КНИГИ – научна фантастика – 2



2/3


Робърт Дохърти, Зона 51: Началото (книга 1)

Край авиобазата Нелис, Ню Мексико… Любопитен репортер и „уфоманиак“ се промъкват в забранен район, наричан Зона 51. Повече никой не го вижда.
Във вътрешността на Голямата пирамида, Кайро… По време на разкопки в долната галерия археолог се натъква на зашеметяващо откритие, което ще промени хода на историята.
Вътре в зоната… Майк Търкот, бивш агент от специалните части, става свидетел на нещо, което смразява кръвта му.
Дълбоко под великденския остров… То решава да увеличи притока на енергия с пет процента и да излезе от режима на наблюдение.
Дошло е времето. Време за… НАЧАЛО.


 За автора:

Боб Майер (на английски: Robert "Bob" Mayer) е американски писател на бестселъри в жанра трилър, научна фантастика, исторически романи и документални книги за обучение и мотивация.  Роден на 21 октомври 1959 г. в Бронкс, Ню Йорк, САЩ. Израства в Ню Йорк. След гимназията учи четири години във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, която завършва с отличие през 1981 г. с бакалавърска степен по психология. Служи в армията като командир на пехотен взод, командир на разузнавателен батальон и командир на десантен взвод на първа кавалерийска дивизия. Живял е известно време в Корея, където получава черен колан по бойни изкуства. Първоначално пише под собственото си име, но с оформянето на различните серии и разделянето на темите и жанровете на произведенията, започва да публикува под различни псевдоними. При създаването на своите книги Боб Майер включва, както своя богат опит и обучение в специалните части и възложените мисии, така и задълбочени проучвания на митологията, легендите и традициите на различните култури и народи по света. Отличното му познаване на военната материя и историческите факти е в основата на неговите научно-фантастични серии „Атлантида”, „Зона 51” и „Психичен войн”.
Майер е майстор в смесването на елементи на истина и фантастика във всичките му трилъри, оставяйки на читателя да открие, кое е истинско и кое не е. Това съчетание на истински факти с художествена измислица създава у читателя чувство за автентичност и реалност. В своите исторически фантастични романи Майер отново смесва реални събития с измислени герои, като не променя историята, а само начина на формиране на историческите събития. Чрез романите си той изразява дълбокото си желание да разбере миналото и как то ще се отрази на нашето бъдеще. 



=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Отговорът (книга 2) 

Зона 51 е най-строго засекретеното място в Америка, но е само парченце от мозайката, която се простира от египетските пирамиди до мистериозното лице на Марс… Частица от един план, чието начало е било заложено преди повече от 5000 години. И ето че сега създателите на този план се връщат обратно. Лиса Дънкан, съветничка на президента и офицерът от Специалните части Майк Търкот разкриват пред света изумителната истина за Зона 51, „летателен полигон“ за НЛО, без да предполагат, че всъщност са отворили кутията на пандора. Защото не след дълго от космоса идва сигнал и той възвестява пристигането на самите пришълци. Най-сетне човечеството ще се срещне със същества от други планети. Но дали пришълците идват заради жителите на Земята, или за да приберат нещо, което са оставили тук отдавна? Нещо, скрито в една пещера в Етиопия, която достига до Голямата цепнатина, отваряща пътя до земните недра. Нещо спотаено в гигантска гробница в Китай, недалеч от Великата Китайска стена. Какво се крие там? Или гибелта на цялото човечество...


=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Мисията (книга 3) 

Място, обгърнато в тайнственост, скрито под покривалото на дъждовната гора край Амазонка. Незнайна болест, страшна и безпощадна като зловещия африкански вирус „Ебола“, покосява всичко живо в тази окаяна страна. Никой не може да се спаси. Никой не може да се излекува. Никой не може да спре епидемията, застрашаваща целия свят…


=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Сфинксът (книга 4) 

Дори свръхсекретната Зона 51 не е безопасно място за шпионите на извънземните. Доктор Лиса Дънкан и офицерът от специалните части Майк Търкот го знаят по-добре от всеки друг. Някои разкрива тайните, прониква зад най-секретните кодове и дори завладява един от свръхмощните спътници от програмата „Звездни войни“.


