Ентеогени






С термина ентеоген (entheogen) се обозначава всяко едно психоактивно вещество, което е използвано с шамански, спиритуални, духовни или религиозни цели. Това са главно растения, билки и гъби, срещани в природата и представители на халюциногените, делириантите и дисоциативните вещества. Ентеогените се използват от хилядолетия и са били известни на почти всички древни цивилизации и племена. Употребата им в натурална обстановка е почти винаги свързана с ритуали.

Термина ентеоген е неологизъм произхождащ от гръцкия език: ἔνθεος - ентеос (което означава - в Бог) и γενέσθαι - създавам; по смисъл може да се преведе, като нещо което "създава бог в човека" .


Думата ентеоген е създадена през 1979 г. от група етноботаници с основна цел да замести думите халюциногени и психеделици, поради тяхното масово навлизане в популярната култура през 60-те.
Ентеогени се наричат различни природни вещества, които официалните учени наричат "психеделици"- пораждащи халюцинации, изкривявания на възприятията и изменени състояния на съзнанието. Важно е уточнението "природни" - става дума за растения, а не за техни химични извлеци или за изкуствено синтезирани такива. Т.е., LSD и химическият мескалин например не попадат в тази категория. Защо това е важно? Защото те са употребявани от векове, да не кажа хилядолетия, в различни култури, в които са имали висша духовна стойност. Да си спомним само един късен описвач - Кастанеда.


Примери за традиционни ентеогени включват: пейот , псилоцибин гъби , тютюн , канабис , аяхуаска , Salvia divinorum , Tabernanthe iboga , Ipomoea-трицветна и Amanita muscaria .
С появата на органичната химия, сега съществуват много синтетични вещества с подобни  психоактивни свойства, най-често получени от тези растения. Химичните примеси във всички синтетични дроги са причинителите на зависимост, психични разстройства и смърт.
От всички естествени натурални екстракти (освен никотина), никой друг не е установено да причинява зависимост.

Най- общо казано, корпорациите сами си създадоха дрогата, сами я забраниха и сами си я разпространяват естествено. Като под тази забрана "случайно" попаднаха и естествените природни продукти. Интерсен факт е, че първите държави с почти пълна забрана на ентеогени са САЩ, Англия, Австралия. Каква е връзката?... оставям това на въображението ви :) Само да споменем, че във въпросните държави употребата на дрога по ръст от населението не отстъпва ни най-малко на една Испания да речем, където не ти е забранено да си отглеждаш на терасата 3 – 4 саксии с канабис.


Алтуристична употреба на ентеогени:

Его смърт (нирвана)
Липса на его – най-точно изразено, това е антоним на егоизъм (повишено чувство на самоуважение или собствена значимост)
Вяра-лечение
Психеделична терапия
Духовна формация

Егоистична употреба на ентеогени:

За проклятия и магии
Гадателство, предсказания
Промиване на мозъка и Контрол над ума Включват се много научни експерименти върху хора, като тези на ЦРУ в проекта МКУлтра с ЛСД
Психофармакология в армията – има множество недоказуеми сигнали за прилагане на синтетична дрога върху войници с цел "зомбиране".
Психологични мъчения
Шарлатанско шаманство  – окултни организации и секти използват синтетика за да привличат последователи и след промиване на мозъка, жертвата става обект на физическо/сексуално малтретиране и най-често с доброволно прехвърлени имоти и спестявания.


Употреба на ентеогени в културите


Ентеогените са били използвани по различни начини, включително и като част от установените религии за лично духовно развитие като инструменти (или духовни учители), да подсилват ума и въображението, като наркотици за развлечение, както и за медицински и терапевтични цели. Използването на ентеогени в човешки култури е почти повсеместно през цялата писана история.
Естествено срещащи ентеогени като псилоцибин и ДМТ,  са в по-голямата си част открити и използвани от стари култури, като част от техния духовен и религиозен живот, като растения и вещества, които са били спазени или в някои случаи почитани от поколения и може да бъде една традиция, която предшества всички съвременни религии като един вид на прото-религиозен обред.
Един от най-широко използваните ентеогени е канабис, който е бил използван в региони като Китай , Европа и Индия от хилядолетия. Той също се появява като част от религии и култури като  садху на индуизма , на скитите , Суфи– исляма , и други.



На конференция на психеделичната наука се обсъждат изследвания на ентеогена псилоцибин и други психеделици при лечението на депресия, маниакално-депресивни състояния, посттравматичен стрес, страх от смъртта при терминални заболявания и даже пристрастяване към наркотици и алкохол.
Специалистите са особено заинтригувани от приликите между ефекта на халюциногените и медитацията. Че процесите са сходни, е доказано с изследвания на мозъка, провеждани в Швейцария и в университета "Джон Хопкинс". В същото време често срещан мотив в разказите на експериментално лекуваните с псилоцибин са дълбоки духовни усещания, подхождащи повече на религиозните мистици. Пациентите например говорят за цялостен оптимизъм и заличаване на границите между собственото аз и околните. Усещането за време, пространство и реалност придобиват напълно нов смисъл. Човек открива, че гледа на миналите си отношения с хората от нова гледна точка, идентифицирайки се с другия.

