Годишна класация на 100-те най влиятелни живи духовни личности в света [2015] 41 - 60







41 Don Miguel Ruiz
Дон Мигел Руиз
Роден в in Mexico / 27 август 1952 / Автор, учител и шаман

Руиз е авторът на международния бестселър "Четирите споразумения", от който са продадени около 4,0 милиона копия. Неговите други толтекски мъдрости включват книгите "Овладяване на Любовта", "Гласът на покоя" и продължението "Петото споразумение".


Дон Мигел Анхел Руис (на испански Miguel Ángel Ruiz) е мексикански писател, шаман и учител. Автор е на Четирите споразумения (1997) (изд. Кибеа, 2001), Умението да обичаш (1999) (изд. Кибеа, 2005) и Отвъд страха (2004) (изд. Шамбала), както и на картите Четирите споразумения (2005) (изд. Шамбала) и Умението да обичаш (2006) (изд. Шамбала).


http://www.miguelruiz.com/



42 Gregg Braden
Грег Брейдън
Роден 1954 / Автор

Брейдън започва кариерата си на работа с компютри за компании като Cisco и др. Въпреки това, за последните две десетилетия той се опитва да преодолее границата между духовност и наука. Неговите книги включват: "The Isaiah Effect", "The God Code", "The Divine Matrix", and "Deep Truth". Последната му книга "The Turning Point: Creating Resilience in a Time of Extremes" излезе през януари 2014 година.


http://www.greggbraden.com/



43 Dan Millman
Дан Милман
Роден в Los Angeles, USA / 22 февруари 1946 / Спортист, учител и писател

Бивш световен шампион по скачане на батут, Милман е автор на полу-автобиографичния роман "Пътят на мирния войн", който е адаптиран в игрален филм "Мирния войн", през 2006 г. Другите му книги включват: "The Life You Were Born to Live: Finding Your Life Purpose", "Everyday Enlightenment: Twelve Gateways to Human Potential", and "The Laws of Spirit: Simple, Powerful Truths for Making Life Work".


http://www.peacefulwarrior.com/



44 Brian Weiss
Брайън Уейс
Роден в New York, USA 6 ноември 1944 / Психолог и автор

Психолог, който живее и практикува в Маями, д-р Вайс е възпитаник на Колумбийския университет и Йейлския Medical School. Докато той произлиза с конвенционалната медицина, неговото изследване се фокусира върху прераждането, минали животи, регресия, прогресия на бъдещи животи и оцеляването на човешката душа след смъртта. Неговите книги включват: "Many Lives", "Many Masters", "Only Love is Real", and "Miracles Happen". Последната му книга "Achieving Inner Peace and Tranquility in Your Life", беше публикувана през януари и включва медитация и аудио изтегляне от


http://www.brianweiss.com/



45 Starhawk
Стархоук
Родена в Saint Paul, Minnesota, USA / 17 юни 1951 / Писател и активист

Рожденно име – Мириам Симос е американска писателка и активист. Тя е известна като теоретик на феминистките Neopaganism и Ecofeminism. Тя е колумнист в Beliefnet.com и за Newsweek / Washington Post – онлайн форум за религия. Книгата й "The Spiral Dance" (1979) е едно от основните вдъхновения на движението "Goddess". От 2012 г. тя фигурира в класацията на списание "Watkins Mind Body Spirit" като един от 100-те най-влиятелни Духовно живи хора.


http://www.fifthsacredthing.com/ и http://www.starhawk.org/



46 Julia Cameron
Джулия Камерън
Родена в Libertyville, Illinois, USA / 4 март 1948 / Творец, писател

Камерън е активен творец в продължение на повече от тридесет години. Тя е автор на повече от тридесет книги, художествена и нехудожествена литература, включително бестселърите за пътя на творческия процес: "The Artist’s Way", "Walking in This World", "Finding Water". Най-новата й книга "The Artist’s Way for Parents: A Spiritual Approach to Raising Creative Children" излезе през август 2013 г. Нейният сайт включва онлайн курс и творческо комюнити.


