Годишна класация на 100-те най влиятелни живи духовни личности в света [2015] 21-40






21 Elizabeth Gilbert
Елизабет Гилбърт
Родена в Waterbury, Connecticut, USA / 18 юли 1969 / Автор

Елизабет Гилбърт е американска писателка, автор на романи, разкази и мемоари. Тя добива известност с мемоарния си роман „Яж, моли се и обичай“, описващ едногодишното ѝ пътешествие из Италия, Индия и остров Бали. Книгата ѝ остава в класацията на вестник Ню Йорк Таймс в продължение на 180 седмици и е филмирана в 2010 г. под същото име.

http://www.elizabethgilbert.com/


22 Karen Armstrong
Карън Армстронг
Родена в Wildmoor, Worcestershire, England / 14 ноември 1944 / Писател и академик

Седмици след пускането на Хартата за състрадание, Карън Армстронг разглежда ролята на религията през XXI-ви век: Дали нейните догми ни разделят? Или ще ни обединят за общото благо? Тя прави преглед на катализаторите, които могат да движат световните религии към преоткриване на Златното правило.

Според Карън Армстронг, хората искат да бъдат религиозни; трябва да действаме, за да направим религията сила за хармония. Тя моли TED общността да й помогне да изгради Харта за състрадание, която да помогне за възстановяване на Златното правило като централната глобална религиозна доктрина.

http://charterforcompassion.org/


23 Sri Sri Ravi Shankar
Шри Шри Рави Шанкар
Роден в Papanasam, Tamil Nadu, India / 13 май 1956 / Духовен водач

Шри Шри Рави Шанкар е съвременен духовен водач, радетел за мир и инициатор на образователни, хуманитарни и благотворителни проекти по цял свят, той е основател на международните хуманитарни организации Фондация "Изкуството да живееш" и "Международна асоциация за човешки ценности".

http://srisriravishankar.org/


24 Esther Hicks
Естер Хикс
Родена в Coalville, Utah, USA / 5 март 1948 / Автор и оратор

Естер Хикс е причината за създаването на филма "Тайната". Целият филм е базиран на нейни книги, семинари и знание. Заедно със съпруга си Джери, който почина през 2011 г., Хикс имаше невероятен успех насърчаване на Закона за привличането чрез книги, DVD-та и лекционни обиколки. Учението на Авраам, нефизически лица, които говорят чрез нея, свали с освобождаването на "Поискай и ще ти бъде дадено", най-успешните книги за партньорство.

http://www.abraham-hicks.com/


25 Richard Bach
Ричард Бах
Роден в Oak Park, Illinois, USA / 23 юни 1936 / Писател и летец

Ричард Бах е американски писател на научна фантастика. Роден е в Оук Парк, щата Илинойс, САЩ. По майчина линия е пряк потомък на прочутия немски композитор Йохан Себастиан Бах. През 1959 г. завършва Калифорнийския университет в Лонг Бийч. В армията служи в авиационните части. След армията работи като пилот-каскадьор и конструктор. Сътрудничи като журналист в сп. „Флаинг". Публикувал е популяризаторските книги за авиация - „Чужденец на земята", „Биплан" и „Нищо случайно".

След като през 1970 година „Джонатан Ливингстън чайката" му донася голяма популярност в САЩ и Европа, издава книгите „Дарът на крилата", „Илюзии", „Няма толкова далечно място". Втората му съпруга актрисата Лесли Периш, която среща през 1973 г., по-късно е траен съавтор на Ричард Бах (романите „Мост през вечността" и „Едно").

Следващата му книга - „Бягство от сигурността" - излиза през 1995 година. А през 2008 г. излиза от печат и последната - „Живот под хипноза".

http://richardbach.com/


26 Ken Wilber
Кенет Уилбър
Роден в Oklahoma City, Oklahoma, USA / 31 януари 1949 / Автор и теоретик

Кенет Ърл Уилбър младши е американски мистик и плодовит писател. Уилбър пише на теми за психология, философия, мистицизъм, екология и духовна еволюция. Той живее и работи в Денвър, Колорадо. Още с публикуването на първата си книга „Спектърът на съзнанието“ през 1977 Кен Уилбър се утвърждава като един от водещите живи теоретици на трансперсоналата психология. По-късно той съзнателно се разграничава от трансперсоналното движение и основава Интегрален Институт за интегрална психология през 1998 г. Уилбър твърди, че е практикуващ дзен будист, но обединява най-различни подходи и идеи в книгите си.