Хапвайте си банани - съдържат мескалин. той държи нивата на захар в някои участъци на мозъчната кора ниски, а това предизвиква съсредоточаване единствено върху най-прости и съществени неща, премахва до определена степен всякакви преструвки и задръжки и освобождава мисленето.



Следващите редове са материал, взет от блога на Вени Гюрова
– едно леко четиво за един "престъпник", ГДБОП и... за къде сме без ТЕЛЕВИЗИЯТА – наричам я последен модел средство за промиване на мозъка. Предизвиква силна зависимост, пристрастяване, затАпяване, вманиачаване и т.н. Самовнушението, че си ИНФОРМИРАН, няма никаква граница с това, че всъщност ти си МАНИПУЛИРАН и то от професионалисти – ефикасно, без терзания и излишни въпроси и съмнения. Въпреки всичко, телевизията НЕ Е дрога, освен това е ЛЕГАЛНА!
Много се отплеснах... та, по четивото: 

"Любимата" ми ГДБОП пак се отличи за пореден път - сега не с хлапета, теглещи торенти, а с гъбар. Става дума за Глиги - ще си спестя представянето, за който го познава - няма нужда, а който няма тази чест - няма да разбере от сухите редове.
Глигуна е създател на Entosthan.com - сайт за природните ентеогени. "Ентеогени" произлиза от гръцкото "theo" - "бог", +"ен" - нещо беше за "влизане във" и латинското "genos" - корен за думи, свързани с раждането, пораждането. Не давам линк, защото след разгромяването на поредния организиран престъпник в лицето на Глиги, сайтът го няма. Поне засега. Докато не се измисли новата му форма - БОПоустойчива...
Та това, което се случи с Глиги, най-добре го е описал самият той и го пействам, още повече, че никоя медиа не направи това:


"Tue Jun 06 09:11:55 2006
From:
*********@mail.bg
To: *****@***
Subject: amanita

Zdraveite,
nadqvam se, che pisha na pravilnoto mqsto.Interesuvam se
dali ot vas moga da si kupq psihoaktivni gabi, po tochno
muhomorka ili nqkakav vid psilocibinna gaba za ednokratna
upotreba.Darja da otbeleja, che ne tarsq spori.
Ako moje da mi namerite ili da me svarjete s nqkoj shte sam
vi mnogo blagodarna.


И така след няколко мейла, в петък, 9 юни малко след 17.00 аз седях на Руски паметник с 5 грама гъби и силното убеждение, че върша услуга на непозната девойка. Тя пристигна, видимо весела и в компанията на един младеж, чието описание ще прескоча, но няма да забравя.

Поздравихме се, тя даде парите, аз - гъбите. Тя попита дали може да ги разгледа, аз потвърдих, и въпросният младеж започна да ги инспектира обстойно, бих казал дори прекалено обстойно - мачкаше ги и ги късаше, миришеше ги, изобщо - какво ли не. Естествено поговорихме какви са, що са, аз исках да се уверя, че хората знаят и разбират за какво става въпрос, те ме увериха, че са опитвали нееднократно и на свой ред питаха как са гледани и т.н.

В един момент младежът каза "а, стават", аз - "ми ще стават, много ясно", а мацката извади от една торбичка голям микрофон и рече "Добър ден, НОВА тв, защо продавате забранени гъби?", а пък аз: "Добър ден, много сте били хитри, ама гъбите не са забранени."

Не успях да гледам репортажа, но ето какво излезе на сайта на НОВА ТВ:
http://entosthan.com/NTV/show_news.php.htm

Не знам дали съм изрекъл толкова дебилни реплики (не ми се вярва!, колкото и да съм бил шокиран), но е факт, че това, което беше сарказъм, е представено като тъпотия, а удобно е пропуснато как обяснявам, че развиването на мисленето е вредно за политическата система и затова тя се съпротивлява, а журналистката може да се счита за достоен последовател на великия борец с-у дрогата бате Б. ... и т.н., като цяло материала е над 20 мин., и накрая, когато те искаха да си ходят, аз ги молех да останат още малко, за да им доразкажа за особеностите на субкултурата и колко е важно за човечеството до не губи връзката с природата...

