КНИГИ – растения, билки – 3



/ 4


Пол Брег, Патриша Брег - Ябълковият оцет - чудодейно здравословно средство

Oще Хипoкpaт, бaщa нa медицинaтa 400 г. пp. Хp. е изпoлзвaл нaтуpaлен ябълкoв oцет зa лечение пopaди мoщните му лечебни и пpoчиcтвaщи cвoйcтвa. С вpеметo пpилoжениятa нa тoзи еcтеcтвен пpиpoден aнтибиoтик cе paзшиpявaт, oткpивaт cе нoви чудoдейни кaчеcтвa нa ябълкoвия oцет, кoитo имaт oще пo-мoщен лечебен ефект и зa кoитo мoжете дa нaучите oт cтpaниците нa тaзи книгa. Ще извлечете мaкcимaлнa пoлзa, aкo изпoлзвaте нaтуpaлен, cуpoв и не пacтьopизиpaн ябълкoв oцет пo метoдa нa Пoл и Пaтpишa Бpег.






прочети

=========================================================================

Безалкохолни и алкохолни питиета – рецепти и сервиране, ЗЕМИЗДАТ, 1968г.

В книгата са дадени кратки сведения за плодовете и добиваните от тях питиета, описани са и съвременните технологични процеси за получаването им. Голям дял заемат и начините за сервиране на безалкохолните и алкохолните питиета в обществена и домашна обстановка, храните, които подхождат за дадено питие и др.
Тя е написана въз основа на дългогодишната работа на авторите в производството на безалкохолните и алкохолните питиета и общественото хранене...

– Минерални води

– Изкуствено газирани безалкохолни напитки
– Плодови и зеленчукови сокове и сиропи
– Ферментативни питиета (зърнени, млечни, плодови, медни)
– Алкалоидни питиета (чай, кафе, какао, заместителни, други)
– Слабоакохолни напитки (вина, болета, бира)
– Силноалкохолни напитки (ракия, водка, уиски, джин,ром, коняк, мастика ром, ликьор, коктейли...)


=========================================================================

Иван Гюров, Туршиите в нашия дом

ЗЕМИЗДАТ, София, 1985г.














=========================================================================

Николай Спиров, Домашното вино

Производството на домашно вино е традиция в страната ни. Българинът винаги е бил привързан към лозовото растение и с много старание е произвеждал вино за домашната трапеза. Многобройни са лозарите и ревностните почитатели на виното. Но умеят ли всички правилно да оползотворят гроздето си и да приготвят качествено вино и други продукти? Не допускат ли грешки в технологията, които ги обезсърчават?
Тази книга ще Ви разкрие редица технологични моменти за Вашето бъдещо винарство, ще бъде Ваш съветник.
В нея ще намерите подробности за състава на гроздето и мъстта, за винарските съдове, за приложението на серния двуокис при преработката на гроздето и съхранението на вината. Не са забравени и грижите по претакането, бистренето и бутилирането на вината.
Специално внимание е отделено на болестите и недостатъците на вината и начините за предотвратяване на заболяването им или евентуалното им лекуване. Ще бъде задоволен и интересът Ви към производството на пелин, на безалкохолни гроздови продукти като гроздов сок, петмез, мъстеница, грозденица, гроздов локум и други.
Ще надникнете в тайнството на дегустацията и ще се уверите в полезността на виното. Не са забравени и плодовите вина, както и производството на ракии и оцет.
А накрая ще научите основните 101 винарски термини.


=========================================================================

Тайните на хранителните продукти

Написана живо и увлекателно, тази книга отговаря на големия интерес, който всеки човек проявява към храненето, към т. нар. тайни на хранителните продукти: каква е химичната им природа, какви са техните свойства и физиологичното им значение, каква е била храната на нашите прадеди, коя е родината на всяка от храните ни, каква е ролята на химията и технологията в хранителната промишленост и пр. Отпечатано на руски език в 300 000 екземпляра, изданието скоро се превръща в библиографска рядкост. В тази книга всеки ще открие нещо ново, интересно и важно за себе си.






=========================================================================

Крафт фон Хайниц, Георг Меркенс - Наръчник по екологично градинарство

Наръчникът по екологично градинарство обединява стари и нови познания, систематизирани в областите овощарство, зеленчукопроизводство и цветарство. В него вие ще намерите съвети как с природни средства да извършвате всички дейности в градината: 
- обработка на почвата и приготвяне на торове
- стимулиране на растежа
- предпазване и лечение от вредители и болести и др.

Наръчникът по екологично градинарство бе преведен и издаден в почти цяла Европа и се превърна в стандартно ръководство в множество европейски страни.




