Годишна класация на 100-те най влиятелни живи духовни личности в света [2015] 61-80






61 Michael Bernard Beckwith
Майкъл Бърнард Бекуит
Роден в USA / 21 юли 1956 /

Д-р Майкъл Бърнард Бекуит (Michael Beckwith)е амарикански посланик на „Нова Мисъл“, автор и основател на “Международен духовен център Agape”(университет за трансформация и лидерство) в Кълвър Сити – Калифорния. Живота му е свързан и с църквата Нова мисъл с общество наброяващо 9000 членове. Ръкоположен в религиозната наука през 1985г. Женен е за певицата и музикант също от Нова Мисъл- Рики Байърс Бекуит (Rickie Byars Beckwith).
Също така заедно с внука на Махатма Ганди – Арун Ганди е съосновател на организация от световен мащаб – „Сезони на Населението“. През 1986г. създава своята организация и заедно с нея спомага за прекрасно разбирателство между религиите, цвета на кожата и умствените способности на хората по цял свят. От тогава той изповядва между религиозен диалог. Прекрасно сътрудничество в което се обединяват бели, черни, червени и жълти от цял свят. Насърчаването към разбирателство и толерантност към всяка една религия и нейното изповядване. С цел не да се създават  нови убеждения, а да се синтезират осъзнатите действия от изповядването на религиите. „Няма да има мир между народите, ако няма мир между религиите. Няма да има мир между религиите, ако няма диалог между тях.“ Това е най-честата използвана сентенция от  д-р.Ханс Кюнг  с професорска степен по Вселенска Теология и председател на Фондацията за глобална етика.
Д-р Бекуит е създал хиляди програми за бездомни и тяхното изхранване, хора изпаднали в немилост и лишени от свобода заедно с техните семейства. Изключително голям застъпник на природните ресурси на планетата. В световен мащаб е изградил и подържа домове за сираци и оцелели деца от грозните опустошителни войни, който се водят в цял свят и борбата със СПИН.
Д-р Бекуит  участва във култовата книга и филм „Тайната“(The Secret). Той преподава медитация и заедно с това използва дълбочината на утвърдителната молитва(която има за цел да съсредоточи енергията  в положителния резултат, да погледне през погледа на вече извършено действие или лечение. Сякаш вече се е случило, а не както първо сме свикнали да локализираме болестта и чак тогава да молим за помощ).

Д-р Бекуит говори на конференции и семинари. Създател и автор на програмата за визуализация „Process“. Програма, която първо поднася на своите колеги доктори, като им разяснява, че живота не е някаква празна пасивна екскурзия, през която човек преминава, а е свързана с истинско намерение и действие. Разяснява с изключителна точност и разбираемост закона за Привличането(Law of Attraction).

Автор е на няколко книги отличени със златни медали на престижни форуми: (Spiritual Liberation) ”Духовно освобождение“, (Inspirations of the Heart), „Вдъхновения на сърцето“, (Manifesto of Peace) „Манифест на мира“, Living from the Overflow.

Често е бил гост в предаванията на Опра Уинфри и Лари Кинг по SNN. Участвал е в дълбоки мисловни разсъждения с Далай Лама разказана в продукция на актьора и сценарист Харисън Форд.

 Последната му книга "Life Visioning: A Transformative Process for Activating Your Unique Gifts and Highest Potential" излезе през юни 2013 година.

http://agapelive.com/


62 Steve Taylor
Стив Тайлър
Роден в Manchester, England / 30 април 1967 / Автор и лектор

Стив Тайлър е старши преподавател по психология в Leeds Metropolitan University. Той е автор на няколко най-продаваните книги, включително "The Fall", "Waking from Sleep" и "Back to Sanity". Екхарт Толе е описва работата му като "важен принос за промяната в съзнанието случващо се в момента на нашата планета" и е съавтор на предстоящото (през май) заглавие на Стив "The Calm Center: Reflections and Meditations for Spiritual Awakening" (An Eckhart Tolle Edition).

http://www.stevenmtaylor.com/


63 Tony Robbins
Тони Робинс
Роден в North Hollywood, California, USA / 29 февруари 1960 / Автор, мотивационен лектор

Антъни Робинс е определян като мотивационен лектор, но както самият той казва, „мотивацията" може да доведе до временни резултати. А това, на което той е отдаден, е само това, което дава постоянни резултати.

