КНИГИ – философия, медитация и мантри – 10





10/11



Алън Уотс, Мит и Религия

"Искам да бъде съвършено ясно, че аз не съм гуру... Това означава, че не се опитвам да ви помогна или да ви направя по-добри. Приемам ви такива, каквито сте. Не съм тръгнал да спасявам света... Опитният гуру винаги ще те насочи там, където дори не си и помислял, че можеш да стигнеш, за да види докъде се простират амбициите ти. И това ще се повтаря зо безкрай, докато внезапно не се опомниш и не започнеш истинската медитация, осъзнавайки веднъж завинаги, че вече си там, за където си тръгнал и през цялото време медитираш не заради нещо друго, а просто защото съществуваш..."





=========================================================================

Алън Уотс, Културата на контракултурата

Алън Уотс(1915-1973) е един от най-популярните интерпретатори на източните философии, оказал огромно влияние върху бийт- и хипи културата.
Човек обикновено се чувства като отделен индивид, изправен срещу един чужд за него свят, т. е. всичко онова, което не е той. В мистичното преживяване обаче този изолиран индивид открива, че е от едно и също естество или идентичен с околния свят. С други думи, индивидът внезапно се изпълва с чувството, че вече не е чужденец в този свят, а по-скоро го възприема като собственото си тяло.





=========================================================================

Алън Уотс – Философия

Сборник с проводи от философията на А. Уотс












прочети

=========================================================================

„И-Дзин” 易经 - Книга на Промените

„И-дзин“ – известна още като „Джоу И“, „Джоуската Книга на Промените“, е един от най-значимите паметници на китайската и световната културна и философска мисъл, едно от най-великите и същевременно най-загадъчни творения на човека, запечатало в особени символи и знаци тайната на мирозданието. Затова и „Книга на Промените“ изисква към себе си особено отношение – като към книга на книгите, свещено писание, едно от духовните чудеса на света.

„И-Дзин” (易经) се състои от 64 фигури, образувани чрез комбинацията на шест непрекъснати и/или прекъснати линии. Основата на това гадаене е теорията, че всичко във Вселената се състои от двата основни вида енергии – ин и ян. Тези енергии могат да се начертаят символично, с прекъсната линия – ин енергиите, и с непрекъсната линия – ян. Съответно, прекъснатата линия означава отрицателен отговор, а непрекъснатата линия- положителен. Смята се, че именно от гадаене с да и не са се появили тези линии. Комбинирайки линиите по тройки, се образуват триграмите. Те са осем на брой и се наричат: кан – вода, кун – земя, джън – гръмотевица, сюн – вятър, циен – небе, дуй – езеро, гън – планина и ли – огън. Комбинацията на тези триграми създава хексаграмите.
Всяка хексаграма има тълкувателно значение, което дава мъдър и точен отговор на поставения въпрос.

прочети: Книга 1 
                Книга 2 
                Книга 3 
                Книга 4 

=========================================================================

Дайън Форчън, Мистичната Кабала

Дайън Форчън, основателка на Оществото на Вътрешната Светлина, е призната за една от най-блестящите и значими фигури на езотеричната мисъл на XX век. Великолепна писателка, психолог па-рапсихик, тя е посветила целия си живот на Възраждането на Западната Езотерична Традиция и е оставила след себе си солидни познания за много системи - древни и съвременни.

Всепризнат крайъгълен камък на всяка прилична окултна библиотека, тази книга стои сред другите кабалистични текстове като творческо изследване в развитието на Кабала, традиционната мистична система на евреите, и нейното вплитане в Западната Мистична Традиция.

„Мистичната Кабала“ е необходим справочник за всеки, който се занимава с изучаване на езотеричната философия на Запада. В нея е разгледана психологията на мистичното изживяване на Сефирот и Пътищата на Дъвото на Живота. Тази книга хвърля светлина и върху естеството на древните религии, мистерии и култове.

Неслучайно „Мистичната Кабала“ се препоръчва на учениците в много съвременни езотерични ордени като основно помагало за изучаване на Кабала.


=========================================================================

Даниел Фелдман, Мистична кабала

Тайно наследство на децата на Авраам и дървото на световната мистична духовност.

Кабала, физика, астрофизика и кибернетика.

