КНИГИ – животът на индианците, шаманизъм



1/2


Джеймс У. Шулц, Моят живот сред индианците


 Не ще намерите името на Джеймс Уилард Шулц в Американската енциклопедия. Само в най-подробните биографични справочници се споменава за него с няколко думи. А Шулц е автор на 40 романа и повести за индианци, ненадминати по своята правдивост и познания за индианския живот. Мълчаливият заговор около името на Шулц в американската литература не е случаен. Неговите книги са ярък изобличителен документ срещу американския капитализъм, обрекъл на гибел или просяшко съществуване коренните жители на Америка — индианците.








прочети или прослушай

=========================================================================

Сат-Ок, Земята на солените скали


Сат Ок (1920-2003) - или Станислав Суплатович. Неговата вълнуваща история, позната ни от книги като незабравимата "Земята на Солените скали" - неговата автобиография, която по-точно може да се определи като индиански наръчник. У нас тя бе издадена на два пъти през 70-те години и е всъщност първата, и значително по-силна част от историята за индианския му живот; Втората, чието заглавие е „Тайнствените следи” така и не бе преведена на български, но пък читателите могат да се запознаят с нея от руски.






прочети или прослушай

=========================================================================

Алфред Шклярски, Томек при изворите на Амазонка


Художествен роман, изключително богат на исторически данни, бит и култура на индианците населяващи поречието на Амазонка.











прочети или прослушай

=========================================================================

Марло Морган, Заслушани в молитвата на Вселената



Романът в английски оригинал "Mutant Message Down Under" разказва историята на американска лекарка, специализираща се в природолечение, на която се отдава възможност да
познае живота на едно местно австралийско племе – кореняците също и предлагат да участва заедно с тях в пътуване през Австралия. Читателят заедно с младата лекарка постепенно откриват свят, в който важат напълно други закономерности: кореняците живеят в напълно съответствие с дивата природа, имат извънредно развито чувство за ориентация и са способни да преживеят и в най-неблагоприятните условия. Марло Морган достига до познанието, че начинът на живот и духовният свят на австралийските праобитатели, макар на пръв поглед могат да изглеждат примитивни, всъщност са много по-дълбоки и автентични отколкото нашата модерна цивилизация. 




прочети или прослушай

=========================================================================

Мигел Руис, Отвъд страха
 

Дон Мигел - авторът на книгата "Четирите споразумения" - е пряк наследник на толтекската мъдрост, нагуал и майстор на намерението. Той принадлежи към същата традиция, както дон Хуан и Карлос Кастанеда. Уникалното учение на дон Мигел е сбор от интуиция, вековна мъдрост и познания по медицина, астрономия и физика. Той посочва на читателите пътя към друго ниво на съзнанието, отвъд видимата реалност, и начина, по който човек може да се освободи от страха, който сковава живота му. Мигел Анхел Руис вярва, че когато достатъчно хора се освободят от ада на своите страхове, престанат да се възприемат като Съдии или Жертви на съдбата, отхвърлят чувството за вина и преодолеят болката от миналото на Земята ще се възцари мир, хармония и равновесие и човек ще полети, носен на крилете на свободата.



прочети или прослушай

=========================================================================

 Клаус Е. Мюлер, Шаманизъм (Лечители, духове ритуали)


 Шаманизмът, неговите практики и неговите представители до ден днешен са забулени в мъглата на мистериозното и дори опасното. Как е възникнал шаманизмът и каква е ролята на шаманите в света на обикновения човек; какви са най-важните стъпки и ритуали, за да се проникне в селенията на духовете; какво е времето и пространството, обитавано от шаманите? Тази книга ще ви информира компетентно за едни от най-интересните аспекти на древните свещени ритуали. Клаус Мюлер е професор по етнология във Франкфуртския университет.








