КНИГИ – личност, себепознание, его – 5



5/9 


Паулу Коелю, Дневникът на един маг 


Коелю извървява Пътя на Сантяго, старинен маршрут между Франция и Испания, дълъг приблизително 800 км. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. апостол Яков Зеведеев, който на испански се нарича Сантяго и е покровител на Испания. След това събитие той намира сили да напише първата си книга - „Дневникът на един маг“ („O Diário de um Mago“), където описва преживяното.





=========================================================================

Паулу Коелю, Единайсет минути 


"Имало едно време една проститутка, която се казвала Мария."

"Единайсет минути" разказва историята на Мария, момиче от бразилско селце. Първите и любовни пориви я оставят с разбито сърце. И така, още в крехка възраст Мария започва да вярва, че истинска любов не съществува, че "любовта е източник най-вече на страдания...".
Модерна притча за любовта и секса. Тяло и душа: алхимия на любовта.
"Въпреки че целта ми е да разбера какво е любовта и въпреки че страдах заради мъжете, на които отдадох сърцето си, установих, че тези, които докоснаха душата ми, не успяха да пробудят тялото ми, а онези, които докоснаха тялото ми, не успяха да достигнат до душата ми…" ("Единайсет минути")
Мария, героинята в "Единайсет минути", написва тези думи в дневника си, когато е на седемнайсет години. Родена в североизточна Бразилия, тя мечтае да отиде в Рио де Жанейро. В големия град среща швейцарски бизнесмен, който и обещава да я направи звезда в Европа. Оказва се обаче, че договорът, който Мария подписва я заставя да работи като нископлатена танцьорка в нощен бар. Скоро след това става проститутка.
"Книгата ми няма претенциите да бъде изследване на проституцията", казва Паулу Коелю, "и през цялото време се стремях да не осъждам героинята си за житейския и избор. В действителност ме интересуват са начините, по които хората се отнасят към секса." Това е модерна притча за любовта и секса. Тяло и душа: алхимия на любовта.
"Единайсет минути" е преведена на 56 езика, издадена в повече от 150 страни и до момента са продадени 43 милиона екземпляра.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Паулу Коелю, Захир


Любовта е необуздана сила. Когато се опитваме да я контролираме, тя ни унищожава. Когато се опитваме да я вкараме в затвор, тя ни поробва. Когато се опитваме да я разберем, се чувстваме изгубени и объркани. Тази сила съществува на Земята, за да ни носи радост, да ни позволи да стигнем до Бог и до ближния ни; и въпреки това заради начина, по който обичаме днес, изкупуваме всяка минута спокойствие с един час тревога.






=========================================================================

Паулу Коелю, ПЕТАТА ПЛАНИНА 

И рече пророк Илия: „Понякога в живота ни се случват нещастия, които не можем да избегнем. Но все има някаква причина, за да ни се случват. Едва когато ги преодолеем, разбираме защо са се появили в живота ни."

Действително понякога светът сякаш заговорничи срещу нас и именно тогава се запитваме: „Защо това трябва да се случи на мен?" Пред неизбежното някои се обезсърчават, други обаче стават по-силни, а най-мъдрите извличат поука.





=========================================================================

Хасай Алиев, Ключ към себе си
Етюди за саморегулирането

Лекарят психотерапевт Хасай Алиев е създател на уникалния метод на управляемото саморегулиране. С негова помощ човек може да премахне главоболието, нервното напрежение, пълноценно да си почине за изключително кратко време, бързо да придобие професионални навици за шофиране, бързо четене, изучаване на чужди езици, дори пилотиране на самолет.

Ключът към себе си открива грандиозни възможности пред всеки човек. За същността на метода, за това, как да се научим да управляваме своя организъм - четете в тази книга.