"Мистичната кабала е жива традиция, поддържана от "Дървета на Съвършенството", които препредават нейната есенция и напояват нейните корени. Дърветата на Съвършенството са мистици адепти, действително изкачили Дървото на живота, които познават неговите пътеки през четирите свята и в отрицателно съществуващите корени, и са постоянно установени в по-високо ниво на съзнание. Днес много хора четат за кабала и много автори напоследък претендират, че в книгите си разкриват нейните "истински скрити тайни". Но всъщност има единици истински Дървета на Съвършенството във всяка от споменатите по-горе линии на приемственост. Кабала е нещо, което се практикува и преживява. Въпреки това, повечето от хората, които изучават кабала, не се ангажират с нейните практики и повечето от авторите, които пишат по въпроса имат малък или изобщо никакъв пряк опит върху това, което тъй убедително и авторитетно разясняват.
Беше ми дадена смиряващата задача да запиша и представя възможно най-точно това, което нашият скъп ментор ни предаде по време на срещите ни през тези много години. Усърдно се стремях , до колкото е възможно, да предам неговия гласа и стилистично своеобразие."
Даниел Фелдман


=========================================================================

Антон Шандор Ла Вей, Сатанинската Библия

След векове анонимност Пътят на Лявата Ръка, излъчи един свой "официален говорител" в лицето на Антон Шандор Ла Вей, който с прости слова и силни дела най-сетне обясни на изплашения свят за какво всъщност става дума. Понякога истината е толкова проста, че никой не иска да я забележи - защото сме свикнали да мислим сложно и да не живеем в телата си, т.е. да се самозалъгваме. Сатаната е архетипът на Зверо-Човеко-Бога, живял в онези далечни праисторически епохи, когато човечеството не е страдало още от шизофреничното раздвоение между дух и материя, тяло и ум и т.н., тогава, когато човек бил единен в мислите и действията си. Сатанинската Библия на Ла Вей пробужда този архетип у тези, у които може да бъде пробуден. Да си Сатанист означава просто да бъдеш сто процента себе си, че и нещо повече. 666 е кабалистичният код за това ниво на съзнание. Сатанинската Библия, обаче, няма нищо общо с многоучените и многословни писания на Алистър Кроули, чийто закон "Прави каквото искаш" се приема с хиляди уговорки и се тълкува от страхливи интелектуалци в светлината на Евангелието. Сатанинската Библия няма нищо общо с моралните поучения на т. нар. "Вещерство", чиито представители са романтични лелички с незадоволена сексуални мераци, които се преживяват като приемници на старата езическа традиция, а всъщност пеят старата морална песен на нов глас.
Сатанинската Библия дава някои доста мощни магически оръжия в ръцете на читателя. Единствената препоръка е те да се използват стратегически - магьосникът трябва да действа като главнокомандващ преди сражение, т.е. да има план. Изисква се и умение за насочване на емоционалната енергия - колкото трябва, където трябва, когато трябва и както трябва. Естествено. Черните Изкуства са опасни за профана. Профан е всеки, който тръгва да се занимава с магия без да е наясно с мотивацията си. Все пак и това е нещо, което може да се научи - ако има следващ път! Природата, както казва Кроули, не приема извинения: "Ако по погрешка пиеш отрова вместо вино, грешката няма да ти спаси живота". Трябва обаче, да се действа вероломно и от сърце - в един свят, където насилието и произвола последното оръжие на индивида. Както е било през Средновековието. Оттогава насам твърде малко неща са се променили в човешката природа. Само дето Църквата е заменена с Телевизията.


=========================================================================

Алън Уотс, Пътят на дзен

Никой досега не ни е предлагал такова сбито, свежо написано въведение в цялостната история на далекоизточното развитие на будистката мисъл, каквато представлява тази особено четивна книга на Алън Уотс.
Джоузеф Камбъл

Ето че най-сетне имаме един възхитително понятен опит една книга на западен език да постави дзен-будизма в контекста на световната история... Това определено е най-изчерпателният труд върху Дзен, написан някога от западен автор.
Сп. Лисънър

Книгата на Алън Уотс е безспорно най-ясно формулираното и подредено изложение на същността на дзен-будизма, което се е появявало на английски език досега.
Морис Ричардсън, Ню стейтсмън

И за ученика и за учителя "Пътят на дзен" е вълнуващо и възнаграждаващо изживяване... Повечето критици намират, че отстранеността на Алън Уотс (т.е., че той никога не е бил "член на организацията") по-скоро помага, отколкото да пречи на обективния поглед върху една крайно спорна тема.
Джийн Бърдън, Прери скунър

...Фактологично, красноречиво и четивно изследване.
Филип Тойнби, Обзървър


=========================================================================

Лин Пикнет, Луцифер - забранената пътека към познанието

От авторката на "Мария Магдалина: тайната богиня на християнството"!

