КНИГИ – митология, история, археология – 6






6

Нийл Геймън, Скандинавска митология

Майсторът разказвач Нийл Геймън създава истинска класика, представяйки ни впечатляваща версия на великите скандинавски митове, от които отдавна черпи вдъхновение за своите бестселъри. В Скандинавска митология Геймън превръща първичните истории в романизирана дъга, която започва със създаването на легендарните девет свята, разказва за подвизите на божествата, джуджетата и великаните и завършва с Рагнарьок, залеза на боговете и раждането на нови хора и ново време. Геймън остава верен на митовете, пресъздавайки незабравимите образи на Один, най-могъщия от могъщите, мъдър, храбър и хитър; на сина му Тор – невероятно силен, но не и много умен сред боговете; както и на Локи – син на великани, измамник и ненадминат манипулатор. Умело и остроумно Геймън вдъхва нов живот на митовете, за да предаде духа им на новото поколение читатели.


=========================================================================

Кармен Мишу, Тангра и неговият син

През тъмните средни векове в студените степи на аварска Панония се ражда момче,
което ще направи България велика! Той е законотворец, обединител и завоевател. Той е кан Крум! Фигурата на владетеля изпъква ярко с качествата си на воин и с чисто човешките емоции, които носи в себе си. Тя е жива, пластична и реална. На базата на неизвестни досега исторически факти, романът пресъздава многопластовото и многоцветно платно на България в края на VIII и началото на IX век; връща ни към корените за произхода на прабългарите и хвърля светлина върху събитията, които ще направят държавата ни фактор на световната сцена.



=========================================================================

Константин Иречек, История на българите

Преди 100 години младият чешки учен Константин Иречек написа „История на българите", която в началото на 1876 г. излезе едновременно на чешки и немски език. Наскоро след това се появиха два руски превода — единият на Ф. К. Брун и на българина В. Н. Палаузов в Одеса, а другият на проф. Яковлев във Варшава. Само след няколко години се появява българският превод на Райнов и Бояджиев в Търново през 1886 г. и унгарският на Р. Майер през 1889 г. Така в навечерието на големите политически събития — Априлското въстание, Ботевата епопея, Руско-турската освободителна война, както и на събития от по-сетнешната българска история, когато българският въпрос изпъкна с цялата си сериозност и беше един от най-важните на Балканския полуостров, българите имаха написана и издадена на няколко езика своя научна история. По този начин българската кауза получи мощна подкрепа от страна на историческата наука. А това само по себе си е достатъчно, за да се говори и пише за голямото историческо значение на Иречековата „История на българите". Новата българска история е тясно свързана с тази книга и с нейния автор.


=========================================================================

Нели Димитрова-Бонева; Магдалена Бонева, Магията Перу

Журналистката Нели Димитрова-Бонева е посетила Перу по покана на своята дъщеря Магдалена Бонева – студентка по туризъм и благодарение на добрата й организация е успяла да види не само популярните Наска, Куско – старата столица на инките, езерото Титикака, но и още много любопитни места, които не са включени в списъка на известните туристически дестинации. 
Книгата е не само пътепис, но и пътеводител и справочник с конкретна информация за цени на хотели, екскурзии и транспортни услуги.
В рубриката „Питай патило“ пътешествениците могат получат ценни практически съвети, а в „Това не е реклама“ да се видят и конкретни имена на фирми и компании, чиито цени на услуги ще помогнат да се състави точен бюджет.


=========================================================================

Иван Дреников, Загадъчната България

В тази книга действителността надминава въображението. Авторът разгръща страниците на загадъчната България и с поразяващо майсторство и познание ни въвежда в света на алхимията, магиите и предсказанията. Припомня с документи и факти присъствието на тамплиерите в България през XIV век и не забравя, че една българска княгиня от рода на Асеновци се ожени за началник на тамплиерите.

Иван Г. Дреников е първият българин тамплиер от ново време.