http://juliacameronlive.com/



47 Jack Canfield
Джак Канфийлд
Роден в Fort Worth, Texas, USA / 19 август 1944 / Мотивационен говорител и автор

Първият път когато срещнах Джак, аз буквално изтръгнах 100 доларова банкнота от ръката му. В един студен зимен ден в Денвър, аз чаках да видя един от моите герои – Джак Канфийлд – съавтор на поредицата бестселъри "Пилешка супа за душата", автор на "Принципите на успеха: Как да стигнете от там където сте, до там, където искате да бъдете." Там или това, което исках да бъда е нещо като това, в което Джак се беше превърнал – автор, говорител, мотиватор на хиляди хора. Помислих си "Ако го опозная, ще стана като него!"


Когато възможността се откри пред мен, аз се възползвах. По време на презентацията Джак взе портмонето си, от което извади една банкнота от 100 долара и попита "Кой иска това?" Ръце се се протегнаха нагоре из цялата зала, всички очакваха Джак да посочи някой. Аз се изправих, изтичах от мястото си, качих се на сцената и издърпах банкнотата от ръката му. Още докато се изправях през ума ми минаваха мисли от типа "Дали няма да се унижа и да стана за смях пред 800 човека?" "Ще се намеси ли охраната и да ме изгонят от мероприятието?", но желанието ми да предприема нещо дръзко беше по-силно от гласа на разума. Докато взех банкнотата от него, той възкликна "Да, това е! Ние не можем да стоим и да чакаме възможността сама да дойде при нас. Ние трябва да действаме, за да създадем това, което желаем!"

Кристин Мюлер

http://www.jackcanfield.com/



48 Richard Saul Wurman
Ричард Саул Урман
Роден в Philadelphia, Pennsylvania, USA / 26 март 1935 / Архитект, дизайнер и конферентен организатор

Ричард Саул Урман е американски архитект и графичен дизайнер. Урман е написал и проектирал над 83 книги и съосновател на TED (Technology, Entertainment, and Design) конференция, както и на конференцията EG, TEDMED и WWW резиденцията на събирания, в развитието през юли 2014


http://www.wurman.com/



49 Daisaku Ikeda
Дайсаку Икеда
Роден в  Ōta, Tokyo, Japan / 2 януари 1928 / Будистки философ и активист за световен мир

Икеда е будистки философ, peacebuilder, педагог, автор и поет. Той е третият президент на Soka Gakkai – будистка организация и създател и президент на Soka Gakkai International (SGI), която днес е една от най-големите и най-различни светски будистки световни организации за насърчаване на философията на развитието на характера и социална ангажираност за мир.


Подробности за Соока Гаккай виж тук: http://bgjapanology.blog.bg/technology/2010/03/03/soka-gakkai-i-komeito.503889 благодарение на блог-автор "bgjapanology"


http://www.daisakuikeda.org/



50 Robert Thurman
Робърт Търман
Роден в New York City, USA / 3 август 1941 / Будистки книги, академик

Търман е професор по индо-тибетски будистки изследвания в Колумбийския университет, съосновател и президент на Tibet House U.S., посветена на опазването и популяризирането на тибетската цивилизация, и президент на Американския институт на будистки изследвания, посветени на публикуването на важни тибетски текстове. Неговите книги включват "Inner Revolution" и "Why the Dalai Lama Matters". Последната му книга, написана с Sharon Salzberg е "Love Your Enemies: How to Break the Anger Habit and Be Much Happier".


http://www.bobthurman.com/



51 Richard Bandler
Ричард Бандлър
Роден в USA / 24 февруари 1950 / Автор и треньор

Бандлър е известен като един от създателите на невро-лингвистично програмиране (НЛП). Той също така е разработил и други техники на алтернативна психология и самопомощ, наречени Design Human Engineering и Neuro-Hypnotic Repatterning. Последната му книга "Как да поемем отговорността за своя живот: Ръководство на потребителя за NLP", излезе през януари 2014