=========================================================================

Л. Рон Хъбард - Дианетика: Модерна Наука за Душевно Здраве 

Безсъзнателността, подсъзнанието или реактивния ум е източникът на вашите кошмари, неразумни страхове, безпокойства и всяка една неувереност. Реактивният ум се проявява в най-неподходящите моменти. Той погребва вашата увереност, възможностите ви и вярата в себе си. Книгата “Дианетика: Модерна Наука за Душевно Здраве” отбеляза края на разрушителното влияние на реактивния ум и предлага съвършено ново състояние на човека – състоянието Чист. До публикуването на тази книга през 1950 година, никой не е разбирал разума истински, нито е имало точни технологии и процедури за освобождаване от източника на взривоопасните човешки аберации.
Но това беше преди. Сега вие ще разберете от тази книга, как работи аналитичния ум, и ще разберете за негативното влияние на единствения източник на стреса, нещастията, болезнените емоции и психосоматичните болести – реактивния ум.
Дианетиката е достъпна на 53 езика и са продадени над 18 милиона екземпляра, веднага след първото издание, тази книга зае първо място в списъка на бестселърите на вестник ”New York Times” и остана в този списък 28 седмици подред.
В Русия през 1996 година “Дианетика” зае 7 място сред книгите-бестселъри за самоусъвършенстване на списание “Книжен бизнес”. Такива известни хора, като Джон Траволта (известен американски артист), Пол Шохард (доктор на науките по медицина, психо-физиолог, почетен директор на практическата школа за висше образование Франция), Джулия Мигинес (световно известна оперна певица и актриса) използват технологията дадена в книгата “Дианетика” в живота си.
Книгата е предназначена за хора от различни социални слоеве и професии.


=========================================================================

Орисън Сует Марден, ЧОВЕКЪТ ГОСПОДАР НА МИСЛИТЕ И ЧУВСТВАТА СИ


Практическо психотерапевтично ръководство за перфектен самоконтрол върху мислите и чувствата.











прочети или прослушай 

=========================================================================

Лилиан Глас, Знам какво си мислиш

В книгата “Знам какво си мислиш” Лилиан Глас показва как може да се овладее изкуството на пълноценнното общуване и комуникация. Тълкувайки често използвани фрази, жестове, стил на обличане, прическа, склонност към клюкарстване, постоянни оплаквания, намесване в чужди разговори, фалшиви усмивки и много други външни прояви на поведението, Лилиан Глас учи читателите си как да направят по-добър избор в живота, когато им предстои да вземат важно решение.








прочети

=========================================================================

Джон Бейнс, Хипсо Съзнание
Техники за постигане на личен успех


Човешкото съзнание има две основни състояния: будност и сън.Те имат различни степени на дълбочина.На обикновения човек е присъщо ниско ниво на будност. Съзнанието също има различни степени. Най-ниско в тази градация е дълбокото сънно съзнание

(хипносъстояние), а най-високо – онова състояние , което с епостига чрез свръхсъзнателен тренинг ( ХипсоСъзнание).

Въпреки, че индивидът е буден, психиката му обикновено остава потопена в сънното състояние, което се намесва във функциите на интелекта и му пречи да оценява правилно действителността. През деня мисълта тече под формата на ,,бленуване”, но самият индивид не забелязва това .Тъй като мотивацията за еволюция е недостатъчна, човешкото същество си остава интелигентно животно, макар и хипосъзнателно по отношение на латентните си възможности.

Хипсо Съзнание се стреми да издигне с различни средтва съзнателното ниво на индивида, за да постигне така самоконтрол, уравновесеност, стабилност, спокойствие и по-високи интелектуални възможности. Накратко, то го въвежда в ново състояние на съзнателност – по-висше, по-човешко и по-реално.

Обикновеният човек съществува реално не като индивид, а по-скоро като анти индивид. Анти индивидът е неспособен да се самоопредели – той не е нищо друго освен лишена от собствен живот проекция на обществената група. Такъв човек не притежава Аз, а само Ние. Азът принадлежи на индивида, а Ние е всичко онова, което не е негово. ,,Ние” е насилствено наложена структура, докато Аз-ът е формация, родена от самоопределение и подхранвана от съзнателно рефлективно познание.

