Вземете материя и движение

и след това създайте „свят“.


Вашият „свят“ ...


КНИГИ – психология, невро лингвистично прорамиране(НЛП) – 22/2

Сюзън Форуърд; Крейг Бък - Отровните родители

В този забележителен наръчник по самопомощ д-р Сюзън Форуърд ни запознава с историите и реалните гласове на порасналите деца на отровни родители и ви помага да се освободите от вредните модели на отношения между вас и родителите ви - и да откриете вълнуващия свят на самоувереността, вътрешната сила и емоционалната независимост.=========================================================================

К. Г. Юнг, Съвременният човек в търсене на душата

– АНАЛИЗ НА СЪНИЩАТА И ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ
– ПРОБЛЕМИ НА МОДЕРНАТА ПСИХОТЕРАПИЯ
– ЦЕЛИ НА ПСИХОТЕРАПИЯТА
– ПСИХОЛОГИЧЕСКА ТЕОРИЯ НА ТИПОВЕТЕ
– СТАДИИ НА ЖИВОТА
– ФРОЙД И ЮНГ - КОНТРАСТИ
– АРХАИЧНИЯТ ЧОВЕК
– ПСИХОЛОГИЯ И ЛИТЕРАТУРА
– ОСНОВНИ ПОСТУЛАТИ НА АНАЛИТИЧНАТА ПСИХОЛОГИЯ
– ДУХОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК
– ПСИХОТЕРАПЕВТИ ИЛИ ДУХОВЕНСТВО


=========================================================================

Зигмунд Фройд, Психология на религията 


=========================================================================

Густав Льобон, Психология на тълпите

Щом определен брой живи същества се съберат на едно място, независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, т.е. водач.


Водачът на човешки тълпи играе значителна роля. Неговата воля е ядрото, около което възгледите се оформят и уеднаквяват. Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.
прочети

=========================================================================

Уолъс Д. Уотлъс, Науката да станеш богат

Уолъс Уотлъс има дарбата да прониква отвъд видимата страна на нещата. Той установява, че съществува наука да бъдеш богат и тя е толкова точна, колкото са алгебрата и аритметиката. Процесът на придобиване на богатства се управлява от определени закони и ако ги изучи и започне да ги спазва, човек забогатява с математическа сигурност. Затова тази книга е ПРАГМАТИЧНА, а не философска. Тя е практическо ръководство, а не теоретичен трактат и е предназначена за хора, които имат истинска нужда от пари и желаят първо да забогатеят, а после да търсят философски обяснения на случилото се.
С ясни и точни примери авторът показва на читателите, че вселената е изградена от единна, интелигентна субстанция (жизнена сила), пред която няма прегради и никой на земята не може да бъде беден поради недостиг на ресурси. Има повече от достатъчно за всички.


Единственото, което е нужно на всеки от нас, за да стане богат, е да направи няколко неща:

 – да сътвори в мислите си ярка представа на своето богатство и да я наложи върху безформената субстанция, за да доведе до създаването на нещата, за които мисли
 – независимо какво работи, да се научи да бъде създател, който твори, а не съревноваващ се съперник
 – всеки ден да свършва всичко, което може да бъде свършено през този ден, без да отлага за следващия
 – да не позволява спънките и грижите да го разстроят и обезсърчат, защото всяка пречка носи със себе си и средството да бъде превъзмогната
 – да вярва в себе си и в безграничните възможности, които му предлага всеки Божи ден
 – да изпитва благодарност за всичко, което има в момента и което предстои да придобие, защото единствено чрез благодарността човек поддържа вечно жива нишката, която го свързва с неизчерпаемия източник на богатство и изобилие


=========================================================================

Джон Бейнс, Науката за любовта


Тази книга се занимава с окаяното състояние на любовта в наше време, с общото невежество относно смисъла й и с нещастието на онези, които се залъгват, че са способни да обичат. Неспособността да обичаш предизвиква духовен крах, изключващ удовлетворението от истинската любов.