=========================================================================

Тони Тодоров, Екзотичните плодове у дома: начин на отглеждане













=========================================================================

С. Стоянов, Домашен съветник

Семейно съкровище











прочети

=========================================================================

Зеп Холцер, Пермакултура
Практическо приложение в градината и селското стопанство

Настоящото издание е първата книга на известния в цял свят аграрен революционер. Тя поразява с организацията на отделно взето пространство от Природата, в което е еднакво комфортно и на човека, и на растенията, и на животните и в което те не просто съществуват съвместно, но и се допълват взаимно. Това е, всъщност, "Пермакултурата" на Зеп Холцер, възможна както на 6 ара, така и на територия от десетки хектара. Понятието "пермакултура" е въведено от австралийския еколог Бил Молисън (произхожда от английския израз "permanent agriculture" и означава "постоянно и продължително земеделие"). Това е стопанисване в унисон с природата. Терминът е утвърден през 1978 година. Самият Зеп Холцер се захваща със земеделие едва 19-годишен, през 1962 г., когато става наследник на едно неголямо планинско стопанство. Днес площта на Краметерхоф е 45 хектара и то е процъфтяващо стопанство, в което Зеп Холцер прилага общите принципи на пермакултурата и внася постоянно свои идеи. В книгата Холцер описва принципите на пермакултурата и практическото ѝ приложение в градината и селското стопанство. Авторът споделя своите многобройни практически постижения и адресира опита си до гражданите, летовниците по вилите и градинарите, фермерите, създателите на големи и малки селскостопански фирми. Методът му е оправдал себе си в различни ъгълчета на планетата ни – в Австрия, Германия, Колумбия, Испания, Норвегия, Швейцария, Гърция, Чили, Аржентина, Шотландия и Русия. Пермакултурата възражда хармонично потенциалните възможности на Земята и поражда ново разбиране за неотменната роля на Човека в Природата. Книгата е предназначена за широк кръг читатели. Написана увлекателно, снабдена е с множество приложения, илюстриращи възможностите на алтернативното стопанство, от което има нужда всяка държава.


=========================================================================

Бил Молисън, Въведение в пермакултурата

Пермакултурата е подход за проектиране на човешка жизнена среда и трайни земеделски системи, които имитират връзките, срещащи се в естествените екосистеми. Този подход е разработен и представен в поредица от публикации от австралиеца Бил Молисън и сътрудниците му през 70-те години на миналия век. Неговото желание да се даде алтернатива на намиращите все по-широка употреба разрушителни промишлено-земеделски методи го довежда до разработването на методика за създаване на устойчиви земеделски системи, които наподобяват по своята структура тези в природата.






=========================================================================

(РУ) Скотт Каннингем, Магия трав от А до Я. Полная энциклопедия волшебных растений

Магията е изкуство, достъпно за всеки. Ако искате само да чуете, да различите, да почувствате как енергията на творението се излива в пространството, в същия миг ще получите ключа за неговото управление.
В книгата си „Магията на билките от А до Я“ Скот Кънингам говори за това как да намерите общ език с растенията и да използвате тяхната сила, за да преобразите живота си. Ще научите за основните принципи на естествената магия, за видовете енергия и най-ефективните начини за въздействие върху реалността.
Основното съдържание на книгата е подробен справочник с растения, свойствата на които са използвани от древни времена в магия за защита на дома, изцеление, придобиване на любов и семейно щастие. За удобство на читателите справочната информация за магическите билки се допълва с приложение с цветни снимки.
Книгата е предназначена за широк кръг читатели и има всички шансове да се превърне в истински скъпоценен камък в библиотеката на почитателите на природната магия и лечение.


=========================================================================

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфрут, Мандарина (Цитруси)













прочети 

=========================================================================

Петер Волебен, Тайният живот на дърветата

Новаторските открития на Петер Волебен разкриват един изумителен свят, за който хората дори не подозират!
Той споделя дълбоката си привързаност към горите и увлекателно обяснява невероятните процеси в тяхното общество. Горите са био свят със свои закони, отношения, сигнали и комуникации. Сред тях има силни и слаби индивиди, борба за оцеляване, превантивни реакции, методи за предпазване от врагове и грижи за младото поколение. Дървесните родители живеят с децата си, общуват с тях и ги подкрепят, споделят хранителни вещества с по-слабите, създават екосистема, която ограничава влиянието на климатичните крайности. В резултат на тези взаимодействия, дървета в една общност са защитени и могат да живеят до дълбока старост.
Петер Волебен е лесовъд, в продължение на 23 години работи в горското управление в провинция Рeйнланд-Пфалц. През 2006 г. поема грижата за 1200 хектара гора, в която прилага на практика своите възгледи. Той е автор на няколко книги, станали бестселъри.
Волебен предлага обширна информация, задълбочени познания и доказва правотата си с наблюдения, заключения и научно установени факти. Но най-важната роля, най-значимото послание на тази книга е в това, че тя изгражда ново отношение към дърветата като към живи същества – спътници на хората, не само съвременници, а вековни свидетели на бурни и тежки времена, съумяващи да преодолеят всичко.


