Годишна класация на 100-те най влиятелни живи духовни личности в света [2015] 81-100






81 Judy Hall
Джуди Хол
Родена в Bloxwich, Staffordshire, England / 25 ноември 1943 / Автор и екперт по кристали

Международно известен автор, астролог, психически лечител, Хол специализира и преживявания в състояние на клинична смърт, както и регресия на минали животи. Най-известната и книга "The Crystal Bible" е продадена в над един милион копия. Според Джуди Хол, кармичната астрология може да покаже какви са силните и слабите страни на човека, които идват от миналите му животи. Пътуването през знаците на зодиака е пътуване на въплъщението в материята през колелото на кармата. В това пътуване Слънцето представлява Аз-ът на човека и какво той се опитва да развие – качествата, които иска да включи в своето вечно същество; това, което неговата душа има нуждата да преживее.

http://www.judyhall.co.uk/


82 Lynne McTaggart
Лин Мактагарт
Родена в New York, USA / 23 януари 1951 / Автор и журналист

Лин е най-продаваният автор, лектор и изследовател, чиято работа се описва като "мост между науката и духовността". За последните 20 години тя изследва медицината между квантовата физика и какво означава това за нас и за света в който живеем. По известните и книги преведени на български са "Полето", "Експериментът с намерението", "Какво не казват лекарите?"

http://www.lynnemctaggart.com/ и http://www.wddty.com/


83 Seyyed Hossein Nasr
Саид Хюсеин Наср
Роден в Tehran / 7 април 1933 / Писател и академик

В момента Наср е професор по ислямски науки в Университета на Вашингтон Джордж Вашингтон, окръг Колумбия, и е един от най-важните и най-изтъкнатите учени на исляма и религиозните течения в света днес.
Професор Наср говори и пише на базата на доктрината и гледните точки на многогодишна философия върху теми като философия, религия, духовност, музика, изобразително изкуство, архитектура, наука, литература, цивилизационни диалози и природна среда. Има още и книги с поезия.
Той е автор на повече от петдесет книги, включително "The Heart of Islam" и "The Garden of Truth". Неговата книга "Mecca the Blessed, Medina the Radiant: The Holiest Cities of Islam" беше преиздадена през декември 2013 година.

http://www.nasrfoundation.org/


84 Claudio Naranjo
Клаудио Наранхо
Роден в Valparaiso, Chile / 24 ноември 1932 / Психиатър и автор

Наранхо е считан за един от пионерите в развиването на човешкия потенциал. Работата му е като интегратор на границата между психотерапията и духовните традиции.

http://www.claudionaranjo.net/




85 Mark Epstein
Марк Епщайн
Роден в Anchorage, Alaska, USA / 17 юли 1953 / Психиатър и автор

Епщайн е психиатър на частна практика в Ню Йорк и автор на редица книги за будизъм и психотерапия. По-известните му книги включват "Thoughts without a Thinker", "Going to Pieces without Falling Apart" и "Psychotherapy without the Self". Получил е бакалавърска и медицинска степени от Харвардския университет. Последната му книга "The Trauma of Everyday Life", беше публикувана през юли.

http://markepsteinmd.com/


86 Thomas Keating
Томас Кийтинг
Роден в New York City, New York, USA / 7 март 1923 / Монах и автор

Отец Томас е автор на много книги, включително "Open Mind, Open Heart"; "Fruits and Gifts of the Spirit"; "Manifesting God"; и "Invitation to Love". Последната му "Reflections on the Unknowable", беше публикувана през април. Той живее в манастир Свети Бенедикт в Snowmass, Colorado.
В тази лекция , отец Томас Кийтинг обсъжда динамичната природа на Бог и парадокса, който се съдържа в преживяването на божествена единност. С хумор и мъдрост, той изследва практикуването на съзерцателна молитва и как бихме могли да започнем да се доближаваме до Бог, бидейки съзнателни за сетивата си тук и сега.

http://www.snowmass.org/ и http://www.contemplativeoutreach.org/


87 Anita Moorjani
Анита Мурджани
Родена в Singapore / 16 март 1959 / Автор

След като се борила с рака почти пет години, тялото й – изтощено от злокачествените клетки, разпространили се из целия й организъм – започнало да умира.
Когато органите й престанали да функционират, тя навлязла в близко до смъртта преживяване, в което осъзнала вродената си ценност ... и действителната причина за нейната болест.
След като Анита дошла в съзнание, състоянието й започнало да се подобрява толкова бързо, че я изписали от болницата след броени седмици,... без следа от рак в тялото й!
Анита разказва за детството си в Хонконг, за борбата си да направи кариера и да открие истинската любов, а също така как в крайна сметка се озовала в болницата, където опровергала цялото медицинско познание.
Възпитавана в традиционно индуистко семейство, живеещо в Хонконг, Анита възприела различни културни и религиозни обичаи още от ранното си детство. След като години наред се борила, за да намери собствената си пътека, същевременно опитвайки се да оправдае очакванията на всички, тя осъзнала – в резултат на откровение в отвъдното – че притежава силата да се излекува ... и че във Вселената има чудеса, каквито дори не си е представяла.
В "Умирайки, да бъда себе си" – световен бестселър, Анита свободно споделя всичко, което е научила за болестта, изцелението, страха, любовта като наша същност и истинското великолепие на всяко човешко същество!