http://www.kenwilber.com/


27 Marianne Williamson
Мериън Уилямсън
Родена в Houston, Texas, USA / 8 юли 1952 / Автор и активист

Уилямсън е духовна активистка, автор и лектор, основател на The Peace Alliance and Project Angel Food.
Книги: "A Return to Love", "A Woman’s Worth", "The Age of Miracles".
Последните 2 книги: "The Mystical Power of Intimate Relationships" и "On Work, Money, and Miracles" излязоха от печат през ноември 2014 г.

http://www.marianne.com/


28 Thomas Moore
Томас Мур
Роден в Detroit, Michigan, USA / 8 октомври 1940 / Автор и юнгов психотерапевт

Мур е автор на бестселъра "Care of the Soul" и много други книги за задълбочаване на духовността и култивиране на душата във всеки аспект на живота. Той е бил монах, музикант, университетски професор и психотерапевт, а днес изнася лекции масово по холистична медицина, духовност, психотерапия и изкуство. Последната му книга  "A Religion of One’s Own": Ръководство за Създаване на индивидуална духовност в светския живот е публикувана през февруари м.г.

http://careofthesoul.net/


29 Amma
Амма
Родена в Parayakadavu, Kerala, India / 27 септември 1953 / Духовен водач

Шри Мата Амританандамаи Деви (Амма) е известна по целия свят със своята безкористна любов и състрадание. Целият й живот е посветен на облекчаването на страданието на бедните и на ощетените физически и емоционално. Амма вдъхновява, извисява и преобразява чрез своята прегръдка, духовна мъдрост и международна доброволческа организация.

 В държави като Индия, Непал и Тибет е традиция да се гледа на човек, който проявява необикновено състрадание и мъдрост, като на въплъщение на божественото. В Индия такъв човек е наричан “махатма” (велика душа), но Амма никога не е претендирала за тази или която и да е друга титла. “Аз отдавна съм отдала живота си в услуга на света. Когато животът ти не ти принадлежи, как може да имаш претенции?” - казва Амма.
На въпроса дали хората я боготворят, тя отговаря: “Не, точно обратното. Аз ги боготворя. Аз не вярвам в Бог, който живее на трон в небесата. Всички живи същества за мен са Бог. Аз вярвам в любовта ми към тях и в служенето ми на тях.”

 Днес рожденото място на Амма в щата Керала е станало център на нейната Световна организация за доброволчество и взаимопомощ. Превърнало се е в дом на повече от 3 хиляди жители. Там те попиват учението на Амма, изучават свещените писания на всички религии, практикуват медитация и се посвещават на благотворителни доброволчески проекти.
През целия си живот Амма е прегърнала и утешила повече от 29 милиона души. Когато е попитана откъде черпи енергията да помага на толкова много хора, докато изгражда и управлява такава мащабна хуманитарна организация, Амма отговаря: “Където има истинска любов, всичко идва без усилие.”

http://www.amritapuri.org/


30 Graham Hancock
Греъм Хенкок
Роден в Edinburgh, Scotland / 2 август 1950 / Автор и изследовател

Хенкок е автор на най-големите международни бестселъри The Sign and The Seal, Fingerprints of the Gods, and Heaven’s Mirror. Книгите му са продадени в повече от пет милиона копия по целия свят и са преведени на 27 езика. Последната му книга War God: Nights of the Witch, епичен роман за испанското завоевание на Мексико, беше публикуван март 2014 г. Книга втора: War God: Return of the Plumed Serpent, излезе през октомври.

http://www.grahamhancock.com/


31 Alex Grey
Алекс Грей
Роден в Columbus, Ohio, USA / 29 ноември 1953 / Художник

Алекс Грей е американски художник специализиран в духовното и сюрреалистично изкуство (или ясновиждащо изкуство), което понякога е асоциирано с течението Нова епоха.

Грей е практикуващ Ваджраяна. Той обхваща няколко различни форми в неконвенционално и конвеционално изкуство, включително перформанси, изкуство в действие, инсталации, скулптура, визуално изкуство и живопис. Член е на Интегралния Институт създаден от психолога Кен Уилбър. Също е член на съвета на съветниците на Центъра за познавателни права и етика, и ръководител на Департамента за свещено изкуство към Университета за знание. Той и неговата съпруга Алисън Грей са основателите на Параклис на свещените огледала - неправителствена институция, поддържаща ясновиждащата култура в Ню Йорк.

http://alexgrey.com/community/entheon-project


32 Iyanla Vanzant
Иянла Ванзант
Родена в Brooklyn, New York, USA / 13 септември 1953 / Адвокат, министър, водещ на токшоу и Автор

