Житните кръгове





Всяка година в периода между май и септември, полята на Обединеното Кралство се превръщат в платно за невидими творци.

Те са дискретни, анонимни и работят нощем. Не търсят облаги и в замяна на труда си не получават нищо, освен адмирациите на стотици хиляди фенове по целия свят, а мотивите им са спорни.

Това, което оставят след себе си, е един от най-известните съвременни феномени, а именно – така наречените житни кръгове.

„Кръговете” са станали обект на различни спорове и страсти през годините, посвещават им се десетки документални и ню-ейдж книги и филми, освен това присъстват и в немалко художествени творби.

Единственото, което се знае с абсолютна сигурност за тях е, че са сложни, красиви и мистериозни. Вижте това!



Кратко видео относно житните кръгове с български превод. (Преводът не е много добър, но тези, които търсят 
по-точна информация, ще намерят такава в интернет стига да искат.) Житните кръгове не се правят от хора, нито от военните, 
нито са плод на природни аномалии - зад тези фигури стоят други създания и то далеч по-разумни от нас, които 
се опитват да ни събудят от летаргията в която сме изпаднали от много дълго време. "Търсете и ще намерите... 
отговорите, които търсите..."






Направих си труда да изнеса данни за такива кръгове в България. Това, което събрах е само за тази година ( 4 месеца ). Може би ще бъдете изненадани колко често се случва това явление и у нас, макар да не се "шуми" много, много за него. Събитията са подредени в хронологичен ред, като започваме с новина от преди ден:


26.04.2014 г.
Тайнствени житни кръгове в Пловдив разбуниха духовете в града
– http://www.chudesa.net/tainstveni-jitni-kragove-v-plovdiv-razbuniha-duhovete-v-grada-snimki/

Мистериозните житни кръгове, които могат да бъдат оприличени на древни йероглифи или руни, или пък на следи от космически извънземен кораб, бяха открити от семейство Кочеви в Коматево

Тайнствени житни кръгове в Пловдив разбуниха духовете в града. Мистериозните житни кръгове, които могат да бъдат оприличени на древни йероглифи или руни, или пък на следи от космически кораб, бяха открити от семейство Кочеви в квартал Коматево в града под тепетата. Тази сензационна и изключително любопитна новина бе споделена от самите очевидци – Благовест и Нина Кочеви специално за БЛИЦ.

Семейството сутрин имали навика да си пият кафето на терасата, зареяли поглед навън. Каква била изненадата им, щом отново погледнали, за да се насладят на познатата гледка и останали изумени как само за една нощ тези тайнствени житни кръгове са се появили на нивата пред тях.

Благовест, който е бивш служител на МВР, споделя, че същата нощ, до 02:30 след полунощ той чел книга за незрящата пророчица Баба Ванга, в която се описвали точно предсказанията на ясновидката от Рупите. Сутринта, щом и съпругата му се събудила, тя му споделила, че е сънувала изключително странен и загадъчен сън.

Нина разказала, че в съня си все едно е наблюдавала света, озарен от светлината на прожектори. По същото време, комшията на семейство Кочеви – Владимир Манев, също разкрил, че цяла нощ е изпитвал странно напрежение, като че ли нещо се случва или ще се случи с него.

От къщата на семейство Кочеви се виждат трите ниви, засяти с жито. Когато на сутринта Благовест и Нина излезли да си изпият сутрешното кафе на терасата те с изненада установили, че мистериозни житни кръгове са се появили само на нивата в средата. В другите две полета не е имало дори и едно пречупено стебълце.

Всички очевидци на това загадъчно явление са на мнение, че през нощта ги е посетил космически кораб на представители от цивилизация на извънземни. Тези тайнствени следи не може да бъдат оставени от човешки крак, посочва Благовест. А Нина допълва, че, ако се погледнат отвисоко тези знаци – йероглифи или руни, вероятно ще могат да бъдат разчетени и да съдържат в себе си послание, оставено за земляните, в тайнствените житни кръгове.



28.02.2014 г.
Извънземни ли го направиха: Появи се мистериозен кръг в България
– http://www.chudesa.net/izvanzemni-li-go-napraviha-poyavi-se-misteriozen-krag-v-balgariya/

След мистериозните кръгове, които се появиха в димитровградско село на Задушница и за които се предполага, че са дело на починалия в семейството млад син, сега пък в Провадия върху тревата излезе един огромен кръг.

Върху младата трева в полето до с. Чайка жителите забелязали необичайно голям кръг.

Веднага направили снимки, които изпратили в редакцията на Петел.БГ, за да могат и други да станат съпричастни към тази мистерия.

Все още не е ясно на кого е дело този кръг.

Но ако майстори са именно извънземни, защо пък българският кръг е толкова обикновен и елементарен?

Всички сме виждали снимки на онези приказно красиви кръгове в житата по целия свят. Те образуват фантастични форми  и радват окото.

Според арх. Мариана Везнева, тези кръгове са дело на извънземни, които изпращат послания до нас земляните.