Лин Пикнет - отново по следите на древните тайни и мистериите на християнството!

Разследването продължава
Кой е Луцифер - ангел или дявол?

Той погрешно е смятан за въплъщение на злото. В тази книга авторката убедително доказва, че Сатаната и Луцифер са две противоположности. Сатаната е проявление на злите сили, а Луцифер е духът на познанието, доброто, любовта - ангелът на светлината!
В подкрепа на тезата си Пикнет ни повежда на пътешествие от гибелния мит за най-първите хора, една говореща змия и Луцифер…
Преминава през историята на всички езически богове и легендарни личности, обявявани от Църквата за проявления на Сатаната.
Превежда ни през мрачното Средновековие и времето на Инквизицията.

За да покаже опасно тънката граница между Луцифер и Сатаната, между доброто и злото, Лин Пикнет:

- представя ни медиуми и потресаващи случки с тях - движещ се череп, левитация, съживяване на мъртви, ектоплазма;
- разкрива древни езически обреди и църковни тайнства; сексуални ритуали, укрити и пазени през вековете;
- запознава ни и със сатанистите и техните практики.

"Във всеки от нас бушуват демони. Няма нужда да ги прогонваме от себе си в името на Исус Христос или някой друг бог, гуру или политически лидер. Но за наше добро и за доброто на обществото трябва да ги държим под контрол, да не им позволяваме да излязат навън и да предизвикат хаос."

Да бъде светлина!


=========================================================================

Якоб Бьоме, Якоб Бьоме и тайната на духа

Настоящият сборник е съставен по примера и структурата на книгата „За тайната на Духа" излязла от печат през 1937 г., в издателство „Филип Реклам младши", Лайпциг, за която са използвани подбрани текстове от Събраните съчинения на Якоб Бьоме, под редакцията на Карл Вилхелм Шиблер.
Като база за подбор на текстове в този сборник са използвани също френските преводи на "De Signstura Rerum" и "Clavis", а така също и "Sex Puncta Theosophica" нa издателство Insel Verlag Leipzig от 1921 година.

“Велики и могъщи са тайните! И който ги търси и намира, той има голяма радост, защото те са истински небесен хляб за душата. Когато приемем познанието, в нас изгрява божественото царство на радостта, така че пожелаваме да се отървем от тщеславието...“


=========================================================================

Клайв Стейпълс Луис, Писмата на Душевадеца

Клайв Стейпълс Луис е професор по средновековна и ренесансова английска литература в Кеймбридж, известен и обичан от всички лектор, поет, писател и литературен критик.
Дълги години Луис бил атеист. В своята книга "Изненадан от радостта" той пише следното за прелома в своя живот:
"Това, от което толкова много се страхувах, най-накрая ми се случи. През летния семестър на 1926 г. аз се предадох, признах, че Бог е Бог, коленичих и се помолих. В онази нощ сигурно съм бил най-неохотно покаялият се грешник в цяла Англия."

Оттогава Луис е автор на множество християнски книги, забележителни със своята задълбоченост и логичност на изложението, брилянтна изразност и фин, изтънчен хумор. Един от най-добрите примери в това отношение е "Писмата на Душевадеца".


=========================================================================

Апостол Апостолов; Таро, кабала, карма

Апостол Апостолов е изтъкнат астролог, тънък познавач на окултните науки. Трудът му е пълно ръководство за гадаенето с картите Таро, но в него са намерили място и конкретни съвети към хората, който искат да знаят повече за себе си и за близките си. Изданието може да бъде:

ИГРА за тези, които желаят да разгадаят силата на символите, залегнали във връзката Таро - Кабала - Карма;
НАУКА за онези, които са решили да се от-дадат на Върховните тайни и сили на окул-тизма;
ПОЗНАНИЕ за всички, които желаят да живеят в хармония с реалното и иреалното. Вероятно и те ще могат един ден да кажат като Марк Шагал: „Господи, заради ясност, дето я всели в душата ми - Сполай ти!“


=========================================================================

Атис Флорид, Мистерията на сексуалността

Съдържание:
* Въведение
* Първа част - основни антропософски елементи, необходими за разбирането на Лунните сили и на размножаването. Мисията на Новалис и предпоставки за нейното разбиране
* Двете основни течения, свързани с Архангел Михаил
* Кога, как и защо духовната индивидуалност на Новалис - Илия се свързва с течението на злото?
* Дали размножителните сили, сексуалните сили са свързани със злото
* Втора част - Преобразяване на размножителните сили
* Физическото тяло и любовта
* Пътят, по който може да премине съзнанието на мъжа и жената в хода на физическия любовен акт
* Отделянето на Луната и нейното завръщане
* Мистерията на Граал. Защо символът на Граал е извлечен от половия живот
* Граал като символ
* Обзор върху отделните глави
* Заключение
* Мисията на Земята. Удивление, съчувствие, съвест
* Бележки


