КНИГИ – личност, себепознание, его – 8






8/9



Робърт А. Уилсън, Моят живот след смъртта


"Всяка цивилизация създава в разцвета си едно или няколко енциклопедични произведения, които обобщават познанието, технологията, културата и философията на епохата."











=========================================================================

За загубата на човешката форма

В това писмо бих искал да споделя опит, получен в резултат на смъртта на личността. Предварително искам да кажа, че опитът, за който ще стане дума, не е просто действие по дадена схема и не са рационални разсъждения въз основа на тези действия. Това, което споделям е осъзнаване добито след многократен преглед на опита, свързан със смъртта. Казвам го за хората, които смятат опитът за ненужен товар, обременяващ воина.
Миналата есен изразих намерение да достигна позицията на безжалостност, описана в книгата на Кастанеда „Силата на безмълвието”. Скоро след това се срещнах с виждащи воини, които видяха дупка в светимостта ми, свързана с раждането на дъщеря ми. Също така видяха няколко възела привързаности, свързващи ме с близките и служещи за канал, по който изтича енергията ми. След дълго обсъждане с тях как да преодолея дадените обстоятелства виждащите воини ми предложиха техниката на умиране, опирайки се на собствения си опит. Трябваше да „погреба” тези, с които съм свързан, след което трябваше да „погреба” себе си.

Превод със съкращения от руският форум
http://www.insensciety.org/index.php?showtopic=3550 (вече не съществуващ).


=========================================================================

Джиду Кришнамурти, Първата и последна свобода

„ПЪРВАТА и ПОСЛЕДНА СВОБОДА" е първата значима книга, издадена от Кришнамурти, един от големите учители на нашето време. Публикувана е в отговор на молбите, получени от целия свят да се представи изчерпателно в книга учението на Кришнамурти.
Както Олдъс Хъксли подчертава в предговора на книгата, основната теза на учението му е, че главният проблем на всеки отделен човек може да се реши само по един начин - за себе си и чрез себе си. Почти във всяка глава, независимо от третираната тема (за национализма, за дисциплината, за молитвата, за естеството на аза), това е основната идея. Религиите, догмите и колективните решения никога не са подходящи. „Има надежда в хората, а не в обществото, не в системите, организираните религиозни системи, надежда има във вас и в мен. Когато цитирате Бхагавад Гита, Библията или някоя китайска свещена книга, вие просто повтаряте, нали? А това, което повтаряте, не е истината. То е лъжа, защото истината не може да бъде повторена." Човек стига до вечната действителност, върху която се крепи съществуването му, не чрез вярата в символите на другите, а чрез самопознанието. Хората с добра воля не трябва да следват формули, защото формулите водят неизбежно до „сляпо" мислене. Пристрастяването към формулите е почти всеобщо. Това е неизбежно, защото нашата възпитателна система е основана на принципа какво да се мисли, а не на как да се мисли. Тази забележителна книга с коментарите на Кришнамурти по най-същностните въпроси на живота -за любовта и секса, за страха и властта, за истината и лъжата, за смъртта и бога... - непрестанно трасира пътя на мъдростта като път към свободата - към освобождаване от егоцентричната обвързаност и шаблоните на мислене, наложени от обществото.


=========================================================================

Сандра Ан Тейлър, Тайните на привличането

Независимо дали става въпрос за връзка с любим човек, с роднини или с приятели, добрите взаимоотношения с околните правят живота пълноценен. Всеки човек притежава енергия, която е в основата на умението да привлича хората около себе си и е много по-важна от начина, по който изглежда, от интелекта или от финансовите му възможности. Тази книга ще ви помогне да намерите ключа към вашето енергийно поле и ще ви научи как да го контролирате и управлявате, за да се радвате на интимност, взаимност и на истинската любов, която заслужавате.

Сандра Ан Тейлър е лсихотерапевт с дългогодишна практика. Автор е на бестселъра Повярвай в успеха. Законите на Вселената за благополучие и води семинари за лична мотивация и самоусъвършенстване. Нейни интервюта и статии редовно присъстват на страниците на някои от най-известните американски списания като Cosmopolitan, Family Care, Woman’s World и Reader’s Digest. Уебсайтът й е: www.sandrataylor.net.


=========================================================================

Сергей Горин, Опитахте ли с хипноза?


Практическо ръководство по използване на хипнотични психо-техники в бизнеса и медицината, рекламата и пропагандата, търговията и ежедневието.

На простичък и достъпен език авторът излага основните данни и методи на хипнотичното въздействие, показва с конкретни примери използването на прийомите на хипнозата за постигането на целите в общуването в различни ситуации , (ефективно въздействие върху реални и потенциални делови клиенти, пациенти и купувачи). На първо място тази книга ще е интересна на този, който в професията си работи с хора, на педагозите по професия и призвание, на търговците, на юристите, лекарите и психолозите, на продавачите и застрахователните агенти, а така също и на всеки, които иска да подобри резултатите в работата си и да стане по-успешен) ? С. Горин, 1995 г. Лань, 1995.