Той е „човекът-Защо?”. Интересува се ЗАЩО правите каквото правите. Какво ви движи, какво оформя решенията ви, и в следствие, защо животът ви е точно това, което е днес.

 Робинс е автор на международни бестселъри с пет книги, преведени на 14 езика (вкл. български). Освен това той е автор на системата за личностно и професионално развитие номер едно за всички времена - „Personal Power”, чийто аудио запис е продаден в цял свят в над 40 милиона копия.

Тони Робинс е един от най-търсените лектори в целия свят. В неговите семинари на живо, в публичните му изяви и учебни програми са участвали повече от три милиона души от повече от 100 държави.

Последните три десетилетия Антъни Робинс е служил като съветник на лидери по целия свят. Признат авторитет по психология на лидерството, преговори, спасяване на компании и постигане върхови постижения и представяне.

Той е също и заместник председател и председател в надзорните съвети на частни компании в различни сектори, като: хотелиерство, образование, кино и телевизионни продукции, бизнес услуги, както и хранителни добавки. Робинс е бил удостоен с честта да бъде включен в различни класации: „50-те най-добри интелектуалци в света” на Accenture, „200-те най-добри бизнес гурута” на Harvard Business Press, „6-те най-добри бизнес лидери в света”, които коучват предприемачи на American Express, 100-те най-известни личности на Forbes, „Изключителните хуманитаристи” на съдия Байрън Уайт и от Международната стопанска камара, като един от „10-те най-изключителни млади хора в света”.

 Последната му книга "Master the Game – 7 Simple Steps to Financial Freedom" излезе през ноември.

http://www.tonyrobbins.com/


64 Huston Smith
Хюстън Смит
Роден в Suzhou, China / 31 май 1919 / Автор и професор по религия

Хюстън Къмингс Смит е учен по религиозни изследвания в Съединените щати. Неговата книга "Религиите по света" е с продадени над два милиона копия и остава като най-популярно въведение в сравнителната религия.
Смит е роден в Китай, от методистки мисионери и прекарва първите си 17 година там. При заселването си в САЩ, той учи в Централен методистка университет и Университета в Чикаго.
По време на кариерата си, Смит не само учи, но и практикува Веданта ( с учителя Свами Satprakashananda, основател на Louis Веданта център St.), Зен будизъм ( учител Goto Zuigan ), и суфийски ислям.
През септември е публикувана последната му книга: "Wisdomkeeper: Living the World’s Religions: The Authorized Biography of a 21st Century Spiritual Giant by Dana Sawyer"

http://www.hustonsmith.net/


65 Adyashanti
Стивън Грей
Роден в Cupertino, California, USA / 26 октомври 1962 /  Духовен учител и писател

Рожденно име Стивън Грей, Adyashanti за първи път започва с разговари на малки събирания в една стая над гаража на леля си. Разговорите прератсват и той сменя името си на "Adyashanti", термин от санскрит означаващ "изначалният мир". Разговорите му са съсредоточени върху пробуждане и реализирано осъзнаване. През април 2014 г. той се появява в интервю с Опра в епизод на "Super Soul Sunday". Последната му книга "Resurrecting Jesus: Embodying the Spirit of a Revolutionary Mystic" е публикувана през юни 2014.