http://www.richardbandler.com/



52 Robert Bly
Робърт Блай
Роден в Lac qui Parle County, Minn., USA / 23 декември 1926 / Поет и активист

Робърт Блай, американски поет, е роден на 23.12.1926 г. в Западна Минесота и е израства в общност на норвежки имигранти фермери. Следва в Харвард, а след дипломирането си учи творческо писане в продължение на две години в университета на Айова (1954-1956). През 1956 г., пътува с Фулбрайт стипендия за Норвегия, където започва да превежда норвежкa поезия на английски език. Там създава литературно списание и издателска къща, която служи като форум за превoдна поезия. Завръщайки се в Минесота, се установява във ферма със съпругата си, също писателка. Има два брака. Поезията му черпи вдъхновение от природата, въображението и царството на ирационалното. Автор на поетичните сборници „Безмълвие в снежните полета” (1962), „Светлината около тялото” (1968, Национална награда за литература), „Спящите се хващат за ръце” (1973), „Това тяло е направено от камфор и гоферово дърво”(1977), „Това дърво ще бъде тук хиляда години” (1983) и др. Като поет, редактор, и преводач, Блай е повлиял дълбоко на американската поезия, откривайки за читателите множество поети (Пабло Неруда, Сесар Вайехо, Антонио Мачадо, Гунар Екельоф, Георг Тракл, Руми, Хафез, Кабир, Мирабай, Хари Мартинсон и др.). ОсвПоследната му книгаен с поезията си, привлича вниманието с възгледите си за корените на социалните проблеми. През 1966 г. се включва в движението против войната във Виетнам. На български език е издадена книгата му „Подземна вода” (1986, НК) в превод на Георги Белев.

 През февруари 2013 г., той бе удостоен с медал Робърт Фрост, признаване на цялостно творчество, дадена от Поезия обществото на Америка. Последната му книга "Stealing Sugar from the Castle: Selected Poems, 1950 – 2011", беше издадена на твърди корици през октомври 2013

http://www.robertbly.com/



53 Bruce Lipton
Брус Липтън
Роден в Mt. Kisco, New York, USA / 21 октомври 1944 / Биолог и писател

Докторът на биологическите науки Брус Липтън, е учен-изследовател, преподавал в различни медицински учебни заведения. Неговите експерименти, а и тези на други негови колеги, водещи фигури в тази област, изследват в детайли механизмите, посредством които клетките получават и обработват информация.


Изводите от тези изследвания радикално променят разбиранията ни за живота. Те показват, че ДНК не контролира биологичните процеси в тялото ни - напротив, тя се управлява от сигнали извън клетката, включително и от енергийните послания, произтичащи от положителните или отрицателните ни мисли. Този изключително обнадеждаващ синтез на най-новите и задълбочени изследвания в областите на клетъчната биология и на квантовата физика се смята за огромен научен пробив, който показва, че можем да променим телата си, като насочваме мислите си в правилната посока.

Неговата книга "Биология на убежденията" е световен бестселър, а последната му книга "The Honeymoon Effect: The Science of Creating Heaven on Earth" излезе от печет през април 2014

http://www.brucelipton.com/



54 Stanislav Grof
Станислав Гроф
Роден в Prague, Czechoslovakia / 1 юли 1931 / Психолог и LSD изследовател

Гроф е един от основателите на трансперсоналната психология. Неговите изследвания в използването на не-обикновени състояния на съзнанието е довело до много прозрения в човешката психика. Той е автор на над 20 книги, включително "The Stormy Search for the Self", "The Holotropic Mind, and LSD: Doorway to the Numinous". Последната му книга "HR GIGER and the Zeitgeist of the Twentieth Century" бе публикувана през март в английско/немски двуезично издание.


http://www.stanislavgrof.com/



55 Mooji
Anthony Paul Moo-Young
Роден в Port Antonio, Jamaica / 29 януари 1954 / Духовен учител

Mooji (Anthony Paul Moo-Young), е пряк ученик на известния адвайта мастер, Papaji. Mooji следва собствения си философски подход: "Начина на мързеливия човек към просветлението". Има много последователи които го посещават от различни краища на света в търсене на себепознание. Новата му книга "White Fire: Spiritual Insights and Teachings of Advaita Zen Master Mooji", беше публикувана през ноември.


