КНИГИ – митология, история, археология – 5



5/6



Раду Чинамар, Подземните тайни на румънския Сфинкс
Из окултните архиви на Департамент Нула


През лятото на 2003 г. е направено безпрецедентно откритие в една местност на планините Бучеджи, Румъния.

Свръхсекретният окултен отдел на Румънските Разузнавателни Служби - Департамент Нула, разкрива тайната на това място, която може напълно да промени съдбата на цивилизацията. Скрит в тези планини, близо до границата с Трансилвания, се намира и древен Сфинкс, който пази мистерията на планинските околности.
Чрез използване на най-модерна технология Пентагонът засича мистериозна запечатана камера в самата планина, недалеч от румънския Сфинкс, която е пазена от енергиен щит. Тази преграда има същите характеристики като друга, много загадъчна подземна структура в Ирак.
Колосалният дипломатически натиск, осъществен от САЩ и заинтересованите от откритието тайни общества, води до замразяване на плановете на румънците да направят откритието световно достояние.
Книгата представя истинската история на Раду Чинамар, който има възможността да посети тайния обект и да види с очите си холографска архивна зала, уникални технологични достижения, оставени от развита цивилизация, и три мистериозни тунела, водещи дълбоко до недрата на Вътрешната Земя.
„Подземните тайни на румънския сфинкс“ описва хронологията на политическата интрига, заобикаляща откритието на тези артефакти, и дава достъпно и разбираемо описание на случилото се, което може да окаже огромно влияние на цялата човешка цивилизация.
Само в българското издание можете да намерите уникално потвърждение на историята на Раду и да разберете как всичко е част от един още по-голям, глобален план, включващ окултните войни на Балканите, водени от хилядолетия, гробницата на Бастет в Странджа, междупространствения портал в Пирин и древното наследство на траките, оставено им от атлантската цивилизация.

прочети или прослушай

=========================================================================

Раду Чинамар, Посвещение в древната страна на Боговете


В ръцете си държите книга, разказваща ни истински събития. Тя не е роман и е пряко продължение на „Подземните тайни на румънския сфинкс: из окултните архиви на Департамент Нула" от същия автор, в която се разкрива съществуването на подземен археологически комплекс с извънземен произход на територията на Румъния. Интригата зад това е комплексна, поради многоаспектната история, която предхожда тези събития.

През август 2003 г., американски и румънски военни части, намиращи се в загадъчен и безпрецедентен съюз, провеждат експедиция в недрата на т. нар. „румънски сфинкс“ в планините Бучеджи, където откриват най-голямата археологическа находка на всички времена: мистериозна зала на около 50 000 години, с холографска технология, надхвърляща и най-смелите мечти на човека.

Въпреки политическите и окултни интриги, вълненията и ограничения достъп до това велико откритие, водачът на експедицията позволил на Раду Чинамар да посети и проучи тези артефакти. Породена от тези събития се ражда и вече споменатата първа книга на автора, в която хронологията на горните събития е представена в детайли. Оттогава насам, животът на Раду се превръща в сложен лабиринт от необичайни обстоятелства и загадъчни взаимоотношения с необикновени хора.
В тази втора част нашият герой разказва за 12 дни от живота си, в които той преживява неща отвъд всякакво въображение. Озовавайки се в Тибет чрез междупространствен портал, през който преминава с помощта на загадъчен лама, Раду е на път да преживее среща, надминаваща рамките на този свят, която ще го промени завинаги.
Обстоятелствата, предшестващи това пътуване, са не по-малко мистериозни и са свързани с тайнствен алхимик, чийто предци живеели в продължение на векове, практикувайки тайната традиция на „Великото дело“, която удължава живота за неопределено време, докато човек успее да се самоосъществи отвъд ограниченията на физическата реалност.