=========================================================================

Ричард Бах, Живот под хипноза

Пилотът Джеймс Форбс чува зов за помощ. Съпругът на Мария е колабирал, докато управлява самолета, с който пътуват. Следвайки указанията на Форбс, жената успява да приземи самолета. Впоследствие обяснява чудотворното безаварийно кацане с твърдението, че била под хипноза, докато пилотирала, Форбс разбира, че несъзнателно е хипнотизирал жената и така е спасил живота на двамата. Тази случка го кара да се замисли дълбоко за истинността на нашите възприятия и за възможността илюзиите да управляват живота ни. А дали не стои така въпросът и с целия ни живот? - пита се Джеймс Форбс. - Ами ако животът, който водим, е просто една халюцинация? Дали не живеем по инерция, следвайки наложените ни от обществото правила и стереотипи? Доколко истински са нашите истини? Дали всъщност целият ни живот не е живот под хипноза? Как можем да излезем от транса и да бъдем себе си? След десетгодишно мълчание авторът на Джонатан Ливингстън Чайката и Илюзии се завръща, за да ни направи съпричастни на новите си търсения и прозрения. И в този си роман Ричард Бах не изневерява на стила си: историята е само повод да се изследват различни духовни и философски въпроси.


=========================================================================

Паулу Коелю, Брида

“Брида” е третият роман на Паулу Коелю, написан непосредствено след “Алхимикът”. Историята на красивата ирландка Брида, поела по пътя на духовното познание и пречистване, е историята на всеки стремящ се към истинска свобода и развитие дух. Мъдрецът, когото среща в планината, й помага да се пребори със страховете си, а магьосницата Вика разкрива пред нея скритата хармония на вселената. И двамата знаят, че Брида притежава уникална Дарба, но оставят младата жена сама да предприеме необикновеното пътешествие, което ще я доведе до неочаквани разкрития за собствената й същност и съдба, за силата на любовта и смисъла на всяко човешко действие.
Красива и поетична приказка за любов и страст, за тайнства и мистерии, за необуздани мечти и вечния човешки стремеж към щастие и съвършенство, разказана с много нежност и разбиране от алхимика на човешката душа Паулу Коелю.


=========================================================================

Темпъл Грандин, През моите очи. Моят опит с аутизма

Д-р Темпъл Грандин проговаря едва на три години и половина. До този момент тя се изразява предимно чрез пищене, цвърчене и сумтене. През 1950 г. е диагностицирана с аутизъм и лекарите съветват родителите й да я изпратят в институция за душевно болни. Тя разказва историята на живота си, описвайки как „търси опипом пътя си от дълбините на мрака“ в „Разкриване: диагноза аутист“ - една книга, която смая света. До нейното излизане повечето професионалисти и родители са смятали диагнозата аутизъм едва ли не за смъртна присъда по отношение на постиженията и житейската продуктивност на засегнатия.
Темпъл Грандин е сред най-изтъкнатите писатели и говорители по въпросите на аутистичния спектър.

Чела съм достатъчно, за да знам, че все още се срещат много родители, а което е още по-странно - и професионалисти, които смятат, че „щом човек е получил диагноза аутизъм, той цял живот си остава аутист“. Това е присъда, която обрича много диагностицирани деца на безрадостен и жалък живот - както се случи и с мен, когато още в ранно детство ми поставиха тази диагноза. Тези хора не са в състояние да проумеят, че характеристиките на аутизма могат да се модифицират и овладяват. Но аз съм убедена и съм живото доказателство, че това е напълно възможно.

Темпъл Грандин в „Разкриване: диагноза аутист“


=========================================================================

Д-р Х. Лънг, Как да контролираме съзнанието на хората

Основавайки се на техники за манипулиране на съзнанието, д-р Лънг ни учи как да използваме страховете, несигурността, надеждите и вярванията на опонента ни срещу самия него. Някои от изложените техники се публикуват за пръв път.










=========================================================================

Банте Хенепола Гунаратана, Осъзнатост на чист български

Въз основа на опита си смятам, че най-ефективният начин да се предаде нещо, така че другите да го разберат, е като се използва възможно най-простият език. Докато обучавах, научих също, че колкото по-скован език се използва, толкова е по-неефективен. Хората не откликват добре, когато се използва прекалено непреклонен и скован език, особено когато опитваме да ги научим на нещо, което обикновено не е част от ежедневния им живот. Медитацията им изглежда като нещо, което не винаги могат да направят. С нарастващия интерес към медитацията, хората се нуждаят от опростени инструкции, така че да могат да практикуват сами, без да имат учител до себе си. Тази книга е следствие на молбите от много медитатори, които имат нужда от много опростена книга, написана на обикновен разговорен език.
За подготовката на тази книга ми помогнаха много от моите приятели. Дълбоко признателен съм към всички тях. Бих искал особено да изразя дълбоката си признателност и искрена благодарност към Джон Патикорд, Даниел Дж. Олмстед, Матю Фликщайн, Керъл Фликщайн, Патрик Хамилтън, Джени Хамилтън, Бил Мейн, Бхикху Данг Пхам Джотика и Бхикху Сона за техните ценни предложения, коментари и критики в много етапи от подготовката на тази книга. Също така искам да изразя благодарност към Преподобната сестра Сама и Крис О'Кийф за тяхната подкрепа и усилия за създаването на книгата.
H. Gunaratana Mahathera


