КНИГИ – философия, медитация и мантри – 11

11 / 11 


Айн Ранд - Ние, живите

„Ние, живите“ е интелектуалната биография на Айн Ранд. Това е първият текст, написан от руснак, който знае истината за живота в съветска Русия и се е спасил, за да я разкаже на света. Това е разказ за Диктатурата, независимо дали е в съветска Русия, нацистка Германия или в социалистическа Америка. Това е книга за Човека срещу Държавата. Основното в нея е светостта на човешкия живот.
Актуална днес както преди 75 години, Ранд отново е призвана да противодейства на разрушителните социалистически умонастроения на съвременния свят.






==========================================================================

Айн Ранд, Изворът

„Изворът“ е история за талантлив млад архитект, за безкомпромисната му битка срещу общоприетите стандарти, за експлозивната му любов към прекрасна жена, която привидно се опитва да го провали. Когато романът се появява за пръв път през 1943 г., дръзката и оригинална литературна визия на Ранд и нейната разтърсваща философия незабавно й спечелват световна популярност.
 Актуален и днес, както преди 60 години, това е роман за героя — и за тези, които искат да го унищожат.






==========================================================================

Айн Ранд, Химн

„Химн“ е антиутопичен разказ за тотално колективизирано общество, чиято истинска цел е убийството на човешкия дух.
 Това е първата творба на Ранд, в която тя прави ясно разграничение между колективистичните ценности на равенството и братството и продуктивните ценности на постиженията и индивидуализма.
 Произтичащите от приемането на колективизма като морална ценност последици са показани с изключителна прозорливост („Химн“ е написан преди известните антиутопии на Оруел).
 Истински блиц-манифест на индивидуализма, който всеки уважаващ себе си, стремящ се към успеха човек трябва да прочете.




==========================================================================

Айн Ранд, Философията - Кому е нужна

"Философията: кому е нужна" е сборник с есета на Айн Ранд, издаден няколко месеца след смъртта й през 1982 г. под редакцията на Ленард Пейкоф. Неговата тема е философията изобщо. В заглавното есе Ранд доказва, че философията играе главна роля във всички човешки дейности, че в основата на всяко действие и всяка мисъл лежат определени предпоставки, които ние трябва да изучим. Но за да може една философска идея да функционира наистина като насока за живот, човек трябва да познава пълната система, към която тя принадлежи, както и връзката на идеята с другите идеи, които й дават контекст, определение, приложение, доказателство. Така ще може да живее пълноценно.





==========================================================================

Ан Хелър - Айн Ранд и светът, който създаде

Галантна, целеустремена, бляскава, непреклонна, жестока, талантлива и безкрайно саморазрушителна – Айн Ранд е една от най-значимите и влиятелни жени на ХХ век.
Страстен адвокат на капитализма и рационалния егоизъм, тя е могъща фигура във формирането на политическите и икономическите идеи на днешна Америка. Но почти три десетилетия след смъртта й нейният живот е все така непознат.
Ан Хелър решава да поправи тази несправедливост. Тя е първата, която се осмелява да изследва обективно и в дълбочина противоречивата съдба на Айн Ранд. Книгата проследява детството на известната интелектуалка в Русия, годините й като сценарист в Холивуд, публикуването на романите й, развитието на обективизма, възхода на култа към личността й. Това забележително изследване не подминава разказа за необичайния й брак с актьора Франк О’Конър и дългогодишната й афера с доста по-младия Натаниъл Брандън.
За да напише биографията, Хелър използва данни от неизследвани досега архиви в Русия, новооткрити документи и многобройни интервюта. И със своя безпристрастен, добре подплатен с доказателства, всестранен портрет елегантно ни напомня защо Айн Ранд е един от архитектите на света, в който живеем днес.


==========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10 <== 11