=========================================================================

Уилям Блакторн, Японски загадки

Тази книга представя Япония в десет фрагмента от нейния живот. Тя не е научно изследване, нито историческа хроника. Тя е колекция от факти, удивления и размишления на западния човек за загадките на Япония: произходът, езикът, клановете и шогуните, самураите, Дзен, нинджите, отношението към чужденците, Якуза, японската еротика, японското чудо.
Книгата съдържа данни, факти и западни и японски коментари на фактите. Авторът е по-склонен да даде думата на онези, които познават по-добре Япония, отколкото да развива свои концепции.






=========================================================================

Ернест Ингърсол, Драконите и познанието за тях

Драконите присъстват в нашия свят от много хилядолетия. Тези магически същества се срещат в митовете, легендите, културата и изкуството на жителите от всички континенти. В своята забележителна книга Ингърсол дава богата информация за тяхното разпространение и въздействие върху живота на хората. От книгата ще научите: Защо древните са наричали драконите божествени духове на водите и богове на дъжда; Откъде произлизат и защо в една или друга форма се срещат в целия свят; Каква е връзката им с могъществото и делата на древните богове и защо са променливи и противоречиви като тях; По какъв начин идеята за драконите тръгва от Изтока, за да достигне до Западния свят и да намери отзвук в християнството, в което Сатаната „наследява" от тях драконовите рога, червения цвят, опашката, копитата и крилете - макар че драконите биват и добри, и лоши, както древните богове и съвременните хора. Тази рядка и увлекателна книга е всестранно изследване върху митологията на драконите във Вавилон и Древен Египет, Индия, Корея, Япония и Китай, Англия, Ирландия и Франция. Изследването е онагледено със снимки и картини на дракони от всички култури, пренася ни в един магически свят и читателят престава да се учудва защо историите за дракони, идващи от различни места по света, звучат на съвременния човек толкова познато.


=========================================================================

Робърт Грейвс, Бялата богиня

Имате уникалната възможност да се срещнете с една наистина необичайна, зашеметяваща и завладяваща творба. 

Робърт Грейвс – вдъхновеният поет и неуморен търсач – ще ви поведе през лабиринта на средиземноморските (египетски, юдейски, елински и италийски) митове, за да ви покаже не само общите им корени с келтските сказания и германо-скандинавските саги, а оттам и с цялата западноевропейска литература, но и нещо далеч по-важно за него самия – начина, по който се е зародила истинската Поезия. Въпросните общи корени намират най-нагледно олицетворение в Бялата богиня на Раждането, Любовта и Смъртта, чиито „ипостаси” съвпадат с лунните фази, а многобройните ѝ превъплъщения се срещат във всички европейски и близкоизточни фолклорни традиции.
 Определяна като една от най-великите (или поне най-интересни) книги на ХХ в., Бялата богиня се появява за първи път през 1948 г., за да бъде неколкократно допълвана и разширявана от своя автор. Настоящият превод е направен по последното (четвърто) издание от 1997 г., което представя и окончателния вариант на книгата.
Читателят навярно ще открие сходства с трудовете на Джеймс Фрейзър и Маргарет Мъри, но Грейвс не просто доразвива идеите им, а и полемизира с тях.
Стиховете в книгата са претворени от Кристин Димитрова, а останалото е дело на Юлиян Антонов.


=========================================================================

Христо Буковски, Опасният архив на богомилите - светилища, тайнства и вяра

Тази книга е своеобразен пътеводител за сакралните места по българските земи. В нея увлекателно се описват всички известни /но никъде по такъв начин събрани заедно!/ подробности за тайнствата, извършвани в тях. От загробените светилища излизат удивителни следи към зората на европейската цивилизация и авторът проследява как древни вярвания, езотерични символи, жречески пособия, обреди и елементи от богослужебната практика преминават в последвалите ги школи и учения, като занимателно е разкрита интегралната история на мистериите от обозримото далечно минало до днес.