=========================================================================

Нидал Шабан и др - Зеленчукопроизводство













прочети 

=========================================================================

Да четем от книгата на Природата – прочитане на ландшафта











прочети 

=========================================================================

Живко Терзиев и др - Растениевъдство













прочети 

=========================================================================

Минка Алипиева, Веселина Василева - 666 Съвета за любителя градинар

Вие искате да отгледате ранни и средно ранни зеленчуци за пазара? Знаете ли как? Вземете тази книга. Разучете я внимателно. Така ще се запознаете с тънкостите на градинарството, събрани и обобщени от авторките, които са проучили многогодишния опит на българските градинари и учени и са предложили най-подходящите технологии за нашите условия.









=========================================================================

Серафим Серафимов, Съдово отглеждане на цитрусовите растения 1961г

Тази книга е предназначена за огромната армия от любители, които при домашни условия се наемат да отглеждат лимони, портокали, мандарини и други видове от това ботаническо семейство на топлите страни. Тя вдъхва увереност на начинаещите, учи незнаещите и коригира знанията на "знаещите". С нейна помощ ще осмислите условията, при които се развиват тези растения и ще направите онова, което е необходимо, за да растат те нормално и да дават обилно плодове. Тук ще намерите отговори на въпроси, свързани с температурата, влагата, почвата, торенето, зимуването и още други фактори, които ще ви донесат удоволствието от успеха.





=========================================================================

Резитба на овощни дървета













прочети 

=========================================================================

Георги Ковачев и др., Практически наръчник на младия овощар













прочети 

=========================================================================

Волфганг Шауман - Въведение в курса по земеделие на Рудолф Щайнер













прочети 

=========================================================================

Към земята с наука Фокин













прочети 

=========================================================================

Растителни комбинации за пермакултура













прочети 

=========================================================================

Ц. Спасов Н. Цочева Б. Виденов, Овощарство













прочети 

=========================================================================

Р. Серафимова, Смокиня

Смокинята се среща на много места в нашата страна. Интересът към това субтропично растение се повиши много в последно време. Смокинята е ценна не само за любителско отглеждане, но до известна степен и като промишлена култура.
С тази книга се отговаря на нуждата от литература за смокинята. В нея са разгледани главно резултати от научни изследвания върху биологията, селекцията, агротехниката, сортознанието и други, извършени у нас. Дават се сведения и от чужди автори. Това я прави необходимо помагало както за стопански ръководители и специалисти, така и за любители овощари.





=========================================================================

700 съвета за любителя овощар













прочети 

=========================================================================

Александър и Детелина Обретенови, Лечебни и етерични растения

В последно време интересът към лекарствените растения непрекъснато нараства. От една страна - поради скъпите химически медикаменти, често пъти водещи до сериозни странични явления, а от друга - поради възможността за алтернативен природосъобразен начин на лечение.

Сборникът “Лечебни и етерични растения – Дървесни и храстови видове” включва 122 дървесни и храстови вида. Той е практическо помагало за всички билкари, билкопроизводители, лечители и любители на природата, които се интересуват от от разпознаването, размножаването, отглеждането, събирането, съхранението и употребата на лечебните растенията в България.



=========================================================================

Ботаника
Енциклопедия на Фрамар.бг














прочети 

=========================================================================

Сергей Ивченко, Загадката на Цинхонията

Известно ли ви е всичко за бора, елата, лиственицата, липата? Искате ли да узнаете тайната на хининовото дърво, пренесено някога от Перу от испанските конквистадори? Или пък биографията на интересната чужденка - бялата акация?
Интересуват ли ви орехите на кралската палма, цената на които някога е била на равна на златото, а дори и по-висока?
Знаете ли за хлебното дърво, за дървото-крава, за драконовото и динозавъровото дърво?
Ако искате да научите всичко това (а и за много други наши и чуждоземни дървета и храсти) прочетете тази книга. Тя е получила наградата на Всесъюзния конкурс за научно-популярна книга, и безспорно е едно от на-интересните явления в този род литература.




=========================================================================

Червена книга на България, Растения














прочети 

=========================================================================

1 // 2 <== ==> 4 //