=========================================================================

Хелмут Хаубайл, Стъпки към лично пробуждане

– Запознати ли сте с най-силната вест на Исус Христос?
– Какво представлява действието на Светия Дух?
– Защо ни е необходима помощ отвън за промяна на характера?
В последните Си думи, отправени към апостолите, Исус разкрива радостта и надеждата от това, че Светият Дух ще дойде на Негово място. Но как да разпознаем присъствието (или отсъствието) Му в нашия живот? Дава ли ни Библията конкретни указания за изпълването с този Божествен Дар?

Хелмут Хаубайл (Helmut Haubeil) е бизнесмен и пастор. След дълогодишната си успешна работа като представител на транспортна компания на 37-годишна възраст той отговаря на Божия призив и в продължение на 16 години служи като пастор. След пенсионирането си играе значителна роля в подпомагането на мисионската дейност в Централна Азия и Индия.


=========================================================================

Кирил Стойчев, 6 дни за да постигнеш всичко, което желаеш

С проникновението на мага и с реализма на учения, изследвайки процесите в съвременното общество и анализирайки природните закони, авторът дава формулата, по която да постигнем мечтите и желанията си. А те са толкова прости и толкова изпълними. И толкова...далечни. Малцина знаят тайната, че за да се постигне едно желание са нужни само 6 денонощия. Готови ли сте да отделите това време, за да реализирате една ваша мечта?

Киpил Стoйчев е poден във Bapнa пpез 1970 гoдинa. Пo oбpaзoвaние е икoнoмиcт, a пo пpизвaние - acтpoлoг. Ocнoвaтел е нa acтpoлoгичнaтa шкoлa "Acтpo-лoгoc" и е пpедcедaтел нa Бългapcкaтa acтpoлoгичнa acoциaция. Лектop c дългoгoдишнa пpaктикa, aвтop нa книгaтa "Еволюция на връзката" и нa мнoгo acтpoпcиxoлoгични cтaтии.


=========================================================================

Уилям Хюит, Развиване на психичните сили

Представете си колко по-добър би бил вашият живот, ако винаги правите правилния избор; ако винаги знаете как да успеете във всичко, с което се заемете; ако всяка сутрин се събуждате, знаейки, че не само имате силата да осъществите вашите мечти, но че сте разкрили тайните на използването на тази сила. Тази тайна сила е ваша по рождение. Това са вашите психични способности или шестото чувство. Тази книга не съдържа езотерични теории, които нямат практическо приложение. От нея ще усвоите бързи и лесни за изпълнение техники, за да освободите могъщите психични сили и да станете щастливи, здрави и напълно развити човешки същества каквито би трябвало да бъдете. Представете си какво искате от живота - тази книга ще ви помогне това да се случи.



=========================================================================

Шакти Гуаейн, Пътят към истинското благоденствие

Дали пътят към истинското благоденствие минава през парите и богатството? Или през кариерата? Благоденствие равно ли е на материално благосъстояние? Отговорът на Шакти Гауейн е отрицателен. Не защото парите са лошо нещо. А защото благоденствието е вътрешно преживяване. То е усещането, че притежаваме много - от нещата, които наистина искаме и от които наистина се нуждаем. Работата е да открием какво искаме и от какво се нуждаем, а това е сложен процес. Този процес включва не само дълбоко вглеждане в себе си, изучаване на светлите и сенчестите страни на нашите противоречиви вътрешни Азове, лекуване на травми и рани, но и развиване на способността да привличаме в живота си всичко онова, от което личността ни изпитва потребност. И - което е особено важно - умението да го ценим и да му се наслаждаваме. Не всички сме дошли на земята, за да бъдем богати или да бъдем „успели" според смисъла на съвременната цивилизация. Задачите на всеки един от нас са различни - наистина за изпълнението на някои от тези задачи парите са важни, но за други не са. Преживяването на благоденствието е развиване на способността да осъзнаем и оценим собствения си път. Благоденствието не е някаква фиксирана „цел", нещо, до което трябва да достигнем, или определено състояние, в което се надяваме някой ден да изпаднем. Това е постоянен процес на намиране на удовлетворение, който се разгръща и задълбочава през целия ни живот.
В този смисъл, книгата представлява една мъдра, състрадателна и нежна психотерапия - следвайки страниците и отделните части, читателят усеща, че целебният процес е напреднал.