Хипсо Съзнанието формира Аза и го води към пълно съзряване. Само онзи, който притежава развито, зряло и опитно Аз, може да каже с пълна сигурност: ,,Аз съм човешко същество“. Истинският индивид успява да се самоопредели, да се отърси от неразумното и чисто емоционално поведение и да постигне реализация като

СЪЗНАТЕЛЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕШКИ ИНДИВИД

прочети или прослушай 

=========================================================================

Филип Апостолов, Човек – практическо ръководство

Какво е мисълта? Как мозъкът ни „мисли” и си „спомня”? Какво всъщност са съзнанието и подсъзнанието? В книгата ще намерите отговорите на тези въпроси, както и ясно и просто обяснение на връзките между човека, физическия и полевия свят. А също така и най-важното – начинът, по който да им влияете.


Сайтът на автора: http://fenix.styleglassbg.com/








прочети или прослушай 

=========================================================================

Михаил Найми, Книга на Мирдат


Книгата на Мирдад от Михаил Найми е една от най-великите мистични творби. Задължително четиво за всеки, тръгнал по пътя навътре...










прочети или прослушай 

=========================================================================

Галя Йосифова – Виния, Смисълът на Живота и Как да го Изживеем

Най-често задаваният въпрос, на който човек търси отговора, е дали е песимист или е оптимист. Класическият въпрос в психологията “Чашата е наполовина празна или е наполовина пълна” е като везните в равновесие – вярно и е едното и другото… Както и да отговориш все е вярно, но… зависи от гледната точка. Депресията е следващото сложно нещо, което смущава душата на човека, а за нея фактори в ежедневието колкото искаш… “Как се справям със стреса” е въпрос, който мотивира хората да търсят начини за минимизирането му и/или преодоляването му, по най-различни начини…  Въпросът за самочувствието и достойнството е тема, по която не всеки се наема да споделя, защото започне ли… осъзнава, че да ги проявяваш в живота и да успяваш с тях, никак не е лесно и коства много, а то е свързано със себеоценката, която човек има за себе си.



прочети или прослушай 

=========================================================================

 Галя Йосифова – Виния, Книга за СЕБЕПОЗНАНИЕТО

 Необичайно усещане е наистина, да виждаш как химикалката се движи без усилието на ръката ти, как рисува йероглифи, рисунки и обяснява какво означават те. Не разпитвах много за нея самата – може би не ми е дошло още времето да придобия повече информация за нея като мъдра душа. Зная само това, че някога е живяла по времето на Минойската цивилизация и че вече е спряла да се преражда. Сега е поела отговорността да бъде мой личен наставник и да ми помага за моето развитие в този мой живот. Реших, че различните мисли, послания и рисунки, които тя ми предава, когато съм в контакт с нея, могат да бъдат интересни и полезни на много други хора, които търсят нови познания и начини за себепознание, затова смятам, че посланията отправени към мен биха могли да важат и за тези от вас, които попадате в ситуации и състояния подобни на моите, заради които аз получих тези послания. Те наистина помагат с философията, която се съдържа в тях! Резултатите от събитията в различни случаи не само в моя живот, а и в този на много други хора, на чиито въпроси тя дава отговори, го доказаха във времето!

прочети или прослушай 

=========================================================================

Галя Йосифова - Виния, Да откриеш себе си

"Да откриеш себе си в полет на духа" е третата книга от трилогията "В полза на човека". Тя разказва за пътуването на духа на човека в безвремието, в духовния свят, във вселената... Всички ние сме духовни енергийни същности и Божествено проявление на Отеца Създател и като такива ние можем навсякъде да отидем, където пожелаем, да научим това, от което се нуждаем за своето развитие, израстване и усъвършенстване. Земята е роден дом за нас, където в свят на дуалност се учим и израстваме като души, докато достигнем духовна зрялост. По този път на еволюция на човешкия дух душата преминава през различни роли, превъплъщения и взаимовръзки както с други души, така и природата с околния свят. Тази информация се съхранява в неговата клетъчна памет, а тя е неизменна част от книгата на животите на душата, която се съхранява в духовната библиотека на човешката общност.