http://www.adyashanti.org/


66 Jack Kornfield
Джак Корнфийлд
Роден в USA / 16 юли 1945 / Будистки учител и автор

Джак Корнфийлд е един от най-авторитетните будистки наставници в Западния свят, преминал през дълго обучение при големи учители в манастирите на Тайланд, Бирма, Шри Ланка, Индия и други. Ученик е на уважавания будистки учител Аджан Ча, известен със своята мъдрост и святост. Автор е на международните бестселъри "Път със сърце" и "Мъдро сърце". Негови учители са също изтъкнатият тибетски лама Калу Ринпоче, известният камбоджански монах Маа Госананда, три пъти номиниран за Нобелова награда за мир, както и известният бирмански учител и медитатор Махаси Саяду. Джак Корнфийлд има огромни заслуги за популяризирането на будистката практика за осъзнатост на Запад. След завръщането си в Америка, Джак Корнфийлд е сред основателите на "Insight Meditation Society". Той също така основава център за медитация "Spirit Rock", където понастоящем живее и преподава. През годините Джак Корнфийлд е водил лекции и семинари в множество университети и духовни центрове по света. Той също така има докторска степен по клинична психология.
"A Lamp in the Darkness: Illuminating the Path through Difficult Times" е последната му книга излязла през март 2014.

http://www.jackkornfield.com/


67 Lee Carroll
Лий Каръл
Роден в USA / 15 февруари 1944 / Ченълинг, оратор и автор

Световно известният писател Лий Каръл е автор на 15 книги, преведени на 24 езика, продадени в милиони екземпляри по целия свят.  23-годишният опит на Лий Каръл като канал на КРИОН доведе до световно признание на работата му. Лий Каръл запозна света и с термина "индигови деца". Лий като партньор на КРИОН гостува в ООН 7 пъти. Международните Конференции на КРИОН по света събират публика от хиляди. Изпълнената с любов информация, донесена чрез партньорството между Лий Каръл и КРИОН промени живота на милиони хора по целия свят. Повече информация за КРИОН и Лий Каръл – автора на забележителната поредица на КРИОН, можете да намерите на:

http://www.kryon.com/ и http://www.indigochild.com/


68 Marshall Rosenberg
Маршал Розенберг
Роден в Canton, Ohio, USA / 6 октомври 1934 / Психолог и автор / Почина на 7 февруари 2015 /

Маршал Розенберг е психолог и учредител по процеса на "Общуване без агресия", за помощ на хората да обменят необходимата информация за разрешаване на конфликти и различията по мирен начин. Основател и бивш директор на образователни услуги на Центъра за ненасилствена комуникация, той е и автор на бестселъра "Nonviolent Communication: A Language of Life" и много други книги.
Прекарва повече от 250 дни годишно в обучения по ненасилствена комуникация с различни групи – учители, лекари, военни и дори затворници. Методът му се практикува в почти цяла Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Носител е на наградата за мир на Глобъл Вилидж Фаундейшънс Бридж за 2006 г.
Последното му заглавие е "Living Nonviolent Communication: Practical Tools to Connect and Communicate Skillfully in Every Situation".

http://www.cnvc.org/


69 Richard Rohr
Ричард Рор
Роден в Kansas, USA / 20 март 1943 /

Свещеник, автор и вдъхновяващ лектор. Францискански свещеник и основател на Центъра за действие и Съзерцание (CAC) в Албакърки, Ню Мексико.
Ричард Рор описва намерението на Исус не да създаде религия, а движение. Това движение е с център Исусовото заявление, че първата и най-важна заповед е да възлюбиш Бога с цялото си същество, а втората е да възлюбиш ближния си както себе си (Марк 12:29-31). Тази концепция става движеща сила не само за християнството, но тя става такава и за Будизма (Висудхи-Мага, гл. ХVІІ), и за Исляма (Коран, 107. 1-7). Директивата да се уважава достойнството на хората, особено на тези в нужда, е залегнала дълбоко в основните религии. Да възлюбиш ближния си в смисъла на казаното от Исус, е да разпознаеш и да отвърнеш на Божественото в него. В контраст на това, светския призив за защита на човешкото достойнство звучи колкото гръмко, толкова и кухо, поради неспособността на същия призив да отговори на въпроса „защо“. Без зачитането и преклонението пред Божественото у човека не можем да говорим за човешкото достойнство като различна категория от това на останалата част от природата. Така светският призив за зачитане на човешкото достойнство логично преминава в нещо като „фокусирана защита на околната среда“.
Последната му книга "Eager to Love: The Alternative Way of Francis of Assisi" е публикувана през август 2014 година.