=========================================================================

Хирам Джексън, Как да стана екстрасенс
Саду Сундар Синг, Живот след смъртта
Джон Фулър, Послание от отвъдния свят

Нашите книги са азбуката на истинските екстрасенси и на тези, които искат да бъдат екстрасенси. В кризата лечебният магнетизъм замества всички лекарства, той лекува не само тялото, но и душата.
Ние мислим за вас и ви предоставяме първото в страната ръководство по лечебен магнетизъм и техника на биоенергетичните сеанси.
Нашите книги са предопределени да бъдат ваш съветник и изповедник.
Четете през 1991 г. - годината на тежките изпитания , и ще преминете през тях с благословията на нашите книги.
„ФЕНОМЕН“ е вашата светлина в мрака, вашият път на кръстопътя!
Приложение на в. „Феномен“




=========================================================================

Ърни Зелински, Колко е хубаво да не работиш

ЪРНИ ЗЕЛИНСКИ МОЖЕ ЗАВИНАГИ ДА ПРОМЕНИ ВЪЗГЛЕДИТЕ ВИ ЗА СВЕТА.
Той вече е предал посланието на „Колко е хубаво да не работиш“ на повече от двеста хиляди души по света, показвайки им как могат да изживяват пълноценно всяка част от живота си: работа, безработица, пенсиониране и свободно време. Вие също можете да станете един от тях и да се научите да извличате максимално удоволствие както от работата, така и от забавленията. Това преработено и разширено издание на книгата, допълнено с много упражнения, провокиращи ума фигури, забавни илюстрации и цитати, ще ви покаже как:

♦ да бъдете по-продуктивни в работата си, като работите по-малко;
♦ да откриете и следвате онези неща в живота, които ви изпълват с истинска страст
♦ да намерите смелост да напуснете работа, ако тя изцежда живота от вас
♦ да насищате свободното си време със занимания. които се отразяват благотворно на вашето тяло, ум и душа;
♦ да бъдете финансово независими с по-малко средства


=========================================================================

Елена Фавили и Франческа Кавало, Приказки за лека нощ за момичета бунтарки

Истории за лека нощ за момичета бунтарки събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят.

Децата, чели тази книга преди сън, гарантирано ще сънуват прекрасни и вдъхновяващи сънища.
Фиона Ноубъл, Гардиън


=========================================================================

Вадим Зеланд, Жрицата Тафти

Това е жрицата Тафти – посрещнете я!
Ако действате по своя воля, защо всичко не се случва така, както искате? Мислите си, че не се получава, защото просто не се получава – и туй-то.
А не се получава, защото всъщност не действате по своя воля, а ви води сценарий. Защото не умеете да действате така, че да се получи. Вместо да създавате реалността си на бъдещата филмова лента, вие се борите с действителността в текущия кадър.
Действителността никога не е била и никога няма да бъде, а единствено Е – веднъж и сега. Тя съществува само защото се е случила. Не можете да промените нещо, което е станало. Но вие се занимавате точно с това, тъй като всичко, което ви заобикаля, вече се е случило.
За да промените филма на живота си, трябва да се събудите и да оживеете в него.


=========================================================================

Д-р Нийл Недли, Изгубеното изкуство на мисленето


ЦЯЛОСТЕН ПЛАН ЗА УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ОТ ЖИВОТА

Бихте ли желали да започнете една серия от стъпки, които ще направят живота ви наистина щастлив? „Изгубеното изкуство на мисленето“ е уникално средство, което можете да използвате, за да подобрите своето мислене, емоционалната си интелигентност и радостта си от живота по практичен и всеобхватен начин.
За да...
• бъдете емоционално уравновесени и стабилни в стресова ситуация;
• постигнете дълготрайни положителни промени в начина си на мислене и в настроението си;
• повишите мотивацията си, като постигнете по-голяма енергичност и по-добра продуктивност;
• усъвършенствате способността си да обмисляте сложни ситуации, да анализирате правилно информацията и да вземате правилни решения;
• подобрите взаимоотношенията си и да изпитвате истинско удоволствие от живота.

Д-р НИЙЛ НЕДЛИ е практикуващ лекар по вътрешни болести в САЩ със специалност Гастроентерология, психично здраве, здравословен начин на живот и трудни за диагностициране пациенти. Той разработва изключително успешния десетдневен курс „Програма за възстановяване от депресия“ в болнични условия за лечение на тежка депресия и тревожност. Автор е на книгите „Неопровержимо доказателство“ и „Изход от депресията“, диск с „Програма за възстановяване от депресия“ от осем части с практични упражнения и „Ръководство за обучаващия“ с образователни програми в обществена полза.

Съветът ми към всеки, който желае мозъкът му да функционира перфектно и да постигне оптимално психично здраве, е да внедри тази информация в живота си. Ако използват разкритите в тази книга тайни, студентите по цял свят ще бъдат изумени от академичното и лично израстване, което ще постигнат; а хората от всички възрасти ще отключат пълния потенциал на умствените си способности.

Д-р Даниел Байнъс, психиатър, Лома Линда, Калифорния

прочети

=========================================================================

Артър Ленгли, Коридорът на огледалото

КОРИДОРЪТ НА ОГЛЕДАЛОТО е ключът за тук и сега, утре и Отвъдното, отговорът за напиращия ужас на всеки ден до 2012 г.
Книга за хаоса на сътворения от нас свят и погубените възможности.