прочети или прослушай

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Колелото на времето


 Тези поредици от специално подбрани извадки са извлечени от първите осем книги, които съм написал за света на шаманите от древно Мексико. Извадките са взети направо от обясненията, които ми даваше в качеството ми на антрополог моят учител и наставник дон Хуан Матус, шаман и индианец яки от Мексико. Той принадлежеше към една приемствена линия на шамани, която води началото си още от шаманите, живели в Мексико от древни времена.

Дон Хуан Матус ме въвеждаше по възможно най-резултатния начин в своя свят, който естествено беше светът на тези шамани от древността. Така че дон Хуан беше от основно значение за мен. Той знаеше, че съществува друга сфера на реалността, една сфера, която не е нито илюзорна, нито продукт от изблици на въображението. За дон Хуан и останалите шамани, негови сподвижници, които бяха петнадесет, светът на шаманите от древността беше толкова реален и прагматичен, както всяко друго нещо.



прочети или прослушай

=========================================================================

Мирча Елиаде, Образи и символи (Размисли върху магическо-религиозната символика)














прочети 

=========================================================================

 Дан Милман, Законите на Духа

 Мощни истини за изграждането на живота












прочети или прослушай

=========================================================================

 Атанас Славов, Шаманът в теб и мен

Тази книга е за миналото ни. Или по-скоро за онази част от миналото ни, която ни съпровожда.
Според нашата неписана скала на ценности излиза, че тази книга е за неща, които е трябвало да надраснем; за примитивни, лоши неща. Модерното линейно мислене, с което сме възпитани, ни учи, че колкото повече отиваме напред, толкова повече се доближаваме до съвършенство то; и освен това, че поради способността си да мислим логично знаем какво правим и всяка следваща крачка е за добро, докато всичко, което оставяме зад себе си, не е било достатъчно хубаво.
От тази поляризация между миналото, като недобро, и настоящето, като подобрение, са извлечени още много съмнителни противопоставки. Карат пи да вярваме например, че Човек е бил свързан с природата, но това е било само спънка в неговото минало, така че природата и природното са лоши, докато контролът на човека над природата и способността му да потиска собствената си природа са добри. Учат ни да вярваме, че в миналото Човек е зависел от инстинктите си като животните, но по-късно развил логическото си мислене, така че инстинктите, подсъзнателното и емоционалното са лоши, докато логичното, съзнателното и деловото са добри. И така нататък... 



=========================================================================

Питър Карол, Liber Null & Psychonaut 
 

Liber Null е написана за сериозния окултен изследовател и затова съдържа някои доста мощни ритуали. Тези ритуали и упражнения би трябвало да се изпълняват от читатели, които се радват на добро здраве. Ако страдате от сърдечно заболяване, епилепсия или някаква хронична болест, моля, не използвайте материала в тази книга. Авторът и издателя не носят отговорност за злоупотреба с този материал, нито за каквото и да е, което може да се случи, когато читателите използват разгледаните тук упражнения. 







прочети

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Изкуството на сънуването
 

Съществуват и други светове, освен нашия, разположени един в друг като люспите на лука, и чрез специално обучение и подготовка ние можем да променим съзнанието си и да посетим тези удивителни места. Най-добрият студент по пътуване из духовните вселени е антропологът Карлос Кастанеда. Чрез уроците на големия магьосник дон Хуан той е накарал милиони читатели да се отправят на изумителни духови пътешествия с помощта на книги като „Учението на дон Хуан“, „Една отделна реалност“, „Пътуване към Икстлан“… След шест години, прекарани в размисъл и изследвания, Карлос е написал книга, която може да се окаже най-значителното му произведение — „Изкуството на сънуването“; книга, която ни разкрива как странниците, търсещи духовното, могат да използуват „четвъртата врата“ на сънищата, за да проникнат в други светове.
С „Изкуството на сънуването“ и вие ще научите онова, което Карлос е узнал: че основното постижение на великите магьосници е навлизането в алтернативни реалности посредством съзнателен контрол над сънищата; че сред нас живеят древни, необикновени и понякога опасни същества; че благодарение на уроците на дон Хуан двама или повече души могат заедно да сънуват и да изследват други светове. Ще станете свидетели на духовно приключение, различно от всяко друго, което някога сте преживели, и ще вземете участие в най-новите проучвания и открития на Кастанеда, изумителни и вълнуващи като всичко, за което е писал досега. И най-вече ще бъдете запленени от историята на неговия забележителен живот и на духовните му пътешествия; пътешествия, които могат да се осъществят единствено чрез уроците на дон Хуан и чрез книгите на Кастанеда. 