Любовта има две страни: едната произтича от тъмнината и за целите на тази книга ще бъде наричана сатанинска, а другата, породена от светлината - божествена. Чрез постигане на истинската любов, човек може да реализира божествената страна на своята природа, а чрез упражняване на сатанинската не постига нищо друго освен празнота.
Целта на книгата е да дефинира елементите на истинската любов, да озари мрака за онези, които се лутат по пътя към нея, като възстанови опороченото в човешката природа, осветли тъмната страна на чувствата и страстите и отстрани покварената страна на любовта. Любовта трябва да си възвърне изгубената чистота и да се освободи от последствията на онова, което религията нарича първороден грях, като се изчисти от неморалността.
Тази книга се стреми да освободи хората, които копнеят за любов, но ги възпират страхът и лицемерните морални норми. Тя е предназначена да научи мъжа и жената как да станат господари на любовта, като надхвърлят границите на чисто физическата любов и постигнат ментален, емоционален и духовен съюз. Ако подходи към секса без страх и съмнения, двойката тръгва по път, който излиза от рамките на брака по сметка, парите и други установени норми на поведение.


Джон Бейнс е съвременен философ с все по-нарастваща популярност в САЩ. философската система, наричана от него херметическа наука, е изградена върху древните езотерични принципи на Триславния Хермес, които в книгите на Бейнс получават нова свежест и съвременно звучене.

Литературната му кариера започва с публикуването на „ Тайното учение" - въведение към следващите му произведения, изследващи вътрешния свят на човека и отношението му със света, в който живее.
Възгледите на Бейнс съчетават съвременни психологически теории и древна философска мъдрост. Следващите книги от тази поредица разширяват разбирането ни за самите себе си и внасят съзвучност в отношенията ни със света -„Хипсосъзнание" (1967), „Звездният човек" (1979), „Съществува ли жената? (1983), „Еволюцията на вътрешния свят" (1984) и други. „Науката за любовта" е естествено развитие на идеите, присъстващи във всички произведения на Бейнс - като разглежда отношенията между мъжа и жената, авторът представя безкрайните възможности на херметическата мъдрост в достъпна и действена форма.
Книгите на Джон Бейнс са преведени на много езици в цял свят.

прочети или прослушай

=========================================================================

Морган Скот Пек, Изкуството да живеем заедно

Изкуството да живеем заедно, (Другият барабан, The Different Drum), на Морган Скот Пек е проникновено изследване на психологическите проблеми на общуването и изграждането на общности, основани на взаимната толерантност и любов. Авторът аргументира убедително тезата, че истинската общност, в която всеки без страх може да открие пред другите раните си и своята душевна сломеност, е жизнено необходима за духовното израстване и изцеление на отделната личност.
Утвърждавайки ценностите на нежния индивидуализъм, "Изкуството да живеем заедно" очертава етапите в изграждането на истински общности, илюстрирани с примери от житейския опит и психо-терапевтичната практика на автора. Автентично и актуално звучат прозренията на Скот Пек за преодоляване на конфликтите и стените на отчуждението не само в малките групи, но и в общуването между народите, в света на голямата дипломация, в политиката и държавното управление.
За да бъде създадено едно ново общество, което ще осигури духовното оцеляване на човечеството.

прочети или прослушай

=========================================================================

Робин Доус, Кула от карти

РОБИН М. ДОУС, професор по психология в Катедрата по социални науки и вземане на решение в университета „Карнеги-Мелън" е уважаван изследовател в областта на психологическата оценка и вземане на решения. Той е автор на Rational Choice in an Uncertain World („Рационален избор в един несигурен свят) - книга, получила през 1990 г. наградата „Уилям Джеймс“ на Американската психологическа асоциация.


В този изразителен и остроумен поглед към терапевтичната професия днес Робин Доус критично изследва някои от най-високо ценените клинични допускания и терапевтични методи, използвани днес. Често се вярва например, че самооценката е съществена предпоставка човек да е продуктивен, че събитията в детството определят съдбата на човека като възрастен и че „трябва да обичаш себе си, преди да можеш да обичаш друг". Чрез внимателно изследване на проучванията по тези въпроси Доус системно показва, че тези широко приемани допускания са в значителна степен неверни. Повечето хора с нещастно детство продължават напред и водят здрав, продуктивен живот в зряла възраст, а тези с ниска или никаква самооценка често са забележително ефективни. Освен това той оспорва претенциите за прогностични способности на терапевта и адресира измамните твърдения на психолози, които се явяват като вещи лица, демонстрирайки, че фалшивите им експертни познания са истинска заплаха за справедливостта в съдебната зала.