Един вдъхновяващ оратор, духовен учител, автор и телевизионна личност, Vanzant е обявена за един от 100-те най-влиятелни чернокожите американци от списание "Ebony", които заявиха, че "нейните книги, лекции и телевизионни участия са я направили мултимедийна жрица на здравите взаимоотношения". Нейната последна книга "Forgiveness: 21 Days to Forgive Everyone for Everything", беше публикувана през декември 2013 г.

http://iyanlavanzant.com/


33 Prem Rawat
Прем Рават
Роден в Haridwar, India / 10 декември 1957 / Оратор, автор и радетел за мир

Както е казано „Бог е във всеки атом на Творението си“, а във всекиго от нас обитава Бог.
Когато умът спре своята дейност, при практикуване на „Себепознанието“ с техниките от Прем Рават, в нас настъпва едно уникално и непонторимо изживяване на Мир, Радост, Щастие и Любов; сливане с Безкрая. Ние ставаме безкрайни – отвъд илюзията за времето и пространството…

http://www.premrawat.com и http://www.tprf.org/


34 Francis Chan
Франсис Чан
Роден в Chinatown, San Francisco, USA / 31 август 1967 / Проповедник и автор

Книгата на Франсис Чан „Луда любов” (Crazy Love) беше продадена в тираж от 2,2 млн. екземпляра, според християнската организация David C Cook.

Книгата насърчава християните да правят повече за Бога и за ближния си. Авторът също така отправя предизвикателство към читателите да се противопоставят на склонността към егоизъм и наистина „да обичат ближния си така, както себе си”.

От 83 седмици книгата е в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”.

„Аз съм изненадан от популярността на книгата – коментира пастор Чен. – Но ако тя не подбужда читателите към конкретно действие в техния живот, то тогава тя ще остане просто книга. Моля се тази книга да ни помогне още повече да обикнем Господа, Който най-много заслужава това”.

Франсис Чан – пастор на църква „Крайъгълен камък” в Калифорния, през 2012 г. пътува по света, насърчавайки слушателите си да четат Библията и да я живеят. Тази година (2012 - б.р.) той говори преди 44-хилядна аудитория от студенти от цяла Америка и от 30 страни по света, които се събраха на конференцията Passion 2012 в Атланта.

http://www.francischan.org/


35 Gary Snyder
Гари Снайдер
Роден в San Francisco, USA / 8 май 1930

Поет, преводач, есеист, преподавател и активист на околната среда, работата му е израз на потапяне в двете будистки ценности – духовността и природата.

„Пулицър“ за поезия
Национална награда за литература на САЩ за поезия



36 Andrew Weil
Андрю Вейл
Роден в Philadelphia, USA / 8 юни 1942 / Физик и автор

Вейл, основател на Аризона Центъра за интегративна медицина, е автор на няколко от най-продаваните книги за интегративно здраве и остаряване в добро здраве. Той често допринася статии за списание Time, което го нарече един от 100 най-влиятелни хора в света през 2005 г. През 2014 актуализира второто издание на Интегративна онкология (в съавторство с Доналд Абрамс) и меки корици издание на True Food: Сезонен , устойчиво, Simple, Pure

http://www.drweil.com/


37 Neale Donald Walsch
Нийл Доналд Уолш
Роден в Milwaukee, Wisconsin, USA / 10 септември 1943 / Писател

Поредицата "Разговори с Бога" е продадена в над 450 000 копия по целия свят. Първата книга, публикувана през 1995 г., става международен бестселър и остана в списъка за бестселъри на "Times New York" 135 седмици. Шест от другите му книги също попадат в списъка на "Times". Неговата последна книга "Божието послание към света: "You’ve Got Me All Wrong" е публикувана през ноември. (2014)

http://www.nealedonaldwalsch.com/


38 Pema Chödrön
Пема Чодрьон
Родена в New York City, USA / 14 юли 1936 / Автор и Духовен учител

Пема Чодрьон е американска будистка монахиня, настоятел на първия тибетски манастир в Северна Америка и известен духовен учител. Тя е най-изтъкнатата ученичка на уважавания тибетски учител Чогям Трунгпа Ринпоче и негов духовен наследник. Книгите й са преведени на 25 езика и се смятат за класически трудове, запознаващи западния читател с основните принципи на будизма и приложението им в съвременния живот. Те се радват на нестихващ интерес години наред, оценени са много високо от читателите в интернет книжарниците – 5/5 и неизменно поддържат челното си място в класациите за източна философия.
Сред най-известните й творби са: „Мъдростта да не бягаш“; „Практикуване на мир по време на война – Една будистка перспектива“, „Започни от там, където си: Наръчник за състрадателен живот“; „Няма време за губене – Ръководство за пътя на Бодхисатва“; „Тонглен или пътя на трансформацията“ и др.
През 2011 г. под знака на ИК „Хермес“ в България излезе „Когато светът ни се разпада“. Тя е мъдра, интересна и много четивна книга, която е полезна както за хората, които минават през труден период, така и за всеки човек, който иска да открие вътрешно спокойствие, за да посреща ведро превратностите на съдбата.
Сега Пема Чодрьон представя и втората си, преведена на български, книга – „Владенията на страха“.