прочети или прослушай   

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Магическите движения 


Магическите движения, описани в тази революционна нова книга, позволяват на практикуващите ги да пътуват по същия път като мексиканските магьосници и техните ученици. В продължение на десет години Кастанеда развива тази съвременна версия на древните движения, която нарича Тенсегрити.
За да можем да възприемаме всеки от световете, който съществува извън нашия, ние трябва да открием в себе си достатъчно енергия, за да имаме досег до тях. Магическите движения предлагат на читателите ключа към енергетичната им подготовка.








прочети

=========================================================================

Кристоф Бурсейе, Истината за лъжата – Карлос Кастанеда 


Учението на дон Хуан, Една отделна реалност, Пътуване към Икстлан, Сказания за силата, Вторият пръстен на силата, Дарът на орела, Силата на мълчанието, Магическите движения...
Култови книги на митичен автор, които непрестанно се превеждат, преиздават и поглъщат жадно в целия свят. И все пак, кой е Карлос Кастанеда, този неимоверно популярен творец, който обаче приживе не престава да се потулва и да се оплита в собствените си лъжи?
Имал ли е какво да крие?
Това е първата биография на загадъчния Кастанеда. За първи път Кристоф Бурсейе обрисува противоречивия му облик в различни проявления - приятел на Анаис Нин и на Ървинг Уолас, гуру на хипи поколението, неустоим прелъстител, духовен учител, поет...
Като същински литературен детектив Бурсейе не се поколебава да надникне и в мистерията на смъртта на писателя, разбунила духовете през 1998 година. Дали Кастанеда е увлякъл след себе си в гроба и своите приятелки? С кървава трагедия ли завършва странният му жизнен път? Постепенно от мъглявината на лъжата изплува истината за един живот и за една съдба.


прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Активната страна на безкрайността 


Тази книга е колекция от паметните събития в моя живот. Събрах ги, следвайки препоръките на дон Хуан Матус, шаман, индианец яки от Мексико, който в продължение на тринадесет години полагаше усилия като мой учител да ме въведе в познавателния свят на шаманите, живели в Мексико още от древни времена. Дон Хуан Матус ми предложи да събера паметните си събития сякаш мимоходом, като нещо, което му е хрумнало просто в момента. Такъв беше стилът на обучение на дон Хуан. Винаги забулваше важността на определени свои маневри зад всекидневието. Но този начин прикри ваше жилото на окончателността, представяйки го като нещо, не по-различно от останалите всекидневни грижи. С течение на времето дон Хуан ми разкри, че шаманите от древно Мексико смятали тази колекция от па метни събития за отлично средство да се раздвижат слоевете застояли енергии, които съществуват в човека. Те смятали, че тези слоеве са съставени от енергии, произлизащи от самото тяло, които обаче са били изместени, изтласкани извън досега ни вследствие на обстоятелствата от всекидневния ни живот. В този смисъл колекцията от наметни събития представляваше за дон Хуан и за шаманите от неговата приемствена линия средство за преразпределяне на тази неизползвана енергия.


прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Вторият пръстен на силата 


"Вторият пръстен на силата" е пътуване на Кастанеда в света на магьосниците, поглед към един по-мрачен и плашещ свят от този по време на ученичеството му - светът на завършен магьосник.










прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Дарът на орела 


В "Дарът на Орела" Карлос Кастанеда е избран да заеме мястото на вече легендарния дон Хуан като водач. В стремежа си към силата на магьосника да опознае, умилостиви и черпи от загадъчните сили на вселената той навлиза още веднъж в света на древното знание, пълно с неизвестни заплахи, халюцинации и ослепителни прозрения.
"Колкото по-дълбоко навлизах в тънкостите на магьосничеството, толкова онова, което в началото ми изглеждаше като система от примитивни вярвания и практики, се оказваше необятен и сложно изграден свят. За да се запозная с този свят и да го опиша, трябваше да използвам себе си по все по-сложни и по-изтънчени начини. Това, което става с мен, вече не мога да го предвидя, то няма нищо общо с мен и с нещата, които другите антрополози знаят за системите от вярвания на индианците в Мексико. Следователно аз съм се озовал в трудно положение, при тези обстоятелства мога единствено да представя това, което е станало с мен, така както е станало."



прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Една отделна реалност 


Първите три книги на Карлос Кастанеда — „Учението на дон Хуан", „Една отделна реалност" и „Пътуване към Икстлан", образуват един завършен цикъл и са забележителен духовен пътепис на посвещаването на автора в една необикновена реалност, която съществува успоредно с нашата. Пътешествието, напътствано от индианския магьосник дон Хуан, което е започнало с любопитството на автора като антрополог към използването на халюциногенни растения, го отвежда към неизследвани глъбини на човешкото съзнание и необятните му възможности да възприема други светове.
И в последна сметка — към дълбоко осъзнаване на същия този свят на всекидневието, в който живеем. Или по думите на неговия учител дон Хуан:
„За мен светът е необикновен, защото е удивителен, страшен, тайнствен и неразгадаем; мен ме интересува да те убедя да поемеш отговорност, че живееш тук, в този чуден свят, в тази приказна пустош, в това приказно време.



прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Учението на дон Хуан 


ПРЕЗ ЛЯТОТО на 1960 година, когато бях студент по антропология в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, направих няколко пътувания на югозапад, за да събера информация за лечебните растения, използвани от индианците в този район. Събитията, които описвам тук, започнаха по време на едно от пътуванията ми.
В един крайграничен град чаках автобуса на „Грейхаунд" и говорех с приятеля си, който ми беше водач и помощник в проучването. Изведнъж той се наведе към мен и ми прошепна, че белокосият индианец, който седеше пред прозореца, е много голям познавач на растенията, особено на пейота Помолих го да ме запознае с този човек.






прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Пътуване към Икстлан 


Първите три книги на Карлос Кастанеда — „Учението на дон Хуан", „Една отделна реалност" и „Пътуване към Икстлан", образуват един завършен цикъл и са забележителен духовен пътепис на посвещаването на автора в една необикновена реалност, която съществува успоредно с нашата. Пътешествието, напътствано от индианския магьосник дон Хуан, което е започнало с любопитството на автора като антрополог към използването на халюциногенни растения, го отвежда към неизследвани глъбини на човешкото съзнание и необятните му възможности да възприема други светове.
И в последна сметка — към дълбоко осъзнаване на същия този свят на всекидневието, в който живеем. Или по думите на неговия учител дон Хуан:
„За мен светът е необикновен, защото е удивителен, страшен, тайнствен и неразгадаем; мен ме интересува да те убедя да поемеш отговорност, че живееш тук, в този чуден свят, в тази приказна пустош, в това приказно време.



прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Огънят отвътре 


„Огънят отвътре" е най-блестящата досега, необичайна и провокираща читателската мисъл книга на Кастанеда, в която авторът под наставничеството на дон Хуан, използвайки неговото учение и собствения си опит, най-после изгражда една изумителна карти на на „света на магьосника", който е кристално ясен и същевременно зашеметяващ с внушенията си.