прочети

=========================================================================

Владимир Леви, Изкуството да владееш себе си

Съветският психотерапевт Владимир Леви е известен на читателите с научно-популярните си книги "На лов за мисълта" и "Аз и ние" (преведена на български).
В Изкуството да владееш себе си авторът отново се спира на проблеми, които интересуват широк кръг читатели. В новата си книга той разказва увлекателно за начините, по които човек може да управлява вътрешното си състояние, да овладее тайната на разумната увереност в себе си, да усвои похватите на съзнателно психично само-регулиране посредством автогенна тренировка. Авторът споделя своя опит като лекар и психолог и дава много практически съвети.
прочети или прослушай

=========================================================================

Милена Динкова, Любовта – Какво не знаем за нея

Има толкова много въпроси, пред които ни изправя любовта. Търсиш отговорите? За всеки те са различни. Едно е сигурно – любовта не е късмет или случайност. Тя не е и дар от съдбата.
Според психоложката Милена Динкова от теб самия зависи да водиш удовлетворяващ живот и да притежаваш достатъчно самочувствие. Да се чувстваш ценeн и харесван от противоположния пол, от близките и колегите си.
Ако пък скоро си се разделил с любим човек или преживяваш драма, от тази книга ще разбереш как да я преодолееш и да продължиш напред. Милена Динкова дава отговорите, които отдавна си търсил.
С психологически техники и упражнения ще ти помогне да се освободиш от ненужния багаж, който носиш в своята психика, без дори да подозираш. Авторката предлага един нов поглед към най-прекрасните чувства и взаимоотношения, наречени любов.

прочети или прослушай

=========================================================================

Лафайет Роналд Хъбард, Дианетика
Модерната наука за душевното здраве


Съc cвoeтo cъдържaниe нa oткрития, oбявeни зa пo-вeлики oт тeзи нa кoлeлoтo и oгъня, Диaнeтикaтa зaпaзвa пoзициятa cи нa бecтceлър в прoдължeниe нa пoвeчe oт 50 гoдини. имaщa пoвeчe oт 20 милиoнa пeчaтни кoпия и вдъxнoвявaщo движeниe, прocтирaщo ce cрeд 100 нaции, тя бeзcпoрнo e нaй-мacoвo чeтeнaтa и влиятeлнa книгa, нaпиcaнa някoгa пo въпрocитe нa чoвeшкия ум. Tук щe нaмeритe aнaтoмиятa и пълнoтo oпиcaниe нa рeaктивния ум - нeизвecтният дo тoгaвa извoр нa кoшмaритe, нeрaциoнaлнитe cтрaxoвe, рaзтрoйcтвaтa и нecигурнocттa, кoитo зaрoбвaт чoвeкa. Taзи книгa ви пoкaзвa кaк дa ce ocвoбoдитe oт нeгo и кaк дa пocтигнeтe тoвa, зa кoeтo чoвeк дo ceгa e мeчтaл - cъcтoяниeтo "чиcт".Eтo някoи oт oткритиятa, излoжeни тук:

– цeлтa нa чoвeкa;
– динaмичният принцип нa cъщecтвувaнeтo - eднa думa, кoятo движи вcички живи cъщecтвa;
– чeтиритe динaмики - cтрeмeжитe, върxу кoитo e изгрaдeн цeлия живoт;
– грaфикa нa oцeлявaнeтo - рaзкривaщa пoтeнциaлa нa чoвeк и кaк дa гo дocтигнe;
– oткривaнeтo и пълнa aнaтoмия нa рeaктивния ум;
– бoлeзнeнитe изживявaния - eнгрaмитe - cъдържaщи ce в рeaктивния ум, кoитo зaпoвядвaт нa чoвeкa дa дeйcтвa нeрaциoнaлнo прoтив жeлaниятa и цeлитe cи;
– влияниeтo нa прeдрoдилнитe eнгрaми - кaквo ce e cлучилo, прeди дa ce рoдитe и кaк тoвa ви влияe дo тoзи мoмeнт;
– пълнaтa диaнeтичecкa прoцeдурa, чрeз кoятo ce oткривaт и зaличaвaт тeзи уврeждaщи инцидeнти, зa дa нe ви влияят никoгa пoвeчe, a cъщo тaкa рaзкривa личнocттa, кoятo винaги cтe иcкaли дa пoзнaвaтe - Bиe.
"Диaнeтикaтa e приключeниe. Tя e изcлeдвaнe нa Теrra Incоgnita в дeбритe нa чoвeшкoтo cъзнaниe, oнaзи нeoбятнa и дoceгa нeпoзнaтa oблacт, нaмирaщa ce нa eдин caнтимeтър oт чeлaтa ни."
Л. Poн Xъбaрд

