Книгите могат да бъдат опасни.

Най-добрите трябва да носят етикет

„Това може да промени живота ви“

Хелън Ексли

Контролът и манипулацията чрез интернет

Преди няколко дни излезе информация, че социалната мрежа “Facebook” е провела таен експеримент върху почти 700 000 свои потребители. Това става ясно от материал в списание „Proceedings of the National Academy of Science“, издавано от Академията на науките на САЩ. Споменава се, че са разделили хората на 2 групи, на едната от които са се пускали избрани позитивни новини, а на другата част негативни. Това е било направено чрез филтрация на новините, които достигат до хората. Тоест те са виждали на своя профил една подбрана реалност за случващото се в света и около тях самите. Задавали ли сте си въпроса дали не ни филтрират постоянно?

Реално чрез този експеримент виждаме, че информациите, които получават хората в тази и други социални мрежи е много умело категоризирана за да бъде задоволен определен кръг от хора с власт, също и някои големи корпорации. Но за да разберем по-добре, какво се крие зад подобни социални експерименти, ще надникнем по-надълбоко в “дупката на заека”.

През 2013 г. агентa-шпионин и системен администратор на ЦРУ – Едуард Сноудън, разкри правителствената програма на Съединените Американски Щати (САЩ) под кодовото име PRISM, която е била включена по-засилено през 2007 г. и водена от “Агенцията за национална сигурност” (на английски: National Security Agency / Central Security Service, NSA/CSS), която е разузнавателна правителствена организация.
В тази програма участва и правителството на Великобритания чрез “Генералния щаб за комуникациите към правителството” (GCHQ), който е клон на “Специалните служби за сигурност на Великобритания”. PRISM има за цел да събира личните данни на потребителите на определени услуги в Интернет и оправданието за наличието на програмата е обяснено с борбата с тероризма по цял свят, водена от правителството на САЩ.

Развитието на съвременния тероризъм е свързано със събитията от 11 септември 2001 г. (9/11), които маркират официално водената от САЩ война срещу терористите. Тази дата определя на свой ред най-мащабната анти терористична операция – войната в Афганистан, призвана да ликвидира това опасно убежище на терористи. След атентатът 9/11 тази инициатива е поета от администрацията на Джордж Буш – младши. На свой ред, на властта в САЩ и се стори подходящо да довърши една недовършена война – тази в Ирак, като си измисли, че там има оръжия за масово унищожение. Тази война с тероризма чрез намесата в Ирак предизвиква единствено още повече тероризъм, много повече отколкото преди войната, това може да го видим и в днешните събития. След това бяха нападнати от САЩ и други страни – Либия и задкулисно Сирия (чрез финансиране и въоръжаване на терористи), които днес са свърталища на различни терористични организации.

Тези войни също увеличават и притока на бежанци в Европейския съюз, което е доходоносен бизнес за трафик и експлоатация на хора. Сред бежанците също се и прегрупират терористи в страни, които са бъдещи цели на терористичните удари контролирани от Вашингтон.

За изследователите и заинтересованите, датата 11 септември 2001 г. е известна с това, че е абсолютно мащабен режисиран сценарий, в който САЩ става жертва на големи терористични атаки, които причиняват смъртта на стотици невинни граждани. По този начин правителството си създава предпоставката изцяло да преразгледа политиката си по отношение на националната сигурност с ясните намерения коренно да я промени и засили.


Така също започва и една война срещу изкуствено създаван враг, която може да трае винаги – изгледайте това интервю с Аарън Русо за повече информация.Милиони долари се вливат и в мащабни инвестиции в различни секретни програми за наблюдение, една от които е именно PRISM, която е кодовото име за събиране на лична информация официално известен като SIGAD US-984XN. PRISM е таен инструмент за наблюдение, чрез който NSA събира по електронен път лични данни за активните интернет потребители с помощта на Google, Microsoft, Yahoo, PalTalk, YouTube, AOL, Apple, Twitter, Facebook, Skype и много други. За да си направите сметка, чрез тези услуги се събират вашите имейли, записват се вашите лични съобщения и провеждан чат, записват се вашите видео разговори, вашите телефонни разговори, съхраняват се вашите снимки, записва се ваш трансфер на файлове, записва се това, което търсите чрез търсачки, записват се вашите пароли, кодове, съхраняват се вашите профили в различни социални мрежи, без значение дали ги триете или не – и т.н.В своя защита представители на американското правителство споделят, че събирането на информация е одобрено от Федералният съд за разузнаване и шпионаж (Foreign Intelligence Surveillance Court – FISA). В едно начало, много от компаниите, за които излезна тази информация, се въздържаха от официални изявления, защото криеха от потребителите си години наред, че са предоставяли техните данни на правителствени организации. Днес също продължават да се увъртат и избягват темата.

Програмата PRISM е усъвършенствана версия на предишни софтуерни инструменти за наблюдение, на които правителството на САЩ разчиташе до времето преди трагедията на 11 септември. Това от своя страна показва и умишлено създадената терористична атака, както е излагано множество пъти в различни информации по цял свят, защото показва неефективността на същите.