Необикновените приключения на Раду Чинамар разширяват представата ни за онова, което е възможно, а следговорът към изданието продължава да изследва множеството смислови нишки, от които е изплетен този сложен гоблен, запазвайки по този начин традициите от първата част на книгата. Това е издание, което може да ви асистира по безценен начин в преосмислянето на всичко, свързано със света на окултното.

прочети или прослушай

=========================================================================

Александър Миланов, Завръщането на Свещеното Познание на КАТАРА

Информацията и книгата се базира изцяло на лекции и писмени източници на Йеша Ашаяна.

Настоящата книга цели да запознае българските читатели с информацията, която се съдържа в повече от 1200 часа лекции , (уъркшопи), книги и писмени ръководства, чийто автор е Йеша Ашаяна, а по точно Съюзът на Пазителите, който предава информацията на нея, посредством мултиизмерна комуникация, наречена кейлонта трансмисия. Предназначението на книгата е да послужи за ориентир на читателя в морето от информация, която се предоставя през последните петнадесет години и да я поднесе на още по-достъпен език за хората, които имат интереси в областта на духовните светове , (измеренията), фините тела на човека и космоса, лекуване и работа с енергийни честоти, мултиизмерна структура на човек, ДНК активация, предназначение на свещените места на Земята, извънземни раси и отношенията помежду им, мисия и произход на човешката раса, пред-древна история на човечеството, индиго и илюминати расите на Земята... Откъде да започнем да изучаваме тези многопластови явления и какво ще служи като образец да проверяваме тяхната достоверност? Авторът на тази книга е намерил отговора за себе си и той се състои в задълбоченото разбиране на функционирането на катара мрежата.


прочети или прослушай

=========================================================================

Джон Роналд Руел Толкин, Силмарилион

Силмарилион е най-известната посмъртно издадена творба на бележития британски фентъзи писател Джон Р. Р. Толкин, предала в пълен блясък неговото богато и живописно въображение. Публикувана за пръв път през 1977 г. тя разказва за началото на историческото развитие на известната толкинова Средна земя. Творбата предава една концепция на писателя за сътворението и първоначалното развитие на света, съградена на принципите на митологично-фолклорната култура на северните народи.






прочети

=========================================================================

Джон Роналд Руел Толкин, Хобитът

Хобитът (на английски: The Hobbit) е фентъзи-роман от английския писател Джон Р. Р. Толкин, първоначално написан като приказка. Носи подзаглавието или До там и обратно (There and Back Again). За първи път е публикуван на 21 септември 1937 г. и получава добри критически отзиви в САЩ, представлява прелюдия към историята, която се описва в книгите от Властелинът на пръстените (написани в периода 1939 - 1948 г. и издадени през 1954 г. и 1955 г.)







прочети

=========================================================================

Джон Роналд Руел Толкин, Властелинът на пръстените

„Властелинът на пръстените“ е писан от 1939 до 1948 година. Представлява книга от цикъла за Средната земя, продължение на неговата книга „Хобитът“, и описва подробно събитията, очертани в последната част на „Силмарилион“ - „За Всевластните Пръстени и Третата епоха на света“.








прочети

=========================================================================

Хобитта и викторианската литература
Духовни аспекти на творчеството на Толкин

Отделянето на специално внимание на мистиката на Толкин и Средната земя има за цел не просто литературни упражнения, а материално — финансови още по-малко. Идеята е да се намерят факти имена и процеси на фалшифицирането на Историята и Библията, които се оказват в зародиш и произлизат то Англия и предимно от Оксфорд през 19-ти век. Разкриването на повече от детайлите в тази насока е представено в наглед детската и фантастична книга на J. R. R. Tolkien, The Hobbit: Or There and Back Again 1938. Личните ми пристрастия свързани със средната земя са от християнски, литературен и личен характер, изследванията на фалшификациите на миналото са единственият път за разбиране на конкретното значение и произход на текста на Библията. Ето защо историята на Англия и влиятелните автори са от важно значение за проследяване на факторите и хората оформили текста.