http://cac.org/


70 Satish Kumar
Сатиш Кумар
Роден в Sri Dungargarh, Rajastan, India / 9 август 1936 / Еколог и писател

Бивш монах, активист за дълготраен мир и природозащитник. Кумар в момента е главен редактор на списание "Resurgence & Ecologist magazine" и основател и директор на програми на Международния център "Schumacher College" за екологични проучвания. Той е и член на Консултативния съвет на "Our Future Planet" – онлайн идеи за споделяне на общността за реална промяна и като признание за неговия ангажимент към хуманното отношение към животните и състрадателен живот, той наскоро бе избран за заместник-председател на "RSPCA". Последната му книга  "Soil Soul Society: A New Trinity for Our Time", беше публикувана през януари.

http://www.resurgence.org/


71 James van Praagh
Джеймс Ван Прааг
Роден в Bayside, New York, USA / 23 август 1958 / Медиум и автор

Джеймс Ван Прааг се е докоснал до живота на милиони хора, благодарение на необикновената си дарба да общува с отвъдния свят. Двете му преведени на български език книги "Разговори с небесата" и "Докосване до небесата", са вдъхновяващ пътеводител, който ще ни помогне да станем "духовни същества" като се обърнем навътре в себе си, за да открием своя глас Божи, изпълващ живота ни със сила, радост и любов. Авторът ни повежда на духовно пътуване през времето, основано на работата му като медиум, за да разкрие какво се случва след смъртта, какъв е духовният свят, как душата избира да се прероди и действителния процес на прераждане.
Ван Прааг дава упражнения и медитации и разкрива пътищата за подпомагане на духовното израстване за нас и нашите деца. Мъдра, съчувствена и любяща, книгите му са честване на собствената ни Божественост.

http://www.vanpraagh.com/


72 David Steindl-Rast
Дейвид Стайндл-Раст
Роден в Vienna, Austria / 12 юли 1926 / Монах и автор

Брат Дейвид е един бенедиктински монах, известен с активното си участие в междурелигиозния диалог и работата му върху взаимодействието между духовност и наука. Той е съосновател и двата Центъра за духовни науки (с еврейски, будистки, хиндуистки и суфийски учители) и "A Network for Grateful Living" – организация, посветена на благодарността като трансформиращо влияние за хората и обществото. Щастието, твърди той, се ражда от благодарността. Лекцията (през юни 2013) “Want to Be Happy? Be Grateful” (Искаш да си щастлив? Бъди благодарен!), е гледана онлайн четири милиона пъти. ТУК  с бг суб.
Последната му книга "99 Blessings: An Invitation to Life" е публикувана през февруари 2013 година.

http://www.gratefulness.org/


73 Gangaji
Гангаджи
Родена в El Paso, Texas, USA / 11 юни 1942 / Духовен учител и автор

Рожденно име Мърл Антоанет Робъртсън. През 1990 г. тя се запознава с Papaji , който и отваря вратите към себепознанието и става най-известната му ученичка. Книгите и включват "You are That!", "The Diamond in Your Pocket" и "Hidden Treasure". Ново издание на книгата й "Freedom and Resolve: Finding Your True Home in the Universe", беше публикувано през ноември.

http://www.gangaji.org/


74 David Deida
Давид Дейда
Роден в Cleveland, Ohio, USA / 18 март 1958 / Автор и учител

Признат за един от най-проницателните и провокативни духовни учители на нашето време, Дейда продължава да революционизира начина, по който мъжете и жените да растат духовно и сексуално. Неговите книги включват "Finding God through Sex", "Way of the Superior Man", "Intimate Communion" и "The Enlightened Sex Manual".

http://deida.info/


75 Erich von Däniken
Ерих Фон Деникен
Роден в Zofingen, Switzerland / 14 април 1935 / Автор

Фон Деникен е най-известен с противоречивите си твърдения за извънземни влияния върху ранната човешка култура. Първата му книга "Колесниците на боговете", незабавно стана бестселър с продадени повече от 62 милиона копия по целия свят. Последната му книга е "Remnants of the Gods: A Visual Tour of Alien Influence in Egypt, Spain, France, Turkey, and Italy".

