Духовни партньори и духовни семейства





Джон Л. Пейн




Около тази тема съществуват много догадки и недоразумения. Когато повечето от вас говорят за духовен партньор, вие смятате, че това е човек, в когото ще се влюбите и ще заживеете заедно щастливо до края на дните си. Може дори да чувствате, че сякаш този единствен и много специален човек е бил ваш възлюбен в много, много животи и просто очаквате появяването му и в този ви живот.

 Много души действително се срещат живот след живот, защото са станали приятели. Това приятелство е основано в нефизическия свят, а приятелството, което е в основата на сътрудничеството, се основава на миналия им успех в постигането на израстването, което преследват. Разбирате ли, вие сте същества, които се стремят към израстване и всички срещи, физически или не, ви дават възможност за растеж. Затова, някоя душа, с която сте имали голям успех при постигането на целите си, има по-голям шанс да бъде приета от вас като партньор, с когото да работите отново заедно.

  Важно е да се разбере как се организират душите. Пътешествията ви тук, във физическия свят, са целенасочени пътешествия. Вие вече сте се усъвършенствали чрез съществуване на много други планети и целта ви да дойдете на Земята е просто разширяване на преживяванията ви чрез земно съществуване. Основната цел е да преживеете безусловната любов, която представлява приемане и допускане. Защото, когато напълно приемете земния живот и всичките му аспекти, както и всичко, съществуващо вътре в него, сте постигнали целта си. Някои са нарекли това „просветление”. Разбирате ли, не сте дошли тук да се усъвършенствате или да докажете стойността си. Вие сте тук, заради самото забавление, заради играта, заради предизвикателството.

 Подобни пътешествия душите организират в групи. Можете да ги видите като поддържащи групи. Душите се организират в Семейства, Групи, Кланове, Нации и Големи Нации. Едно Духовно Семейство се състои от седем души, в Духовната Група има седем Духовни Семейства, в Духовния Клан има седем Духовни Групи и т.н. В края на краищата, ще работите с повечето членове от Духовния си Клан, което прави 343 отделни души. Все пак, за онези от вас, които са учители, има по-голяма вероятност да достигнете Духовната си Нация или Голямата Нация, която възлиза на близо 17 000 души.


Мнозинството от взаимоотношенията ви, близките ви приятелства и връзки ще бъдат с души измежду вашата група от 49 души. Все пак, не винаги е точно така. Колкото повече напредвате от гледна точка на приемането (любовта), толкова по-умели ставате в работата с хора, които са с различна енергийна сигнатура от вашата. Под енергийна сигнатура имаме предвид следното: всяка Духовна Група работи за постигането на определена цел. Например, някои членове на една Духовна Група могат да се занимават с общуване и обучение, други – с лечение, трети – с окуражаване, а четвърти – със самоодобрение. Това не означава, че всеки от вас ще го изрази по един и същи начин и ще живеете еднакъв живот, но означава, че същността на живота ви ще бъде много сходна. Ще имате подобни идеали, стремежи, ще харесвате или ненавиждате почти едни и същи неща. Хората, към които ще бъдете привличани, почти винаги са членове на вашето Духовно Семейство, Група, Клан или Нация, но, както винаги, си има изключения от правилото.


Едно Духовно Семейство ще работи заедно в продължение на много, много животи. Понякога едно Духовно Семейство се прегрупира в различен тип съюз. Това е рядкост, но се случва. Нещо повече, цялото Духовно Семейство ще бъде включено във вземането на решение, засягащо бъдещите ви животи и ще ви помага в оценяването на постиженията ви в току-що изминалия ви живот. Духовното ви Семейство винаги е на ваша страна. В повечето случаи не всички членове на едно Духовно Семейство се прераждат по едно и също време. Непреродените в момента членове действат като напътстващи духове във физическия живот на преродения в момента. Те могат да ви навестяват в сънищата ви, да вдъхновяват мислите ви и дори в някои случаи да ви говорят директно по време на медитиране. Много от тези напътстващи духове, които са се представяли пред хората, наистина са непреродени души, членове на Духовното Семейство на въпросния индивид. Все пак, повечето Главни Учители, които са се представяли пред хората, са членове на Нацията или на Голямата Нация на индивида, или са души, чието земно преживяване е завършено. Понякога тези Главни Учители могат да са много по-обширни и всеобхватни души.