Арх. Везнева от много години се занимава с разчитане на посланията от кръговете и вече твърди, че е разгадала посланията, които добронамерените извънземни ни изпращат от Космоса.





26.02.2014 г.
Мистериозни кръгове край Плевен и Лом: Има ли наистина НЛО?
– http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3426374

Загадъчни окръжности, досущ като тези в Хасковско, се появиха край Лом и в село Божурица, недалеч от Плевен. Местните хора са изумени. Някои вярват, че става дума за явление с извънпланетарен произход, но други са убедени в строго научното обяснение на феномена.
Миналия четвъртък Виктория Каменова от Божурица забелязала сред тревата в двора си необичайни образувания - сякаш тревата е поразена от слана във форма на окръжност с различен диаметър. Два дни се чудела дали да се обади на кметицата Павлина Йорданова за мистерията.
Като й съобщила, Йорданова си спомнила, че видяла ден по-рано същите кръгове в местност край селото до брека на река Вит и се учудила от какво са причинени. На места в земята около тях има пробити дупчици, дълбоки 10-15 сантиметра, но някои божурчани си обясняват тяхната поява с паяци.
"Не садя нищо в тази част на двора, обикновено лятото от тук кося трева. Не съм изхвърляла нищо там. От 50 години живея в тази къща, такова нещо не съм виждала", диви се Виктория Каменова. Фигурите са много повече на брой по поречието на реката близо до моста, който води към селото. Местните недоумяват как са се появили.
Селото тъне в догадки и не намира обяснение. "Единият слух е, че има намеса на извънземни, което у повечето хора предизвиква усмивки. Другата версия е, че става дума за някакъв особен вид плесен. Най-учудваща е правилната форма и издълбаните еднакви дупчици", смята Надка Йорданова, която е служителка в кметството.
Според доц. Иван Райчев, ръководител на отдел "Природа" в Регионалния исторически музей в Плевен, става въпрос за фитопатогенни гъби, при някои от които мицелът се развива кръгообразно.
На мистериозните кръгове, очертани върху ливадите край река Лом, се натъкнал кардиологът д-р Васил Милутинов, докато разхождал ловното си куче. Лекарят заснел с мобилния си телефон кръговете и ги пуснал в интернет.
Привърженици на теориите за посещения на извънземни на земята веднага свързаха фигурите с космически пришълци.
Геометричните очертания край Лом поразително приличат на кръговете, забелязани и на други места в България. Няма как те да са от пръскане с препарати или друга земеделска обработка, защото по бреговете на река Лом няма посеви.
Окръжностите са следи от извънземни, убедени са любители на теориите за другопланетни цивилизации. Те припомнят, че преди няколко месеца жител на Лом засне край къщата си странно светещо тяло и предаде записа на учени от БАН за анализ. Стари ломчани пък разказват, че утъпкани кръгове по ливади и ниви са се появявали и преди векове, когато хората смятали, че са очертани от хората на самодивите.



26.02.2014 г.
Мистериозни кръгове изскочиха и в Ябълково
– http://www.videoclip.bg/watch/301004

Странни кръгове в тревата се появиха и в димитровградското село Ябълково. Подобни преди дни имаше в хасковския квартал Болярово. В събота кмета на Ябълково Иван Панчев забелязал необичайното явление в моравата си. Този път окръжностите са много повече - над 50. И докато хората от село Болярово смятаха, че окръжностите са причинени от извънземни, кметът на Ябълково има съвсем друго обяснение.

Както и в хасковския случай и този път тревата не е обработвана. В близост има друга морава със същата зимна трева - там обаче подобно явление няма. Когато се появиха необичайните кръгове, хората от Болярово вярваха, че на посещение са дошли извънземни и това е сигнал от същества от друга планета. Според Иван Панчев обаче знаците са послание от синът му, който загинал преди по-малко от година при катастрофа в САЩ.

"Не знам, не мога да кажа, не мога да гадая. Допускам, че е някакво послание от сина ми, но не знам". Науката ще каже в крайна сметка. Дали са гъби, дали е послание или извънземни, така както се говори", коментира Иван Панчев.

И докато за едни знаците са дело на извънземен разум, за агронома Делчо Тенев всичко си има своето научно обяснение. Оказва се че това са така наречените "Некротични кръгови петна". Те са причинени от няколко вида гъби.

Според специалистите е възможно въпросните гъби да се третират със специални препарати, но това не е необходимо, защото с преминаването на зимната трева и необичайното явление ще изчезне.


Мистериозни кръгове изскочиха и в Ябълково by Vesnaaa



23.02.2014 г.
Мистериозни кръгове в град Дунавци (Видин)
– http://www.vidin-online.com/misterii/misteriozni-krgove-v-grad-dunavtsi

Бай Петко забелязал необяснимите образувания преди няколко дни, след като снегът се стопил напълно. Върху тревата се откроявали десетки малки и големи почти идеални окръжности.