=========================================================================

Христо Буковски, Похитеното съкровище на богомилите

Ако първата книга от опасния „архив” на богомилите все пак изследваше по-лесно достъпни сведения и деликатно застъпваше становища, близки до популярните им тълкувания, тази втора част отваря „тайните фондове” и следва пътя на неизбежно произтичащите от тях внушения. Зад величавата история на династичния род. От който произлиза Мага Боян, изплуват потулени драми и компромиси, отворили пътя на българското познание върху древни учения и тайнства по нашите земи с практики и завети, изпреварили с хилядолетия Христовите. С осем хилядолетия обозрим духовен живот на предците ни сега профаните се чувстват богоизбрани, докато посветените са угрижени как да надградят извисеното знание. Тук са представени техните дирения.




=========================================================================

Джоузеф Камбъл, Героят с хиляди лица

Джоузеф Кембъл е американски учен и преподавател, познат главно с работата си в сферата на сравнителната митология. Той е роден в Ню Йорк през 1904 г. и от най-ранно детство се интересува от митология. През целия си живот тои пътува и пише много, като издава значителен брой книги, включително четиритомната поредица „Маските на Бога", „Митове, според които да живеем", „Вътрешните измерения на външното пространство", „Ключ към „Бдение над финеган" и други. Джоузеф Кембъл умира през 1987 г. ОТЗИВИ ЗА „ГЕРОЯТ С ХИЛЯДИ ЛИЦА" „Откакто завърших колеж, не съм се връшал толкова често към никоя друга книга, както към тази, и всеки път откривам ново прозрение за пътуването на човека. Всяко поколение ше открие в „Героят" мъдростта на вековете." Бил Мойърс „През трите десетилетия, откакто открих „Героят с хиляди лица", тази книга продължава да ме запленява и вдъхновява. Джоузеф Кембъл се взира през вековете и ни показва, че всички сме свързани от една фундаментална нужда да слушаме истории и да разберем себе си. Като книга „Героят с хиляди лица" е прекрасна за четене, като осветляване на човешкия живот е откровение." Джордж Лукас „Думите на Кембъл имат необикновена тежест не само сред учените, но и сред широк кръг от хора, които откриват, че неговото изучаване на митологичните пътеки съответства на техния живот днес. ... Книгата, с която е най-известен, „Героят с хиляди лица", е проникновено изследване чрез древните героични митове на вечната борба на човека за идентичност." сп. „Таим" „В крайна сметка най-влиятелната книга на XX век може да се окаже „Героят с хиляди лица" на Джоузеф Кембъл." Кристофър Воглър „The Writer's Journey"


=========================================================================

Джоузеф Кембъл, Пътища към блаженството

Най-добре можеш да помогнеш на човечеството, като усъвършенстваш самия себе си, Кришна
Има една поговорка на санскрит: трите аспекта на мисълта, които сочат най-далеч, към ръба на бездната на трансцендентното, са сат, чит и ананда: битие, съзнание и блаженство. Можете да наречете трансцендентното празнота или пълнота – все едно е, защото то е отвъд всякакви слова. Можем да говорим само за онова, което се намира от отсамната страна на трансцендентността. Проблемът е да отворим словата, да отворим думите така, че да сочат отвъд самите себе си. Те постоянно ще изолират, ще закриват преживяването чрез своята непрозрачност.
Поемете по пътищата към блаженството с книгата на Джоузеф Кембъл

Ала все пак тези три понятия ще ви доведат най-близо до празнотата: сат-чит-ананда. Битие, съзнание и блаженство. Не зная какво е битие. Не зная какво е съзнание. Затова пък зная какво е блаженство: дълбокото чувство, че присъстваш и правиш онова, което неминуемо трябва да правиш, за да бъдеш самият себе си. Ако можеш да се придържаш неотклонно към това – вече си на ръба на трансцендентното. Идеята е да намерите собствения си път към блаженството.