Три дни след скандалните разкрития за мащабното следене на хората, Сноудън сам се разкрива пред света с цел да не бъде убит/ликвидиран от секретните служби. Той дава интервю пред “The Guardian”, в което разказва как воден от чувството за морален дълг излага на показ пред света секретната дейност на САЩ. Делата му са продиктувани от морални принципи, желание да не се прекрачват границите на етиката, и както е в случая с PRISM – да не се нарушава правото на човек да разполага с личната си информация само за себе си. В днешно време Сноудън е възприеман за един от героите на 21 век от много хора по цял свят.


Едуард Джозеф Сноудън


За да разберем, какво се крие зад социалните мрежи и Интернет, трябва да споменем и името на Едуард Бернайс, австро-американски евреин, който е бил изключително влиятелен манипулатор на общественото мнение в САЩ през 20 век. Бернайс използва на практика идеите на чичо си Зигмунд Фройд за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, за да ги впрегне в услуга на корпоративни интереси, и така да подтикне масите да консумират продукти и услуги основаващи се не на рационални нужди, а ирационални желания.

Една от любимите му техники за генериране на съгласие била индиректната употреба на подкрепата от трета страна, която да защитава каузите на неговите клиенти, което днес се използва и във форумите, чат каналите, коментарите във Facebook и др. Един огромен пример за това докъде стигат манипулациите на масите чрез различните методи ползвани от корпоративно-правителствените специалисти е следният:


През 1950 г. в САЩ се слага началото на флуоридационната кампания на Бернайс – флуоридиране на водата, под предлог за „профилактика на зъбите срещу кариес”. Под влияние на пропагандата му общественото мнение е манипулирано в „правилната посока” и флуоридите, продавани и известни като най-силната отрова за плъхове, се превръща в здравословен фактор за зъбното здраве на децата. В резултат на тази кампания флуоридът от силно токсичен отпадъчен продукт се превръща в съществена съставка, необходима за здрави зъби. Всеки може да се замисли докъде е стигнала тази корпоративна кампания и манипулация в днешни дни. Все още повечето хора по света извън представите на всяка логика считат за нормално и естествено полезно употребяването на промишления флуорид в хранителни продукти, води, пасти за зъби и др.

Бернайс доказва, че може да променя реалността като създава нова. Той продава цял нов начин на поведение, който може да се обобщи: другите да работят, а ти да присвояваш плода на чуждия труд, да използваш ситуацията така, че да я извъртиш в собствена полза. Сред клиентите на Бернайс са били президентът на САЩ Келвин Куулидж, „Проктър и Гембъл”, Си Би Ес, компанията „Американ табако”, „Дженерал електрик”, „Додж мотърс”, „Картие” и много други. Ранните успехи на Бернайс му позволяват да си изгради завидна клиентела. От 1931 г. бързорастящият бизнес възлиза приблизително на 100 хиляди долара (през 1995 г. – 1,5 милион долара) с печалба, надвишаваща 60 хиляди долара (през 1995 г. – повече от 700 хиляди долара).

Днес правителства, политици и корпорации използват същите техники включително и чрез социалните мрежи. Това което ни се представя в глобален план е това, което е удобно за нечии интереси да ни се представя. До толкова много се самоподдържаме в тези видни заблуди, че е невъзможно да ги възприемем за реалност, която не е нормално развиваща се. Facebook харесванията, споделянията, новините които виждаме, коментарите които четем и всичко – е продукт на добре контролирана програма за манипулация водена от секретните служби, агенции, организации и корпорации на световният Елит. Ако вие се считате за буден, то вие сте един от много малка групичка хора в глобален мащаб, с които се борят тези властващи сили без да си дават много зор. Не се учудвайте ако след 7-8 години стане модерно да си мажат лицата хората с лайна, защото е адски полезно за съзнанието, сексуалността и здравето. Те могат да накарат човешките маси да вярват, в каквото си пожелаят.

Тези манипулативни техники за промяна на мнението се водят под различни форми и са ползвани от десетилетия наред, като няколкото огромни примера са Първата световна война, Втората световна война и днешните конфликти в Сирия, Украйна и в различни страни от Африка.

Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което е истинската власт управляваща по-голямата част от света. Хората са управлявани, нашите умове са нагласяни, нашите вкусове са образувани, нашите идеи са ни наложени, а голяма степен от хората никога не са чували за това. Това е логичен резултат на начина, по който е организирано това глобално демократично общество. Огромен брой човешки същества трябва да си сътрудничат по този начин, ако искат да живеят заедно като гладко функциониращо общество. В почти всеки акт на ежедневието ни, независимо дали в сферата на политиката или бизнеса, в нашето социално поведение или нашето етично мислене, ние сме контролирани от относително малък брой хора, които разбират умствените процеси и социалните модели на масите. Те са тези, които дърпат жиците, които контролират общественото съзнание.Безспорно днес интернет е най-голямата свобода на избор. Ще ви спестя обаче клишираното "Използвайте разумно и с мярка", тъй като разумът бива ( и е) манипулиран. 
"Медиум" може да бъде всеки в интернет с малко по-големи технически познания:


Няма коментари:

Публикуване на коментар