http://www.daniken.com/


76 Malala Yousafzai
Малала Юсафзай
Родена в Mingora, North-West Frontier Province, Pakistan / 12 юли 1997 / Блогър и активист

Малала Юсафзай е пакистанска общественичка.
Тя е родена на 12 юли 1997 година в Мингора в семейството на пущунския просветен деец Зиауддин Юсафзай. Тя става известна с публикациите си в защита на възможностите за образование на момичетата в долината Сват, където активното талибанско движение прави опити за неговото ограничаване. На 9 октомври 2012 година талибани правят опит да я убият и я прострелват в главата. Атентатът предизвиква широк отзвук в страната и чужбина.
Нейните мемоари "I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban", написани в съавторство с Кристина Ламб, беше публикувана през октомври, а малко по-късно се появи и версията й в детска книга за младите читатели - "Warrior with Words".

През 2013 година Малала Юсафзай получава от Европейския парламент Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“, а през 2014 година Нобелова награда за мир.



77 Barbara Marx Hubbard
Барбара Маркс Хъбард
Родена в USA / 22 декември 1929 / Футурист, автор и лектор

Футурист, автор и оратор, Барбара е най-известна с концепцията си  "Съзнателна Еволюция". Тя е автор на множество книги, посветени на социалната и планетарна еволюция, както има и голям принос за безброй документални филми. През 2011 г. Нийл Доналд Уолш написа книга за нея: "The Mother of Invention: The Legacy of Barbara Marx Hubbard and the Future of YOU. Преработено издание на книгата й "Conscious Evolution: Awakening the Power of Our Social Potential" беше публикувано февруари 2015.

http://barbaramarxhubbard.com/


78 Jeff Foster
Джеф Фостър
Роден в London, England / 30 юли 1980 / Автор и учител

Джеф Фостър учи астрофизика в университета в Кеймбридж. В средата на двадесетте, след дълъг период на депресия и болест, той става пристрастен към идеята за "духовно просветление" и се впуска в интензивно духовно търсене на абсолютната истина на съществуването.
Той в момента провежда срещи, духовни и частни един към един сесии по цял свят, нежно, но директно насочва хората обратно към дълбоко приемане присъщо в настоящия момент. Той помага на хората да открият кои са те наистина, отвъд всички мисли и преценки за себе си, дори и в разгара на стреса и борбата на съвременния живот и интимните отношения.
Стилът на преподаване на Джеф е пряк и безкомпромисен и все още пълен с човечеството, хумор и състрадание. Той смята, че свободата е рождено право на всеки. Той не принадлежи към определени движения и традиции, и прави своето учение достъпно за всички.
Неговите книги са "Life Without a Centre", "The Wonder of Being" и "The Deepest Acceptance". Последната му "Falling In Love with Where You Are: A Year of Prose and Poetry on Radically Opening Up to the Pain and Joy of Life"  е публикувана през ноември 2013 година.

http://www.lifewithoutacentre.com/


79 Khwaja Shamsuddin Azeemi
Ал-Шейх Азееми
Роден в Saharanpur, Uttar Pradesh, India / 17 октомври 1927 / Духовен водач и автор

Ал-Шейх Азееми е настоящата глава на "Azeemia Sufi Order" (Silsila-e- Azeemia), с повече от седемдесет центрове (Muraqba Halls) в целия свят, работещи под негов патронаж, за да популяризира и разпространява духовното познание в служба на човечеството. Той е и главен редактор на "Roohani Digest International" и учен в областта на спиритизма. Той е автор на над 60 книги и 80 книжки, много от които са преведени на арабски, урду, английски, руски и други езици. Твърд поддръжник на правата на жените и секс-равенството на половете. Неговата мисия и поканата му към цялото човечество е, че трябва да се научим на вътрешно знание, като  реализираме своят латентен потенциал, така че да можем да се запознаем с Господ, Творецът на вселената, и по този начин да се насладим на благодатния живот както тук, така и в отвъдното.