Те изглеждали като отпечатъци върху зеленината, на които тревата е останала смачкана и е като попарена или изсъхнала. Изненадата и учудването от необяснимите следи били големи за Петко Йончев, който е пенсионер от 22 години и не бил виждал подобно нещо в живота си. Естествено, най-напред говорил за необичайната случка със съседите, които също се чудили от какво може да са следите. Загатката станала още по-голяма, когато установили, че в съседните дворове няма подобни неща. С тази история по телефона с нашата редакция се свърза самият Петко Йончев.

Реагирахме на сигнала и наш екип се убеди в истинността на думите му на място. Между овощните дръвчета в неговия двор заснехме десетки окръжности и кръгове с диаметър от 35 см, 70 см, до над метър. Някои от фигурите са свързани и образуват осмица. А между тях личат и зигзагообразни следи. Пред нас възрастният мъж призна, че не търси сензация, но понеже предния ден гледал по телевизията или прочел за подобен случай някъде в България, решил да се обади, за да се регистрира явлението, за което никой няма логично обяснение. Самият Петко Йончев ни разказа, че тази площ в дъното на двора му, където има овошки, не я обработва.

След разказа му потърсихме информация за подобно явление и така попаднахме на една и съща публикация в няколко различни информационни страници в интернет, описваща същото явление в двора на семейство от хасковския квартал Болярово, констатирано буквално преди дни. Материалите са илюстрирани с една и съща снимка, на която заснетите фигури поразително приличат на тези, които видяхме и заснехме в двора на Петко Йончев в Дунавци, а за източник е цитиран вестник "24 часа".

Природно явление или невидима сила, засега мистериозната поява на геометричните фигури остава пълна загадка. Безспорно обаче случката провокира не само огромен интерес, но и аналогии с отдавна добилата световна популярност мистификация около житните кръгове, предизвикала най-различни теории за тяхната поява.





21.02.2014 г.
Съмнения за нашествие на извънземни в Хасково
– http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE_l.n_i.53078_c.35.html

Необичайно явление изненада семейство от квартал Болярово в областния град
Около 30 тайнствени кръга се появиха в градината на семейство от хасковския кв. Болярово. Ангел и Господинка Вълкови вече цяла седмица умуват върху странното явление, но нямат логично обяснение. В Болярово вече упорито подозират, че се е появило НЛО.

Миналия четвъртък 65-годишният Ангел Вълков с изненада видял кръговете, появили се в тревата. Той е категоричен, че поне от година градината не е обработвана и не е пръскана с препарати.

"Отивах да пръскам дръвчетата и минавайки, видях кръговете. В райграса няма, в тревата има, и те не са един, а са към 20 кръга", обясни Ангел Вълков.

Необичайното явление събрало всички съседи на Ангел, които дошли да видят с очите си окръжностите. Някои подозирали, че следите може да са от извънземно посещение, въпреки че в квартала никой не е чул или видял нещо необичайно. Ангел Вълков обаче е категоричен, че не вярва в извънземни.

Въпреки това, всяка сутрин преди да тръгне за работа, той първо минава през градината, за да провери дали кръговете са изчезнали. Но те са си на мястото.

За появата на подобни кръгове преди години се говореше и в асеновградското село Избегли. Едно от обясненията бе, че става въпрос за гъби от популярния вид челядинка, който расте в кръгове.



21.02.2014 г. 
Продължава появата на мистериозни кръгове в страната
– http://www.btv.bg/az-reporterut/novini/story/1096129258-Prodaljava_poyavata_na_misteriozni_kragove_v_stranata.html

Мистериозни кръгове в земята се появиха на няколко места в страната, показват потребителски кадри изпратени до "Аз, репортерът”. За странните очертания първо сигнализира семейство от Хасково. След излъчването на репортажа, в рубриката започнаха да пристигат и други сигнали за подобни необичайни явления.

Видео от град Лом показва множество бели кръгове на голяма тревна площ. Очевидецът, заснел клипа, споделя, че няма обяснение за тяхната поява.

Други две окръжности с идеална форма откри в градината си потребител от Павликени. Според него, очертанията изглеждат като третирани с препарат или попарени с гореща вода.

Необяснимите следи продължават да изненадват жители и в други части на страната. Последните кадри, които получихме в рубриката, са от врачанското село Крушовица.

Проучване в интернет показва, че такъв тип образувания биха могли да се получат вследствие на водни изпарения или в резултат от тревни болести.

Възможно ли все пак тайнствените знаци да идват от Космоса? Към момента отговор на този въпрос няма.

Ако станете свидетели на необясними явления, очакваме и вашите кадри в рубриката „Аз, репортерът”.





15.02.2014
– http://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BB%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0-news148491.html

Проф. Филипов заяви, че и у нас има необясними пиктограми. "В Добруджа и Рила са виждани такива кръгове - около Рилските езера, както и в Софийското поле. Те не са снимани, но очевидци са свидетелствали за тях.




ЛИТЕРАТУРА:

Мариана Везнева, "ДИАЛОГЪТ ЗАПОЧНА"– pdf