=========================================================================

Друнвало Мелхизедек, Четириизмерната промяна

Скъпи приятели,
Вече три години общуваме активно с Друнвало. През това време България бе посетена на два пъти от негова ученичка - Морийн, която активира Меркаба полето при над 100 човека.
В началото на април т.г.(2008 г.) настъпи и най-вълнуващият момент - авторът на "Древната тайна на Цветето на Живота" дойде у нас, за да улесни активирането на свещеното сърдечно пространство.
Често си задавах въпроса защо той бе отклонил поканата за семинари в толкова известни държави и предпочете да проведе "Земя - Небе - Сърце" точно в България. Вярно е, че в книгата си "Да живееш в сърцето" на няколко пъти споменава нашата страна, и все пак... Отговорите дойдоха по-късно.
В един от разговорите ни Друнвало спомена, че за това са настоявали неговите ангели. Посланието е било толкова силно, че не му оставало нищо друго, освен да даде съгласието си за организилане на семинара...
Здравко Георгиев (из предговора към книгата)
" Вие сте синовете и дъщерите на Този, който е създал Всичко, и това никога няма да се промени. Понякога го забравяме, сега отново си го спомняме, защото воалът е вдигнат завинаги..."
Друнвало
Друнвало Мелхизедек е физик по образование, член на езотеричния орден на Мелхизедек (вселенско съзнание). След дипломирането си през 1970 г. заминава за Виетнам. След завръщането си се уединява в планините. По-късно се премества в Канада близо до езерото Котенай. Изучава медитация при индуски учител.


=========================================================================

Друнвало Мелхизедек, Писма от Древните

Друнвало е физик по образование, член на езотеричния орден на Мелхизедек (вселенско съзнание). След дипломирането си през 1970 г. заминава за Виетнам. След завръщането си се уединява в планините. По-късно се премества в Канада близо до езерото Котенай.
Във Ванкувър изучава медитация при индуски учител. Веднъж по време на медитация му се явяват два високи ангела с прозрачни тела, единият зелен, а другият розов. От този момент животът му се променя напълно. Ангелите го насочват да се обучава при различни учители (близо 70!), като му дават точните им имена и адреси.
Веднъж, докато медитира при един учител по алхимия, се случва нещо особено. Учителят му изчезва и на негово място се появява друг човек на около 60-70 г., висок около метър - метър и половина, който веднага изчезва. Това е първото появяване на древноегипетския бог Тот, неговия по-нататъшен учител.
След 1991 г. двамата работят заедно почти всеки ден. От Тот разбира, че трябва да получи посвещение във всички египетски храмове и да повтори заклинанията на езика на атлантите в помещение под пирамидите. Тот го посвещава в знанието за Меркаба и в Свещената геометрия.
Основните му трудове са "Древната тайна на Цветето на живота" и "Да живееш в сърцето".


=========================================================================

Папюс, Кабала - наука за Бога, вселената и човека

Д-р Папюс е псевдоним на известния френски окултист Жерар д’Анкос (1865 1916), под които той публикува своите трудове по окултизъм, практическа магия, таро, масонство, символика и ритуали на тайните съюзи.
В книгата си „Кабала - наука за Бога, Вселената и Човека“ д-р Папюс разглежда основите на Кабала, като освен това цитира много автори - всепризнати авторитети по Кабала, чиито трудове отдавна са библиографска рядкост. Нак-рая на книгата е даден като приложение един от основните кабалистични текстове - Сефер Иецира.
Кабала в общи линии се явява основата на Западното Предание (Окултизма), а в частност върху нея се гради цялата Практическа Магия, черпеща от нея своята демонология. Освен това, Кабала дава ключа към езотеричното тълкуване на Петокнижието на Мойсей.
 Кабала е религиозно-философска система, разглеждаща и анализираща същността на Бога, доколкото тя е достъпна за човешкото разбиране, произхода и строежа на Вселената и структурата на човешкото тяло, а заедно с това и еволюцията на душата като цел на човешкия живот.
 Освен този теоретичен раздел, Кабала има и практическа част, в която се използват буквите на еврейската азбука, които разглежда като активни сили, приписвайки на всяка от тях, под формата на йероглиф, особен атрибут на Божеството и съответстващото му цифрово значение, което позволява на изкусния кабалист да прониква в тайните на божеството.