Анита Мурджани е родена в Сингапур в семейството на индийци. Премества се с родителите си в Хонконг на двегодишна възраст и живее там през по-голямата част от живота си. Заради произхода си и британското си образование тя израства, говорейки английски, кантонски и един индийски диалект едновременно; по-късно научава и френски в училище. Анита е работила в корпоративния свят години наред, преди да й поставят диагнозата „рак“ през април 2002 година. Нейното изумително и трогателно преживяване, близко до смъртта, в началото на 2006 г. променя из основи виждането й за живота и сега работата й е наситена с дълбочината и прозренията, добити в отвъдното царство.
В резултат на близкото си до смъртта преживяване Анита е чест гост на конференции и събития по целия свят, за да споделя прозренията си. Също така често гостува в отдела по поведенчески изследвания на Хонконгския университет и говори по теми като справянето с нелечими болести, изправянето пред смъртта и психологията на духовните вярвания.
Тя е въплъщение на истината, че всички ние притежаваме вътрешната сила и мъдрост да преодолеем дори и най-тежките житейски ситуации, тъй като е живо доказателство за тази възможност.
Понастоящем Анита живее в Хонконг със съпруга си и когато не пътува, за да говори на конференции, тя работи като културен консултант на международните организации в града.

http://www.anitamoorjani.com/


88 Daniel Pinchbeck
Даниел Пинчбек
Роден в New York, USA / 15 юни 1966 / Автор и журналист

Пинчбек е автор на "Breaking Open the Head: A Psychedelic Journey into the Heart of Contemporary Shamanism", "2012: The Year of the Mayan Prophecy", и "Exploring the Edge Realms of Consciousness: Liminal Zones, Psychic Science, and the Hidden Dimensions of the Mind" (съавтор Кен Джордан). Той е съосновател на "Evolver" –  платформа, начин на живот в общността, която публикува онлайн списанието "Reality Sandwich", акцентиращо върху духовност, философия и активизъм.

http://realitysandwich.com/


89 Rob Bell
Роб Белл
Роден в Michigan, USA / 23 август 1970 / Автор и Пастор

Робърт Холмс, (Роб Белл-младши) е американски писател и пастор. Белл е основател на "Mars Hill Bible Church" намираща се в Grandville, Michigan, в която е пастор до 2012 г. Под негово ръководство Mars Hill е едина от най-бързо растящите църкви в Америка. Той е и автор бестселъра "Love Wins" и водещ на поредицата NOOMA представяща духовни късометражни филми. През 2011 г. попада в класация на "Time Magazine" за 100-те най-влиятелни хора в света.

http://www.robbell.com/


90  Vladimir Megre
Владимир Мегре
Роден в Kuznichi, Chernigov, Ukraine / 23 юли 1950 / Автор

Въз основа на срещите си с Анастасия – млада жена, която живее в сибирската тайга, Мегре написва поредицата "Звънящите кедри на Русия", те са преведени на над 25 езика от които са продадени над 10 милиона копия. През 1999 г. Владимир Мегре основава фондация за култура и подкрепа на творчеството "Анастасия", открива информационен уебсайт. Целта на организацията е да се създават екоселища за природосъобразен живот и лечебен туризъм, семейни екоферми на самоиздръжка и минимално отрицателно въздействие върху природата от човека. Опити са правени и в България.
Владимир Мегре е много деен пропагандатор на идеите си, като редовно организира срещи с читателите и пресконференции в Русия и по света. За своята обществена дейност през 2011 г. палучава Награда за мир ГУСИ за литература.

Въпреки популярността на творчеството и дейността на Владимир Мегре те не се приемат еднозначно от критиката и науката. От страна на църквата е обявен за религиозна секта с разрушително въздействие. Очаква се историята да даде своята окончателна оценка в бъдещето.