http://www.mooji.org/



56 Ajahn Brahm
Питър Бетс
Роден в  London, England / 7 август 1951 / Будистки монах, автор, духовен водач

Рожденно име Питър Бетс. След като учи теоретична физика в университета в Кеймбридж, той пътува до Тайланд, за да стане монах и учи с Ajahn Chah. В момента той е игуменът на манастира "Bodhinyana" в Serpentine, Западна Австралия, Духовен директор на будисткото общество на Западна Австралия, Духовен патрон на будистката Задругата в Сингапур, както и работа с монаси и монахини от всички будистки традиции, за да се установи Australian Sangha Association. Новата му книга "Don’t Worry, Be Grumpy": вдъхновяващи истории за извличане на максимална полза от всеки един момент, беше публикувана през октомври.


http://www.ajahnbrahm.org/



57 Mantak Chia
Мантак Чия
Роден в Bangkok, Thailand / 4 April 1944 / Лечител, писател и учител.

Мантак Чиа е даоистки майстор, който се отнася към себе си като учител, "който помага на учениците му да се овластяват чрез култивиране на тяхната чи енергия". Неговите учения реинтерпретират даоистка сексуалност в модерен контекст. Последната му книга "Sealing of the Five Senses: Advanced Practices for Becoming a Taoist Immortal", написана с Уилям Вей, бе публикувана през януари.


http://mantakchia.com/



58 Russell Brand
Ръсел Бранд
Роден в Grays, Essex, England / 4 юни 1975 / Актьор

Ръсел Бранд е най-доброто и най-лошото, което модерна Великобритания може да предложи. Той е амбициозен, надъхан, остроумен, емоционален и когато е във вихъра си не може да бъде спрян. В същото време животът му е трагедия, която е започнала като от всяко гето на голям западноевропейски град и в последствие довела до тежки психически травми,наркотична зависимост и разруха. Но също като Британия, Бранд може да се събори единствено сам. А след това да се издигне от собствените си руини.

Идеите на Ръсел Бранд за световна промяна пораждат също и доста критики и даже присмех във Великобритания. А призивът му към младите хора в страната да не гласуват на избори беше посрещнат с възмущение от някои медии.
В най-новата си книга „Революция"(2014), британският актьор Ръсел Бранд изследва начините за изграждане на един по-справедлив свят.
Комикът, който миналата година призна, че никога не е гласувал на избори, обхваща проблемите на екологията, неравенството, рецесията и недоверието към политиците и ги съчетава със своите идеи за лична и обществена промяна.
Така той се надява да подтикне хората към бунт срещу сегашната политическа система на Острова. „Всички ние имаме вродено чувство за справедливост", убеден е Бранд, но уточнява, че това чувство бива претъпено от непрестанната капиталистическа пропаганда.

http://www.russellbrand.com/



59 James Redfield
Джеймс Редфилд
Роден в Birmingham, Alabama, USA / 19 март 1950 / Писател

Редфийлд е известен със "Селестинското пророчество", което самостоятелно публикува през 1992 г. Той също така е и съавтор на сценария на филма, който излезе през 2006 г. Последната му книга "The Twelfth Insight", беше публикувана през 2012 г.


http://www.celestinevision.com/



60 Caroline Myss
Каролайн Мис
Родена в Chicago, USA / 2 декември 1952 / Учител и автор

Повече от 20 години международно известната специалистка по енергийна медицина Каролайн Мис изучава начините, по които хората използват личната си сила. Чрез специалните си дарби и интуиция, чрез популярните си семинари и книги, Каролайн е помогнала на хиляди хора да приемат житейските си предизвикателства, като се научат как да управляват духовната си енергия и да подобрят живота си. Последните и книги: "Archetypes: A Beginner’s Guide to Your Inner-net", публикувана декември 2013 и една аудио книга написана със Sandra Joseph, "Your Creative Soul: Expressing Your Authentic Voice", излезе юни 2014.


http://www.myss.com/





2015: 1-20 ; 21-40 ; 41-60 ; 61-80 ; 81-100 / 2011 ; 2012 ; 2013 ; 2014