Зa aвтoрa:

Hямa нeщo пo-пoдxoдящo, кoeтo дa xaрaктeризирa Л. Poн Xъбърд, oт думитe му: "Аз oбичaм дa пoмaгaм нa другитe и cчитaм зa мoe нaй-гoлямo удoвoлcтвиe в живoтa дa видя чoвeк ocвoбoдeн oт ceнкитe, кoитo зaтъмнявaт днитe му!".
С тирaж нaд 200 милиoнa кoпия нa нeгoвитe трудoвe, и дузинa мeждунaрoдни бecтceлъри, тoй e вдъxнoвил движeниe, прocтирaщo ce нa вceки кoнтинeнт нa зeмятa. Oбщo кaзaнo, нeгoвитe трудoвe oбxвaщaт приблизитeлнo 5000 твoрби и 3000 звукoзaпиcи нa лeкции. Te ce oткрoявaт нe caмo кaтo eдинcтвeни пo рoдa cи вceoбxвaтни oткрития зa чoвeшкия ум и дуx, нo пoкaзвaт eдинcтвeния път към пълнa дуxoвнa cвoбoдa. Haй-вeликият зaвeт нa Л. Poн Xъбaрд ca чудecaтa нa нeгoвaтa тexнoлoгия и милиoнитe приятeли, кoитo прeнacят тaзи тexнoлoгия към вeчнocттa. Te прoдължaвaт дa ce увeличaвaт c вceки изминaл дeн.

прочети

=========================================================================

Морган Скот Пек, Изкуството да бъдеш Бог

ЧАСТ 1
Притежава ореола на най-четената книга за духа след Библията. За 15 години от първата и публикация продажбите само в САЩ и Канада надхвърлят пет милиона, като и днес се продават над петстотин хиляди годишно. От десет години "Изкуството да бъдеш Бог" (оригинално заглавие "Неизвървеният път") е неизменно в американските класации, отбелязвайки рекорд на Гинес като най-дълготраен бестселър. Преводите й по света са на повече от двадесет езика. Новата вълна на читателски интерес през последните месеци отново издигна книгата до водеща позиция в списъците на най-търсени заглавия за нехудожествена литература.


Всичко това е, защото автора ни предлага решение на най-сложния житейски проблем - как да се справим със своите проблеми. "Животът е труден - казва д-р Пек - Проблемите пораждат болка. Единственият начин да я преодолеем е да й се противопоставим и чрез самодисциплина да я надмогнем". Този принцип формира най-верния път към все по-дълбоко самопознание и духовна зрелост. Изследвайки природата на любовта, Морган Скот Пек ни подсказва как да посрещаме болката, как да побеждаваме неврозата и да преодоляваме депресията, как да бъдем добри родители, как да бъдем независими в интимните си отношения, как да разграничаваме истинската от неистинската любов, как да откриваме Бога в себе си, така че да постигнем пълнота и хармония в своя живот.ЧАСТ 2
Безкрайният път на духовното израстване.

 - Себепознаване и търсене на собствения бог.
 - Съзнанието и проблемът за болката.
 - Обвинение и прошка.
 - Любовта към себе си срещу самоуважението.
 - Пристрастяването: свещената болест.
 - Сексуалност и духовност.
 - Въпросът за смъртта и смисъла.


=========================================================================

Морган Скот Пек, Хора на лъжата

С класическия си бестселър „Изкуството да бъдеш Бог“ д-р Пек въвежда над 5 милиона читатели в съчетаването на най-дълбоките прозрения на психиатрията с тези на религията. В настоящата книга – една увлекателна и не по-малко въздействаща книга, авторът използва същия подход, за да изследва по блестящ начин същината на човешкото зло. Носителите на злото нападат другите, вместо да погледнат в очите собствените си несъвършенства. Д-р Пек показва разрухата, която хората на лъжата причиняват в живота на околните. От случаите в собствената му практика на психиатър той представя незабравими, ярки примери за действието на злото във всекидневния живот. Тази смущаваща, пленителна книга предлага удивително оригинален подход към изконния проблем за човешкото зло.


=========================================================================

  1 ==> 2