Владимир Мегре живее близо до гр.Владимир, Русия, на 240 km източно от Москва.

http://www.vmegre.com и http://www.anastasia.ru/


91  Jonathan Goldman
Джонатан Голдмън
Роден в USA / 7 декември 1949 / Писател, музикант и учител

Голдмън е международен авторитет в областта на звукотерапията и пионер в областта на хармониците. Той е автор на "Healing Sounds", "The 7 Secrets of Sound Healing", "Chakra Frequencies (в съавторство със съпрагата му Анди), и 93 Larry Harveyпоследната му книга "The Divine Name", носител на "Visionary Award" за 2011 г. за "най-добра книга за алтернативно лечение".

www.healingsounds.com/ и www.worldsoundhealingday.org/


92 Shakti Gawain
Шакти Гауейн
Родена в Trenton, New Jersey, USA / 30 септември 1948 / Автор и учител

Шакти Гауейн, е една от световните знаменитости в движението „Нова епоха“ (New Age), спечелила милиони последователи, благодарение на дарбата си да съчетава рационалния подход на западното мислене с дълбоката интуитивна мъдрост на Изтока. Изучавала е психология и танци в Рийд Колидж и в Университета на Калифорния. След дипломиране пътува две години в Европа и Азия, изучавайки източна философия, медитация и йога. Завръщайки се в Америка, тя продължава задълбочените си изследвания по проблемите на личностното израстване в сътрудничество с най-изтъкнатите експерти на движението за разгръщане на човешкия потенциал. Автор е на бестселъра "Творческа визуализация" – преведена на повече от 30 езика и продадени над 10 млн копия.

http://www.shaktigawain.com/


93 Larry Harvey
Лари Харви
Роден в Portland, Oregon, USA / 11 януари 1948 / 

Основателя и организатор на фестивала "Burning Man".
Тези, които отиват всяка година в сърцето на пустинята Невада за фестивала, твърдят, че той е преобърнал изцяло живота им. Също така заявяват, че после им е трудно да се върнат обратно към предишните си навици. На подмятанията на пресата, че Burning Man симулира нова абсурдна реалност, феновете на фестивала отвръщат, че не е ясно кой е истинският живот: този сред пясъците на Невада, сред съмишленици, арт-инсталации и огньове или този на всекидневната рутина и социални ограничения.
Цялата истерия се отприщва през 1986 г. на самотен плаж край Сан Франциско, когато тогава никому неизвестният Лари Харви пали неколкометрово дървено чучело на човек заедно с 20 свои приятели (оттам и името “горящ човек“). Няколко години по-късно тази окултно изглеждаща практика се премества в Black rock desert, част от пустинята Невада.
Интересът е толкова голям, че по време на празненствата всяка година феновете си образуват нещо като огромен бивак, добил известност като Black Rock City. Основният замисъл е на това иначе неприветливо място да се съберат хора от цял свят, които да създадат макар и за броени дни своя паралелна временна цивилизация.

http://www.burningman.com/


94 Jamaliya Syed Khaleel Awn Moulana
Джамелия Сайед Калил Ал Мулана
Роден в Weligama, Sri Lanka / 20 декември 1937 / 

34-ия потомък на Пророка Мухаммед, Негово Светейшество е суфи майстор, ислямски учен, проповедник и писател. Той наследява и духовността от баща си и поема лидерството на "Tareeqatul Haqqiyyatul Qadiriya" след него. Автор на много ислямски и духовни книги, той се стреми да въведе хармония между религиите чрез обединяване умовете на хората, и обяснява, че: "Джихад е нищо друго освен борба срещу собствената душа (егото - истинският ви враг), което той нарича Jihad-ul-akbar". Той проповядва  "irfan-ultawheed" – насочвайки  хората по пътя на духовна мъдрост. Това духовно движение е активно в Тамил Наду, Шри Ланка, Малайзия, Сингапур, ОАЕ, Кувейт, Катар.


95  Peter Russell
Питър Ръсъл
Роден в London, England / 7 май 1946 /

Питър Ръсъл е физик и визионер. Неговият бестселър „Пробуди се навреме“, който класически манифест ни призовава да се пробудим за задълбочаващата се криза на планетата, като в същото време засилим връзката си с нашия вътрешен свят. В лицето на все по-ускоряващите се промени Ръсъл посочва необходимостта от духовно възраждане. В един свят, изпълнен със страхове от предстоящата екологическа ктастрофа и настоящия политически хаос, тази книга се откроява с посланието си и носи надежда и здравомислие.
Ръсъл е автор на "Глобалният мозък", "От науката към Бог" и други забележителни книги. Завършил е теоретична физика и психология в Кеймбридж, Англия, където е учил при Стивън Хокинг. Пътуванията му в Индия го насочват към изследване на медитацията, източната философия и риродата на съзнанието.

http://www.peterrussell.com/


96  Robin Sharma
Робин Шарма
Роден в Непал / 1965 / Писател, лектор

Робин Шарма е роден през 1965 година в Непал. Освен, че е бестселър автор, Шарма има докторска степен по право и статут на водещ експерт и съветник в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността. Свободното си време прекарва със семейстовото си, занимава се с триатлон, музика, източни бойни изкуства, таекуондо.