=========================================================================

Александър и Весела Гелкови, Светкавица между две безкрайности

СЪДЪРЖАНИЕ
КНИГА ПЪРВА. Ден първи. Бяла светлина, светлината на Отца. В началото бе Слово.
И рече Бог: “Да бъде светлина!”
Мойсей, едно троично проявление в България.
Едно пророческо колело, което обобщава всичко.
КНИГА ВТОРА. Ден втори - зеленият понеделник.
Човекът, масоните, духът на исляма.
КНИГА ТРЕТА. Ден трети - червеният вторник.
Кундалини, артистичният свят и... отново за светиите.
КНИГА ЧЕТВЪРТА. Ден четвърти - златожълтата сряда. Нашествие от небето. Бермудският триъгълник на планетата: Маха йога, Иисус Христос и един негов апостол в България. Последната дума на посвещението или Практика за светии.
КНИГА ПЕТА. Ден пети - тъмносиният четвъртък.
Съвременните пророци - контактници със същества от летящите чинии.
Подготовка за голямата среща на нашия Свят с Антисвета.
КНИГА ШЕСТА. Ден шести. Петък в светлосиньо и розово.
“И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.”
Петък, епоха на материализирания Христос.
“...слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”
Ден шести - ден на нашето време, ден на шестата раса на светиите.
КНИГА СЕДМА. Ден седми - виолетовата събота.
В събота всички да бъдем съботяни.
Ден на силата, на виолетовата мощ на Антисвета.
Потоп от космическа енергия, информация и послания.
Събота - ден на българите. Мисията на Аспарухова България.
КНИГА ОСМА. Ден първи - оранжевата неделя, Възкресение.
Бяла светлина, светлината на Отца.
В неделя всички да бъдем петдесетници като апостолите на Христа.
Ден на вървящите по тесния път.
Най-висшият ден на Космоса, подарък от Света Троица. Ден, в който змията захапва опашката си, а блудният син се завръща.
КНИГА ДЕВЕТА. Сатиакама, Рут и децата на архангелите разказват за себе си.


=========================================================================

Жак Бержие; Луи Повел, Утрото на магьосниците

Журналистът и философ Луи Повел и инженер-химикът и разузнавач Жак Бержие дръзко разрушават представите ни за минало и бъдеще и разбулват интересуващи всеки от нас тайни: за древните цивилизации, за алхимията и безсмъртието, за окултните идеи на нацизма, за тайните общества, за мъдреците от Тибет и от Индия... Преведена на повече от 40 езика и превърнала се вече в класика, книгата ни помага да видим уж познатия ни свят през призмата на „фантастичния реализъм“. Идеален пътеводител към действителността на изпълнения с невиждани предизвикателства XXI в.!

Във френския бестселър „Утрото на магьосниците“ Луи Повел и Жак Бержие описват „открито съзаклятие" от интелигентни личности, трансформирани от вътрешните си открития. Възможно ли е членовете на тази общност да са съвременните носители на езотеричната мъдрост на много поколения? И дали те днес не правят достъпни за нас тайните традиции на алхимиците и розенкройцерите?
Мерилин Фъргюсън, „Съзаклятието Водолей"

Повел и Бержие промениха мисленето на стотици хиляди обикновени хора, които до срещата си с техния шедьовър не се замисляха, че живеят сред живи митове и легенди.
Мирча Елиаде


=========================================================================

Николай Ангелов, Ловът на души. Книга за сектите

Въпросът за сектите е твърде обширен и многопосочен. Бих казал, че той не може да се обхване цялостно, защото броят на сектантските общности е твърде голям и продължава да се увеличава.
В този смисъл авторът на разглеждания труд не си е поставял за цел да обхване всичко. При все това той е съумял да разгледа повечето от битуващите у нас християнски и нехристиянски религиозни общности. Разгледал ги е в схематична форма и без полемика. Това прави книгата по-четивна и разширява кръга от читатели.






=========================================================================

История на религиите

Хомо религиозус:
религиозност, религия, вероизповедание, мистика.
Всеки от нас е човешко същество именно защото е надарен с разум, чувство, въображение. А това, че живеем в цивилизация-култура отграничаваща един свят, в който властват определения, символи, норми и ритуали, допълнително ни характеризира като хора. Следва ли от това, че ние непременно трябва да бъдем религиозни?
Зависи какво разбираме под понятието религия, както и под термини, които са близки или съвсем свързани с него: религиозност, вероизповедание, мистика.
Без да претендираме за изчерпателност, нито за някаква окончателна и неоспорима истинност, ще се опитаме тук да обхванем феномена религия чрез систематичен подход към явления, свързани с него и които ще осветлят съставляващите го структурни компоненти, както и еволюционните му промени.