Духовният партньор е душа, членуваща в тази по-всеобхватна група, и това е всеки, докоснал се до живота ви. Чистият ефект, оказан от духовен партньор върху живота ви, винаги ще бъде положителен, дори в момента да не можете да го видите по този начин. Например, мнозина смятат, че отношенията с духовен партньор винаги са идеални, пълни с хармония и любов. Всъщност, много е вероятно отношенията с даден духовен партньор да са истинско предизвикателство! Целият смисъл на появата на духовен партньор в живота ви е да покаже на самите вас какво представлявате. Това е целта на всички човешки отношения. Вие се учите чрез вглеждане в огледалото. Законът на Привличането работи във всеки аспект от живота ви и затова всеки човек, привлечен в живота ви, е там само поради вибрационното сходство. Те присъстват, защото вашите и техните вибрации съвпадат по някакъв начин.


Както вече казахме, вие сте същества, стремящи се към растеж. Затова много от вас се объркват, когато срещнат човека на мечтите си, влюбят се щастливо, обявит „Тази душа е моят духовен партньор” и след няколко години трябва да се събират парченце по парченце, когато връзката се разпадне или човекът, когото обичат, се окаже с проблем или особеност на характера, които не ви интересуват. Все пак, това е бил ваш духовен партньор, а вие имате много такива!


Навлизането ви във всеки живот е момент, когато се споразумявате с много различни души, може би около 20 на брой. Вие се споразумявате какво ще си предложите един другиму. Тези души могат да станат ваши деца, вашият най-добър приятел, съпруга, съпруг, най-злият ви враг, началник, бизнес партньор, дори учителят ви, който ви окуражава с толкова любов и търпение... Възможностите са много. Все пак, вие като личност имате свободна воля, вие създавате пътя, който може да ви отведе в различна посока и това е причината да се налага да се споразумявате с толкова много души. Вселената работи на принципа на вибрацията.


Нека дадем един пример: Джо е една наистина прекрасна душа. Все пак, Джо в продължение на няколко живота се бори с безсилието във физическия свят. Борбата му го е довела до пристъпи на насилие и дори пристрастеност към алкохола. Мери, от друга страна, от известно време има проблем със самооценката си, като винаги предпочита да е на второ място и доброволно се отказва от възможностите си. Джо и Мери координират живота си и планират вероятността да се срещнат, да се влюбят и заедно да работят по индивидуалните си задачи. Във връзката си с алкохолик Мери ще се научи, че трябва да започне да прави избори, които ще се отразят на самооценката й. Джо, от своя страна, иска да се научи, че не може да притежава или контролира никого, защото силата трябва да идва отвътре.


Все пак, в процеса на живота си Мери открива, че често е подложена на изпитания, а изучаваното в колежа е предизвикателство към нейните идеи и ценности. Вместо да се предаде, както е правила в толкова предишни животи, тя се справя сама и придобива самочувствие. В този момент вибрацията й се променя и затова Джо повече не й е нужен. Възможно е тя пак да срещне Джо, но най-вероятно това ще е мимолетна среща, в която тя ще сподели с него какво е научила. Тя би могла да стане съветник в център за реабилитация на алкохолици, например, но Мери повече няма нужда от интимна връзка с Джо. На този етап и Джо, и Мери установяват нови вибрации, за да могат да се свържат с другите си вероятни духовни партньори.


Когато погледнете назад към живота си, ще видите, че много хора са му оказали влияние. Всички тези хора са ваши духовни партньори и независимо дали го съзнават или не на личностно ниво, те ви обичат с цялото си сърце, защото работите заедно за една цел и тази цел е любовта.



 „Когато срещнем някого и възникне мигновено приятелство или привличане, това означава ли, че това е духовен партньор, с когото сме били заедно в предишни животи?”


Това означава, че има съвместимост във вибрациите и затова в общи линии означава, че има някакъв вид връзка. Ако тази душа е от Духовното ви Семейство, Група, Клан или Нация, налице е връзка, сходство в преживяванията, стремежите, целите и следователно вибрациите. Все пак, тази връзка на духовно ниво не означава автоматично, че сте се срещали преди. Възможно е никога да не сте се срещали на Земята, но душата може да ви е позната от нефизическия свят. Вие прекарвате много повече време в нефизическия свят, в сравнение с физическия, защото нефизическият свят е вашият естествен дом. В нефизическия свят имате приятели по много подобен начин, както и на Земята. Някои приятели са ви много близки, с други ви свързват интимни познанства, а други са ви просто познати. Приятелството в нефизическия свят няма нищо общо с харесването или нехаресването един другиго. То е свързано със съвместимостта на целите и стремежите.