Тя казва много неща, но е достатъчно и само едно: Получаваш каквото си дал и само толкова.









=========================================================================

Калина Митева, Да погледнем в себе си
Ръководство по пътя към все по-добър живот

Тази книга е за всички, които желаят да подобрят начина си на живот чрез начина си на мислене. Всеки от нас има изисквания към нещата, които притежава или иска да получи, но малко са тези, които обръщат внимание на начина, по който мислят и говорят, а често това е причина за неприятните и стресиращи събития в живота. Да погледнеш в себе си, да се приемеш такъв, какъвто си, е вълнуващ личен процес на работа с подсъзнанието. В тази книга Калина Митева представя своите прозрения и методи, до които е достигнала, практикувайки и преподавайки на много хора, търсещи своя път за себеразвитие. Тук са разгледани теми като: прошка и благодарност; ограничаващите страхове; разбиране и приемане на болката; освобождаване от лоши мисли; взаимоотношенията с родителите; поръчки на Вселената и други. Включени са утвърждения, които Калина използва за себе си и препоръчва на всички, които търсят нейната подкрепа и напътствия.

Калина Митева е духовен консултант и работи с хората за постигане на хармония в живота по пътя към себе си. Тя е създател на блога „Да погледнем в себе си и на системата за самопознание и усъвършенстване Метод за лично съветване“.


=========================================================================

Даниъл Канеман, Мисленето


Пригответе се за изумително пътешествие из дебрите на ума, което ще ни обясни двете системи, които ръководят мисленето. Система 1 е бърза, интуитивна и емоционална. Система 2 е бавна, съзнателна и логична. Книгата разкрива изключителните характеристики – и положителните, и отрицателните – на мисловния процес и показва колко силно влияят нашите интуитивни впечатления на мозъка и поведението ни. Читателят се увлича в интересен диалог, разкриващ кога и как да вярваме на своята интуиция. Предлагат ни се практически и просветляващи прозрения за начина, по който правим избор и за различните техники срещу дефектите в мисленето, които ни създават проблеми – както в бизнеса, така и в личния живот.

Даниъл Канеман е лауреат на Нобелова награда за икономика за плодотворния му труд в областта на психологията, анализиращ рационалния модел на оценяването и вземането на решения. Канеман е един от най-важните мислители на нашето време и идеите му оказват дълбоко влияние в различни области на науката и живота – включително в икономиката, медицината и политиката. Досега обаче той не бе обобщавал в една книга резултатите от своите дългогодишни изследвания и това несъмнено превръща публикуването на Мисленето в истинско събитие.

Даниъл Канеман (роден на 5 март 1934 г.) е израелско-американски психолог, отличаващ се със своята работа по психологията на преценката и вземането на решения, както и с теорията си за поведенческата икономика, за която през 2002 г. получава Нобелова награда за икономика заедно с Върнън Л. Смит). Неговите емпирични открития предизвикват приетата тогава теория за човешката рационалност, преобладаваща в модерната икономическа теория.

С Амос Тверски и други учени Канеман създава когнитивна теоретична основа за общи човешки грешки, възникващи от евристиката и отклоненията й.

През 2011 г. той е в списъка на топ световни мислители на списание "Foreign Economy". През същата година, книгата му "Мисленето", която обобщава голяма част от изследванията му, е публикувана и моментално се превръща в бестселър.

Към момента е професор по психология и обществени въпроси в Университета Удроу Уилсън в Принстънския университет. Основател е на TGG Group - консултантска компания за бизнес и филантропия.

Канеман е лауреат на Нобелова награда за икономика за плодотворния му труд в областта на психологията, анализиращ рационалния модел на оценяването и вземането на решения. Канеман е един от най-важните мислители на нашето време и идеите му оказват дълбоко влияние в различни области на науката и живота – включително в икономиката, медицината и политиката.

прочети или прослушай част 1 ; част 2

=========================================================================

Сал Рейчъл, Живот на предела

Тази книга би могла да шокира онези, които вярват на всичко, което медиите им казват. Реалността е много по-обширна от която и да е новинарска история, достигаща до масовото съзнание. Да пребиваваш на предела на еволюцията означава да си съзнателен, миг след миг, за новите енергии, които навлизат в Земята, и да бъдеш готов да се отърсиш бързо и лесно от старите, отживели реалности. Ето защо ви приканвам да изпреварите масовото съзнание и заедно с мен да изследвате няколко теми, които засягат цялото човечество. Осъзнаването на голямата картина може да ни помогне да вземем интелигентни решения относно настъпващото ново време.

Част I съдържа материали от различни класове по личностно израстване, които провеждах през 70-те и 80-те години. Тя изследва аспектите на аз-а и методите, за които съм установил, че са най-ефективни за повишаване на самосъзнанието. Ако не сме в състояние да разширим своето ограничено възприятие за вътрешната и външната реалност, няма как да установим със сигурност валидността на много от темите, изследвани в Част II.