=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Граалът (книга 5)

Великата китайска стена, гигантските човешки фигури на Великденските острови, египетските пирамиди, НЛО. Каква е връзката между всички тези феномени? Отговорът, намерен от група елитни войници и учени от Зона 51, може да се сравнява с Пренаписване на човешката история, защото той включва намесата на извънземни същества. Разкритията ги отвеждат при Светия Граал, легендарен и мистериозен предмет, в който се крие сила, достатъчна за да бъде спасено човечеството… или да бъде унищожена Земята. Офицерът от Специалните части Майк Търкот е заплатил с кръв и страдания своя дълг към родината. Изпратен в Зона 51, той се изправя пред най-страшния враг в своята кариера — Извънземна раса, дошла на Земята преди хиляди години. Заплашван от свои и чужди, Майк се бори всеотдайно, за да защити събратята си от надвисналата опасност. Но когато неговата любима Лиса Дънкан попада в ръцете на врага, той е изправен пред избор — да я спаси, или да вземе Светия Граал. Решение, което може да го убие… или да унищожи Земята.


=========================================================================

Робърт Дохърти,Зона 51: Екскалибур (книга 6)

Екскалибур. Реликва. Легендарен предмет. Абсолютно оръжие.
Някога смятан за мит, легендарният меч на крал Артур се оказва реално съществуващ предмет — най-важната фигура в сложната игра за контрол над съдбините на човечеството. Двете съперничещи си фракции се надпреварват помежду си коя първа ще сложи ръка върху него. Но в играта се появява нов участник — Майк Търкот и неговият елитен отряд се готвят да объркат плановете на пришълците, Търкот знае, че митичното оръжие е ключ за разрешаването на всички загадки и за окончателна победа над аирлианците и техните машини. Но за да го спечели, ще трябва да изкачи най-високата планина на света, да преодолее в суровия период извън подходящия сезон „мъртвата зона“ на Еверест, гробница на много прочути алпинисти.



=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Истината (книга 7)

Най-после ще научим истината за произхода на човечеството… наистина ли искаме да я узнаем?
Кивотът на завета… Екскалибур… Светият граал… Тайните сили на легендарните артефакти най-после са разкрити. Заложено е бъдещето на Земята. Хора и извънземни се борят за контрол над последната тайна: местонахождението на извънземния кораб-майка, нашият последен шанс за спасение. За командира на Зона 51 Майк Търкот залогът е по-голям отвсякога… защото тайната е погребана в блокираната памет на бившата му любима Лиза Дънкан. Все още изтощен от извънземните войни, в които загиват повечето от хората му, Майк се хвърля в последния сблъсък — срещу извънземна армия, бореща се за пълна власт. Кодовете за изстрелването на ядрените ракети са в ръцете на извънземните и Земята е изправена пред ядрен холокост. Единствената разменна монета е корабът-майка. Когато започват да текат последните мигове, се разкрива поредната смайваща тайна. Залогът: нашият вид, нашето бъдеще, нашата Земя.



=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Носферату (книга 8)

Всичко започва в зората на човешката история, в една мрачна египетска гробница!
В продължение на четири хиляди години — далеч преди човечеството да бъде въвлечено в космическа битка за своето оцеляване — четири създания, пред които дори и смъртта е безсилна, посяват семената на хаоса и разрушението. Хранейки се с кръвта на нещастните жертви от древна Спарта до зловещите нацистки концлагери — тези мрачни създания играят ключова роля във всички важни исторически момента на Земята. Свързани с общото си минало, но разделени от злокобните си амбиции, въоръжени с най-модерните оръжия, които може да предостави човешката мисъл, те осъзнават, че е ударил техният час. Призовани са от своя непобедим водач — Носферату, който мечтае да бъде бог и да властва над цялата планета. Оръжието, на което разчита, за да осъществи тази своя идея, се нарича Светия Граал и в него се крие сила, срещу която никой смъртен не може да се изправи. Но най-страшният му враг може да е един от другарите му…