=========================================================================

Майкъл Дроснин, Библейският код I

БЕСТСЕЛЪР В АВСТРАЛИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ, КОРЕЯ, ПОРТУГАЛИЯ, САЩ, ТАЙВАН, ФРАНЦИЯ, ЮАР И ЯПОНИЯ.

В продължение на 3000 години Библията е съхранявала таен код. В средата на 90-те години той е разчетен с компютър от група еврейски математици и откритието им е потвърдено от редица водещи учени и експерти от Пентагона.
Всяко значимо събитие от нашето минало и бъдеще - Втората световна война, холокостът над евреите, кацането на Луната, убийството на Ицхак Рабин и братята Кенеди, избирането на Бил Клинтън и Джордж Буш, надигането на ислямския фундаментализъм и вълната от тероризъм през последните години, краят на нашия свят - всичко е зашифровано в първите пет книги на Стария завет.
Изследователите допускат, че в кода е записана съдбата на всяко човешко същество, неговото раждане, живот и смърт. Може би миналото, настоящето и бъдещето на всеки от нас е заложено в тайния шифър на Библията. Кой е създателят на Библейския код - висш разум от миналото, свръхинтелект от бъдещето или просто Бог?
Едно е сигурно: Библейският код ни заставя да приемем онова, в което самата Библия иска да вярваме - че не сме сами!


=========================================================================

Майкъл Дроснин, Библейският код II

В Библейският код II Майкъл Дроснин продължава своето разследване за началото и края на човешката цивилизация.
В 8:48 ч. на 11 септември 2001 г. се събудих от тътен на експлозия, която завинаги промени света.
Изтичах на покрива на къщата си точно навреме, за да видя как вторият Боинг 767 се забива в другата кула-близнак и тя избухва в пламъци. Очевидно не беше случайност. Повече от час стоях там и с нарастващ, ужас гледах как тези 110-етажни сгради бълват огромни огнени езици и облаци дим.
Внезапно единият небостъргач се срина. Просто падна. Вторият също го последва. Двете кули изчезнаха в облак прах.
Не можех да осмисля мащабите на това разрушение. То бе съизмеримо само с библейските предсказания. Изтичах долу и отворих на компютъра си програмата на Библейския код -древният шифър в Тората. Тайният код в Библията вече бе предизвестил други апокалиптични събития, случили се хиляди години след написването на Светото писание.
Онова, което вях наблюдавал преди броени минути, се появи подробно описано еврейски букви на монитора ми. Думите „кули-близнаци“ бяха закодирани в текста. Там бе и думата „самолет“, а фразата „той събори“ пресичаше „самолет“ и „кули“.
Онова, което видях със собствените си очи на 11 септември 2001 г., е било закодирано в Библията преди 3000 години.
В главата ми се въртеше една единствена мисъл и аз я изрекох:
- О, Боже, истина е!


=========================================================================

Алистър Кроули, Осем лекции по йога

Алистър Кроули е един от първите европейци, които са изучавали, практикували и преподавали йога още в самото начало на XX век. Тези осем лекции са написани и изнесени пред подбрана публика през 1937 година, и са резултат на продължителни философски изследвания съчетани с дългогодишна практика. През целия си живот Кроули се занимава с изучаването и коментирането на въпроси от областта на науката, магията, паранормалното, мистицизма, кабалата и т.н.
В „Осем лекции по йога“ са синтезирани най-задълбочените духовни прозрения на автора. В тях много елегантно и по изключително забавен начин се обяснява истинската същност на учението йога.
Забележително е, че той е една от най-оспорваните и ексцентрични личности на миналия век, на когото са приписвани множество грехове, някои от които съвсем неоснователно. Дълго време Кроули е бил единственият писател покорил К2 - втория по височина хималайски връх.