=========================================================================

Джоузеф Кембъл, Силата на мита

И раят, и адът са в нас, и всички богове също са в нас. Ние носим в себе си всички богове, всички небеса, всички светове. Те представляват уголемени съновидения, а съновиденията са проявления в образ на енергиите в нашето тяло, които са в конфликт. Това представлява митът. Митът е проявление на енергиите на различните органи в нашето тяло, които са в конфликт помежду си, под формата на символичен или метафоричен образ. В теб е стаено нещо, което знае кога си в центъра, кога си на прав път и кога на погрешен. Щом свърнеш от правия път, за да печелиш пари например, животът ти губи смисъл. А ако останеш в центъра, на правия път, макар и да мизерстваш, пак ще бъдеш щастлив. Днес единствената митология, ко­ято трябва да е в сила, е митологията на планетата – а ние нямаме такава митология. Най-близкото нещо, за което може да се каже, че е митология на планетата, е будизмът, който гледа на всички същества като на Буда същества. Единственият проблем е, че това трябва да бъде признато от всички. Нищо повече. Задачата е само да се знае то и да се действа така, сякаш всички същества са свързани в едно братство.


=========================================================================

Анчо Калоянов, Български митове

Анчо Калоянов (творчески псевдоним на Анчо Йорданов Анчев) е роден на 25.09.1943 г. в с.Бъзовец, Русенско; завършва "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1964-68), работи като уредник-фолклорист в Музея на гр. Дългопол, Варненско (1968-72); от 1972 г. е асистент по "Български фолклор" във ВТУ; от 1983 г. чете лекции, доцент от 1989 г. (хабилит. труд "Етничното усвояване на пространството, отразено в българския фолклор"), доктор на филологическите науки от 1999 г. (дисерт. труд "Българското шаманство"). Над 20 г. е научен ръководител на кръжока по български фолклор "Акад. М. Арнаудов", чрез който се формират научните интереси на редица бъдещи фолклористи и литературоведи. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното средновековие до най-ново време. Белетрист, член на СБП от 1981 г. Автор на книгите: "Последното жито на лятото" (разкази, 1970), "Селищна могила" (новели, 1976), "Димитър Злочести и Войводата Патрев" (ист. роман, 1978, 1987), "Седмият живот" (разкази и новели, 1981), "Престолнина" (есета, 1985), "Див огън" (ист. роман, 1997), "Девети" (2003). Публикувал е изследванията "Български митове" (1979), "Българското шаманство" (1995), "Старобългарското езичество" (2000; 2002) и "Старобългарските шамани. Религиозен опит и социални функции (VIII-XII в.) (2003).



Анчо Калоянов, Старобългарското езичество













прочети 



Анчо Калоянов, Българското шаманство













прочети 



=========================================================================

Патриша Мерсие, Кристалните черепи и загадката на времето

Днес е безспорно, че светът се състои от поне две измерения - материално, което е видимо, и метафизично, което е невидимо. И двете са като магнитни полюси - едновременно се отблъскват и привличат, но никога не се обединяват. Понякога обаче в нашия свят се материализират явления от другия. Обикновено ги наричаме чудеса.
Патриша Мерсие се среща с шамани и пазители на кристални черепи в Централна Америка, Китай и Тибет, споделя личните си преживявания, породени от загадъчните артефакти, достигнали до нас от дълбоката древност. Според нея те излъчват една и съща информация, тъй като отразяват холограмата на вселенското свръхсъзнание.
И до днес не е установен произходът им, нито точната им възраст, нито защо в началото на XX век внезапно се превръщат в моден шлагер. Повечето са изработени от кварц (силициев диоксид), използван в наши дни в компютърните микрочипове заради качествата му да запаметява безкрайни информационни потоци чрез кристалната си структура. Казват, че те са „дар от Бога“ и са портали към невидимите измерения, че съхраняват данни за зараждането на живота и земната цивилизация, както и за новата епоха, в която навлиза човечеството през XXI век.