=========================================================================

Робърт Дохърти, Зона 51: Легендата (книга 9)

Повече от 12 000 години бушува война за човешката раса. Настава време за последната битка!
От Соломоновия храм до мъглите на Авалон — те са били навсякъде! А сега единствената ни надежда...
Родени на планета в спиралното рамо на нашата галактика, след една кървава революция те се превърнали в „богоубийци“ — човеци, въстанали срещу тиранията на аирлианците, които ги отглеждали, за да ги пратят в нескончаема галактическа война. Но сега Дончадах и Гуалкмай летят към планетата Земя, където аирлианците са изградили своя база на остров, наречен Атлантида. За мъжа и жената, изгубили всичко на родната си планета, това е пътят на истината. Предстои им да кръстосват епохи и страни — от египетските парамиди във времето на фараоните през улиците на Древния Рим до земята на крал Артур. Двамата удължават живота си благодарение на аирлианската технология, за да могат да охраняват две чудни реликви — Граала и Ескалибур, защото някой ден дремещото зло може отново да се надигне. И те ще чакат този миг, за да помогнат на човечеството да оцелее…



=========================================================================

Олдъс Хъксли, Прекрасният нов свят 

В романа на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят” (1932) е предсказано всичко, което науката прави днес. Хъксли успя да предвиди много аспекти на генното инженерство – бебетата в епруветки, клонирането, ГМО и т.н. В книгата му се споменават и наркотици за създаване на добро настроение, напомнящи днешните антидепресанти. 


=========================================================================

Хърбърт Уелс, Война на световете 

 

В романа на Хърбърт Уелс „Война на световете” (1898) се развива конфликт между хората и извънземни жители. Книгата ни е  дала  пророческа информация за топлинните лъчи, с които пришълците унищожават противниците си. Днес съществуват няколко разновидности на военни лазери, които се използват за сваляне на ракети. Звуковите оръдия като Long Range Acoustic Device (LRAD) се използваха от военните, които охраняваха Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. 
Според автора пришълците могат да загинат единствено от една обикновена бактерия.







прочети  

=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS
Наследникът на Империята – Книга 1

Преди много, много години, в една далечна галактика…


Изминали са само пет години от победата на Бунтовническия съюз над Империята при планетата Ендор. Битката е спечелена, но не и войната. Императорът и Дарт Вейдър са мъртви, но тяхното място е заето от още по-голям злодей — адмирал Траун. Той не само съумява да прегрупира разбитите имперски сили, но и разработва тайна технология, с която да надвие Новата република.



Сагата продължава…




=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
Тъмната сила – Книга 2

Преди много, много години, в една далечна галактика…

Някога Старата република е загубила при загадъчни обстоятелства огромна сила — армадата „Катана“ или още Тъмната сила. Залогът в надпреварата за надмощие между Империята и Новата република нараства — който сложи ръка върху тези крайцери, ще властва в галактиката.

Любимите ни герои — Люк, Лея, Хан, Чубака и Пандо, отново са изправени пред тежки изпитания. Освен всичко друго трябва да предотвратят гражданска война — висш служител е обвинен в корупция, над Новата република виси опасност от разцепление.

Сагата продължава…


=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
Последната заповед – Книга 3

Преди много, много години, в една далечна галактика…

Засилила военната си мощ с флотата „Катана“, започнала серийно производство на неустрашими воини, Империята под командването на върховния адмирал Траун се готви за удар. Но и Новата република планира дръзко нападение на най-неочаквано място.
Ще вземат ли страна свободните контрабандисти и чия? Ще продължат ли да съвпадат целите на клонирания джедай Кбаот със стратегията на Империята?

Сагата продължава…



=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
Призрак от миналото – Книга 4

Преди много, много години, в една далечна галактика…

След гибелта на великия адмирал Траун и военния разгром Империята изглежда на ръба на окончателната катастрофа. Противничката й, Новата република, сякаш вече няма съперник и малко остава за да обедини всички познати светове. Но тъкмо гигантизмът й се превръща в огромно изпитание. Как може да бъде управлявана толкова голяма федерация? Ще доведат ли до разпад спекулацията и демагогията, развихрени около един болезнен епизод от миналото? Освен като велики воини, всичките ни любими герои трябва да се проявят и като търсачи на истината и дипломати.

