоръчителни добавки с кратък срок на елиминационен полуживот.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ. НА КЪДЕ ДА ПОЕМЕТЕ?
Ако вече сте се научили да интубирате осъзнати сънища, не си мислете, че това е последната спирка на това вълнуващо пътуване. Предстои ви много повече. Можете да се научите да задържате нивото на осъзнатост в съня за продължително време, да си правите собствени експерименти и открития, да пишете статии по въпроса или да учите други ентусиасти на изкуството на осъзнатото сънуване. Направете списък с близки и далечни цели и ги следвайте смело. Поинтересувайте се от свързаните с това състояние на съзнанието феномени като опитности извън тялото, преживявания на прага на смъртта, силата на съзнанието, медитацията, духовно израстване и др. Потърсете литература по въпроса, включете се в някои научен проект или интернет форум, “търсете, и ще намерите”. И както споменах в секцията за приложение - единствените ограничения, които имате  са тези, поставени от вас самите. Успех и нека най-хубавите ви сънища се сбъднат!

ЛИТЕРАТУРА:

Стивън Лаберж, "Светът на осъзнатото сънуване" – pdf

Карлос Кастанеда, "Изкуството на сънуването" – pdf

Михаил Радуга, "Извън тялото" – pdf

Флоринда Донер, "Живот в сънуването" – pdf