В лицето на Средната земя открих място за обучение, където мога да стана чирак на онези, чиито дарби на милосърдие, мъдрост, доброта, милост, любов и вярност далеч превъзхождат моите. Скоро след като прочетох Властелина на пръстените за пръв път, ходих на неделно училище, където четохме откъси от Стария Завет. Аз отбелязах, че ми звучи съвсем като Толкин. А учителката в неделното училище любезно ме поправи: "Не, Марк, Толкин звучи съвсем като Библията."

Марк Еди Смит

прочети

=========================================================================

Пиер Гримал, Приказки и легенди от древен Шумер

Отначало нямало ни Земя, ни Небе, нито дори Време. После от Сладката и Солена вода се родили Светът, Времето, боговете и хората. Тогава започнали да се случват какви ли не приключения. Героят Гилганеш поискал да стане безсмъртен. Проклятието на един слуга пречупило крилете на бога на Ураганите. Богът на пролетта Телейну се обидил на хората и Земята потънала в зимен мрак. На един човек му се родили близнаци, които цял живот страдали, защото им дал неподходящи имена.Всичко това се случило по времето, когато боговете слизали на Земята, а и хората били чести гости в небесния палат.





прочети или прослушай

=========================================================================

Франк Джоузеф, Гибелта на Атлантида

Всички човешки култури - от класическите и библейските до тези на американските народи - споделят мита за древен
потоп, заличил цяла една раса. Франк Джоузеф свързва този световен културен феномен с историята на изчезналата цивилизация на Атлантида, която е потънала при мощен природен катаклизъм.
В най-задълбочената до момента книга за Атлантида авторът представя убедителни доказателства, трупани в продължение на 20 години изследователска работа, че легендарният остров е бил в основата на всички следващи човешки цивилизации. Брилянтно оборвайки годините на скептицизъм, той събира свидетелства от археологията, геологията, астрономията и древната наука, за да докаже съществуването на Атлантида и катастрофалния й край. Джоузеф умело съчетава научните открития с удивително пресъздаване на живота на Атлантида в последните й дни, предлагайки важен урок за собствената ни цивилизация.

Журналист и изследовател, Франк Джоузеф е главен редактор на списание Древна Америка и автор на бестселъра Синхроничността и вие.


прочети или прослушай

=========================================================================

Франк Джоузеф, Оцелелите от Атлантида

Каква е била съдбата на хората, населявали митичния континент Атлантида? Нима след сполетялата го катастрофа завинаги са изчезнали всички свидетелства за постиженията на тази велика цивилизация?
В „Оцелелите от Атлантида” Франк Джоузеф поетапно проследява катаклизмите, сполетели континента, и съдбата на неговите обитатели. Атлантите били умели мореплаватели и след потъването на родния континент се пръснали в различни части на света. Свидетелства за пристигането на „морските хора” могат да бъдат проследени в преданията и легендите на много народи: инки и ацтеки, келти и гърци, египтяни и шумери. Най-новите открития в областта на археологията, геологията и лингвистиката също потвърждават тезата, че Атлантида не само е съществувала, но има голям принос за световното развитие. Оцелелите от разрухата атланти съхранили знанията и уменията си и така помогнали за зараждането на всички следващи велики човешки цивилизации.
Авторът ни повежда на едно пътешествие назад във времето, за да ни разкрие един от най-драматичните епизоди в световната история.

прочети или прослушай

=========================================================================

Франк Джоузеф, Изчезналата цивилизация на Лемурия
Разцветът и упадъкът на най-древната култура