Част II предлага свеж поглед към много от най-основните и провокиращи размисъл въпроси на нашето време, като се започне от историята на Сътворението и истинската история на Земята и се стигне до вътрешните механизми на функциониране на тайните общества и тяхното мистично знание.

Това е второ издание на този труд. То се появява повече от 20 години след първото. Няколко неща са преразгледани в новото издание. Най-вече определени нива и измерения на битието са обединени, а други са допълнително разграничени, за да може описанията да съответстват на материала, който получих между 2002 г. и 2016 г. Има много малко противоречия и неточности в първоначалния текст, но поради естеството на този материал през последните 20 години възникнаха някои неизбежни въпроси, така че те са взети предвид в това обновено издание на книгата.

Някои от темите в тази книга са допълнително разгледани в следващите ми книги: „Истинската история на Земята“, „Измененията на Земята и бъдещето на човечеството“, „Земята се пробужда. Пророчества 2012 – 2030 г.“ и „Интегриране на душата“. Същевременно тук са представени модели и концепции, богато илюстрирани и допълнени от практически приложения и терминологичен речник, които ще ви бъдат безценни помощници във вашия път на личностно израстване и духовно развитие.

Както ще видите, тази книга съдържа много малко библиографични препратки. Знанието от втора ръка притежава ограничена стойност. Следователно тази книга се основава предимно на моя непосредствен опит. На основата на непосредствен опит съм включил информация, дадена от собствения ми висш ум (който аз наричам Висш Аз), мистични откровения, духовни видения, контакти с учители в областта на човешкия потенциал, телепатична комуникация с духове водачи и здрав разум. Никакво количество непосредствен опит обаче не гарантира автоматично точността на информацията. Това важи особено за датите и времето на събитията от древната митология. Въпреки че съм получил съвсем конкретна информация относно хронологията, тази информация значително се разминава с някои научни и археологически данни.

В повечето случаи съм сверявал представената тук информация с повече от един източник, а където имам съмнения относно валидността на дадено твърдение, то обикновено се предхожда от някакъв израз от рода на „вярвам, че...“ Тъй като втората част от книгата до голяма степен не може да бъде обективно доказана, оставям ви да си направите свои собствени заключения.

За да извлечете максимална полза от тази книга, настоятелно ви препоръчвам да прочетете Терминологичния речник и да правите справка с него всеки път, когато попаднете на термин, който не разбирате. Думите в английския език се използват в различен контекст в зависимост от сферата на компетентност на автора. Например, за един автор „знание“ може да означава познаване на факти, складирани в паметта, а за друг може да означава върховно просветление. Това очевидно са съвсем различни определения за една и съща дума.

Една от трудностите при писането на подобен род книги се състои във факта, че продължава да постъпва нова информация относно представените тук теми. Когато тази книга бъде отпечатана, информацията в някои раздели може вече да е остаряла. Реалността не е статична. Тя постоянно еволюира и се изменя. И тъй като е различна за всеки човек според възприятията му, пълното ѝ дефиниране в рамките на една книга е невъзможно. Въпреки това повечето от историите и преживяванията, описани тук, имат универсален характер; това са въпроси, които са общи за повечето хора, ако не и за цялото човечество. Сигурен съм, че ще намерите много от тези въпроси за интересни в собствения ви път на личностно израстване.

Сал Ракели
Двуезична - РУ–>БГ

прочети

=========================================================================

Лора Дей, Практическа интуиция

Ключ към изумителната ефективна сила на интуицията, която може да подобри всяка сфера от живота ви...

Лора Дей, която е интуит от десетилетия, твърди, че всеки може да използва пълноценно шестото си чувство.

Досещане. Предчувствие. Трепване под лъжичката... Независимо как се нарича, интуицията играе роля в решенията, които вземаме всеки ден.
Книгата ще ви покаже как да развиете интуитивния си потенциал. Чрез упражнения и примери от живота ще откриете как да използвате интуицията при всяко решение, което вземате. Тя може да ви осигури прозрение във всички житейски области - от любовта и здравето до кариерата. Лора Дей разказва как е обучавала дори най-закоравели скептици да използват интуитивните си способности и те са се превърнали в основна част от живота им.
„Практическа интуиция“ ще ви помогне:
• да разбирате по-добре другите хора;
• да вземате по-информирани решения за здравето си;
• да разберете дали даден партньор е подходящ за вас;
• да разберете какво искате да постигнете в живота; и още много неща...


=========================================================================

Хосе Силва; Ед Бернд, ИНТУИЦИЯТА - път към подсъзнанието


Хосе Силва:

Ние сме сътворени по Божия образ и ни е дадена силата да използваме ума си за да откриваме информация и да решаваме проблеми. Това е нашата мисия и затова сме изпратени на Земята.

Системата ЕСП , (ефективна сетивна проекция) на Хосе Силва предлага упражнения за ефективно използване на ума, въображението и интуицията.

За хората с вродена интуиция - да я усъвършенстват!
За хората, които си мислят, че нямат интуиция - да я открият и развият!

