КНИГИ – животът на индианците, шаманизъм – 2



2/2


Марло Морган, Аборигени 

Марло Морган -авторката на романа „Заслушани в молитвата на вселената" - едва ли подозира, че ще носи името „Събирач на лайна", докато предприема своето пътуване в сърцето на Австралия и споделя примитивния живот на аборигените от племето на Истинските Хора. Пътуване, което всъщност се оказва докосване до езотерично внушение и наивистично-философски патос при обяснението що е това човек, живот, смърт... Най-накрая Марло Морган получава и ... името „Две сърца", защото става мост  между две цивилизации - едната нашата, на Мутантите, както ни наричат австралийските коренни жители, която е наблегнала, на материалното развитие, и другата, тяхната, посветена единствено на духовното усъвършенстване.



=========================================================================

Флоринда Донър, Шабоно 

"Шабоно" ни представя света на южноамериканските индианци яномама. Тя рисува завладяващи словесни пейзажи, озарени от призрачната светлина на джунглата, улавя настроения и чувства, картини и звуци от всекидневието на индианците и което е по-невероятно – създава усещане за загадъчност и сила, каквито могат да се открият все още само в автентичните ритуали.







=========================================================================

Маргарет Кастанеда, Магическо пътуване с Карлос Кастанеда


МАРГАРЕТ РЪНИАН КАСТАНЕДА е родена в Чарлстън, Западна Вирджиния, на 14 ноември 1921. Бракът й с Карлос Кастанеда продължава 13 години - от 1960 до 1973. Тя може би повече от всеки друг е способна да напише тази биография на бившия си съпруг и "чирак на магьосник".

Маргарет Ръниан Кастанеда вярва, че за всичко на земята има време и сезон. Тя е убедена, че е настъпил подходящият момент да сподели прекрасните си спомени за мъжа, когото винаги ще обича, с надеждата да отговори на някои от въпросите на заинтересуваните читатели. Освен това, тук за пръв път имаме възможност да опознаем жената, чието влияние върху живота на КАРЛОС КАСТАНЕДА може да го е отвело по пътя с табела "Дон Хуан".

"Тази увлекателна книга подробно излага факти от първа ръка за съвместния живот на авторката със загадъчния "чирак на магьосник" и разказва за най-важния период от писателската кариера на Кастанеда. Това интересно четиво ще достави удоволствие както на почитателите на Кастанеда, така и на скептиците".

Джей С. Файкс, автор на "Карлос Кастанеда, Академичен опортюнизъм и психеделия на 60-те години".

"За хилядите читатели, жадуващи да се срещнат с автора на "Учението на дон Хуан", проникновеният портрет на този световно известен писател от Маргарет Кастанеда ще бъде дълго чакана награда. "Магическо пътуване с Карлос Кастанеда" ни отвежда зад кулисите на почти легендарния обществен имидж на автора, създаден вследствие на редките му изяви на живо, и разкрива този очарователен и съзнателно загадъчен мъж в светлина, в каквато не сме го виждали досега".

Бърнард Шир Клиф, бивш вицепрезидент и главен редактор на "Балънтайн Букс" и "Уорнър Букс".

прочети или прослушай

=========================================================================

Сесар Калво Сориано, Трите половини на Ино Моксо

Ино Моксо /1887 – 1978/ е бил перуанско момче от испански произход, отвлечено като дете от индианците. Усвоява техния начин на живот, попива обичаите и вярванията им. 50 години преди мистификациите на антрополозите от Ню Мексико и Баха Калифорния. Ино Моксо, дон Хавиер, Хулио Вайес и т.н. разказват на Сесар за птицата, поглъщаща светове, хора и време.

Сесар Калво (Cеsar Calvo Soriano, 26.07. 1940, Икитос - 18.08.2000, Лима) е перуански поет, белетрист, есеист, журналист и композитор. Роден в заможно земевладелско семейство, син на евреин-художник и индианка. От млад живее в столицата Лима, завършва литература, психология и право в университета в Лима, посещава големите европейски градове (Лондон, Париж, Мадрид, Рим и Барселона). Издава първите си стихове като студент, подпомага децата от бедните квартали. Популярна и обичана фигура в различните среди в Лима заради своята обаятелност и сърдечност. Основател на вестник “Експрес” в Лима, работи в редица вестници. Известен общественик и природозащитник, журналист, редактор, издател, сценарист, автор на песни в различни жанрове, изпълнявани от популярни изпълнители. Радетел за социална справедливост, Калво има леви убеждения. В поезията си е представител на “поколението от 60-те”, автор на книги с поезия и проза. У нас е издавана „Трите половини на Ино Моксо - учения на магьосника от Горна Амазония” (1979, на бълг. език - 1985 г. в сп. „Съвременник”). Носител на редица награди за литература, сред които „Каса де лас Америкас” за поезия, и „Планета” (Мадрид). Посещава през 1984 г. България - София и Пловдив (Стария град), превежда „Моята молитва” на Ботев. Защитава авторитета на България по време на атентата срещу папа Йоан Павел ІІ с няколко документални книги (трилогията „Вълците вият срещу България” (1990) и др. Умира внезапно в Лима. Посмъртно излизат три тома събрани съчинения (2001) в Перу.