http://www.azeemiasilsila.org/


80 Mother Meera
Майка Мийра
Родена в Chandepalle, Andhra Pradesh, India / 26 декември 1960 / Духовен водач

Днес майка Мийра е най-известната жена-гуру в света, прочута с дарбата си да помага на хората да развържат „възлите“ на своята карма. Нейната история можеше да бъде като на всяко бедно индийско момиче, ако не бяха необяснимите й способности.
Тя се ражда на 26 декември 1960 г. в малко селце в Южна Индия. Родителите й я кръщават Камала Редди. Детето е едва на 6 години, когато с него се случва нещо странно. То изпада в „самадхи“ – състояние на пълна духовна и ментална концентрация, нещо като „свръхсъзнание“, което продължава цял ден. След време околните просто приемат, че Камала получава пристъпи. Когато става на 12 години, у тях за първи път идва чичо й Булгур Венкат Редди. Той е дълбоко духовен човек и гледа момичето като зашеметен, защото в него разпознава девойката от своите видения. Булгур е убеден е, че Камала е реинкарнация (прераждане) на Всемирната Божествена Майка. Чичото решава да се погрижи за нейното духовно обучение. През 1974 г. я отвежда в ашрама, основан от големия индийски мислител и философ Шри Ауробиндо в индийския град Пондичери. Там тя за пръв път започва да предлага на хората даршан – буквално означава „видение“, но в будизма се възприема и като благословия, получавана в присъствието на светец. След няколко години Камала е вече известна като Майка Мийра и чудодейните й способности събират множество поклонници. Някои от тях я канят в Канада, и вече 20-годишна, тя я посещава няколко пъти. През 1981 г. Майка Мийра за пръв път заминава за Германия. Не след дълго се установява там заедно с чичо си и своя духовен спътник Адилакшми, а малко по-късно се омъжва. Чичо й, макар и болен, остава верен последовател на учението на Шри Ауробиндо за интегралната йога и за духовния път, който ще отведе хората към по-висше и хармонично съществуване. Той умира в Германия през 1985 г. От началото на 90-те Майка Мийра започва да дава даршан на всички, които я посетят – първоначално в къщата й в Талхайм, после и в Балдуинщайн, малък град в Западна Германия. Тя пътува често до САЩ и други страни. Основател е на фондация „Майка Мийра“ и на училище в Индия. Ритуалът даршан тя изпълнява в пълно мълчание. Първо докосва човека по главата, след това го поглежда право в очите в продължение на минута. По време на този процес, според сведенията, тя развързва „възлите“ във фината му енергийна система и ги насища със светлина. Духовната майка не взема пари, не изнася и лекции. Казва, че за да имат хората полза от нея, не е нужно да я признават, нито да вярват в това, в което вярва тя. А нейната „религия“ е свързана с бхакти - преданост, любов и посвещение на Бог. Тя обаче приема всички вероизповедания, не принадлежи към някоя традиция в будизма и индуизма, с изключение на известна близост до учението на Шри Ауробиндо и духовната му сътрудничка Мира Алфаса, известна още като „Майката“ - първата жена-европейка, призната за индийски гуру. Според Майка Мийра нейната мисия на Земята е да привлича динамичен поток от светлина и сила, излъчвани от Божествения разум („параматман“ на санскрит, или Върховният Аз) с помощта на други светли и божествени същества, за да улесни духовния прогрес на Земята. Тя споделя: „Подобно на електричеството, тази светлина е навсякъде. Човек само трябва да знае как да я активира. Аз съм дошла за това. С използването на мантра или джапа - ментално възпоменание на някое от Божествените имена, което може да се прави от всеки неформално и в уединение – когато и където е удобно, хората могат да отворят сетивата си за тази светлина.“ Майка Мийра проповядва единство на всички религии и убеждава, че всеки трябва да следва своя духовен път. Единственото важно според нея е да бъдем във връзка със светлината (личният духовен модел) чрез ежедневни молитви, четене или медитация.

http://www.mothermeera.com/




2015: 1-20 ; 21-40 ; 41-60 ; 61-80 ; 81-100 / 2011 ; 2012 ; 2013 ; 2014