прочети  или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Силата на безмълвието 


Моите книги са достоверно описание на един метод на обучение, който дон Хуан Матус — мексикански индианец магьосник — използва, за да ми помогне да разбера света на магьосниците, в този смисъл книгите ми са описание на един неспиращ процес, който ми става все по-ясен с течение на времето.
За да се научим да боравим разумно със света на ежедневния живот, са ни необходими години обучение. Това обучение, независимо дали пряко или косвено, е строго и взискателно, защото знанието, което се опитваме да предадем, е доста сложно. Същото се отнася и за света на магьосниците: тяхното обучение, което представлява устно обяснение и манипулиране на съзнанието, макар различно от нашето, е също толкова строго и взискателно, защото тяхното знание е толкова слозкно, колкото и нашето, а може би и по-лошо.





прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Сказания за силата 


От всички книги на Кастанеда тази се смята за най – силната, най – лиричната и най – съдържателната. Някои виждат в нея нещо като творчески апотеоз. С тази книга приключва тетралогия. Тя приключва с трогателния разказ за „изчезването” на дон Хуан след един последен урок за смъртта и възкресението. Какво да мислим за този трагичен литературен и философски край? Индианецът наистина ли умира през 1973г? В Колелото на времето Карлос дава следното обяснение: Сказания за силата разказва за моя пълен провал. В момента на събитията, за които се говори в тази книга, аз преживявах безпрецедентна криза....Дон Хуан току – що бе напуснал този свят, оставяйки след себе си четирима самотни ученици.” Разказът се отнася за последния цикъл от обучението, започнал през есента на 1971г., когато Карлос се впуска в преподавателска кариера в Ървин.





прочети или прослушай 

=========================================================================

Карлос Кастанеда, Шест обяснителни постановки 














прочети или прослушай 

=========================================================================

Големия Зулуски Шаман и Старейшина Кредо Мутуа
Едно Уникално и Завладяващо интервю на Рик Мартин
XNETBG 















прочети или прослушай 

=========================================================================

Тайша Абелар, Магическият  преход


Тайша Абелар е една от трите жени, обучавани специално от няколко магьосници в Мексико под ръководството на дон Хуан Матус.
Описвал съм години наред своето обучение при него, но никога не съм писал нищо специално за тази група, на която е член Тайша Абелар. Имаше негласна уговорка между всички, които бяха под настойничеството на дон Хуан, че за тях няма да се говори нищо.
Повече от двадесет години ние спазвахме това споразумение. И макар че бяхме работили и живели в тясна близост, ние никога не бяхме разговаряли помежду си за личните ни изживявания. Всъщност никога не бе имало възможност да споделяме какво по-конкретно бе правил с всеки от нас дон Хуан или останалите магьосници от неговата група.
Това положение не се дължеше само на присъствието на дон Хуан. След като той и групата му напуснаха света, ние продължихме да го спазваме, защото нямахме никакво желание да използваме енергията си, за да преразглеждаме което и да било от предишните споразумения. Насочвахме цялото време и енергия, с които разполагахме, към това да затвърдим в себе си нещата, на които дон Хуан така старателно ни бе обучавал.

Карлос Кастанеда

=========================================================================

 Пако Рабан, Индиански урок: тайните на един лечител 


Както е известно, П. Рабан публикува поредица от книги, в които описва срещите си с изтъкнати духовни водачи от различни крайща на света и излага ученията им. В тази книга той споделя разговорите си с известния индиански шаман Уолъс Черния Лос и чрез неговите думи разкрива уроците на индианската духовност.
Донякъде впечатлението от тази необикновена среща със сиукските учения за съжаление се разваля от превода, към който могат да се отправят редица забележки.








прочети или прослушай 

=========================================================================

ПОПОЛ ВУХ – ИНДИАНСКАТА БИБЛИЯ 
(Древните истории на Киче)


Попол-Вух (на езика киче Popol Wuj — «Книгата на Съвета» или «Книгата на Народа») — книга-епос на мезоамериканската култура, паметник на древната южноамериканска литература. Съдържа митически и исторически предания, а също така и генеалоагически данни за знатните родове на народа киче, цивилизациите мая от времето на посткласическият период (съвременна Гватемала). Книгата има извънредно значение, явявайки се едно от немногочислените ранни мезоамерикански текстове. В книгата се съдържат митове за сътворението на света, а също и митичната история на двамата близнаци-героите Хунахпу (Hunahpu) и Шбаланке (Xbalanque). Втората част на книгата съдържа информация от историята на народа Киче и обосноваване на божественият произход на кралското семейство.