=========================================================================

Джонатан Блек, Тайната история на Данте

Италианският Предренесанс има своите безспорни имена, но най-яркото сред тях е Данте Алигиери. С последния си трилър, наречен „Ад“, Дан Браун изстреля автора на „Божествена комедия” в топкласациите, превръщайки го в модна тема.
Казват, че той е преминал такава степен на инициация в подземията на Флоренция и Париж, която му позволява свободно да се движи между видимия и невидимия свят. Защо гробът му, изровен с папска благословия две години след смъртта му, се оказва празен? Той ли е съхранил за историята предсмъртното заклинание на Жак дьо Моле, последния Велик магистър на Ордена на тамплиерите? Какви са връзките му с древните мистерии и суфизма? Защо описва Ада като реално съществуващо място? Защо избира за свой водач Вергилий, а пренебрегва духовния си учител Брунето Латини?
Кой е Данте? Това е въпросът, на който се опитва да отговори Джонатан Блек, познат у нас с енциклопедичното си изследване „Апокрифната история на света”.


=========================================================================

Ян ван Хелсинг; Щефан Ердман - Хилядолетната лъжа

От хилядолетия хората се възхищават на пирамидите, последното от седемте чудеса на Древния свят. Те излъчват някаква тайнственост и загадъчност и много хора като Щефан Ердман и Ян ван Хелсинг са влизали в Голямата пирамида, където са прекарвали някоя и друга нощ и могат да разкажат за уникални преживявания, видения и още куп странни неща. Как това се вписва в общоприетата теория, че Голямата пирамида е била гробница? Или може би е била място за посвещаване, както твърдят някои езотерици? В кое от тези твърдения има някаква истина и доказана ли е тя? Или Голямата пирамида е била нещо съвсем различно?
Щефан Ердман, който от 18 години прави изследвания върху платото Гиза, се вълнува основно от няколко въпроса: Защо пирамидите първоначално са били разположени в ограден със зид воден басейн? Защо в различни камери на Голямата пирамида могат да се открият линии на нивото на водата? Защо пирамидата няма вход? Как в нея е попаднала тиня от река Нил? Защо в т.нар. "шахта на Гантенбринк" има медни електроди? Каква е причината новите открития - подземният лабиринт, водните канали и скритите камери - да бъдат пазени в тайна? Какво се крие зад удължените назад черепи на намерените мумии? Защо някои фараони са били руси?
От тайна среща с високопоставен египетски дипломат Щефан и Ян научават за нови секретни разкопки и едно откритие, което хвърля съвсем нова и неочаквана светлина върху смисъла и предназначението на Голямата пирамида.
В тази книга двамата представят своите прозрения и открития, както и доказателствата от необичайното си научно изследване, проведено благодарение на съвременната наука, която го прави възможно.


=========================================================================

Алберто Анджела, Любов и секс в древен Рим

Как са се обичали древните римляни? Как са се целували? Носели ли са червени рози на първата среща? Какво е ставало през първата брачна нощ? Какви трикове са използвали жените, за да съблазнят мъжете? И как са им изневерявали? Какви са били предпочитаните пози в леглото? Съществували ли са бельо, луксозни проститутки, афродизиаци и секс играчки? Отговорите на всички тези въпроси, а и на още много други, ще намерим между кориците на настоящата книга.

Това е книга за историята и любовта. Тя ни кара, тласкани от силата на нашето любопитство, да се потопим в далечен и привлекателен свят. В нея изкусността на белетристиката е съчетана с точността на историческото изследване. Авторът стъпва върху познание, почерпано от археологически обекти, лабораторни данни, редица постижения на науката за античността, древни текстове, стотици артефакти от музеите, фрески, статуи и графити от Помпей и Херкулан.

Какъв е неговият метод ли? Той е нашият екскурзовод. Представете си, че сме се върнали назад във времето и сме се озовали на площад в Древен Рим. Авторът ни повежда след различни хора от тогавашното общество: влюбена двойка; млада аристократка, посещаваща известен гладиатор; баща, който придружава сина си в „сексуалния му прощъпулник”; елитна проститутка в нейното ежедневие... Постепенно си даваме сметка, че любовта и сексът преди 2000 години невероятно много приличат на сегашните. Но и доста се различават…


=========================================================================

Епископ Симеон, Богомилство и Богомили

Рядко неофициално издание за  същината на Богомислството от Епископ Симеон, псевдоним на Николай Райнов.







=========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 // 5 <== 6 ==>