Методът Силва и системата ЕСП ни показват пътя и начините, чрез които МОЖЕМ

* Да овладяваме стреса
* Да се справяме с физическите недъзи и болестите
* Да създаваме хармонични отношения с близките, приятелите, децата си
* Да изграждаме успешен бизнес
* Да получаваме необходимата информация за бъдещето си
* Да програмираме сънищата си и да ги тълкуваме правилно
* Да развиваме парапсихическите си способности

Ед Бернд-младши:

Това е последната Силва книга, която събира на едно място мъдростта, интуицията и абсолютния гений на човека, създал цяла нова наука: психориентологията - умението да използваме своя мозък, за да постигнем успеха, който ни е предопределен.

Хосе Силва , (1914-1999) е създателят на световноизвестния Метод Силва за Контрол на ума. Усвоява от Фройд, Юнг и Адлер найнапредничавите идеи в психологията и разработва своя система за упражнения на ума с концентрация и мисловна визуализация, които водят до усъвършенстване на интелектуалните способности, ефикасно противодействие на болести, постигане на екстрасензорни умения и развитие на интуицията.

Ед Бернд-младши се запознава с Метода Силва през 1975 г., когато се записва на курс, за да подобри резултатите си по вдигане на тежести. По покана на Хосе Силва става редактор в компанията му. Една от първите задачи на Бернд е да редактира автобиографията на самия Силва, а впоследствие и повечето негови книги. Става негов съавтор. Има и свои книги, посветени на Метода Силва.

прочети или прослушай

=========================================================================

Д-р Арнолд Фокс; Д-р Бари Фокс, Да правим чудеса

С ПОМОЩТА НА ЛЕСНАТА 14-ДНЕВНА ПРОГРАМА, създадена от д-р Арнълд Фокс и д-р Бари Фокс, ще се научите да черпите от безкрайния потенциал на своя дух и ще откриете, че тайната на чудесата е във вашите ръце. Ще научите още, че:
- Молитвата има чудотворна мощ
- Житейските препятствия могат да бъдат преодолени с промяна на вътрешния диалог.
- Имате силата да държите далеч от себе си стреса, депресията и смъртоносните заболявания
- Само от вас зависи да замените мрака на негативните мисли с положителна вътрешна нагласа
- Ако вярвате в себе си, ще поставите ново начало на живот, изпълнен с чудеса

Посланието на двамата Фокс е кристално ясно: Вие държите в ръцете си ключа към собственото си здраве и щастие. Всичко започва от положителните ви мисли. Авторите ви учат как да използвате този ключ чрез безпогрешната комбинация от наука и вдъхновение.
Д-р Робърт X. Шулър

Когато прочетете и приложите на практика наученото от тази книга, ще разберете на какви чудеса е способен духът ви.
Дон М. Грийн Изпълнителен директор на фондация „Наполеон Хил“


=========================================================================

Робърт Б. Стоун, Небесната 911

Днес Робърт Стоун е известен по целия свят със своя метод, разработен от Хосе Силва. Като фен на новия метод за себепознание, самоусъвършенстване и успех, Робърт продължи работата на американския парапсихолог - той се опита да направи все повече хора невероятни открития. Стоун е автор на редица книги, които обясняват метода на Silva по прост начин и демонстрират резултатите с конкретни примери. Освен това той за първи път записва аудиокнига на същата тема и посети семинари в страни като Тайланд, Япония и Нова Зеландия. Най-голяма популярност му донася творбата „Славей-конант“, която скоро след излизането си става бестселър. Робърт Стоун е един от малкото почитатели на изследванията на Хосе Силва, докато представителите на света на официалната
Като деца всички вярваме в чудеса - и те ни се случват. За нас няма нищо невъзможно, светът около нас се грижи и няма от какво да се страхуваме. Възможно ли е да се върнете в това блажено състояние в зряла възраст? Така! Но това изисква събуждане на дясното полукълбо на мозъка ни. Той е отговорен за творческото въображение, което позволява на децата да видят света в ярка светлина, а също така помага да се генерират гениални идеи, които могат да накарат една приказка да се случи. Тази книга ще ви помогне да достигнете тази част от мозъка и да подобрите качеството на живота си.


=========================================================================

Александра Давид-Неел, Моето пътуване до Лхаса

През 1923 г. храбрата петдесет и пет годишна французойка госпожа Александра Давид-Неел, бивша оперетна певица и запалена изследователка на Изтока, се предрешава като поклонник и изкачва планината до древния тибетски град Лхаса. Нейният разказ за приключението й е същевременно и портрет на Тибет, на неговата религия и народ.