прочети или прослушай

=========================================================================

Борис Сахаров, Отварянето на третото око

Книгата на Борис Сахаров представя по достъпен начин на читателите метод за отваряне на третото око. Обяснено е изключително подробно, стъпка по стъпка, как да постигне човек духовно съвършенство.
И нещо от преводача на книгата:
Борис Сахаров е познавал до съвършенство санскритски език и това му е давало възможност да чете и ползува необходимата литература в оригинал. Ето защо при него няма тези грешки и неточности, допускани от мнозина европейски автори, които ползуват помощния английски език. Този език не може да предаде тънкостите и особеностите на санскритски език. Освен това самият БОРИС САХАРОВ е имал не само теоретически знания, но и ПРАКТИЧЕСКИЯ ОПИТ В ЙОГА и ето защо съчиненията му имат автентичен характер. Неговите книги са написани през погледа на един европеец, който избягва схоластичните изложения и отрича факирските прийоми. Ето защо книгите му се приемат много леко и естествено от нас – европейците, които сме свикнали на теоретически и практически обяснения и доказателства, а не да приемаме всичко „на сляпа вяра“.  


=========================================================================

Ерих Фром, Изкуството да обичаш

Повечето от нас не успяват да разбият способността си да обичат по единствения истински значим начин - любовта, почиваща върху зрелостта, самопознанието и смелостта. Също както при усвояването на всяко друго изкуство, за да се научим да обичаме ни е необходима практика и целеустремеността. Но тук нуждата от истински проницателност и разбиране е дори по-голяма, отколкото при другите изкуства .Това е поразителна книга. Д-р Фром разглежда любовта във всичките й аспекти; не само романтичната любов, заобиколена с толкова погрешни концепции, но и любовта на родителите към децата, братската любов, еротичната любов и любовта към Бога. 






прочети или прослушай 

=========================================================================

Д-р Уейн Дайър, Истинска магия


В тази книга авторът ни учи как да постигаме по-висша степен на съзнание. Най-напред ни кара да си представим кое ни прави щастливи, а после ни предлага конкретни стратегии как да го осъществим. Във всеки аспект на индивидуалния ни живот - телесно здраве, финанси, интимни взаимоотношения, личностно израстване - винаги има място за чудеса. 








прочети или прослушай 

=========================================================================

Уилям Хюит, Хипноза - мощна програма за самоусъвършенстване

Чрез изложените в тази революционна книга последователни инструкции и програми, Уилям Хюит може да ви насочи към вашите собствени нива на успех във всяка желана от вас област. Без значение дали става дума за намаляване на теглото ви, за прекратяване на навик, за постигане на контрол над емоциите ви, за елиминиране на някакъв страх, за справяне с депресия или за някаква друга цел, която желаете да постигнете, тази книга може да ви даде средствата да направите живота си такъв, какъвто вие бихте искали да бъде той.


Променете живота си с помощта на силата на хипнозата и самохипнозата, и го изживейте без ограничения!





прочети или прослушай 

=========================================================================

 Роджър Морно, Пътешествие в свръхестественото

Това е действителната история на известния християнски писател Роджър Морно за избавлението му от ужасяващия свят на сатанизма.


Преживяванията и въпросите на детството му го отклоняват от Бога, докато той съвсем Го намразва. След войната заедно с един приятел Роджър Морно се обвързва със сатанистко общество, което се покланя на демони. По-­късно по драматичен начин открива добрата вест за Бога на любовта и пожелава да скъса със сатанисткото поклонение. Но това се оказва твърде страшно и трудно... 







прочети

=========================================================================

Хауърд Саспортас, Боговете на промяната 

Животът невинаги е лесен. Не е възможно да живееш в дълбочина и да не изпитваш страдание или да преминаваш през кризисни периоди, провали или значими разрушителни промени. Макар да е съвсем неизбежно, съдбоносната роля на болката и кризите в процеса на растеж и еволюция невинаги е очевидна. Докато някои хора остават встрани и никога не изживяват трудни времена, много други излизат от конфликт или разрив обновени и променени, наистина много по-живи. Те се "завръщат" към живота с обновена ангажираност към пренебрегвани възможности, с ново усещане за онова, което можем да наречем "свещено" в битието, и със силно нараснала чувствителност към другите.