В Полинезия се разказва, че някога, много, много отдавна, върху голям остров в Тихия океан съществувало величествено царство. Това било райската градина и там Бог създал първите хора. Те построили великолепни градове, изобретили корабоплаването, писмеността, религията, астрологията, медицината, музиката... Били велики магьосници, притежавали вълшебна сила... Но един ден водата се надигнала и островът изчезнал в дълбините на океана. Нима това е само красива легенда? След 10-годишни проучвания и безброй пътувания, Франк Джоузеф рисува интригуваща картина на тази прародина на човечеството. Известна като Лемурия или Му, тя обхващала множество острови и архипелази, които някога се разпростирали из Тихия океан. Жителите й живели в хармония с природата и разполагали с напреднали технологии. Лемурия явно станала жертва на природни катаклизми. Оцелелите се отправили към други части на света, привнасяйки своите научни и мистични знания в местните култури. Тотемите в Северозападния Тихи океан, архитектурата на Тайланд и колосалните каменни статуи от Великденския остров - всички те са само блед отглас от тази отдавна изчезнала цивилизация. 
Франк Джоузеф е журналист и пътешественик, специалист по древните цивилизации. Автор е на бестселъра Гибелта на Атлантида.

прочети или прослушай

=========================================================================

Стефан Цанев, Български хроники

Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ и за съжаление, тази цел е вече почти постигната; от друга страна това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка;
а може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме...

прочети: ТОМ 1ТОМ 2ТОМ 3ТОМ 4

=========================================================================

Из историята на българската народност и държава
Изследвания, анализи, преоценки
681–1948













прочети

=========================================================================

Мишел Муние, Катарското богомилско християнство

Mишeл Mуниe пoсвeщaвa някoлкo гoдини нa paбoтaтa си въpxу тoзи свoй гoлям eсeистичeн, филoсoфски и истopичeски тpуд. Осъзнaвaйки вътpeшния смисъл нa събитиятa пpeз Cpeднoвeкoвиeтo - чpeз интуициятa и въoбpaжeниeтo, кoитo пoдпoмaгaт нaучнoтo знaниe с eстeтичнo-пoeтични oткpoвeния, - тoй paзкpивa кpaсoтaтa и силaтa нa бoгoмилскoтo живo xpистиянскo Cлoвo, кoeтo e пpoбудилo пpeз X и XI вeк цялa Eвpoпa. Heгoв същeствeн извoд e, чe бoгoмилскитe идeи peaлнo сa пpичинa зa пoявaтa нa сpeднoвeкoвнитe пpикaзки, a същeвpeмeннo и нaдeжднa гpaдивнa oснoвa нa пpoбудaтa нa нapoдитe зa съзнaтeлeн твopчeски тpуд и зa нeудъpжим стpeмeж към пoлитичeскa свoбoдa.

C истopичeски фaкти и зaдълбoчeни филoсoфски aнaлизи тoй oбopвa шиpoкo paзпpoстpaнeни нeвepни възглeди (oсoбeнo твъpдeниятa зa "дуaлизъм" нa бoгoмилствoтo), зa дa paзбули пoстeпeннo пo 616-тe стpaници нa свoятa книгa нaй-сeтнe истинaтa: "Cлoвoтo нa бoгoмилитe дaвa чистoтo Хpистoвo знaниe зa мoгъщeствoтo нa Любoвтa и зa всeсилиeтo нa Истинaтa, зa сaмия Дуx нa Cвoбoдaтa." И зaявявa oткpитo: "To e сpeднoвeкoвнaтa изявa нa Хpистoс чpeз Aпoстoлитe-бoгoмили, кoятo дoвeдe дo мoщнaтa истopичeскa пpoбудa нa нaшитe зaпaднoeвpoпeйски култуpи."

прочети: част 1част 2част 3 

=========================================================================

Богомили ли доведоха до турското робство в България














=========================================================================

Живко Гавраилов, Съкровището на Богомилите

Тази книга е опит да бъде открехната завесата, забулваща заобикалящия ни духовен свят през погледа на постоянно развиващия се мироглед на българската църква на богомилите.
Авторът е приел отговорността да служи на Божието дело като ръкоположен старейшина.