Сагата продължава…


=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
Поглед в бъдещето – Книга 5

Преди много, много години, в една далечна галактика…

Десетилетие след гибелта на великия адмирал Траун мнозина изведнъж заговарят, че са го видели възкръснал в плът и кръв.
Възможно ли е това? И защо става в мига, когато мъдри предводители стигат до извода, че за Империята е най-изгодно да сключи мир с Новата република?

И в този том проследяваме премеждията на всичките си любими герои. Но тук те не само преодоляват безброй сурови изпитания, а и изживяват вътрешни преобразувания, които променят погледа им към другите и към себе си. Възможно ли е един джедай да обича? По-скоро въпросът е: Възможно ли е, без да обича, да се опази от Тъмната страна на Силата? Финалният сблъсък е незабравим с драматизма и мащаба си.


=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
В търсене на оцелелите – Книга 6














=========================================================================

Тимъти Зан, STAR WARS 
Изходящ полет – Книга 7

Един могъщ джедай ще успее да проникне чрез Силата далеч напред в бъдещето — ще съзре неща, които за другите остават забулени от тъмната страна.
Един могъщ джедай ще успее да убеди Съвета и Сената да дадат ход на проекта „Изходящ полет“.
Но какво в действителност е „Изходящ полет“ — мисия, която обрича на гибел почти двайсет джедаи и хиляди души екипаж? Мисия, която има за цел да открие нови светове и да ги колонизира? Или това е мисия, която има за цел да спаси джедаите и да им даде възможност да обучат много нови последователи, които един ден да се завърнат и да спасят Републиката?


=========================================================================

Джордж Оруел, 1984 

 „1984“ е политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма. Книгата е публикувана за първи път през 1949 г.

Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Хипотетичният „новговор“ е крайна форма евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е еквивалентна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има — трябва да се направи използуването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

Много коментатори правят паралели между измисления свят на Оруел и съвременното общество, твърдейки че ние все повече живеем в Оруелианско общество. 


=========================================================================

Джордж Оруел, Фермата 

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.

А после животинската революция следва хода на всички революции - към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира... Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг "Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".

Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия "Фермата на животните" е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.


=========================================================================

Хърбърт Уелс, Машината на времето

Хърбърт Уелс (1866–1946) е един от основоположниците на научнофантастичната литература. За разлика от Жул Верн, той я превръща в „приключение на мисълта“, първи я насища със социално съдържание, нравствени анализи и прогнози. Същевременно проявява афинитет към големите естественонаучни и физически открития на своето време, като свързва с тях и най-необузданите свои хрумвания. „Машината на времето“ е първият роман на Уелс (1895), който веднага налага името на своя създател. В предлаганата от нас книга е включен и още един ранен роман на писателя „Островът на д-р Моро“.






прочети

=========================================================================

Хърбърт Уелс, Храната на боговете

„Храната на боговете“ е поредното упражнение на сблъсък между луди гении, експериментиращи със собствените си отрочета и създаващи раса от нов вид не точно хора, лишени от пошлостта на пигмеите, но богато одарени с ецогентризма на титаните. Трудно е да се симпатизира на която и да е страна, по-скоро тъжно се усмихваш през зъби на глумящите се подобия на велики човеци и техните малки – е, в случая големички след доста успешен, но много неморален експеримент – потомци на великаните.








прочети

=========================================================================

Дъглас Адамс, Пътеводител на галактическия стопаджия


Това е книга, в която се сбъдват най-песимистични картини, разказани в един изключително хумористичен вариант. Без претенции за някакви дълбоки философски прозрения, без рецепти за по-добър живот, без готови съвети и клиширани мъдрости, „Пътеводителят“ изправя човешкото срещу бездушното, бюрокрацията, ненужното. Фантастичното в книгата не е нито красиво, нито грозно, а по-скоро смешно и нелепо.