Нефизическите ви приятели също се променят, и то в съответствие с целите ви. Например, може да сте се обединили в някаква малка групичка души, за да работите заедно по въпроса за оцеляването. Вече сте живели заедно по няколко живота в неблагоприятна природна среда. Може би сте си избрали да живеете в примитивни култури, в много студен климат или в пустинни райони. Подобна негостоприемна среда ви помага да станете богати на идеи, изобретателни и самодостатъчни. Все пак, може да изберете да се завърнете в това приключение на един по-късен етап и да не завършите цялото си „обучение” наведнъж. Или, можете да напреднете с по-бързи темпове, отколкото членовете на групата ви са възприели. Друга възможност е да изберете да останете с групата и да станете техен лидер или учител, който им помага да напредват, което на свой ред ви помага да напреднете още повече, защото обучаването е свързано с още повече учене.


Възможностите са неизчерпаеми и изборът е ваш. Ако решите да продължите напред, ще се присъедините към друга група или ще работите с една или две други души. Работата ви с други души може да продължи един земен ден, цял живот или няколкостотин живота. Вие си избирате всички тези взаимоотношения и всяко взаимоотношение се основава на сътрудничество и желание да се напредва колкото е възможно по-бързо.



 „Родителите и децата ни наши духовни партньори ли са и членове ли са на нашето Духовно Семейство?”


Те са ваши духовни партньори не само до степен, че ги познавате, а и сте избрали да работите с тях по специфичните цели за постигане на растеж. Никое раждане не е случайно, защото всички души влизат в този свят по споразумение и с двамата си родители, дори двамата родители да не присъстват по време на детството им. Вашите родители, братя и сестри може да са членове на Духовното ви Семейство, но това се случва изключително рядко. Нормално един или може би двама членове на биологичното ви семейство са и от Духовното ви Семейство, но останалите основно са членове на вашата Група, Клан, Нация или Голяма Нация.


За създаването на физическо семейство по-младите и неопитни души обикновено се обединяват в екип с души, с които са много близко свързани. Тези души често разменят ролите си в различните си животи, като понякога са в ролята на детето, друг път – в ролята на родителя, веднъж са женският партньор, а друг път – мъжкият. Познанството между душите помага на отделната душа да напредва по-бързо. Когато душите за пръв път влязат във физическия свят, той им се струва едно истински враждебно място. Те са объркани и предпазливи с физическото си тяло и са много податливи на биологичния импулс за оцеляване. Те често се изправят пред избора между борбата и бягството. Вселената се отнася с любов и подкрепа и затова създава усещане за сигурност, когато сте обградени от познати души. Все пак, както всичко във Вселената, това е само общият случай. Това не е твърдо и устойчиво правило, защото другите души могат и влизат в този тип договорки.


Много от по-старите души избират да се родят в семейства, където познават добре само един от членовете, който вероятно е от тяхната Духовна Група или Клан и не им е толкова близък, както един член от Духовното Семейство. Те правят този избор, защото по-старите души са истински загрижени за самонаблюдението, повече от всичко друго. Те може би се подготвят да обучават или да станат водачи в една или друга област и преживяването да се чувстват като „открояващо се различие” ще ги поведе към самоизследване. Вместо да бъдат впримчени във функции като „дълг” и „семейство”, тези души често биват възприемани от останалите членове на биологичното си семейство като „черната овца” или като някакви странни ексцентрици. Въпреки че тези обстоятелства могат да доведат до трудни лични предизвикателства, уроците почти винаги са вътрешни, а не външни. Това означава, че ще се набляга на самоприемането. Самоприемането е неразделна част от развитието на душата. Ако трябва да оприличим земното изживяване на обучението, развиването на самоприемане е равностойно на учене за докторат. Веднъж постигнали самоприемане, вече сте на път към дома!



„Защо толкова много от нас непрестанно търсим „единствената истинска любов”, надявайки се да открием духовния си партньор?”

Това, което търсите, е приемане. Вие вярвате, че тази „единствената истинска любов” ще ви приеме безусловно. Търсенето ви на този човек всъщност е търсене на самоприемане. Всяка връзка съществува, за да ви даде възможност да се опознаете. Чрез самоопознаването можете да се научите да приемате себе си и да се обичате. Единствената истинска любов е любовта към самия себе си, друга любов не съществува.


Най-голямата от всички тайни, открити от Христос и Буда, а и много други, била тайната на влюбването в самия себе си. Когато обичате себе си, вие сте в състояние на приемане, пълно приемане. Когато приемате, вие преставате да се съпротивлявате на света и всичко в него. Преставайки да се съпротивлявате, позволявате на всичко да е такова, каквото е. Позволявайки на всичко да е такова, каквото е, Бог може да работи чрез вас. В този момент можете да кажете „Аз и Отeц едно сме”, защото ще бъдете едно с източника на целия живот. Вие ще бъдете едно с любовта!