=========================================================================

Иван Желязков, Българският език и произходът на българите

Книгата "Българският език и произходът на българите" е уникален начин, чрез който, необоримо, се обяснява произходът на българския народ. Какво е уникалното и необоримото. Уникалното е, че се използва граматиката на езика, който ние в момента говорим с вас. Ние сме милиони по света и във всеки момент употребяваме нашата реч. При това положение не могат да се направят никакви фалшификации и подвеждания. Както многократно е правено с истината за нас българите. Граматиката на даден език е трайна за хилядолетия и за да станат основни промени с нея, трябва да минат много хиляди години. Точно законът, по който се развиват езиците, както и езиковата ситуация в миналото и днес определят с голяма точност времето на нашето образуване, племената от които произлизаме и изясняването на нашия произход помага да се изясни и произходът на други народи.


=========================================================================

Кратка история на Америка















прочети

=========================================================================

Дамян Попхристов, За богомилите от уста на ухо

В продължение на 17 години проф. Дамян Попхристов се занимава с изучаване на езотеричните школи. Настоящата книга е плод на многогодишните му изследвания и е изцяло посветена на Богомилското учение, това уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).В отделни глави, по изключително увлекателен начин, подробно се проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.Чисто исторически, хронологически и фактологически е проследена и историята на разпространението на богомилското учение от българските земи през Босна и Италия чак до Южна Франция, както и непосредственото му влияние върху патарените, катарите, албигойците и др. Подробно се проследяват и историите около „Светия Граал“, магическите и свръхестествените способности на богомилите, енергийните им преобразования и мистериозните изчезвания „яко дим“ на висшите им посветени. Специално внимание е отделено на значението на Женската енергия и на жената в богомилските общности, както и на крепостта Монсегюр, този „Стоунхендж на богомилите“, на нейното построяване изцяло според астрологически и окултни правила по проект на българските богомили, „магическата“ й функция и героично-мистериозен финал, отбелязал окончателното унищожаване (според официалната църква) на „ереста“.Последната част на книгата е посветена на значението на богомилите за Ренесанса, Реформацията и културното развитие на Европа, както и на тяхната космическа цивилизационна мисия, на богомилския КОД и ЗАВЕТА към съвременните им наследници и бъдещите поколения в прехода към Шестата човешка раса.


=========================================================================

Скот Алън Робъртс, Паднали ангели, нефилими, гиганти и великани


Дpeвнитe библeйcĸи ĸниги Битиe и Eнox ни paзĸaзвaт иcтopии зa aнгeлcĸи cъщecтвa, извecтни ĸaтo Cтpaжитe (или Haблюдaтeлитe), cлeзли нa Зeмятa и cъвĸyпявaйĸи ce c чoвeшĸитe дъщepи, дaли нaчaлoтo нa пoтoмcтвo oт xибpиднa paca, извecтнa ĸaтo нeфилими, или иcпoлини, гигaнти, вeлиĸaни. Teзи пpитчи ca тoлĸoвa cтapи, ĸoлĸoтo и caмoтo чoвeчecтвo. Иcтopиитe и paзĸaзитe зa извънзeмни пoceщeния и зa пpoизлeзлитe cлeд тяx pacи cъc cмeceнa чoвeшĸa и извънзeмнa ĸpъв cъcтaвлявaт пo-гoлямaтa чacт oт митoлoгиятa, лeгeндитe и peлигиитe, пoдxpaнвaйĸи и дo днec нaшeтo cтpaxoпoчитaниe и cyeвepиe.

Kнигaтa изcлeдвa:

– Eлoxим и Бeнe xa Eлoxим - Бoг нa Бoжиитe cинoвe
– Cтpaжитe: HЛO, извънзeмни, пaднaли aнгeли
– Cвeтa нa дeмoнитe: инĸyби, cyĸyби, дyxoвe и нeмaтepиaлни cъщecтвa
– Библeйcĸи и aпoĸpифни изтoчници oт Eнox дo Moйceй
– Poлятa нa фeитe, eлфитe, eлeмeнтaлитe и дpeвнитe бoгoвe
– Teopиятa нa Зaxapия Cитчин и нeйнитe oпoнeнти в пpeвoдитe нa дpeвнитe нaдпиcи
– Aми aĸo cтapитe пoвepия и peлигиитe нe ca caмo лeгeнди? Aми aĸo пoд пoвъpxнocттa нa видимия cвят живee и дишa eднa oceзaeмa взaимoвpъзĸa мeждy peлигиoзнaтa миcъл и дyxoвния cвят, мeждy нayĸaтa и митa, мeждy мнoгoизмepнoтo пpocтpaнcтвo и пpocтия бaнaлeн фaĸт?
– Heфилимитe ca бpoдили cpeд нac... и вepoятнo вce oщe гo пpaвят и днec!

Aми aĸo cтapитe пoвepия и peлигии нe ca caмo лeгeнди? Aми aĸo пoд пoвъpxнocттa нa видимия cвят живee и дишa eднa oceзaeмa взaимoвpъзĸa мeждy peлигиoзнaтa миcъл и дyxoвния cвят, мeждy нayĸaтa и митa, мeждy мнoгoизмepнoтo пpocтpaнcтвo и пpocтия бaнaлeн фaĸт?

Heфилимитe ca бpoдили cpeд нac... и вepoятнo вce oщe гo пpaвят и днec!

Cĸoт Aлън Poбъpтc e ocнoвaтeл, издaтeл и глaвeн peдaĸтop нa „Іntrеріd Маgаzіnе“ – cпиcaниe, пocвeтeнo нa пoлитиĸaтa, нayĸaтa и нa нeoбяcнимитe явлeния. Toй e вoдeщ нa paдиo шoy, пoпyляpeн oбщecтвeн гoвopитeл и paзпaлeн филocoф. Учacтвaл e в дeceтĸи paдиoпpeдaвaния и e глaвeн peдaĸтop нa cпиcaниe „ЅуFу’ѕ Ghоѕt Нuntеrѕ“ – cпиcaниe, издaвaнo oт ТАРЅ /Тhе Аtlаntіс Раrаnоrmаl Ѕосіеtу/ РаrаМаg. Зaщитил бoгocлoвcĸa мaгиcтpaтypa, ce oтдaвa нa 33-гoдишнa ĸapиepa в oблacттa нa издaтeлcĸaтa дeйнocт ĸaтo твopчecĸи диpeĸтop, дизaйнep, илюcтpaтop, фoтoгpaф.

прочети

=========================================================================

Людмил Леонидов, Очите на Бога – 1

Когато четях тази книга, неминуемо в съзнанието ми възникваха въпроси - някои, които никога не съм си задавал, и други, които времето беше успяло да заличи. При този прочит те отново станаха актуални за мен самия. Именно книги като тази, дават на всеки шанса да открие или преоткрие отговорите, особено във време, изпълнено с напрежение, противоборства и метаморфози - времето, в което живеем сега.
Поздравявам автора за дързостта му!
Чавдар Тепешанов

Тази книга е вълнуващо четиво за всеки непредубеден читател. Тя ще изостри вашата чувствителност и ще ви накара да погледнете света с други очи.

Владимир Цонев

В днешно време все още има неща, които се считат за много секретни, въпреки че всяко от тях поотделно отдавна е станало публично достояние. Прочетете съдържанието на тази книга и ще разберете, че това е книгата, която сте търсили.

Георги Лазаров

прочети


Людмил Леонидов, Очите на Бога – 2

Това не е онази официална история, която знаем от учебниците и която удовлетворява всички - съседите ни, великите сили, нотабилите ни, та дори и нас - останалите. Затова и никой не я пипа, защото ще си създаде само неприятности. 
Това е един наистина непредубеден поглед към миналото.
Историците, освободени от догми ще напишат все някога истинската ни история и ние, българите, като народ, трябва да бъдем подготвени да я приемем такава, каквато е била. В противен случай ще си останем без история.
Помъдряването е бавен и труден процес, който изисква натрупването на житейска мъдрост.
Историята е битка за нашето бъдеще. Битка със съюза на властта и парите, който унищожава разума.