Идеята за „Невероятното“, но не и невъзможно, е водеща в целия роман. В него се срещаме с най-невероятни създания, невероятни ситуации, невероятни места.



Земята е унищожена от най-бездарните същества във Вселената. Спасяват се само две човешки същества и две бели мишки, благодарение на „Невероятното“. Започва странстването из Галактиките и времето. След поредица от чудни приключения оцелелият човек се завръща в миналото на Земята, за да открие слабостите на Дарвиновата теория и болезнената и изненадваща истина за произхода на планетата и човечеството.



Президент на Галактиката – нехранимайко, купонджия и крадец; галактически стопаджии; депресиран робот; животно, което иска да бъде изядено; невероятностен космически кораб; изработване на планети по поръчка, полезни за дъвкане хавлии – това са част от персонажите и случките, които присъстват в книгата.



В романа е зададен и „вечният“ въпрос – за смисъла на съществуването, Вселената и всичко останало. Впечатляващото обаче е, че е даден и отговорът! Отговор, който е толкова точен и конкретен, че е направо… невероятен!



Самият „Пътеводител“, на който е наречена книгата, е най-полезната вещ на галактическия стопаджия. В този наръчник със съвети и статии той може да открие всички важни за него неща.



Написана в привидно лековат тон, изобилстваща с комични ситуации, макар и фантастична, това е книга, която разказва за онези неща от битието, които със своето безсмислие, ни ядосват всеки ден.



Някои хора се влюбват в романа веднага, други се забавляват с хумористичния стил, трети се опитват да вникнат по-дълбоко, четвърти са направо ядосани. Каквито и чувства да предизвиква книгата, със сигурност не оставя никого равнодушен!

прочети

=========================================================================

Станислав Лем, Соларис


Романът „Соларис“, отдавна станал класически, ни кара да си зададем много въпроси, но най-важният е: можем ли истински да опознаем Вселената, без преди това да сме наясно със скритото вътре в нас самите? Със своето философско звучене той се вписва във фантастиката не на технологиите, а на идеите.








прочети

=========================================================================

Станислав Лем, Едем

„Едем“ съдържа едновременно увлекателен приключенски сюжет и философски размисли, отличаващи творчеството на Станислав Лем от масовата научно-фантастична литература. Характерната за Лем тема за невъзможността на контакт с разум от извънземен произход е поставена и тук. Опитите да се заличат следите от генетичен експеримент довел до хаос в едно общество, тиранията, дезинформацията, концентрационните лагери и масовите гробове напомнят както за антиутопичният свят на Джордж Оруел, така и за ужасите на Втората световна война, чийто съвременник е писателят.


Критичният Станислав Лем нарича „Едем“ „доста неуспешна книга“ от литературна гледна точка. Той смята, че персонажите са представени твърде схематично. Все пак, авторът я поставя над средното ниво на жанра.




прочети

=========================================================================

Станислав Лем, Завръщане от звездите 

Нарацията в романа е поднесена на читателя от първо лице, това на астронавта, който се завръща на родната Земя след мисия в Космоса. Астронавтът Хел Берг се завръща на Земята след експедиция до Арктур, която за него е продължила десет години. Съгласно т.нар. Парадокс на близнаците обаче, на Земята междувременно са изминали 127 години. За това време всичко в живота на планетата се е променило до неузнаваемост: транспортът, облеклото, храната, езикът, обичаите, дори начинът на измерване на времето. След отказ да прекара шест месеца в център за социална адаптация, Берг се впуска в един свят, който не познава. Това което той не разбира веднага е, че се е изменило нещо много по-важно — самата природа на човека.




прочети

=========================================================================

Жул Верн, Тайнственият остров


„Тайнственият остров“ — шедьовърът на Жул Верн, обединяващият финален роман на знаменитата трилогия „Капитан Немо“ — „Децата на капитан Грант“ — „Тайнственият остров“, има всички основания да бъде поставен в основата на библиотека СВЕТОВНА ФАНТАСТИКА. Най-малкото защото това е наистина шедьовърът на Жул Верн — всепризнатият основател на научната фантастика: Вие държите в ръцете си една необичайна книга, съчетаваща елементи на утопия и на робинзониада, светла, лека, оптимистична и увлекателна. С майсторското включване на необясними загадки, с постоянно нарастващото напрежение и наистина интересен сюжет, тя ще ви държи в трепет до края. Дори и само затова, че е просто една интересна книга!