прочети

=========================================================================

Ог Мандино, Най-великият търговец на света 

Днес Ог Мандино е най-четеният автор на духовна литература за самоусъвършенстване в света. Неговите четиринадесет книги са продадени в над двадесет и пет милиона екземпляра на осемнадесет езика. Хиляди хора от всички области на живота открито признават ролята на Ог Мандино за поврата в своя живот и за чудото, което са открили в творбите му. Освен неговият шедьовър превърнал се в световен бестселър - „Най-големият търговец на света", творчеството му включва и други мъдри, вдъхновяващи и изпълнени с любов книги: „По-добър начин на живот", „Изборът", “Дарът на Акабар", „Най-голямото чудо на света", „Най-големият успех на света", „Най-голямата тайна на света".






прочети или прослушай 

=========================================================================

Флорънс Сковъл Шин, Силата на изречената дума. Твоята дума е твоята магическа пръчица

Божият дар за човека е власт; сила и власт над цялото творение, над ума, тялото и делата му. Всички нещастия идват от липсата на сила. Човек си мисли, че е слаб и жертва на обстоятелства и твърди, че „условия, върху които той няма контрол", са предизвикали поражението му. Човекът, оставен на самия себе си е наистина жертва на обстоятелства, но когато е свързан с Божията сила - всичко е възможно.

Чрез словото си ти влизаш във връзка с тази сила, после, като по чудо, всяко бреме отпада и всяка битка бива спечелена. Животът и смъртта са във властта на езика. Внимавай много какво казваш, защото непрекъснато жънеш плодовете на думите си.

Бързи и на пръв поглед невъзможни промени стават за вашето добро. Отваря се врата там, където врати е нямало. Но скрити и неочаквани канали идват блага, защото „Бог има оръжия, за които вие не знаете". За да си служите с Божията сила, вие трябва да й дадете предимство и да успокоите разсъдъка. В момента, в който поискате нещо, тираничният разум знае как да се изпълни молбата ви. Ролята на човека е да се радва и да благодари, и да действа според вярата си.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Беа Нади, Приказки за Боговете

"Приказки за Боговете" трудно може да се припише към определена категория романи – фантастика, фентъзи, любовен роман, езотерика. Има от всичко по малко, но е най-вече приказка за възрастни. Тя ви потапя в един свят на Богове, хора, ангели и дяволи, който би могло да бъде и нашият, реалният свят.

Главната героиня е пренесена в света на ангелите, за да им върне Камъкът на мъдростта, откраднат от Създателя на човекоподобна цивилизация на друга планета. Докато се справи с тази задача, тя открива смущаващи факти за произхода си.

За автора
Беа Нади е родена през 1950 г. в Германия (ГДР), завършва физика в бившата СССР и живее от 1975 г. в България. Работи за кратко като асистент към Хумболдт университет Берлин, след преселването си в България е 16 години програмист и проектант. Захваща се през 1991 г. със собствен бизнес, впоследствие го изоставя, работи в различни фирми, работи като преводач на свободна практика. Сега се оттегли от професионалния живот. Омъжена с две деца. Започва да пише през 1995 г. без сериозни намерения. Първият роман "Приказки за боговете" публикува в края на 1996 г. , последван от продължение "От светлина родени" през 1998 г. Пише освен фентъзи-романи и приказки за деца.

Сайтът на Беа Нади http://www.beanadi.com/bg/ 

прочети или прослушай: част 1 ; част 2 

=========================================================================

Беа Нади, От светлина родени

"От светлина родени" е продължение на романа "Приказки за Боговете".

Новият свят, изграден от Аниор, е почти завършен, когато изведнъж пристигат неизвестни хуманоиди с намерение да се заселят. Аниор успява да плени техния предводител Тимон и да пресече намеренията му. Но Тимон решава да отмъсти...

За да ускори развитието на цивилизацията, Аниор изпраща най-близкия си приятел като пророк на планетата. Отношенията между тях са обтегнати, защото Аниор не може да отвърне на чувствата му. След като Аниор се ражда на планета като момиче, се стига до сблъсък.

Възниква опасност за по-нататъшното съществуване на планетата. За да я спасят са нужни съвместните усилия на всичките приятели на Аниор...


прочети или прослушай 

=========================================================================

Беа Нади, Предупреждението

В романа "Предупреждението" се разказва за група млади хора и техния учител, които се опитват да спасят човечеството от последствията на разместване на магнитните полюси на Земята.


Едно завладяващо приключение, където чувства на любов, приятелство и отговорност са преплетени в сложни взаимоотношения.