прочети или прослушай

=========================================================================

Томас Е. Майлс, Подиграващият Враните: Шаманска мъдрост и сила

Подиграващият враните, племенник на знаменития шаман Черния Лос, е свещен мъж и церемониален вожд на сиуксите-тетон и може би един от най-уважаваните коренни американски духовни водачи. Настоящата книга представлява вероятно един от най-редките документи за индианските лечителски и шамански техники.
От "Шаманска мъдрост и сила" можете да научите: какви са лечебните ритуали, които прилага Подиграващият Враните; как Уакан-Танка /Великият Дух, Тункашила /Праотецът/ и Духовете-Помагачи работят с шаманите, как свещените хора и шаманите се пречистват, за да помагат на другите; как хората се освобождават от страха; как се работи с кристали; молитвената песен на шамана и неговите Говорещи камъни; как действа самоизцелението с помощта на Уакан-Танка и Помагачите...


прочети или прослушай

=========================================================================

Хорхе Луис Делгадо; Мериан Мейл -  Пробуждане в Андите
Пътешествие с един инка, в мистично Перу

Живеем в забележително време, защото именно сега отдавна предсказваното изравняване на Земята с оста на Млечния път възвестява Новия изгрев. В Перу потомците на инките наричат това време Пачакути, завръщането на светлината след петстотин години мрак. В този илюстрован пътеводител най-добрият духовен екскурзовод на Перу Хорхе Луис Делгадо повежда читателя в откривателско пътешествие из най-силно енергийните места на земята - Мачу Пикчу, Свещената долина, езерото Титикака и легендарната Порта на Араму Муру. В Пробуждане в Андите Делгадо отваря пред нас вратата към своята мистична родина, описвайки пътешествието си към пробуждането, и изпълва разказа си с пленяващи подробности за Перу, неговата история, култура, митове и магия, Делгадо е нашият личен чакаруна - човек мост, който помага на другите да преминат от едно състояние на съзнанието към друго. Делгадо свързва читателите с духовната сила на Андите, Перу и легендата за Инката - завръщането на Децата на Слънцето.

Посвещавам това издание на всички братя и сестри в България., които искат да се докоснат до духовния свят на инките и да го опознаят. Изпращам своята благодарност към моите български приятели, които бяха с Александра в свещената земя на Перу и бяха способни да се вслушат... за да усетят благословията на универсалното братство.

прочети или прослушай

=========================================================================

Лизелоте Велскопф-Хенрих, Синовете на Великата мечка


Трилогията „Синовете на Великата мечка“ на германската авторка Лизелоте Велскопф-Хенрих заема видно място в семейната библиотека и е една от книгите, които ми направиха дълбоко впечатление, докато растях. Романите от поредицата „Харка — синът на вожда“, „Топ и Хари“ и „Синовете на Великата мечка“ могат да запленят всеки, който харесва приключенска литература.

Книгите разказват за съдбата на младия индианец Харка Нощното око от ловджийското племе дакота (или още сиукси) и неговото израстване през циничен юноша до суров, но пламенен индиански вожд. Творбите включват богатство от герои и достатъчно сюжетни линии, което прави „Синовете на Великата мечка“ много повече от книга за героичните приключения на поредното индианско момче. На фона на поредица от събития, включващи изгнаническия живот на Харка и баща му Матотаупа сред белите, Велскопф-Хенрих описва пагубното влияние на западния живот върху индианската култура, както и завоевателските стремежи на белите, които разрушават и капсулират индианците в Америка.