=========================================================================

Рашо Рашев, Българска езическа култура VII-IX век

Независимо от немалкия брой автори и изследвания може да се каже, че липсва характеристика на българската култура от езическо време въз основа на всички групи източници. Тяхното обединяване позволява да се очертаят нейните основни дялове: материална, духовна, естетическа, обществена, стопанска. Това е основната задача на тази книга. Тя би могла да се нарече и етнография на българското езичество, ако тези дялове бяха представени с равностойни по количество и качество данни.

Заглавието е формулирано въз основа на убеждението, че паметниците от езическо време трябва да се схващат като единни и да се характеризират като български - проява на културата на българската езическа държава (ханство). Едва след това в отделни групи или елементи следва да се търсят конкретни етнически характеристики - прабългарски, славянски и други. Този подход се подкрепя и от факта, че основните форми на материалната култура и някои от материалните изрази на духовната култура - като се изключат некрополите с тяхната специфична погребална обредност - нямат изявена етническа характеристика. Представителните паметници на материалната култура и изкуството в аулите, често означавани като „прабългарски“, също не носят племенна етническа характеристика независимо от прякото участие на прабългарската аристокрация в тяхното създаване.


=========================================================================

Ахмед Осман, Шифърът на фараоните

Казват, че Христос е идвал на два пъти сред хората: веднъж като реална историческа личност, а векове по-късно - като духовно, финоматериално измерение...
Ахмед Осман е египтолог със световна известност. Тази книга обобщава не само собствените му проучвания, но и усилията на ред други учени, насочени към събития и герои от дълбоката древност, които и днес вълнуват милиони хора по света.

Каква е истината за пророка, защо Библията, Талмудът, Коранът, апокрифите на Мъртво море и Наг Хамади гъмжат от противоречия, макар че говорят за една и съща личност? Нима истината е изгоряла през IV век, когато фанатизирани християни разрушават Александрийската библиотека? Или е скрита в загадъчните египетски хроники, по-късно дописвани и редактирани според пристрастията на чиновници и управници?


=========================================================================

Алджърнън Фрийман-Митфорд, Истории от стара Япония

Дипломат, писател и преводач, Алджърнън Бъртрам Фрийман-Митфорд (лорд Ридсдейл, 1837–1916) на млади години работи в Английската легация в Япония и остава цял живот в плен на японската култура. По това време на коренни промени столицата се мести от Киото в Едо (Токио) и на мястото на вековната изолация започват връзки с останалия свят.
Смята се, че книгата на Фрийман-Митфорд с легенди (сред тях и легендата за четирийсет и седемте ронини – самураи, останали без господар, – по която са създадени много литературни произведения, пиеси и филми) и приказки с характера на притчи по достоверни японски литературни източници и будистки проповеди, дава важна информация за фолклора и обичаите в Япония и от времето, когато е публикувана (1871), непрекъснато се преиздава. Тези истории за нечувана преданост и храброст, любов, наложници, съпруги, деца и семейни ценности; за знаменити герои и ритуали, измамници, пирати, скриващи се под чужд облик демони; за страшни случки сред вещерството на лисици и язовци, и неочаквани избавления; в мистична империя на крабове, маймуни, верни кучета, говорещи птици и призраци на умрели хора, продължават да омагьосват читателите.
Илюстрациите към книгата са по поръчка на автора, нарисувани от японския художник Одаке, а по-късно пренесени на дърво от известен гравьор в Едо.


=========================================================================

Слънчевата Книга
(Пътеводител)

„На около 22 км източно от град Гоце Делчев вдясно от шосето Гоце Делчев - Доспат се намира уникален културно-исторически обект, който по мнението на наши археолози представлява древно Светилище, водещо началото си някъде около петото хилядолетие преди новата ера. Това е едно от най-големите скални светилища на територията на България, а вероятно, и на територията на Европа, като е и най-запазеното като цяло у нас...