„Александра Давид-Неел е изключителна. Необичайно явление по онова време са не само независими пътешественички като нея, изключително рядко се срещат европейци, които владеят санскрит, познават будистката философия, а освен това говорят и тибетски...“
И3 Предисловието на Негово светейшество Далай Лама




=========================================================================

Ангел Ангелов, КПД Тайната книга на новите богомили

Вдъхновен разказ за необикновено пътуване до най-високия връх на Пирин – Вихрен, наречен още връх Безсмъртие. Там, сред божествена панорама и тътен на гръмотевични бури, синхронно съществуват светове от миналото и бъдещето. Измеренията взаимно се проникват, за да дадат отговори или да поставят въпроси. Двежещата енергия на това духовно приключение е опитът на автора, придобит по време на обучението му в „марков“ колеж и любовта – към една жена, към планината, към приятелите – Безусловната любов, която стои над всичко.







=========================================================================

Свами Рама, Живот сред хималайските учители

„Ще ви разкажа как израснах и как бях обучен, за великите мъдреци, с които живях, и на какво ме научиха, но не чрез лекции и книги, а посредством живия опит" - пише Шри Свами Рама във въвеждащите страници на тази неподвластна на времето сага. Историите документират личното му търсене на Истината и Просветлението. Вдъхновяващи, разясняващи, забавни, тайнствени и често - хумористични и развлекателни, те ни изправят лице в лице с великите хималайски Учители: • Матаджи от Асам, 96-годишната жена мъдрец, която никога не спи • Гудари Баба, от когото Свами Рама научава колко важен е прекият опит • Йогата Шри Ауробиндо, който интегрира медитация и действие • Ирия Баба, който учи, че всяко човешко същество има потенциала да лекува • Махатма Ганди, Бащата на нацията Една от великите духовни класики на всички времена. Погледът на един вътрешен човек върху скрити в Хималаите адепти, които живеят извън времето и пространството, каквито ги познаваме, йоги, каквито не би могло да съществуват... но все пак съществуват! Линда Джонсън, автор на The Living Goddess: Reclaiming the Tradition of the Mother of the Universe Купете си тази книга. Всяка страница е изпълнена с радост и жизненост. Най-много ми допада, че посланието на Свами Рама не изисква да се трансформираме; то учи, че вече сме съвършени. Джудит Бен Хърли, автор на The Good Herb, Savoring the Day и Healing Secrets of the Seasons Един от най-великите Учители от Хималаите, Свами Рама е основателят на Хималайския институт. Роден в Индия, той учи в Индия и Европа и получава духовното си обучение в хималайските пещерни манастири и в Тибет. Най-извесг-ната му творба, Живот сред хималайските Учители, разкрива множество страни на този изключителен адепт и илюстрира въплъщаването на живата традиция на Изтока. Един съвременен светец, чието духовно присъствие ще живее винаги и на Изток, и на Запад. Д-р Андрю Уейл, автор на Спонтанно изцеление, 8 седмици за превъзходно здраве и Здравословно остаряване


=========================================================================

Тоня Рейман, Езикът крие, тялото разкрива

Зa рaзликa oт другитe книги в тaзи oблacт, "Eзикът криe, тялoтo рaзкривa" e вaшият личeн прaктичecки cъвeтник кaк дa пoлучитe тoчнo тoвa, кoeтo иcкaтe oт другитe xoрa, кaтo рaзбирaтe кaквo ви кaзвaт тe бeз думи.

Щoм ce нaучитe дa рaзчитaтe прaвилнo кaкъв e cмиcълът, cкрит зaд cпeцифични жecтoвe, изрaжeния нa лицeтo, пoзи и движeния нa тялoтo, виe щe придoбиeтe шecтo чувcтвo, кoeтo мoжe дa прoмeни живoтa ви, дa cпacи кaриeрaтa cи, дa oпрeдeли бъдeщeтo ви c любимия чoвeк - eднo фaнтacтичнo eфикacнo умeниe зa cпрaвянe c житeйcкитe прoблeми, кoeтo винaги щe бъдe c вac. Нaучeтe кaк:
* дa кoнтрoлирaтe вaшитe coбcтвeни тaйни cигнaли нa тялoтo и дa рaзчитaтe чуждитe;
* дa извличaтe иcтинaтa и дa рaзпoзнaвaтe бeзпoгрeшнo измaмницитe;
* дa ce пoдгoтвитe пeрфeктнo зa интeрвю c бъдeщия cи рaбoтoдaтeл;
* дa cъздaдeтe блecтящo първo впeчaтлeниe;
* дa ce cрaбoтвaтe c кoлeги;
* дa внушaвaтe дoвeриe и дa вoдитe уcпeшни прeгoвoри;
* дa нaучитe зaщo тялoтo нa мъжa и тялoтo нa жeнaтa "гoвoрят" нa рaзлични eзици;
* дa узнaeтe нaврeмe: Лъжe ли мe тoй/тя? Изнeвeрявa ли ми? Пoдoзирa ли мe? Oпитвa ли ce дa мe cъблaзни? Нaиcтинa ли ми e приятeл/кa?
* дa рaзбирaтe пo-дoбрe дeцaтa cи c пoмoщтa нa eзикa нa тялoтo;
* дa cтaнeтe Maйcтoр Кoмуникaтoр чрeз Meтoдa нa Peймaн зa пocтигaнe нa cъглacиe.


=========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 <== 8 ==> 9