Преди десет години Робин Шарма си поставя цел да намери най- ефективните стратегии за динамичен живот. С ограничени ресурси, но с твърдото намерение да се учи и усъвършенства, той дълго пътува в търсене на филосовски учения, методи и навици, които лесно могат да подобрят качествтото на личния и професионалния живот. Изучава литература, насочена към същността на характера и успеха в живота, проучва стотици житейски истории , включително на лидери в света на финансите, преуспяващи предприемачи, източни мъдреци, както и на обикновени хора, които са съумели да осмислят живота си. В последствие прилага откритите от тях принципи в собствения си живот и остава изумен от резултата. Обединявайки западните стратегии за достигане на лична ефективност и максимална работоспособност с вековната мъдрост за синхрон между ум, тяло и дух, той всяка година помага на хиляди хора да повишат качеството си на живот.

С написването на “Монахът, който продаде своето ферари” Робин Шарма променя бизнес мисленето в световен мащаб. А последващите я: “Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари”, “Уроци по лидерство от монаха, който продаде своето ферари”, “Семейна мъдрост от Монаха, който продаде своето ферари” допълват образа на пълноценния съвременен човек. Книгите от поредицата са издадени в 18 страни на 15 езика и са в бестселър листата на повече от 10 страни, сред които САЩ, Канада, Индия, Арабските Емирства, Мексико.
Робин Шарма се е посветил на мисията да помогне на организациите да изграждат хора, които да бъдат лидери без титла, за да постигнат успех в този период на големи промени. Сред клиентите му са Microsoft, GE, FedEx, Nike, НАСА, Университетът Йейл и Организацията на младите президенти.

За последните пет години са продадени над един милион екзепляра от книгите му. Те са любимо четиво за рок звезди, кралски особи, корпоративни директори, политици, икономисти, лидери в различни браншове.

http://www.robinsharma.com/


97  Mario Reading
Марио Рийдинг
Роден в Bournemouth, Hampshire, England / 10 август 1953 / Автор

Марио Рийдинг е известен английски изследовател на предсказанията на Нострадамус. Публикувал е няколко книги, плод на неговите научни и творчески търсения. Историческият трилър „Предсказанията на Нострадамус” има естественото си продължение в романите „Ръкописът на маите” и „Третият Антихрист”.

Рийдинг завършва сравнителна литература в университета на Източна Англия, специализира френска и немска литература. Упражнява много странни професии, увлича се по познанието извън нашите разбирания и сериозните му проучвания в тази насока, както и литературната му дарба са отразени в неговите произведения, удостоени с литературни награди.

http://www.marioreading.com/


98 Andrew Harvey
Андрю Харви
Роден в Coimbatore, India / 09/06/1952 / Автор

Основател и директор на института “Sacred Activism”, който обучава лидери и защитници за социална справедливост. Учен, автор и поет, вниманието му от 2005 г. е в посвещение на "Свещен активизъм". Последната му книга "Light the Flame: 365 Days of Prayer from Around the World" излезе през ноември 2013.

http://www.andrewharvey.net/


99 Eben Alexander
Ибън Алекзандър
Роден в Charlotte, North Carolina, USA / 11 декември 1953 / 

Убеждението, че животът продължава и след смъртта, е толкова старо, колкото света, но най-накрая се “облече” и със знание. Докторът на медицинските науки Ибън Алекзандър, неврохирург с 25-годишен стаж, преживял клинична смърт, на всеослушание заяви: „Животът продължава и след смъртта, аз бях в рая!” Преди това, до своя задгробен опит, д-р Алекзандър не вярвал на разказите на пациенти, пътували в другия свят. Трансцендентално преживяване близко до смъртта (ПБС), което той преживява и прекарва една седмица в дълбока кома от необяснима мозъчна инфекция, промени всичко това. Резултатът беше книгата "Proof of Heaven: A Neurosurgeon’s Journey into the Afterlife" (2008), в която той описва преживяването близко до смъртта. Към септември 2014 г. "Proof of Heaven" е в списъка бестселъри на "The New York Times" 97 седмици. Последната "The Map of Heaven: How Science, Religion, and Ordinary People Are Proving the Afterlife" е публикувана през октомври 2014.

http://www.ebenalexander.com/


100 Sharon Kleinbaum
Шарън Клейнбаум
Родена в USA / 1959 / Равин и активист

Шарън Клейнбаум е била старши равин на най-голямата в света за гей и лезбийки синагога. От 1992 г. насам е  водещ активист за социална справедливост. Обявена е за един от "50-те най-влиятелни равини в Америка". Влиза в списъка на "Newsweek" – "150-те жени, които разтърсиха света". Обявена е за една от "Топ 10 жени религиозни лидери" от Huffington Post.



2015: 1-20 ; 21-40 ; 41-60 ; 61-80 ; 81-100 / 2011 ; 2012 ; 2013 ; 2014