... Почти всеки, интересуващ се от скално-изсечени паметници, ако не е ходил то поне е чувал за това светилище. Преди години съдбата ме срещна с човека преоткрил “Градище“ за всички нас - скромния математик Тодор Л. Бояджиев - за жалост вече не сред нас.
Светла ти памет Тед!...


=========================================================================

Василка Тъпкова-Заимова, Димитър Димитров, Пламен Павлов - Византия и византийския свят

Тази книга има за задача да представи византийската цивилизация в най-широкия аспект на това понятие – от „раждането“ на Източната Римска („Ромейската“ или Византийската) империя, през нейното многолико, изпълнено с възходи, обрати и катаклизми съществуване, до самата ѝ гибел и място в историята и културата на човечеството. Изграждането на подобна панорама включва проследяването в по-синтезиран или подробен план на географско-климатичните условия, политическата история, държавната идеология, църквата, стопанството, материалната и духовната култура, влиянието, което империята оказва върху близки и по-далечни общества и народи през Средновековието.




=========================================================================

Ерих фон Деникен, Завръщане към звездите

Завръщане към звездите!
Завръщане? От звездите ли идваме?

Копнежът за мир, жаждата за безсмъртие, блянът по звездите - всичко това е затаено дълбоко в човешкото съзнание и още от древ­ни времена подтиква неудържимо към осъществяване.
Напълно естествена ли е тази дълбоко вкоренена в природата на човека настойчивост? Наистина ли става дума само за човешки „желания“? Или в този стремеж за сбъдване, в тази носталгия по звездите се крие нещо съвсем друго?
Убеден съм, че оставеното ни от „боговете“ наследство поддържа буден нашия копнеж по звездите. У нас действат едновременно спо­мени за земните ни праотци и спомени за космическите ни учители. Струва ми се, че разумността на човека не би могла да е резултат от безкрайна еволюция. Процесът е протекъл внезапно. Вярвам, че нашите праотци са получили своята разумност от „боговете“, които би трябвало да са разполагали със знанията, осигуряващи успешното му протичане в най-кратък срок.
В действителност изобщо няма да намерим доказателства за моето твърдение по нашата Земя, ако се задоволим с търсенето им с досегашните методи за изследване на миналото. Без съмнение по този начин само прилежно ще увеличим броя на наличните колек­ции от човешки и животински останки. Всяка находка ще получи табелка с номер, ще бъде поставена във витрината на някой музей и ще бъде поддържана чиста от музеен служител. Само с такива методи не можем да се доближим до същността на проблема. Защото по мое убеждение същността на проблема засяга големия въпрос: Кога и от какво нашите праотци са станали разумни?...
Авторът


=========================================================================

Джонатан Блек, Апокрифната история на света

„Окото, през което виждам Бога, и окото,
през което Бог ме вижда, е едно и също око.”
Майстер Екхарт, немски мистик, XIII в.

Това е първото в света енциклопедично изследване, посветено на окултните учения, съхранявани в мистичните школи от Древен Вавилон и Египет до наши дни. Според тях най-голямата тайна в този апокрифен лабиринт е промененото състояние на човешкото съзнание. Именно чрез него т.нар. посветени са преминавали през бариерите на паралелните измерения, за да достигнат до Космическия разум. Именно затова и разгласяването на методите, водещи към божественото състояние, се е наказвало със смърт. Древните са охранявали своите тайни така, както днес се охраняват ядрените арсенали.

Разбира се, че подобни идеи звучат налудничаво. Какво обаче ще кажете, ако се окаже, че повечето личности с безспорен принос в човешката цивилизация, са изповядвали същите идеи. Факт е, че се оказва точно така. Очевидно нашият свят може би наистина е само един незначителен остров сред невъобразимо по-сложния вселенски океан, в който съзнанието властва над материята.


=========================================================================


1 // 2 // 3 // 4 <== ==> 6