За щастие „Тайнственият остров“ е и още нещо, несрещано твърде често в литературата с напрегнат, приключенски сюжет — това е книга, която облагородява. А чудесната вяра във възможностите на човека, просветеният хуманизъм на героите и неповторимата атмосфера на „Острова“ я обричат на незабравимост.
„Тайнственият остров“ е уникална, защото е едновременно много неща: и приключенска литература, и утопия, и робинзониада, и научно-техническа фантастика, и химн на човешкия труд и творчески възможности, дори истински „екшън“ на моменти или пък криминална литература с интелектуални загадки „а ла Агата Кристи“; понякога се превръща дори в морско-пиратски роман, а през цялото време е и нещо много рядко — чаровен модел на цялата еволюция на човека, от каменните оръдия, първия огън и първите опитомени животни и растения, до телеграфа и Библията. Само че еволюция не за 2 милиона години, а събрана само в две-три.
Може би някои от „по-техническите“ романи на Верн, като „Пътуване до Луната“ или „Капитан Немо“, да имат доста остарели елементи. Не и „Тайнственият остров“. Това е книгата, с която Жул Верн пресече целия XX век и уверено навлиза в XXI. Прочетете я сега. И отново я прочетете след 20 години — да кажем, в 2013-та — може би заедно с вашия син или внук. И ще се убедите, че е така.
Ако не сте съгласни — пишете ни да ви я сменим.
Библиотека СВЕТОВНА ФАНТАСТИКА тогава ще ви предлага вече най-доброто от двадесет и първото столетие.

прочети

=========================================================================

Жул Верн, Пътешествие около света за 80 дни


Основоположника на научната фантастика - Жул Верн - остава верен на соя стил и в романа „Пътешествие около света за 80 дни”.
Въпреки че писателят няма образование на учен, нито опит като пътешественик, той отделя много време за проучване на материала за своята книга. Така успява да представи реалистично дори най-малките подробности.







прочети

=========================================================================

Жул Верн, Пътешествие до центъра на земята

Има една широко известна мистерия по цял свят, която вече повече от 200 години занимава умовете на много и най – различни като социално положение хора. Смята се, че почти всички от най – влиятелните хора на планетата са били запленени по един или друг начин от тази теория, сред тях влизат хора като Хитлер, Жул Верн, дори един американски адмирал, който твърди през целия си живот, че е виждал тази вътрешна част на нашата планета.
Развитието на тази…конспирация, започва още през 17-ти Век, когато британския астроном Едмунд Халей (да, на негово име е кръстена кометата), предлага теорията, че земята се състои от 4 концентрични сфери, също така предлага хипотезата, че вътрешната част на земята също е населена с живи форми на живот. Също така предположил, че тази вътрешна атмосфера е осветена от луминисцентна светлина, както и че Северното Сияние е причинено именно от тази вътрешна земя, която изпуска газ към нас.
Теорията, както много други такива през онова време бързо завзема умовете на много хора по света и през 1864г. един от най – големите фантасти на всички времена – Жул Верн написва книгата “Пътешествие до Центъра на Земята”, която очевидно е инспирирана именно от тази теория.

прочети

=========================================================================

Жул Верн, Капитан Немо 

Жул Верн е роден на 8 февруари 1828 г. в Нант, Франция. Влечението към мореплаването и морските приключения писателят наследява по майчина линия - майка му е от известна фамилия на корабостроители и морски капитани. В "Капитан Немо" Жул Верн представя един от първообразите на днешните супергерои - а именно капитан Немо.
Неговата подводница “Наутилус“ (по името на парната подводница на американеца Робърт Фултън), вдъхновява много изобретатели. А първата подводница, задвижвана изцяло с електрическа тяга, построена през 1886 г., е кръстена в чест на подводницата на капитан Немо.






прочети

=========================================================================


         1  <==  2 ==> 3