=========================================================================

Богомил Райнов, Тайното учение

“Към края на 20-те години около баща ми се бе събрал известен брой приятели и съидейници, които създадоха теософска ложа, наречена „Орфей". Това бяха хора различни по възраст, професия и интелектуални възможности, но всички обединени от идеята за самоусъвършенстване. Имаше трима художници, двама учени, един запасен генерал, един музикант и неколцина млади хора с неуточнени още специалности. Събираха се веднъж седмично вкъщи, за да обсъждат различни въпроси на теософията. Аз също присъствах на сбирките, свит в някой ъгъл и слушах без особен интерес разискванията, понеже вече имах някаква представа за разглежданата материя от разговори с баща си и от прочетеното тук-там.
С течение на времето ентусиазмът у членовете на ложата като че взе да се изпарява. Посещенията ставаха нередовни, сбирките - все по-редки, додето накрая групата се разпадна. Много по-късно разбрах, че при подобни групи процесът на постепенно разпадане е далеч по-обичаен от процеса на мечтаното възлизане към светлата цел. Повечето кандидати за ученици се насочват към Учението с измамната надежда да се облагородят в кратък срок и да получат едва ли не наготово всички черти на съвършенство, а от там - и всички плодове на житейска сполука. Такива хора смятат, че само защото са проявили интерес към Учението, то е длъжно да им се отблагодари, като им осигури бърз и всестранен успех. А когато открият, че трябва да постигат всичко сами с големи и постоянни усилия, поривът им замира и те неусетно се връщат към всекидневното вяло съществуване, с всекидневните дребни грижи и дребни стремежи. Ние сме свикнати да гледаме на героизма като на нещо изключително, ала истината е, че има доста хора, готови на еднократен подвиг. Значително по-малко са онези, които са способни на продължително и търпеливо съграждане, ден подир ден и стъпка по стъпка към избраната прекрасна цел. Защото съграждането, стремежът към хармония и съвършенство изисква постоянно усилие, - не в смисъл на болезнено напрягане, а на висок духовен устрем. Докато разпадането не изисква никакво усилие, то настъпва естествено и неизбежно именно там, където енергията на преодоляване замира. То е обратно на растежа. То е гниене.
От ложата „Орфей" все пак остана нещо. Това бе една троица - баща ми заедно с двама свои приятели - Никола Трифонов и Благой Мавров, които продължиха да се събират в името на общото дело. “
Богомил Райнов

Знакът в правоъгълника върху корицата е заимстван от първите издания на Агни Йога и означава Майтрея Сангха /Община Майтрея/.


=========================================================================

Мирча Елиаде, Гадателят

В своето белетристично творчество Мирча Елиаде (1907-1987) тръгва от идеята на Кант, че пространството и времето не съществуват активно, а са плод на чистата интуиция, като развива концепцията си, че "възвишеното" съвсем не е изчезнало от света, че съществува и днес, макар и примесено със "земното". Разположени в неповторимото пространство на довоенния Букурещ, с нажежените от лятното слънце асфалтови улици, с чокойските каменни къщи дворци, градините оазиси и кварталните кръчми - местата, в които се раждат митовете и символите на Мирча Елиаде - героите в тази проза са обикновени, незабележими хора, водещи най-баналното съществуване. Но в определен момент (без самите те да разберат!), те правят фантастичен "скок във времето". И останали в същото "букурещко пространство", но вече в друго време, не подозират, че нещо се е случило, че светът около тях се е променил. Мирча Елиаде създава един оригинален, фантастичен свят - твърде странен и дори езотеричен, в който поезията на старата букурещка улица се слива с поезията на древните митове, дошли сякаш от глъбините на земята.


=========================================================================

Иво Милев, Животът и смъртта на Людмила Живкова

Новата биография на Людмила Живкова, “Животът и смъртта на Людмила Живкова”, е резултат на многогодишен труд на автора Иво Милев. Той работи по темата Людмила Живкова от 2009 г. във връзка с развитие на проект за игрален филм. След работа с над 50 000 страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега, книгата представлява най-пълния биографичен разказ за Людмила до момента.
В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта ѝ и до днес продължава да буди загадки.
„Животът и смъртта на Людмила Живкова“ е навременна книга, дистанцирана и ангажирана в еднаква мяра.
Иво Милев е подходил с хирургическата точност на хронист. Събрал е детайлите в едно плътно цяло. Оформил е образ, който може да се възприема с хладен разум. Документалната сага не е предназначена да защитава или отрича времето, хората, решенията им. Това е описание, страничен поглед върху всичко възможно, което ги е оформило.
Полезността на този труд е безспорна. Но по-важно е, че читателят инстинктивно изгражда доверие към неприсъстващия разказвач.