Изобщо - говорихме си много, и за различни работи. Ще гледам да си взема суровия материал от телевизията и може да направим прожекция в Червената къща след време

Пък името, IP-то, мейла и телефонния номер на госпожицата "се пазят в редакцията"

След това - на 19-ти - аз се прибирам от планина, включвам си телефона да се зарежда и какво - сутринта в 7.48 у нас се изтърсили 5 куки, с поемни лица и фотограф, ошашкали нашите, търсили ме и при сестра ми, която живее с мъжа си. Малко по-късно се прибирам, а след мен във входа се вмъква някакъв, размахва една значка и почва да ме побутва и ми вика, че съм арестуван. Аз пък: "Добре де, арестуван, ОК, ама това не е причина да се бутаме!"....

И така - арест, патрулка, СДВР, някакви разговори като от началото на социализма (тия хора са МНОГО филмирани!!!), обвинение....

Естествено, както знаем (и както казах в репортажа) няма основания за притеснения, защото в скромната ни държавица не са забранени никакви видови гъби. И с колкото юристи говорих - всички потвърдиха.

Иначе - ако от забраната на псилоцибина следва забрана на гъбите - ще трябва да се изсечат всички гори, а ливадите да се залеят с петролни отпадъци, после може и да се избият всички бозайници, защото в мозъците им има ДМТ, докато накрая останат само Бойко Борисов и Теменужка Любенова. (за момента си го представих как остават само те и дават началото на нов биологичен вид... лелеeee, ще припаля една лула за успокоение)



Сега - на въпросите:



Louis Pernod написа:
може здраво да осъди държавата за сума неща......за неправомерен арест, за пропуснати ползи от затворения магазин, за набедяване, за клевета, за неимуществени вреди и какво ли още не ...


Притрябвало ми е, тя държавата си е осъдена от много по-висши сили
Но на телевизията няма да й се размине!


karakudas написа:
Ако можем да му помогнем с нещо на човека-кажете,на драго сърце.


Няма нужда от нищо за момента, но който иска - може тук да напише мнение, коментар или пожелание, аз ще ги запазя и ща ги кача на entosthan.com
И да <извърши какъвто ритуал предпочита> за всички души, тънещи в тъмнината на невежеството.


mokiziva написа:
Gligi, ako chetesh tuk, imash li neshto protiv da napravim edno interview s teb sega sled edna sedmica????


Става, и аз точно за това се сетих още на следващия ден. Пък и ще се радвам да си имам разказа на .avi , че просто нямам физическата възможност да разкажа на всеки, който ме пита.
Знаеш как да ме намериш. Или ще се видим скоро някъде в Родопите


buzzjn написа:
боклуцииии всички те (другите) са боклуци искат да ни смажат и да ни направят като тях да сме част от стадото им да умрат


Ееее, чак пък толкова?! Аз зло не желая никому. Напротив - пожелавам им дълъг живот, добро здраве, много любов, много светлина и много, ама много осъзнаване! (и пак извинянай за онзи перлит...)


За всички останали - пишете на лични, ама не ме затрупвайте
Или ще се видим на един голяяяям open-air скоро.


За сайта:

Естествено, няма го. Обаче съвсем скоро ще възкръсне под нова форма (т.е. няма да е магазин)
Имайте ТЪРПЕНИЕ, ще видите.

Иначе - убеден съм - ще дойде време, когато светът ще е по-добро място и подобни простотии няма да се случват. А дотогава - който е разсъдлив - ще намери начин да се свърже с вече просветените хора. Пък някои ще получат просветление, дори без да се очаквали, убеден съм


Още коментари и изводи:

1. Опитът показва, че подобни конфликти рано или късно се случват във всяка страна, тръгнала по пътя на западната цивилизация. Определено се радвам, че това става по този начин и с мен, а не с някой, който няма възможностите да се защити юридически и медийно. Явно за нещастното ни общество е настъпил моментът, в който да реши дали ще върви по пътя на толерантността или на омразата.

ОТ НАС ЗАВИСИ какво ще се случи! Защото - и преди съм го казвал - ние сме (малка, но важна) част от интелектуалния "елит" (уф че тъпа дума). И, вярно, от политиците зависи какво ще е минималната заплата, от чалгаджиите - какви ще са цените на таксиметровия превоз и доматите, а от хора като нас - дали ще има интернет връзки, информационни системи за банките и свободни медии. Живеем в 21-ви век и който не го разбира, рискува неприятни изненади.

2. Йерархичните системи са уязвими (за йерархични и хетерархични системи вж GEB). Там, където една йерархична организация не може да се справи, идват нейерархичните - хоризонтални оргазинации (Промена, За Земята), социални мрежи, grassroots кампании. "Да спасим Иракли" е свеж пример.

В тази връзка - имам силни подозрения, че ако там се започнат строежи, често строителните машини ще получават мистериозни повреди, а строителите ще са неспособни да работят, защото са били обилно почерпени от туристи.