Макар и Попол-Вух да е създаден до идването на конкистадорите, запазеният манускрипт е бил записан в средата на XVI век от неизвестен инданец-киче на неговият роден език с помощта на латиница. Предполага се, че текста е бил основан на кодексите на маите, записани с йероглифни писмени знаци. Превод на манускрипта на испански език е от доминиканският монах Ф. Хименес в XVIII век — това копие сега се съхранява в библиотеката "Нюберри" в Чикаго.
В самото начало на XVIII век ръкописа е бил намерен от мисионера Франсиско Хименес, но става известен, едва когато Ш. Е. Брасьор де Бурбур я публикува заедно със своя превод на френски език в 1861 година.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Барбара Хенд Клоу, Кодът на маите 

“Кодът на маите” е задълбочено изследване на това как с наближаването на края на маянския календар времето и съзнанието ускоряват своя ход и ни дават ново разбиране за Вселената. С помощта на трудовете на Карл Йохан Калеман, както и идеите на други изследователи на маянския календар, Барбара Хенд Клоу обхваща 16,4 милиарда години еволюция, за да разкодира съзидателните модели на Земята - Световния разум. Тези големи процеси ще достигнат своята кулминация през 2011 г. и след това, през 2012 г., много важни астрологични влияния ще ни вдъхновят да постигнем единение и просветление.


“Кодът на маите” показва как времевите цикли на календара съвпадат с важни периоди в еволюционната база данни на Земята и Млечния път. Тези еволюционни стадии се сливат през последния етап на календара - времето между 1999 и 2011 година. Войната и териториалността, управлението на ресурсите и откъсването от природата - всичко това е част от ежедневния живот, който трябва да преобразим през тези няколко кратки години: свидетелство за стесняващата се спирала на времето, която изживяваме като ускоряване на времето. Барбара Хенд Клоу ни съветва, че нашето лично изцеление е най-важният фактор, докато се готвим да направим този жизненоважен скок в човешката еволюция, който днес наричаме пробуждане на Световния разум.



=========================================================================

Карлос Бариос, Книгата на съдбата 

Книгата е написана от Карлос Бариос, жрец на маите и член на Съвета на старейшините от Гватемала по тяхно поръчение. Тя ще ви помогне да разберете по-добре смисъла на живота си и да използвате дадената информация, за да извлечете най-доброто от пребиваването си на Земята. Освен това разкрива от автентичния източник - маите - какво всъщност означава пророчеството за 2012 и как ще повлияе то върху живота на хората. Според традицията на маите в момента на раждането си всяко човешко същество получава своята съдба. Предизвикателството на живота е да развиваме себе си и своите умения, за да осъществим тази съдба, като дадем своя принос за добруването на цялата планета. Основна тема на тази книга е свещеният календар на маите - едно изумително средство, което ще ви позволи да откриете своята съдба, да видите специалния си символ, произхода си, както и духовете-пазители, които ви съпровождат през целия ви живот. Авторът разкрива мъдростта на цивилизацията на маите, запазена и предавана в продължение на векове чрез устна традиция и писмени документи.

"За маите прословутата дата 21.12.2012 означава начало на нов цикъл, наречен Петото Слънце. От нея започва промяната в съзнанието - ерата на новия социално-икономически ред в хармония с Майката Земя.
Светът няма да свърши в края на 2012. Напротив, това е началото на нова епоха, в която ще царуват хармония, разбирателство, мир и мъдрост. В пророчествата се казва, че ще преминем към хармоничен ред, а човечеството и Земята ще навлязат в следващия етап на еволюцията. Сега имаме възможност да се извисим духовно заедно с Майката Земя."
Карлос Бариос

=========================================================================


1 ==> 2