прочети

=========================================================================

Беа Нади, Диалог с Мрака


Алекс има различни стремежи от другарите му в училището. Даже влечението към една от съученичките му не го възпира да се отказва от любовта и да търси сила и могъщество. Забелязан като талантливо момче Учител от Бялото братство започва да го ръководи и учи, за да бъде полезен за делото на Доброто. Но Алекс влиза в конфликт с учителите си...








прочети или прослушай 

=========================================================================

Хорхе Букай, Нека ти разкажа

Какво трябва да направим, за да сме щастливи? Според Букай, за да тръгнем по правилния път, трябва да си отговорим на следните въпроси: Кой съм? Къде отивам? С кого? Не бива пътят да определя кои сме ние, нито пък човекът, който ни придружава, да решава къде отиваме. По пътя трябва едновременно да се забавляваме и да се учим, да оценяваме това, което имаме, и без да преставаме да вярваме в себе си, да започваме отначало и по различен начин „всеки път, когато се наложи“.

Това са уроците, които психотерапевтът Хорхе се опитва да предаде на студента Демиан, отишъл при него да разреши житейските си дилеми. Той получава отговори под формата на истории, които Дебелия (това е прякорът на необикновения терапевт) черпи както от живота, така и от античните митове, дзен мъдрости, притчи на суфите, народни приказки или автори като Екзюпери и Лафонтен. Тези истории ще ви трогнат, разсмеят или просто ще ви накарат да се замислите, но едно е сигурно: няма да ви оставят безразлични.


прочети или прослушай 

=========================================================================

Майкъл Бърнард Бекуит, Духовно освобождение
(Разгърни пълния си потенциал!)


С елегантна простота книгата на Майкъл Бърнард Бекуит ни показва как да пробудим нашата съкровена интелигентност, за да осъществим радикални и социални преобразувания, така че да можем да живеем в мир, хармония, радост и творчество.









прочети или прослушай 

=========================================================================

ВЛАДИМИР МЕГРЕ, АНАСТАСИЯ
ЗВЪНЯЩИТЕ КЕДРИ НА РУСИЯ
Книга първа

Анастасия е името на главна героиня в поредицата „Звънтящите кедри на Русия“ — езотерични книги, написани от руския писател Владимир Мегре.


Анастасия живее в сибирската тайга в пълна хармония с природата — храни се с плодове, орехи и гъби; почти не носи дрехи; спи на открито или в хралупи. Тя притежава необикновени способности като „психопортация“ (пътуване на съзнанието извън тялото), може да вижда ситуации, случили се в миналото или в бъдещето, и други.



Основните идеи на Анастасия са свързани с връщане на хората обратно към природата и „пренасяне на човечеството през отрязъка от време на тъмните сили“ (Апокалипсис).




прочети или прослушай 

=========================================================================

ВЛАДИМИР МЕГРЕ, ЗВЪНТЯЩИЯТ КЕДЪР
ЗВЪНЯЩИТЕ КЕДРИ НА РУСИЯ
Книга втора

Преди да разкажа за по-нататъшните събития, свързани с Анастасия, аз искам да благодаря на всички ръководители на духовни вероизповедания и на всички учени, журналисти и читатели, които ми изпратиха писма, духовна литература или коментари относно изложените събития в първата книга. Определенията по адрес на Анастасия са най-различни. В пресата я наричат „Стопанка на тайгата“, „Сибирска вещица“, „Пророчица“, „Божествено проявление“, „Извънземна“. Ето защо на въпроса на московската журналистка Мария Карпинска: „Обичаш ли Анастасия?“ аз отговорих: „Не мога да се ориентирам в чувствата си“. И веднага се разнесе слухът,че не съм бил способен нещо си там да разбера поради духовна некомпетентност. Но как може човек да обича, без да знае кого обича? Та нали досега няма нито едно определение за Анастасия. Аз се опитах, съобразявайки се с нейното твърдение „Аз съм човек. Жена. Да се убедя в това, което говори и все пак да намеря обяснение за нейните необикновени способности. И общо взето успявах.


Коя е всъщност Анастасия?


прочети или прослушай 

=========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 <== 5 ==> 6 // 7 // 8 // 9