39 James Lovelock
Джеймс Лъвлок
Роден в Letchworth Garden City, England / 26 юли 1919 / Учен и писател

Списъкът на техногенните катастрофи станали през последните десетилетия пъстрее с феномени, които могат да се обяснят със смятаната за фантастична хипотеза на големия английски учен Джеймс Лъвлок “Гея” според която земята като цялостна система притежава белег на живо и може би разумно същество което полага грижи са самосъхранението си. Ето някои факти:
• Според комисията по разследване “Чернобил” са регистрирани деформации в основата на станцията довели до фаталните размествания, и те са се появили едновременно с резки промени в атмосферното състояние – възникнал циклон, който бързо бил сменен с антициклон.
• Преди катастрофалния взрив на газ в Башкирия, (който отнесъл два пътнически влака) свидетелите са чули подземно бучене, излезли от строя измерителните прибори на газопровода. Без никакво обяснение е бил нарушен трафика на влаковете, пробила се и рухнала дигата на хранилището с отпадни води, и всичко това ПРЕДВАРИТЕЛНО!
• Непроверени научни източници твърдят, че от повърхността на Земята към ядрото й водят канали около изхода на които са концентрирани геопатогенните зони. Те служели като вълноводи на гравитационни вълни. Може би вътрешна сигнална система на планетата?
• Същевременно генерирани в недрата гравитационни импулси подобно на лазерен лъч могат да стигат далеч в космоса и да получават сигнали оттам.
В същите околонаучни статии се изписва сакраменталната фраза: “Някои учени предполагат, че планетата не само подава сигнали, но и получава такива от центъра на Галактиката. Астрономите отбелязват необикновенна активност с такъв характер през последните години. Подобен обмен на информация става и със Слънцето...”
Най-лесно е да се изсмеем на подобни локуми и да забравим. Но който прочете “Гея” на Лъвлок ще разбере, че нещата са изключително сериозни и би трябвало да се замисли отвъд безотговорните публикации.
Аз лично считам, че днес Интернет дава възможност с помощта на “Нюз група” в Интернет да се изгради международна мрежа от независими изследователи, които да направят задълбочено проучване на реалните данни и прояви на явлението “самоорганизационна активност на Планетата”. Най общо казано в момента има три типични организирани изследователски движения в света, които биха възприели с подобни търсения. Това са:
• Последователита на Лъвлок в Англия,
• Продължителите на Теяр де Шарден (“Феноменът на човека”) във Франция (макар и теологически обремени, между тях има задълбочени изследователи).
• Последователите на Вернадски в Русия, Украйна, Беларус и др. (“ноосферата” като планетарно съзнание)

http://www.jameslovelock.org/


40 Doreen Virtue
Дорийн Върчу
Родена в California, USA / 29 април 1958 / Автор и Angel Expert

Дорийн Върчу е американски доктор по психология, лечител на духа чрез ангелска терапия и писател на книги за парапсихология и ясновидство.
Дорийн Върчу е доктор по психология и ясновидка, която работи с ангелите, елементалите и извисените учители; описва ги в книгите си и преподава за тях. Дорийн e автор на много книги и гадателски карти, сред които "Лечение с ангелите", "Архангели и Извисени учители", "Ежедневни напътствия от вашите ангели". Дорийн участва в много международни телевизионни и радиопредавания, води редовни рубрика в духовни периодични издания и провежда курсове и семинари за работа с ангелите.

В резултат на медитации и работа с ангелите Дорийн Върчу получава подробна информация за значението на числата и числовите поредици. Разтълкуването им ни помага да разберем ясно какво искат да ни кажат ангелите и духовните същества от Небесата, когато виждаме повтарящи се числа в телефонните номера, регистрационните номера на автомобилите, касовите бележки, фактурите, електронни циферблати и т.н. Тези послания, според писателката, са предадени с любов от ангелите, за да ни насърчат и подкрепят в нашите начинания и житейски решения, и ни позволяват винаги да узнаем какво искат да ни кажат ангелите.

Живее в Хавай от 2007 г.

http://www.angeltherapy.com/ 



2015: 1-20 ; 21-40 ; 41-60 ; 61-80 ; 81-100 / 2011 ; 2012 ; 2013 ; 2014