3. Живеем в ченгеджийска държава! Това, което ми се случи лично само ме накара да обърна внимание на факти, които и преди са били около мен. Броят на служителите на МВР е ДЪРЖАВНА ТАЙНА! Извод: параноята не е болестен синдром - тя е ЕСС (еволюционно стабилна стратегия, по Dawkins). Винаги очаквай най-лошото, планирай резервни варианти, не се доверявай на непознати. (Не се доверявай и на познати.)

Чети Р. Хайнлайн: Странник в странна страна (има го онлайн), Достатъчно време за любов (може би още се продава), Луната е наставница сурова (ако го имаш, сигнализирай), и особено ФРАЙДИ (има го онлайн). Човекът тия неща ги е измислил още преди 30 години, няма нужда да се открива топлата вода! Ако не обичаш учебници - приеми ги като фантастика; Ако не обичаш фантастика - приеми ги като учебници по оцеляване.
4. Държавата е твой враг! Нещо повече, тя се храни от труда ти. Няма как да избягаш, нито да се скриеш. Няма как да я победиш в пряк сбъсък, защото е много по-голяма и по-силна. Обаче има какво да направиш: СПРИ Й ЗАХРАНВАНЕТО! Тя се крепи на 2 неща: данъци и вяра.

Купувай храна от производител, или си я отглеждай сам, посещавай заведения, които не плащат данъци, спри сам да плащаш данъци и осигуровки, подкрепяй корупцията (стига да ти излиза по-евтино). Говори с хората около теб, вярвайте в себе си, вместо в държавата и НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ. Бъзикай се със системата винаги, когато можеш. Ако не можеш да избежгнеш данъците - плати с 2.50 лв повече, за да се объркат.

5. Корпоративните медии имат една единствена функция - да генерират печалба! Не да информират, не да забавляват, дори не да правят сензации. Приеми, че ВСИЧКО, което ти предават, е манипулирано по един или друг начин!

Когато прочетеш/видиш/чуеш нещо, винаги мисли: Защо това ми се предава по този начин? Кой има изгода от това? Как ще изглежда от друг ъгъл? Извод: не позволявай на друг да избира каква информация ще получаваш. Когато казваш нещо на някого - съобразявай: Каква информация давам? Той какво ще разбере? Как ще я предаде на другите?

6. ФОРМАЛНО - от рационална гледна точка няма голям смисъл да се държиш добре с околните - в крайна сметка те налазват паразити, които гледат само своето добруване. ОТ ДРУГА СТРАНА - "добрите" стратегии са печеливши в дълготраен аспект (доказано е математически). The choise is yours

Обичам ви!"
Моят коментар е – МНОГО ДОБРЕ КАЗАНО!!! Прочетете го даже още един път, със сигурност ще намерите нещо и между редовете ;)
Елементарната истина – на държавата не и трябват мислещи хора, нужна е западаща образователна система, тъпо и лесноманипулируемо население, изкривена ценностна система благодарение и с пълната подкрепа на телевизията. Върха на лицемерието е по празнични дни да се лансира алкохолно опиянение защото нали уж трябва да е "празнично настроението", а в това време на всеки час умират по 2 човека от катастрофи или убийства именно заради алкохолното "настроение"... пък накрая "се опазва" нацията, като се дебне и гони долния престъпник продал 5 гъбки неотключващи агресия или зависимост в сравнение с алкохола.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Гъбите и останалите ентеогени (пейот, аяхуаска, ибогаин, салвинорин, DMT, 2C-I, ...) са "неща" напълно различни от всичко, с което сме свикнали да се сблъскваме в живота и ежедневието си. Обичайните закони на физиката и на логиката там не важат! Тези средства преконфигурират и отключват неподозирани в нас енергии. Понякога има аномалии с времето, друг път - 360-градусово зрение, пряка намеса в околната реалност, извънтелесни и близки до смъртта преживявания. Водят ни и до директно изживяване на една дълбоко забравена част от несъзнателната ни същност. Като "страничен ефект" може да се получи спонтанно излекуване от дадена болест, но могат да се отключат страхове и фобии, психози... Самият трип не е затворен в себе си (да свърши и край!). По-скоро се явява като спусък на един доста по-продължителен процес (месеци) на осъзнаване и трансформация.

ХАБИ И СТРАШНО МНОГО (ЖИЗНЕНА/МЕНТАЛНА) ЕНЕРГИЯ!

След това вече никога няма да си същия, дори и да е било само веднъж.
При всички положения - към тези средства трябва да се отнасяш с пределно уважение и респект, и да подхождаш с ясно съзнание и намерение какво точно искаш да постигнеш?





ЛИТЕРАТУРА