Лизелоте Велскопф-Хенрих (родена Елизабет Шарлот Хенрих) успява да създаде три силни и увлекателни творби, които имат малко общо с произведенията на Карл Май, ако говорим за историческа точност или развитие на персонажите. А това е така, защото Велскопф-Хенрих, по професия историк, представя много задълбочено индианския бит и вярвания отвъд мистичната героичност, за която пише Карл Май. Тя влага и стабилна доза трагедия – абсолютно необходима, за да се опише в качествен роман историята на индианците в Северна Америка.

Периодът, през който се развива действието в романите, е втората половина на XIX век – време, през което в Съединените американски щати активно се провежда политиката на изтласкване на индианците в резервати. През този период има и няколко войни между обединени индиански племена срещу американската армия, включително Войната на дакота (наричана още Въстанието на сиуксите) през 1862 г. и Голямата война на сиуксите през 1876-1877 г. Военните действия на индианците остават безуспешни, като те губят почти всичките си територии. След Голямата война на сиуксите резерватите за индианци се утвърждават за постоянно. Действието в „Синовете на Великата мечка“ се развива на този фон, без да се впуска в големи исторически описания, а по-скоро улавя усещането на времето. Харка, който като мъж получава името Токай-ихто, се опитва да брани племето и индианския си начин на живот, въпреки че е загубил всякаква романтична представа за съдбата и бъдещето на народа си.

Но все пак „Синовете на Великата мечка“ е приключенски роман, който дава на читателя смели и честни герои, които успяват да победят въпреки несправедливите обстоятелства. А Харка прави това умело и с достойнство. Освен това Велскопф-Хенрих създава и силни женски персонажи, които не отстъпват по издръжливост и добре балансират историята.

Препоръчвам трилогията „Синовете на Великата мечка“ на всеки, който иска да прочете хубава история за Дивия запад отвъд приключенията на Винету (на Карл Май). Освен това, като любител на фентъзи, мога да кажа, че добрата героична история може да се намери и в роман за нашия свят.

Източник: http://truestory.bg/sinovete-na-velikata-mechka-roman-za-geroizma-i-tragichnata-sudba-na-indiancite/


ТОМ 1 - ХАРКА СИНЪТ НА ВОЖДА  прочети

ТОМ 2 - ТОП И ХАРИ  прочети

ТОМ 3 - СИНОВЕТЕ НА ВЕЛИКАТА МЕЧКА  прочети

=========================================================================

Джон (Файър) Куцият Елен, Рихард Ердош -  Куцият Елен - търсач на видения

От "Куцият Елен - търсач на видения" можете да научите за: символите, които помагат на коренните американци да "пишат" без азбука; представите на индианците за различните духове, дадени от Уакан Танка, Великия Дух; свещените числа на сиуксите - четирите смуквания на дима от лулата на мира, четворното изливане на вода върху нажежените камъни по време на инипи, седемте лагерни огньове на народа сиу, седемте свещени церемонии; шамани и лечители, магьосници и хейока (свещените клоуни), магията - добра и лоша; инити - дъхът на праотеца (парната церемония) и юипи, "церемонията с черепа", в която се явяват духовете и светлините, които обитават камъните; танцът на Слънцето, най-големият и най-древен сиукски празник; танцът на Духовете, най-тайният танц на индианците от равнините, за който само Куцият Елен разказва.


прочети или прослушай

=========================================================================

Костадин Боянов, Сказание за Кетцалкоатъл

Топилцин Се Акатл Кетцалкоатъл.
Пернатият змей
Кой е бил той?
Бог? Извънземен?
Мъдър шаман, донесъл духовен напредък и разцвет на народа си?
На какво е учил толтеките?
Каква е истината зад легендарната личност?



Стъпките му са заличени, но не и полета на духа.

Полетете с пернатия змей в  магичната история на толтеките!




=========================================================================

Ф. Г. Хагенбек, Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало


Тази книга трябва да се чете някъде, където се чувстваш сигурен. Някъде, където няма опасност нещата около теб да пламнат. Защото в нея има огън, истински огън, роден от вечния глад, и наричан с много имена – любов, творчество, храна, секс.

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек не е просто биография на изключителната мексиканска художничка Фрида Кало. Това е кипяща смес от дух и плът, нарисувани както Кало е рисувала автопортретите си – пищно и ненаситно. Авторът подхваща читателя си и го води през бурния живот на Фрида, опирайки се на екзотичните рецепти от мексиканската кухня, съхранени в паметта на индианците теуана, от които по майчина линия произхожда Кало.