=========================================================================

Парамаханса Йогананда, Виното на Мистика

Много отдавна в Индия срещнах един побелял от старост персийски поет, който ми каза, че персийската поезия често има две значения – вътрешно и външно. Спомням си огромното удовлетворение, което изпитах от неговите обяснения на двойното значение на няколко персийски поеми.
Един ден, докато бях дълбоко концентриран върху Рубаите на Омар Хайям, внезапно видях как стените на външното им значение рухват и пред моя взор се разкриха обширни вътрешни замъци, пълни със златни духовни съкровища.
От тогава, винаги съм се възхищавал на красотата на преди това невидимия замък на вътрешна мъдрост в Рубаят. Почувствах, че този замък-мечта на истината, който може да се види от всяко проницателно око, може да стане убежище за много търсещи подслон души завладени от вражеските армии на невежеството.
Мъдри духовни трактати върху някой мистериозен божествен закон не изчезват от лицето на земята, дори след векове на погрешно разбиране, както в случая с Рубаят. Дори в Персия не всичко от Омар Хаямовата философия се разбира напълно, както аз съм се опитал да го представя.



==========================================================================

Айн Ранд, Атлас изправи рамене

 
"Атлас изправи рамене" превръща Айн Ранд не само в един от най-популярните писатели, но и в един от най-влиятелните мислители на съвременния свят. Това е удивителната история на човек, който казва, че ще спре света... и го прави. Със страхотния си замисъл, със спиращото дъха напрежение, "Атлас изправи рамене" не прилича на никоя друга книга, която сте чели. Това е криминална история, но не за убийството на човешкото тяло, а за убийството - и възкресението - на човешкия дух. С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес. Това е "криминална история" от най-висока класа - но не за убийството на човешкото тяло, а за убийството - и възкресението - на човешкия дух. Главните герои на романа, индустриалците Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, имат куража да управляват бизнеса си въпреки налаганите от държавата регулации и ограничения, въпреки атаките и хулите от страна на интелектуалци и политици, въпреки укорите, че експлоатират хората. И докато останалите индустриалци загадъчно изчезват, а икономиката колабира, Дагни и Риърдън научават значението на рационалния морал. С ненадмината фантазия и спиращо дъха напрежение "Атлас изправи рамене" ще ви потопи в един имагинерен свят - светът на победилия социализъм, в който обществото и стопанството бавно колабират в следствие на изчезването на основните двигатели на прогреса - хората на разума, новаторите. Само през първата половина на 2009 г. от тази най-популярна след Библията книга в Съединените щати бяха продадени 300 000 екземпляра. ♦ ♦ ♦ Айн Ранд , с рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум (1905-1982) е американски философ, сценарист и романист от руско-еврейски произход. Айн Ранд е позната по света със своята рационална философия, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство, която тя нарича "обективизъм". Пише множество философски есета за свободната мисъл, защитавайки свободата, социалната справедливост и частната собственост. Не по-малък принос има и в сферата на етиката, политическата философия и епистемологията. Айн Ранд значително повлиява на политическата философия и на либералната икономика, най-вече в Северна Америка. Считана е още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и "рационалния егоизъм" - главната идея на обективизма. Като член на крайните антикомунисти, Айн Ранд проповядва независимост с идеите на капитализма срещу всички форми на колективизма и религията. Според френския писател и философ Ален Лорен, специалист по нейните творби, Айн Ранд е въплъщение на "самореализиралия се емигрант", "защото тя е извършила този подвиг, изповядвайки краен атеизъм, силно критикувайки алтруизма в името на "рационалния егоизъм". Нейните открито прокапиталистически бестселъри са реално един от малкото сериозни и добили широк резонанс контрапункти на левите марксистки и маоистки движения на 1960-те в САЩ,Германия и Франция. През 1970-те години Ранд се концентрира върху систематичната разработка на своята обективистична философия и приложението ѝ спрямо отделни актуални обществени събития. Паралелно работи за няколко института и изнася лекции, издава статии и впоследствие собствени вестник и списание. Публичната ѝ дейност, участието ѝ в политологически и философски дебати са интензивни и не намаляват до смъртта ѝ през 1982 г. Книгите на Ранд са преведени на над 30 езика и са издадени в над 20-милионен тираж.

прочети: част 1 / част 2 / част 3 

==========================================================================

Айн Ранд, Романтически манифест

Изкуството е избирателно пресъздаване на действителността в зависимост от метафизичните ценностни съждения на един творец. То е гласът на неговото усещане за живота. Това, което романтиците внасят в изкуството, е върховенството на ценностите, елемент, който е отсъствал в закостенелите, сухи, направени от трета и четвърта ръка (и също така трето - и четвърторазредни) повторения на копирането на формули на класицистите. 
Айн Ранд


==========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9   <== 10 ==> 11 //