Рецептите са описани простичко, като глави в готварска книга, но читателят усеща всеки аромат, всяка тръпка от малките мексикански люти чушки, които присъстват неизменно дори в десертите. Подпаленото съзнание се отваря широко за всички виражи на чувствата, кодирани в разказа. И на целия този огън и страст е противопоставена Смъртта – загадъчната Дама с воал, присъстваща в кошмарните, но реални видения на Фрида, заклетата марксистка и материалистка. Привидното противоречие е лесно за възприемане, когато отново се появи огненото мексиканско слънце, лютата храна и страстта, стигаща до безкрайност, безсмъртна и повтаряща се в картините и любовите й.

Между страниците на „Свещена билка“ ще откриете хора, за които сте чували всякакви неща, но не сте виждали през погледа на теуанска принцеса – Диего Ривера, вечният й съпруг, Пикасо, Салвадор Дали, Троцки и още много. Всички те са там, защото са били и в живота на Фрида. Тя по някакъв начин ги е обичала, а след книгата за нея вероятно ще ги обикнете и вие. Ако четете тази книга, добре е да сте някъде на спокойно място. Добре е да сте наясно, че никога няма да я оставите безжизнена в библиотеката си, защото всеки глад – за любов, за творчество и за храна – ще ви връща към нея. И не забравяйте да видите картините на Фрида Кало.

прочети

=========================================================================

Теун Марес, Толтекските учения

Естеството на настоящата книга е такова, че на места тя би могла да изглежда като опит да се защитят личните твърдения на Карлос Кастанеда, обаче не това е целта и, защото без съмнение г-н Кастанеда може сам да се защити, стига да пожелае. Тази книга има по-различно предназначение и то е четворно: първо, да удостовери, че Толтеките са продължили да съществуват през вековете; второ, да потвърди автентичността на Ученията, за които свидетелства г-н Кастанеда; трето, да разкрие пред света истинската същност на тези древни Учения; и четвърто, да проправи пътя за Толтекските воини, които след дългото си доброволно „изгнание” се завръщат, за да заемат полагащото им се място сред истинските духовни водачи на човешкия род.


прочети: ТОМ 1ТОМ 2ТОМ 3ТОМ 4 

=========================================================================

Алън Макфарлън, Индиански народни приказки

Легенди и предания за морето и горските пътеки, за магьосници и вълшебници, за битки и състезания, бойни пътеки и войни, заклинания, потлачи, пуебли, палатки типи и дълги къщи, за крестове, тотеми и тотемни стълбове, понита и гребла, за мистерия, медицина и магия









=========================================================================

Мирча Елиаде, Шаманизмът и архаичните техники на екстаза

Шамаманизмът е една от архаичните техники на екстаза и същевременно мистика, магия и „религия“ в широкото значение на тази дума. Опитваме се да покажем това в различни исторически и културни аспекти на шаманизма и дори се опитваме да нахвърляме кратка история на формирането му в Централна и Северна Азия. По-голямо значение обаче придаваме на представянето на самия феномен на шаманизма, на анализа на неговата идеология, на обсъждането на неговите техники, символики, митологии. Смятаме, че подобно начинание ще заинтригува не само специалиста, но и културния човек изобщо.
Именно към него преди всичко се обръща тази книга.




=========================================================================

Марк Адамс, За Мачу Пикчу завий надясно

Преди малко повече от сто години младият преподавател от Йейлския университет Хирам Бингам III изкачва Перуанските Анди и се натъква на древен град сред облаците. Мачу Пикчу е последното убежище на инките, което нито археолозите, нито многобройните търсачи на съкровища успяват да открият. Докато един ден Бингам, ученият авантюрист, прототип на Индиана Джоунс, не навлиза смело в гъстата джунгла, за да разкрие за света легендарния град на инките. Днес, един век по-късно, образът му вече не е толкова героичен. Перуанското правителство предявява иск за многобройните артефакти, изнесени тайно от Бингам за САЩ. Какъв е той тогава: велик откривател или самозванец и крадец?

Това се опитва да разбере Марк Адамс, когато решава да тръгне по стъпките на Бингам. Самият той е книжен плъх, който работи в списание за приключенски туризъм и редактира смразяващите кръвта разкази на известни пътешественици. Сега обаче е готов за собствено приключение. Придружен от опитен водач и местни индианци, Адамс повежда читателите към някои от най-красивите райони на Перу: от древната столица на инките Куско до загадъчните руини на Виткос и Вилкабамба. За да потърси отговор на въпроса, който занимава учените още от времето на Бингам: Какво точно представлява Мачу Пикчу?


=========================================================================

1 <== 2